Gönderen Konu: Ağız kuruluğunun nedenleri nedir?  (Okunma sayısı 3841 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ağız kuruluğunun nedenleri nedir?
« : 03 Ekim 2010, 01:53:34 »


Tükürük bezlerinin salgılama fonksiyonlarının, çeşitli nedenlerle azalması ile oluşur.

Tükürük, içerdiği yüksek orandaki oksijen sayesinde ağız içi dokularının fonksiyonlarını sağlıklı olarak yapabilmelerini sağlar. Tükürük salgısının dolayısıyla oksijenin azalması ile diş çürükleri, diş eti hastalıkları ve ağız kokusu meydana gelir.

Ağız kuruluğunun belirtileri:

Dilde yanma hissi
Kötü ağız kokusu
Özellikle kuru yiyecekleri yeme ve yutma zorluğu

Sık sık susamak
Konuşma zorluğu
Hareketli protezlerde kullanma zorluğu

Dudaklarda kuruma ve çatlamalar
Tad alma duyusunda azalma
Çürük oluşumunda artış veya hızlanma

Ağız kuruluğunun nedenleri;

Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri , ağız kuruluğunun ana nedenlerindendir. ( Buna neden olabilecek antidepresan, dekonjestan, tansiyon ilaçları gibi 400 den fazla ilaç vardır.)

Bazı sistemik hastalıklar (Sjorgen's sendromu, parkinson, diabet vs.)
Tükürük bezi hastalıkları ya da tükrükbezinin cerrahi olarak alınması

Baş ve boyun radyoterapisi
Kafein ve alkol tüketimi
Ağız solunumu

Ağız kuruluğunu önlemek için neler yapılabilir?

Kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkmışsa, ilacı doktorunuza danışarak değiştirin
C vitamini kullanın
Sık sık su için ve ağzı nemlendirin

Yaşanan mekanın nemini artırın
Şekersiz sakız çiğneyin
Sigara ve alkol kullanmaktan kaçının

Havuç, elma gibi sert gıdaları ve peyniri bol bol tüketin
Bileşiminde "alkol" ve "Sodium lauryl sulphate" bulunan ağız ve diş bakım ürünlerini kullanmayın
Gerekirse doktorunuza danışıp yapay tükrük tabletlerini kullanın

Creadenta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ağız Kokusu
« Yanıtla #1 : 14 Eylül 2011, 16:27:05 »
Bazı yiyecekler, alışkanlıklar ya da hastalıklar ağız kokusuna neden olabilir. Düzgün bir ağız hijyeni uygulanarak bu durum düzeltilebilir. Ama buna rağmen düzelmiyorsa altında yatan hastalıkları araştırmak için bir dişçi ya da doktora gitmek gerekir. Her yemekten sonra dişleri ve dili fırçalamak, çok su içmek iyi bir tedbirdir.
 
Bazı sebzeler ve baharatlar yendikten sonra kan dolaşımı ile akciğerlere giderler ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar. O yiyecek vücuttan tamamen atılıncaya kadar koku devam eder.
 
Ağız hijyenine dikkat edilmediğinde de ağız kokusu oluşur. Yediğimiz yiyecekler diş aralarında kalınca üzerinde bakteriler birikir ve bunlar hidrojen sülfür denilen kötü kokulu bir gaz üretirler. Ayrıca yiyecek artıkları bakterilerle birlikte diş üzerinde ince bir plak oluşturur. Bunlar diş etinde enfeksiyon ve diş çürümesi yaparlar. Bunlar da ağız kokusunun sürekli olmasını sağlar.
 
Tükürük ağzı temizler. Tükürük salgısı azalınca ağız kokusu artar. Geceleri uyurken tükürük azalır. Bazı ilaçlar da tükürüğün azalmasına sebep olur.
 
Kanser, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, reflü gibi hastalıklar ya da bazı ilaçlar da ağız kokusu yapabilir.
 
Üst solunum yolu hastalıkları (sinüzit, iltihap veya ülserler) de halitosise sebep olabilir. Sigara da ağzı kurutarak kendine has kötü bir koku oluşturur.
 
Eğer koku diş ve dişetinden kaynaklanıyorsa anti bakteriyel özelliği olan diş macunları ve gargaralar ile iyi bir ağız temizliği sağlanarak diş hekimi ya da periodontist yardımıyla rahatsızlıklar tedavi edilmelidir. Dişleri ve dili günde en az iki kez fırçalamak, ağzı nemli tutmak için çok su içmek gerekir.Kahve ağzı kurutur, azaltmak gerekir.Şekersiz sakız çiğnemek, yemek artıklarını uzaklaştırmak ve tükürüğü artırmak için faydalıdır.Ayrıca diş fırçasını da 3-4 ayda bir yenilemek gerekir.
 
AFİYET HANIMLAR DERNEĞİ
〰〰〰〰🐠