Gönderen Konu: Baharın Güzelleri  (Okunma sayısı 9371 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Baharın Güzelleri
« : 13 Nisan 2010, 12:46:27 »



Aylarca sabırsızlıkla bekledik onları… Vakit geldi işte… Soğuk ve kasvetli günlerin ardından bahçeyi güneş gibi aydınlatan bahar çiçeklerine merhaba deyin.

ERENGÜL RANUNCULUS



Ranunculaceae ailesindendir. Beyaz, sarı, kırmızı ve turuncu renkli olabilir. Çiçekleri mart-nisan gibi açar. Yumrularından yetişir. Nemli ve geçirgen toprakta mutlu olur. Güneş ya da yarı gölge alanlardan hoşlandığını unutmayın. Tohumlarından üretebileceğiniz gibi, ilkbahar ya da sonbaharda bölme yöntemiyle de çoğaltabilirsiniz. Bitkinin özsuyuyla temastan kaçının; çünkü cildinize zarar verebilir.

LALE TULIPA



Soğanları sonbaharda dikilir. Satın alırken, ambalajda belirtilen boy, dikim aralığı ve derinliğe ilişkin bilgileri dikkatli okuyun. Drenajı iyi olmayan toprakta çürür. Dikim sırasında çukurun altına bir miktar dere kumu koymanız yararlıdır. Sert rüzgarlardan korunacağı bir alana dikin. Sağlıklı gelişim göstermek için geçirgen toprak ve güneş ister. Çiçekleri solduktan bir süre sonra çiçek açtıran besin maddesi verebilirsiniz.

MÜGE CONVALLARIA MAJALIS



Çok yıllık, otsu, soğanlı bir bitkidir. İnci çiçeği olarak da adlandırılır. Sağlıklı gelişim göstermesi için nemli ve gölge alanlarda yetiştirmeye dikkat edin. Ayrıca toprak drenajının iyi olması gerektiğini unutmayın. Çan şeklindeki, sarkık, küçük beyaz çiçekleri, nisan-mayıs aylarında açar. Çok güzel kokuludur. Güzel olduğu kadar faydalıdır da. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalp çarpıntılarını giderir.

ACEM BORUSU BIGNONIA



Tropik ve subtropik bölge bitkisidir. Çiçekleri kırmızı, kavuniçi renklerdedir. Yeşil yapraklı bir sarmaşık türüdür. Ancak dikerken tesisat borularına çok yakın olmamasına dikkat edin çünkü kökleri oldukça derine iner. Dışa bakan bir tomurcuğun hemen üzerinden çelik alma yöntemiyle ya da tohumdan çoğaltabilirsiniz. Dertsiz bir bitkidir. Tüm toprak çeşitlerinde yetişse de nemi sever. Güneşli alanlara dikin.

AÇELYA RHODENDRON



Yapraklarını döken türlerden dökmeyenlere, küçük ağaçtan iç mekan sevenlere kadar birçok türü vardır. Sağlıklı gelişmesi için funda toprağında yetiştirin. Soğuk iklim sever. Güneş ya da yarı gölge alanlarda yetiştirmek idealdir. Geniş bir renk yelpazesine sahiptir. Koyu maviden beyaza, pembeden sarıya birçok tonuyla karşılaşabilirsiniz. Ağustosta yarı odunsu dallarından çelik alarak üretebilirsiniz.

FİLBAHRİ PHILADELPHUS



Yaprak döken bir çalıdır. Ilıman iklim bitkisidir. Beyaz renkli çiçekleri vardır. Sağlıklı gelişim göstermesi için güneş ya da yarı gölge alanları tercih edin. Dona dayanıklıdır. En iyi gelişimi killi, nemli ve verimli topraklarda gösterir. Düzenli olarak sulamayı unutmayın. Solmuş dallarını keserseniz, yeni dalların gelmesini sağlarsınız. Otsu ve yarı-odunsu çeliklerinden, ilkbahar-yaz aylarında serada üretmeniz mümkün.

HASEKİ KÜPESİ AQUILEGIA VULGARIS



Gösterişli çiçekleri nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Adını, küpeye benzeyen sarkık çiçeklerinden almıştır. Kış sonundan yaz başına kadar, tohumlarını küçük kaplara ekebilirsiniz. Sıcaklığın 18-24 derece olmasına dikkat edin. Filizlendiğini görünce daha büyük bir saksıya geçirebilirsiniz. Yarı gölge bir alanda sağlıklı gelişim gösterir. Bahçenizin merkezine dikecekseniz, birkaç rengini birden kullanmaya özen gösterin.

