Gönderen Konu: Âyet-ül kürsinin fazileti  (Okunma sayısı 7460 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı maximus478

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 6
Âyet-ül kürsinin fazileti
« : 17 Ekim 2009, 17:16:29 »

Kıymetli Kardeşlerim;

Namaz kılan ve kılmaya başlayan veya kılmak için çokça düşünüp karar veren veya dua eden tüm değerli kardeşlerim için bu yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Buna paralel Nasr, Felak ve İhlas sureleri de ayetel kursiden sonra okunacaksa sihir, büyü gibi dahi çözer desem yeridir. Tabii ki en iyisini Allah bilir. Allah okuyan tüm kardeşlerimden razı olsun.


Sual: Her zaman okunması tavsiye edilen Âyet-el kürsinin [Bekara 255] fazileti nedir?

CEVAP
Âyet-el kürsinin fazileti çoktur. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:

(Âyet-ül kürsi âyetlerin seyyididir. Bir yerde okununca şeytan orada tutunamayıp mutlaka çıkar.) [Hâkim]

(Âyet el kürsi, Kur’an-ı kerimin dörtte biridir.) [Ebu-ş-şeyh]

(Evinde, Fatiha ve Âyet-el kürsi okuyana, o gün cin ve şeytan zarar veremez. Nazar değmez.) [Deylemi]

(Yatarken Âyet-el kürsi okuyana, şeytan yaklaşamaz.) [Şevahid-ün-nübüvve]

(Her farz namazdan sonra Âyet-el kürsiyi okuyanın Cennete girmesi için hiçbir engel yoktur.) [Nesai, İbni Hibban, Beyheki Taberani]

(Evinden çıkarken Âyet-el kürsi okuyana, yetmiş melek, evine dönünceye kadar dua ve istiğfar eder.) [Ey oğul ilmihâli] (Araçlara binince de Âyet-el kürsi okumak kazayı belayı önler.)

Âyet-el kürsiyi ihlas ile okuyanın, insan ve hayvan hakları ve farz borçlarından başka bütün günahları af olur. Yani tevbeleri kabul olur. (İslam Ahlakı)

Hazret-i Ali, (Kabir azabından kurtulmak için, Âyet-el-kürsiyi çok okumalı) buyuruyor. (Zühre-tür-Riyaz)

Ey Oğul İlmihali’ndeki hadis-i şerifler de şöyledir:
(Namazdan sonra, Âyet-el kürsiyi okuyana her harfi için 40 sevap verilir.)

(Bir kişi namazdan sonra hemen bir defa Âyet-el kürsiyi okusa, o âyet Arş-ı alaya kadar gider ve orada durmadan hareket ederek "Ya Rabbi, beni okuyan kulunu affet!" der. Hak teâlâ, mekandan ve cihetten münezzeh olarak "Ey meleklerim, şahit olun, namazdan sonra Âyet-el kürsiyi okuyan kulumun günahlarını affettim" buyurur.)

(Evinden çıkarken Âyet-el kürsi okuyana, 70 melek, evine dönünceye kadar dua ve istiğfar eder.)

(Farz namazı bitirdikten sonra, bir kere Âyet-el-kürsiyi okuyup, 33 kere SübhanAllah, 33 kere Elhamdülillah, 33 kere Allahü ekber, bir kere de La ilahe illAllahü vahdehü la şerike leh lehülmülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir diyenin günahlarını Hak teâlâ affeder.)

Allah bizleri her ortamdaki kötülüklerden, hayasızlıklardan ve azgınlıktan uzak eylesin. Allah bizleri şaşırtmazsın. (Amin)
« Son Düzenleme: 01 Mart 2010, 19:57:35 Gönderen: Fatihan »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Âyet-ül kürsinin fazileti
« Yanıtla #1 : 30 Ocak 2010, 05:34:45 »


