Sodalı Börek 2Malzemeler:
* 6 adet yufka
* beyaz peynir
* 1 su bardağına yakın eritilmiş tereyağı
* 2 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1 şişe soda (yaklaşık 220ml)
Hazırlanması:
1. Öncelikle tepsinizi yağlayın. 1.yufkayı ortadan ikiye bölerek tepsiye yayın. 2.yufkayı da aynı şekilde koyun. 3.yukanın yarısını yayıp üzerine peyniri koyun. Diğerlerini de önceki yufkalar gibi yayın. En üstteki yufka düz olacak. (Bu arada bunların arasına hiçbir karışım koymuyoruz.)
2. Tepsiye dizme işiniz bittikten sonra bıçakla böreğinizi dilimleyin ve 1 sodayı yufkanın üzerine gezdirin. Sonra başka bir kabın içinde hazırlanan süt+yumurta+tereyağ karışımını iyice çırpın ve hepsini yufkaların üzerine dökün. 20 dakika daha bekleyin.
3. 200 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
kolay & lezzetli dürümmalzemeler:
1. 5 adet lavaş
2. 1 kuru soğan
3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
4. 200-250g kültür mantarı, doğranmış
5. 2-3 adet sivribiber
6. 2 adet domates, çekirdek yuvaları çıkarılıp doğranmış
7. 2 adet büyük patates (ben haşlanmışları kullandım ama haşlamadan da kullanabilirsiniz.)
8. varsa birkaç yaprak taze kekik (veya dereotu/maydanoz)
9. tuz, karabiber, pulbiber, nane
10. 1 sap yeşil soğan veya birkaç sap maydanoz
hazırlanması:
1. soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafifçe kavurun. doğranmış mantarları ekleyin. mantarlar bıraktıkları suyu çekene kadar pişirin. suyu çekince sırayla biberleri ve domatesleri ekleyin.(domateslerin çekirdeklerini çıkartmazsanız suları dürümlerden akabiliyor bu yüzden suyunun tamamen süzüldüğüne emin olmanızda fayda var). en son küp küp doğranmış patatesleri ve taze kekiği ekleyip 1-2 kez çevirin. altını kapatıp tuz, karabiber, pulbiber, nane ilave edin.
2. lavaşları açıp bir ucuna harçtan koyun. lavaşı rulo yapıp taze soğan veya maydanoz sapı ile bağlayın. aynı işlemi diğerleri için de yapın. sıcak servis edin.
cevizli ev ekmeği
kalpli yumurtalar
kestaneli brownie
malzemeler:
* alttaki hamur için,
* 1 su bardağı + 2 kaşık un
* 1/4 su bardağı toz şeker
* 50 gr. margarin/tereyağ
* ½ paket kabartma tozu
* 1 yumurta
* vanilya
* ortasına:
* 1 ufak kavanoz kestane püresi (~380gr)
* en üste:
* 80gr tereyağı
* 80gr bitter çikolata
* 2 yumurta
* 1/2 su bardağı toz şeker
* 3/4 su bardağı un
* 1 kaşık kakao
* 1/4 paket kabartma tozu
1 kaşık margarin 15gr.
(ben en üst kat için lindt'in %70 kakaolu bitter çikolatasını kullandım. garip bir fiyatı var ama eğer özel misafirleriniz gelecekse kesinlikle onu tavsiye ederim)
hazırlanması:
1. 24/26 cm çapında kelepçeli kek kalıbını yağlayıp altına yağlı kağıt serin.
2. en alt kat için verilen malzemeleri karıştırıp bir hamur yapın. (ilk başta hamur hiç toplanmayacakmış gibi gelebilir ama yoğurdukça toparlanıyor merak etmeyin). hamuru elinizle veya merdaneyle açarak (kenarlarını yükseltmeden) kalıba yayın.
3. kestane püresini hamurun üzerine düzgünce yayın.
4. 80 gr tereyağını & 80gr bitter çikolatayı benmari usulü eritin. (küçük boy bir tencereye yarısına kadar su doldurup ateşe koyun. geniş bir cezvenin içine yağı koyun. cezveyi suyun üzerine yerleştirin. yağ eriyince çikolataları ekleyin. onlar da eriyince suyun üzerinden alıp ılıtın.)
5. 2 yumurta ile 1/2 bardak şekeri büyük bir çırpma kabında kabarıp beyazımsı krema olana kadar mikserle çırpın. erimiş çikolatayı ekleyip çırpmaya devam edin.
6. çırpmaya devam ederken azar azar 3/4 bardak unu, 1 kaşık kakaoyu ve 1/4 paket kabartma tozunu ekleyip tam karışınca mikseri kapatın. bu karışımı da kestanelerin üzerine döküp önceden ısınmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. (hamurun içi kupkuru kalmamalı, üst katmana batırılan kürdan yarı ıslak çıkmalı)
(ben brownie'nin üzeri pürüzsüz gözüksün diye soğuduktan sonra kakao ve pudra şekeri serptim ilave olarak)
portakalagaci