Gönderen Konu: Ananevi Türk Ebrusu yarışması  (Okunma sayısı 2855 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Ananevi Türk Ebrusu yarışması
« : 05 Nisan 2010, 21:21:25 »




İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından geleneksel Türk ebru sanatının canlılığının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak adına “Ebru Yarışması” düzenliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Ananevi Türk Ebru sanatına gönül veren sanatçıları teşvik etmek ve bu konuya ilgi duyanları doğru bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen Ananevi Türk Ebrusu yarışmasına kayıtlar başladı. Usta ebru sanatçısı Mustafa Esad Düzgünman’ın hatırasını yaşatmayı hedefleyen yarışma için son başvuru tarihi 30 Nisan 2010.

Yarışma; Tarz-ı Kadim Battal Ebru, Hatib ebru, çiçek kompozisyonları olmak üzere üç kategoride düzenleniyor. Yarışma sonuçları 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilecek olan “Mustafa Esad Düzgünman ve Ebru Sempozyumu”nda duyurulması planlanıyor.
www.kultursanat.org, www.ibb.gov.tr adresinden ve (212) 312 63 73 numaralı telefondan yarışma ve kayıtlar ilgili detaylı bilgi alınabiliyor.

Mustafa Esad Düzgünman Kimdir?
Ünlü ebru sanatçısı Mustafa Düzgünman 9 Şubat  1920 tarihinde İstanbul Üsküdar Sultantepe’de doğdu. Babası, aynı semtteki Abdülbâki Efendi ve Aziz Mahmud Hüdâyî Camilerinin imamlığını yapan Saim Efendi’dir. İlk tahsilini tamamladıktan sonra babasının Üsküdar çarşısındaki aktar dükkânında çalışmaya başladı. 1938 yılında, annesinin dayısı hattat Necmeddin Okyay onu, hocalık yaptığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Türk Tezyini Sanatları Bölümü’ne kaydettirdi. Burada Necmeddin Okyay’dan eski tarz cilt ve ebru öğrenerek kısa zamanda kabiliyetiyle dikkati çekti, diğer kıymetli hocalardan da faydalandı.

Çeşitli konularda yeniliğe açık olduğu halde ebru sanatında klasik anlayışa sımsıkı bağlı kalan ve bu hususta modern uygulamalara iltifat etmeyen Düzgünman, ebruculukta kendisini geçtiğini söyleyen hocası Necmeddin Okyay’ın bu sanata kazandırdığı çiçekli ebru çeşitlerine papatyayı eklemiş, ayrıca çiçek şekillerini de ıslah etmiştir. 1940′ta başlayıp ölümüne kadar elli yıl süren ebruculuğu sırasında, 1967′den itibaren çeşitli sergiler açan ve bazı sergilere katılan Düzgünman, hem eserleriyle hem de yetiştirdiği öğrencileriyle bu sanatın tanınmasına ve yayılmasına hizmet ederek son otuz beş yılın ebruculuğuna adeta damgasını vurmuş bir sanatkârdır.

1953′ten 1979′a kadar yirmi altı yıl müddetle Aziz Mahmud Hüdâyî Dergâhı’nın türbedarlığını yapan Düzgünman, halk ağzıyla koşma tarzında şiirler de yazmıştır. Bunlar arasında, ebrunun tarihçesi, özellikleri ve mahiyetini anlatan yirmi kıtalık “EBRUNAME” en tanınmışıdır.

Dünya Bülteni/Sıdıka Dağlı