Şeytandan ve bütün tehlikelerden koruyan âyet

Peygamberimizin çok özel olarak övdüğü bir Kur'ân âyeti vardır.
Bu âyet Esma-i Hüsna merkezli olmanın yanında, derin anlamı, fazileti ve sevabı bakımından çok üstün bir dereceye sahiptir.
Bakara Suresi'nin 255. âyeti olan Âyetü'l-Kürsî'nin bu kadar kapsamlı oluşu şu hadisten kaynaklanıyor:

Resulullah (a.s.m.) bir defa Ka'b oğlu Ubey'e, ezberinde olan ayetlerden hangisinin daha yüce olduğunu sormuş, "Allah ve Resulu daha iyi bilir" cevabını alınca, soruyu tekrar etmiş, bunun üzerine Ubey, bildiği en yüce âyetin 'Allâhü lâ ilâhe illâ hüve'l-Hayyu'l-Kayyûm" olduğunu söylemiştir.
Resulullah (a.s.m.) da aldığı bu cevaptan memnun olarak Ubey'in göğsüne vurarak, "Ey Ebû Münzir! İlim sana kutlu olsun" buyurmuştur.

***
Bu konuda Peygamberimizin diğer sözlerine baktığımızda bu mananın dile getirildiğini göreceğiz:

"Kur'ân'ın en büyük âyeti, Âyetü'l-Kürsî'dir."

"Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'ân'ın zirvesi de Bakara Sûresi'dir. Bu sûrede bir âyet vardır ki, o Kur'ân sûrelerinin efendisidir. O âyet de Âyetü'l-Kürsî'dir."

"Âyetü'l-Kürsi Kur'ân'ın dörtte birine denktir."

"Kim farz namazların sonunda Âyetü'l-Kürsî'yi okursa cennete girmesine hayatta olmasından başka bir engel yoktur."

"Kim farz olan her namazın ardından Âyetü'l-Kürsî'yi okursa ondan sonraki namaza kadar mahfuz kalır."

Bu iki hadis sebebiyledir ki her farz namazdan sonra Âyetü'l-Kürsî okunması sünnet olmuştur.

***
Adamın biri Peygamberimize geldi ve "Kur'an'ın en faziletli âyeti hangisidir" diye sordu. Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurdu:
"Allâhü Lâilâhe illâ hüve'l-Hayyu'l-Kayyûm..."

Âyetü'l-Kürsî, okuyanı şeytanın şerrinden koruyan bir özelliğe sahiptir. Şu hadisler bu manayı hatırlatıyor:

"Kur'ân'ın en faziletli âyeti Bakara Suresi'ndeki Âyetü'l-Kürsî'dir. Bu âyet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır."

"Uyumadan önce Âyetü'l-Kürsî okuyana şeytan yaklaşmaz."

"Kim sabah çıkınca Âyetü'l-Kürsî ile Hâ-mîm tenzîlü'l-kitabi minellâhi'l-azîzi'l-alîm Suresi'nin evvelindeki iki âyeti okursa o gün akşama kadar (bela ve kazalardan) korunur. Kim de akşama girince onları okursa, o gece sabahlayıncaya kadar korunur" hadisinde ise, genel bir koruma özelliğinden haber veriliyor.

***
Âyetü'l-Kürsî'nin en büyük özelliği, bütünüyle bize Rabbimizi isimleri, sıfatları ve azametiyle tanıtmasıdır. Bu âyette Cenab-ı Hakk'ın 17 ismi geçer. Âyetü'l-Kürsî'nin Kur'ân içindeki farklı yeri ve makamı da zaten buradan kaynaklanıyor.

İmam Gazalî de Âyetü'l-Kürsî'nin bu farkına dikkat çekmiştir: "Bu âyette bunlardan başka bir şey mevcut değildir. Allah'ın zat, sıfat ve fiillerinin bilinmesi ise ilmin en ileri noktası ve en yüksek gayesidir."

"Bu mânâlar düşünülerek bütün Kur'ân âyetleri okunacak olsa, hiçbir âyette toplu olarak bu mânâların bulunmadığı görülecektir. Resulullah (a.s.m.) Fâtiha Sûresi'ni 'efdal', Âyetü'l-Kürsî'yi de 'seyyid (efendi)' gibi bir faziletle tanıtmıştır."