ADONIS



Kırmızı, sarı, turuncu renklerde çiçekler açar. Sağlıklı gelişim göstermesi için, aydınlık ve yarı gölge alanlarda yetiştirmeniz gerekir. Mevsimlik bir çiçektir. Aşırı sıcaklardan hoşlanmaz. Tohumlarını temmuz ayında döker ve bir sonraki sene nisan-mayıs aylarında yeniden çiçeklenir. Toprak konusunda seçici olmasa da, organik madde bakımından zengin topraklara ihtiyaç duyar. Toplu olarak ekin, daha güzel görünürler.

ALTIN ÇANI FORSYTHIA



Çiçeklerini ilkbahar başında açar. Adını, çiçeklerinin altın sarısı renginden almıştır. Her tür toprakta rahatlıkla yetişebilir. Mayıs-haziranda, yeşil taze sürgünlerinden ya da ekimde bir yıllık dallarından 15-30 santimetre alın, kuzeye bakan bir duvar dibine, kum içine yatay olarak sıralayın. Martta hafif geçirgen toprağa geçirip, sonbaharda asıl yerlerine alabilirsiniz. Çok sıcak havalar dışında genelde dayanıklı bir bitkidir. En sağlıklı gelişimi güneşli alanlarda gösterir. 50–80 santimetreye kadar yayılma gösterebilir.

GELİNCİK PAPAVER RHOEAS



Kırlarda, tarlalarda, yol kenarlarında sıklıkla rastlanan bir bitki türüdür. İnce, uzun gövdesi tüylerle kaplıdır. İlkbaharda açar. Çiçekleri, yaz ayları boyunca da yüzünüzü güldürmeye devam eder. Taç yapraklarının altında siyah bir leke göze çarpar. Tohumlarını burada taşır. Buradaki tohumların etrafa saçılması, bitkinin çoğalmasına yardımcı olur. Sağlıklı gelişim göstermesi için yarı gölge alanları tercih edin. Toprağının geçirgen olmasına dikkat edin. Düzenli olarak sulamayı ihmal etmeyin.

TERS LALE FRITILLARIA IMPERIALIS



Ülkemizde kullanımı yok denecek kadar azdır. Halk arasında ağlayan gelin, kral lalesi, Şemdinli lalesi gibi adlarla da bilinir. Çiçekleri, gövdesinin tepesindedir ve ağzı aşağıya doğru dönüktür. Soğanlarını ağustos, eylül arası dikebilirsiniz. Tınlı, geçirgen, organik maddece zengin, süzek topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Soğanlarını yaklaşık 10 santimetre derinliğe, 25–30 santimetre aralıklarla dikebilirsiniz. Yarı gölge alanlar idealdir. Çok güneşli yerlerde çiçeğin ömrü kısalır.

ORTANCA HYDRANGEA



Kuytu ve yarı gölge bahçeler için ideal bir bitkidir. En sağlıklı gelişimi asitli funda toprağında yapar. Soğuğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Sıcak bölgelerde mutlaka gölge alanlarda yetiştirmeniz gerekir. Ortancayı mutlu etmek için onu yarı gölge ya da gölge alanlara yerleştirin. Çok kireçli topraklarda, yaprakları sarıya dönüştüren kloroz hastalığına yakalanabilir. Dikim için ilkbahar ve sonbahar mevsimleri çok uygundur. Obur bir bitki olduğunu unutmayın. Toprağını daima nemli tutmaya özen gösterin.

MOR SALKIM WISTERIA



12 türü olan bitkinin W. Sinensis türü kokuludur. W. Floribunda ise kokusuz ama bol çiçekli bir türdür. Sağlıklı gelişim göstermek için iyi cins bahçe toprağına ihtiyaç duyar. İlkbahar donlarının dışında dayanıklı bir bitkidir. Güneşten hoşlanır. Zarar görmemesi için güçlü rüzgarlardan korunaklı alanlara yerleştirin. Haziran-temmuz aylarında yan dallarından çelik alarak, ya da sonbaharda daldırma yöntemiyle üretebilirsiniz. İlkbaharda çiçek vermeyen dalları keserek hava almasını sağlayın

ALLIUM



Çok yıllıktır. Soğanlarını sonbaharda dikebilirsiniz. 10 santimetre derinliğinde bir çukur açmanız idealdir. Çok nemli olmayan bir alan seçin. Fidesini türüne göre bahar başından, yaz sonuna kadar dikebilirsiniz. Sağlıklı gelişim göstermesi için doğrudan güneş alan yerleri tercih edin. Fakir topraklarda bile yetiştirebilirsiniz. Tek istediği toprağının geçirgen olmasıdır. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, her yıl toprağa hazırladığınız kompostu eklemeyi unutmayın. Toprağını havalandırmayı ihmal etmeyin.