"Bundaki incelik, fazilet derecesinin ve çok sayıdaki çeşitlerinin bir arada toplanmış olmasındandır. Seyyidlik, bir başkasına tabi olmayı kabul etmeyen, mutlak bir teslimiyeti gerektiren şerefe sahip olmaktır. Bu yüzden 'seyyid' ismi bu âyete en lâyık isimdir."

Mehmet Paksu

Çevrimdışı sehle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 331
Ynt: Âyet-ül kürsinin fazileti
« Yanıtla #2 : 01 Mart 2010, 19:23:32 »
Ayrıca Ayet-ül kürside;16 yerde;açık,gizli,zamir olarak Allah'ın ismi geçer.Allahü-hû-Hay-Kayyüüm-te'huzühüü-Lehüü-ındehüü-Biiznihii-yeglemünün(tahdındaki hüü zamiri)-ılmihii-şâe'nin (tahdındaki hüü zamiri)-Kürsiyyühüü-Yeûdühüü-vehüve-aliyyül-azîîm...                        Vede;Ayet-el kürsî denilmez.Ayet-ül kürsî denilir. sebebi,ibtida halinde merfuudur.hâleti raf-ı zamme iledir.
« Son Düzenleme: 01 Mart 2010, 19:28:56 Gönderen: sehle »
الَهى انت مقصودى ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Âyet-ül kürsinin fazileti
« Yanıtla #3 : 02 Mart 2010, 01:48:51 »
Trafik Kazâları ve Âyetü'l-Kürsî'nin Esrârı

Resûlullah (sall'allâhu aleyhi ve sellem) Efendimiz'in 27 sır kâtibi vardı. Âyetü'l-Kürsî Hicret'ten sonra bir gece yarısı nâzil olduğunda onu, Resûlullah'ın sır kâtiplerinden Zeyd bin Sâbit (radıy'allâhu anh) yazmıştır.

Âyetü'l-Kürsî'ye ta'zim ve tebcîl için, bir rivâyete göre 40 bin, diğer bir rivâyete göre 80 bin melek nâzil olmuştur. Âyetü'l-Kürsî'ye çok muazzam ve muhterem bir melek hâdimdir.

Bugün bütün vâsıtalar tehlike hâlindedir. Ancak ta'limât-ı İlâhiye ile bu tehlikelerin önüne geçilebilir. [Hava], deniz ve kara vâsıtalarına binerken «Bismillâhi mecrâhê ve mürsêhê inne Rabbî le Ğafûru'r-Rahıym [Meâli: Onun yüzüp gitmesi de, durması da Allâh'ın ismiyledir. Muhakkak ki Rabbim, çok mağfiret edici ve çok rahmet edicidir]» (Sûre-i Hûd, 41) diye okuyan kimse, her türlü tehlikeden muhâfaza olunur.

Sokağa çıkarken 7 Âyetü'l-Kürsî okuyup, her defasında 6 cihete üflemeli. Yedincide, "Velâ yeûdühû hıfzuhümâ ve hüve'l-aliyyü'l-azıym" diye 3 defa okuyup "Huu" ile içine "Huu"lamak lâzım. Bu ta'limat ile vesâite binenleri, Cenâb-ı Hakk her türlü felâketten korur. Bunu söylemezdik ama, tehlikelerin umûmiyeti bizi bu esrârı söylemeye mecbur etti. Hakikaten muazzam bir esrâr-ı İlâhîdir. Ne akıl, ne mantık, ne san'at, hiç biri ona tahammül edemez. Bunun adına "Kerâmetü'n-Nebî" derler.

Bu insanlar, isyanları ile kok kömürü hâline gelmişlerdir. Kuruların yanında yaşlar da yandığından, o yaşları kurtaralım diye bu esrârı ifşâ ediyoruz."  

Ebü'l Faruk (K.S.)

    

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Âyet-ül kürsinin fazileti
« Yanıtla #4 : 14 Haziran 2012, 12:34:23 »
Teşekkürler
〰〰〰〰🐠