ŞAKAYIK PAEONIA



İlkbaharda çiçeklenir, çok sıcak ve kuru iklimleri sevmez. Yerini değiştirmeniz şartsa, bunu dinlenme dönemi olan yaz aylarında yapmaya dikkat edin. Nemli, geçirgen ve bol humuslu topraklarda iyi gelişim gösterir. Dayanıklı bir bitkidir; ancak tomurcukları ilkbahar donlarından etkilenebilir. Güneş ya da yarı gölge alanlarda iyi gelişim gösterir. Tohumdan yetiştirmek isterseniz ekim ayında ekebilirsiniz. Kışın kök çeliğiyle, yazınsa yarı odunsu dallardan çelik alarak üretebilirsiniz.

SÜSEN IRIS



300’e yakın farklı türü vardır. Kış sonundan itibaren çiçeklenmeye başlar. Mayıs, en çiçekli dönemidir. Kök, sap ve yumrularını ayırarak çoğaltabilirsiniz. Yavru süsenler ilk sene çiçek vermez. İkinci yaşında size mor, sarı ya da beyaz çiçekler hediye eder. Geçirgen, hafif kumlu ve kireçli topraklar onun için idealdir. Bahçenizin güneş ya da yarı gölge bir bölümüne dikerseniz mutlu olur. Fazla nemden hoşlanmaz. Kontrollü olarak sulama yapın. Kaya bahçelerinde oldukça şık görünür.

ekolay
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #1 : 13 Nisan 2010, 13:04:25 »
Çok severim çiçekleri.
Bahçeme dikmeye baslicam.  o1)) fg20)) :dragur:

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #2 : 13 Nisan 2010, 16:30:52 »
bahçem yokkii,büyük şehrin azizliğine uğradık, gene de elhamdülillah,Rabbimin güzelliklerini orda, burda gördükçe seviyoruz işte,teşekkürler tuğra

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #3 : 13 Nisan 2010, 17:07:25 »
ellerine sağlık tuğra kardeş gözümüz gönlümüz açıldı. 1111)) t17))
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı masalım

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #4 : 13 Nisan 2010, 18:17:29 »
ne kadar da güzeller emeğinize sağlık çok güzel bir paylaşım olmuş tamda bunları ekme mevsimi gelmişken

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #5 : 13 Nisan 2010, 19:05:09 »
GELİNCİK PAPAVER RHOEAS


Hepsi birbirinden güzel ama gelincik bir başka... Zayıf, narin bir çiçek, dokunsan dökülecekmiş gibi olmasına rağmen, rüzgarlara ne kadar dayanıklı. İsmi de çok güzel, eskiden gelinlikler kırmızı olurmuş ya...

Teşekkürler Tuğra,  fg20))

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı umman_

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 3
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #6 : 13 Nisan 2010, 20:52:08 »
birde bu güzelliklerin kokusu yayıksa pc den süper olacak :)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #7 : 13 Nisan 2010, 21:40:01 »
Rica, favorim küpe.  zs2))

HASEKİ KÜPESİ AQUILEGIA VULGARIS

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı sehle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 331
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #8 : 13 Nisan 2010, 22:40:19 »
Sadakate Bahar Gelmişş  t3)) Lale'de olsaydı keşke
 s33))
الَهى انت مقصودى ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #9 : 16 Nisan 2010, 20:58:39 »
Sadakate Bahar Gelmişş   Lale'de olsaydı keşke
Sizi mi kıracağız kardeşim?!. :) Ne renk isterseniz... Buyrun...

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı sehle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 331
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #10 : 16 Nisan 2010, 23:30:03 »
Zarif laleler ve inceliğiniz için
teşekkürler kardeşim... o1))

الَهى انت مقصودى ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #11 : 18 Nisan 2010, 13:36:08 »
tamda gönlümden istanbul bu sıralar lalelerle daha da bi güzel olmuştur bir kardeş resimlerini bari gönderse diyordumki günbatımı bu güzel resmi yollamış elerinize sağlık. zs2))
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #12 : 19 Nisan 2010, 15:43:46 »
Zarif laleler ve inceliğiniz için
teşekkürler kardeşim... o1))
Lale verdim, gül geldi. Rica ederim. :)


tamda gönlümden istanbul bu sıralar lalelerle daha da bi güzel olmuştur bir kardeş resimlerini bari gönderse diyordumki günbatımı bu güzel resmi yollamış elerinize sağlık. zs2))
Olmaz!.. Madem bu kadar hasretsiniz, buyrun buradan izleyin İstanbul'u ve laleleri. Gözümüz gönlümüz açılsın biraz daha...


http://www.sadakat.net/forum/fotograf-galerisi/350u-lalelerin-guzelli287ine-bakiiin-t16673.0.html;msg150222#msg150222




Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #13 : 19 Nisan 2010, 16:34:40 »
çok teşekkürler gerçekten çok makbule geçti.bu mevsim ne istanbula nede lalelere doyum olmaz.

 s33)) t7))
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Baharın Güzelleri
« Yanıtla #14 : 19 Nisan 2010, 18:40:35 »
Rica ederim... :)
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana