Gönderen Konu: Çeşni Tarifler  (Okunma sayısı 141969 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Patlıcan Yemeği ve Üç Renkli Tatlı
« Yanıtla #165 : 27 Haziran 2010, 19:41:38 »



malzemeler:

    * 5 patlıcan
    * 2 su bardağı sıvıyağ
    * 2 kuru soğan
    * 6-7 diş sarımsak
    * 7 sivribiber
    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 6 domates
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * yarım demet maydanoz
    * 1 limonun suyu

hazırlanması:

1. patlıcanları yıkayıp alacalı soyun. köklerini ayırmayacak biçimde yeşil kısımlarını koparın. (kökü ayırırsanız patlıcanlar yayılabilir.)

2. soyduktan sonra kızdırılmış 2 su bardağı sıvıyağda patlıcanları bütün olarak önlü arkalı yumuşayana kadar kızartın. (bütün olmazsa yağı içine çekip kararabilirler. ayrıca ateşin nispeten yüksek olmasına özen gösterin. ateş kısık olursa çekilen yağ oranı da artar.) hepsini kızarttıktan sonra kağıt havlulun üzerine alın.

3. soğanları halka halka doğrayın. sarımsakları ve biberleri de minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte tavada öldürün. üzerlerine kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesleri ekleyin. domatesler bıraktığı suyu hafif çekip koyulaşana kadar kavurun. tuz, karabiber ve doğranmış maydanozu ekleyip ateşi söndürün.

4. patlıcanları fırın tepsisine dizin. ortalarını kaşık yardımıyla çizgi şeklinde açın. içine malzemeleri doldurun. dilerseniz üzerlerine yarım sivrirbiber koyun. tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. limon suyunu patlıcanların üzerine gezdirin. 200C fırında 10-15 dakika pişirin.

Üç Renkli Tatlı



Üç renkli tatlı:

Malzemeler:

    * 1 paket kakaolu toz puding (varsa çikolatalı ve vişne parçalı)
    * 2 paket vanilyalı toz puding
    * 3 su bardağı vişne suyu
    * 1 litre süt
    * 2 paket (yaklaşık 40 adet) pötibör bisküvi
    * üzerine hindistan cevizi, antep fıstığı

Hazırlanması:

   1. Kakaolu pudingi yarım litre süt ile pişirin. Dikdörtgen borcamı sudan geçirin. Pudingi borcama yayın.
   2. Tencerenizi sudan geçirip 1 paket vanilyalı pudingi vişne suyu ile pişirin. Pötibör bisküvileri borcamdaki kakaolu pudingin üzerine dizin. Bisküvilerin üzerine de vişneli pudingi yayın.
   3. Aynı tencerede bu defa kalan vanilyalı pudingi yarım litre süt ile pişirin. Tekrar bisküvi dizip pudingi yayın. (Bendeki bisküviler ikinci kata yetmeyeceğinden kalan bisküvileri ezip toz haline getirdim ve vişneli pudingin üzerine serpiştirdim.)
   4. Dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın.

portakalagaci
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Patlıcanlı pilav ve Susamlı tavuk
« Yanıtla #166 : 30 Haziran 2010, 20:05:56 »




patlıcan pilavı ve susamlı tavuk. patlıcan pilavı için 4 küçük boy patlıcanı alacalı soyup yağda kızartıyorsunuz. ben tavadan almadan 1-2 dakika önce fesleğen yaprakları koydum. pişen patlıcanları ve fesleğenleri tavadan çıkartıyorsunuz. kızartma yağının çok az kısmını ayrı bir tavaya pilav için koyuyorsunuz. tavaya önceden ıslattığınız 2 kase pirinci döküp birkaç kez karıştırıyorsunuz. bu sırada tuzu ekleyip, 4,5 kase kadar suyu ekliyorsunuz. (su az gelirse biraz daha ekleyebilirsiniz.) pilav pişince patlıcanları ekleyip demlenmeye bırakın. feslepğen yaprakları ve karabiber topları ile süsleyebilirsiniz.

susamlı tavuk daha basit, dilediğiniz kadar tavuk pirzolayı teflon tavaya koyun. kendi suyunu bırakıp, geri bu suyu çekmesini bekleyin. tavadan çıkarıp susamla servis yapın.

Afiyet olsun.

.portakalagaci
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı BT 857

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 200
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #167 : 01 Temmuz 2010, 02:53:45 »
cok lezzetli görünüyor.tesekkürler
LA TENSENA

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Zeytin Piyazı ve Akdeniz Usulü Omlet
« Yanıtla #168 : 02 Temmuz 2010, 07:20:36 »
Afiyet olsun :)



Zeytin Piyazı

    * 1 su bardağı kırmızı biberli yeşil zeytin turşusu
    * dörtte bir su bardağı ceviz
    * dörtte bir su bardağı yeşil soğan
    * yarım su bardağı maydanoz
    * 2 iş sarımsak
    * 1 talı kaşığı nar pekmezi (ben nar ekşili sos kullandım)
    * arzuya göre nar taneleri

Hazırlanması:

   1. Zeytinleri, cevizi, maydanozu, soğanı ayrı ayrı bıçakla kıyın. Sarımsağı dövün. Hepsini karıştırıp servis tabağına alın. Nar ekşisini döküp tuzunu ayarlayın.


Zaman Pazar



Akdeniz Usulü Omlet

    * 2 yumurta
    * 2 orta boy rendelenmiş domates
    * 1 avuç ince dilimlenmiş kabak
    * 2 avuç ince dilimlenmiş mantar
    * 2 yeşil biber
    * 1 kırmızı biber
    * 3 avuç ince kıyılmış maydanoz ve dereotu
    * kırmızıbiberden yapılmış acı sos
    * rendelenmiş peynir
    * çekirdeği ayıklanmış 1 avuç yeşil kırma zeytin
    * 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    * karabiber
    * taze fesleğen ve kekik.

Hazırlanması:

   1. Yüksek ateşte, bir çorba kaşığı zeytinyağını tavada kızdırın. Dilimlenmiş kabakları atın ve iki dakika kadar tavada çevirin. Biberleri ekleyin ve iki dakika daha çevirin.
   2. Domates rendesi, tuz ve mantarları ekleyin. Mantarlar suyunu salıncaya kadar iki dakika daha tahta kaşıkla tavada çevirin, acı sosu tavaya dökün. Sebzelerin saldığı su yeterli değilse, yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyin. Sıcak su fokurdadıktan sonra ateşi iyice kısın.
   3. Çekirdeklerinden ayıklanmış yeşil zeytin ile ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ilave edin. Çırpılmış yumurta ve karabiber ekleyin. Bir tahta kaşıkla yumurtanın tüm malzemelere dağılmasını sağlayın. Yumurtanın fazla katılaşmasına izin vermeden hafif sulu kalacak şekilde servis yapın.
   4. Üzerine rendelenmiş peynir, taze fesleğen ve kekik koyun.

Milliyet
Kaptanın Mutfağı
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Cocostar leziz kurabiye
« Yanıtla #169 : 03 Temmuz 2010, 05:00:17 »


Malzemeler:

1 paket yumuşamış margarin
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
alabildiği kadar un
içi için:
2 su bardağı hindistan cevizi
1 yumurta akı
1 su bardağı pudra şekeri
ayrıca
1 paket bitter çikolata

Yapılışı:

Un hariç hamurun bütün malzemeleri karıştırıyoruz ve sonrasında unu yavaş yavaş ilave ederek bir hamur elde ediyoruz.Ayrı bir yerde iç harcın malzemeleri karıştırıyoruz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar avuç içinde inceltiyor ve ortasına iç harçtan konup yuvarlıyoruz.Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, 180 derecelik fırında üzerleri hafif çatlayana kadar pişiriyoruz.Piştikten sonra soğuyan kurabiyelerin üzerlerini eritilmiş çikolata ile süslüyoruz.Afiyet olsun.


Burçin Aykut
haber7
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Kahvaltı Sofrası
« Yanıtla #170 : 07 Temmuz 2010, 14:47:00 »


Sodalı Börek 2



Malzemeler:

    * 6 adet yufka
    * beyaz peynir
    * 1 su bardağına yakın eritilmiş tereyağı
    * 2 yumurta
    * 1 su bardağı süt
    * 1 şişe soda (yaklaşık 220ml)



Hazırlanması:

   1. Öncelikle tepsinizi yağlayın. 1.yufkayı ortadan ikiye bölerek tepsiye yayın. 2.yufkayı da aynı şekilde koyun. 3.yukanın yarısını yayıp üzerine peyniri koyun. Diğerlerini de önceki yufkalar gibi yayın. En üstteki yufka düz olacak. (Bu arada bunların arasına hiçbir karışım koymuyoruz.)
   2. Tepsiye dizme işiniz bittikten sonra bıçakla böreğinizi dilimleyin ve 1 sodayı yufkanın üzerine gezdirin. Sonra başka bir kabın içinde hazırlanan süt+yumurta+tereyağ karışımını iyice çırpın ve hepsini yufkaların üzerine dökün. 20 dakika daha bekleyin.
   3. 200 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.


kolay & lezzetli dürüm



malzemeler:

   1. 5 adet lavaş
   2. 1 kuru soğan
   3. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
   4. 200-250g kültür mantarı, doğranmış
   5. 2-3 adet sivribiber
   6. 2 adet domates, çekirdek yuvaları çıkarılıp doğranmış
   7. 2 adet büyük patates (ben haşlanmışları kullandım ama haşlamadan da kullanabilirsiniz.)
   8. varsa birkaç yaprak taze kekik (veya dereotu/maydanoz)
   9. tuz, karabiber, pulbiber, nane
  10. 1 sap yeşil soğan veya birkaç sap maydanoz

hazırlanması:

   1. soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında hafifçe kavurun. doğranmış mantarları ekleyin. mantarlar bıraktıkları suyu çekene kadar pişirin. suyu çekince sırayla biberleri ve domatesleri ekleyin.(domateslerin çekirdeklerini çıkartmazsanız suları dürümlerden akabiliyor bu yüzden suyunun tamamen süzüldüğüne emin olmanızda fayda var). en son küp küp doğranmış patatesleri ve taze kekiği ekleyip 1-2 kez çevirin. altını kapatıp tuz, karabiber, pulbiber, nane ilave edin.
   2. lavaşları açıp bir ucuna harçtan koyun. lavaşı rulo yapıp taze soğan veya maydanoz sapı ile bağlayın. aynı işlemi diğerleri için de yapın. sıcak servis edin.



cevizli ev ekmeği



kalpli yumurtalar



kestaneli brownie

malzemeler:

    * alttaki hamur için,
    * 1 su bardağı + 2 kaşık un
    * 1/4 su bardağı toz şeker
    * 50 gr. margarin/tereyağ
    * ½ paket kabartma tozu
    * 1 yumurta
    * vanilya
    * ortasına:
    * 1 ufak kavanoz kestane püresi (~380gr)
    * en üste:
    * 80gr  tereyağı
    * 80gr bitter çikolata
    * 2 yumurta
    * 1/2 su bardağı toz şeker
    * 3/4 su bardağı un
    * 1 kaşık kakao
    * 1/4 paket kabartma tozu

1 kaşık margarin 15gr.

(ben en üst kat için lindt'in %70 kakaolu bitter çikolatasını kullandım. garip bir fiyatı var ama eğer özel misafirleriniz gelecekse kesinlikle onu tavsiye ederim)

hazırlanması:

   1. 24/26 cm çapında kelepçeli kek kalıbını yağlayıp altına yağlı kağıt serin.
   2. en alt kat için verilen malzemeleri karıştırıp bir hamur yapın. (ilk başta hamur hiç toplanmayacakmış gibi gelebilir ama yoğurdukça toparlanıyor merak etmeyin). hamuru elinizle veya merdaneyle açarak (kenarlarını yükseltmeden) kalıba yayın.
   3. kestane püresini hamurun üzerine düzgünce yayın.
   4. 80 gr tereyağını & 80gr bitter çikolatayı benmari usulü eritin. (küçük boy bir tencereye yarısına kadar su doldurup ateşe koyun. geniş bir cezvenin içine yağı koyun. cezveyi suyun üzerine yerleştirin. yağ eriyince çikolataları ekleyin. onlar da eriyince suyun üzerinden alıp ılıtın.)
   5. 2 yumurta ile 1/2 bardak şekeri büyük bir çırpma kabında kabarıp beyazımsı krema olana kadar mikserle çırpın. erimiş çikolatayı ekleyip çırpmaya devam edin.
   6. çırpmaya devam ederken azar azar 3/4 bardak unu, 1 kaşık kakaoyu ve 1/4 paket kabartma tozunu ekleyip tam karışınca mikseri kapatın. bu karışımı da kestanelerin üzerine döküp önceden ısınmış 200C fırında 20-25 dakika pişirin. (hamurun içi kupkuru kalmamalı, üst katmana batırılan kürdan yarı ıslak çıkmalı)

      (ben brownie'nin üzeri pürüzsüz gözüksün diye soğuduktan sonra kakao ve pudra şekeri serptim ilave olarak)

portakalagaci
« Son Düzenleme: 07 Temmuz 2010, 14:49:05 Gönderen: Lika »
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Kahvaltı Sofrası
« Yanıtla #171 : 11 Temmuz 2010, 04:45:48 »


Sofradakilerden bazıları:



Kaşarlı ıspanaklı pizza



peynirli poğaçalar



salata



kabak tatlısı



burma kadayıf



Kayısılı Ay Kurabiyeleri:

Geçenlerde ablam yaptığında bu tarifi çok sevmiş ve bana da yollamasını istemiştim. O da Sana'nın bir kitapçığından almış tarifi.
20 Adet
 
Malzemeler:

    * 100 gr kuru kayısı (sıcak suda yumuşayıncaya kadar bekletilmiş)
    * 500 g (4 su bardağı) un
    * 200 ml (1 kutu) krema
    * 70 gr (1/2 su bardağı) pudra şekeri
    * 125 gr (1/2 paket) margarin (oda sıcaklığında yumuşatılmış)

not: ben hamur toparlanmakta zorlanınca 1,5 paket krema kullandım, bu durumda şekeri de bir miktar arttırabilirsiniz.
 
Hazırlanışı:
 

   1. Fırınınızı 175 C ye getirip ısıtın.
   2. Kayısılarınızı süzdürüp küçük küpler halinde doğrayın.
   3. Un, margarin, krema ve pudra şekerini beraberce yoğurarak yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru 20 eşit parçaya bölün.
   4. Herbir parçayı elinizle yuvarlayıp bastırarak yassılaştırın ve avuç içi büyüklüğünde açın. Ortalarına kayısıyı paylaştırıp rulo biçiminde sarın. İki ucunu bastırarak kapatın.
   5. Tezgahta ileri geri yuvarlayarak biraz uzatın. İki ucunu ortaya doğru bükerek ay şeklini verin. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın. Sıcak fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin. Fırında alıp soğuduktan sonra pudra  şekeri serperek servis yapın.

Not: Bu kurabiyeyi kuru kayısı yerine hoşaflık ekşi yaprak kayısı, farklı kuru meyveler veya damla çikolata kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
portakalagaci
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Cevizli Haşhaşlı kek
« Yanıtla #172 : 12 Temmuz 2010, 02:49:46 »



Malzemeler;

*2 su bardağı kıyılmış ceviz
*1,5 su bardağı haşhaş
*1 su bardağı sıcak su
*150 gr tereyağı (Oda sıcaklığında )
*1 su bardağı+3 çorba kaşığı toz şeker
*3 paket vanilya ( Ben 1 tatlı kaşığı sıvı vanilya kullandım )
*7 adet yumurta ( ben 5 adet kullandım )
*Yarım paket kabartma tozu

NOT; ben orjinal tariften farklı olarak yukarıdaki malzemeler 1 su bardağı kadar un ekledim.

Üstü için;

*1,5 su bardağı pudra şekeri
*3 kahve fincanı limon suyu
*1 su bardağı hindistan cevizi

NOT;Üstü için burada yazdığım malzemeler Sofra Dergisinde yer alan malzemelerdir. Ancak ben üst için bu malzemeleri kullanmadım. Ben 1 paket krem şantiyi 1 su bardağı süt ile iyice çırptıktan sonra içine 1 su bardağı hindistan cevizi katıp karıştırdım. Ve en üste ise süsleme çikolatalardan serptim. Siz isterseniz orjinal tarifi isterseniz de benim yaptığımı uygulayabilirsiniz.

HAZIRLANIŞI;

1.Haşhaşı 1 su bardağı sıcak suya ekleyip, kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
2.Tereyağı,, şeker, sıvı vanilyayı şeker eriyene kadar çırpın.
3. Yumurtaların akını ve sarısını ayırıp ayrı ayrı çırpın. Beyazı kar gibi oluncaya kadar çırpmanız gerekiyor.
4.Yumurta sarılarını şekerli karışıma katın ve çırpın. sonrasında ceviz, un ve kabartma tozunu ve en son haşhaşı  ekleyin.
5.Karışıma en son kar halindeki yumurta aklarını ekleyin ve hafif hafif karıştırın.
5.Kek karışımını yağlanmış kare borcama dökün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. ( Herkesin fırını farklı pişirebilir. Bu sebeple pişip pişmediğini kontrol edin)

Kek soğuduktan sonra ister orjinal tarifteki gibi istersenizde benim yaptığım gibiglazür hazırlayarak kekin üstüne yayın. 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çay Kurabiyesi
« Yanıtla #173 : 12 Temmuz 2010, 03:01:24 »



Malzemeler;

*125 gr erimiş, ılınmış tereyağı,
*1 çay bardağı zeytinyağı,
*2 yumurta ( Birinin sarısını üstüne sürmek için ayırın)
*2,5 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı yoğurt
*1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu 
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
*1 çay kaşığı karbonat
*Aldığı kadar un ( Kulak memesi yumuşaklığından azıcık daha sert olacak kadar )

Hazırlanışı;

1.Tüm malzemeyi karıştırıp güzelce yoğurun.
2.Hamuru 10-15 dakika dinlendirin.
3.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle kalem kalınlığında ve uzunluğunda şekil verin. Elde ettiğiniz çubul şeklindeki hamurları ikiye katlayarak, birbirine dolayarak şekil verin. Ya da istediğiniz şekli verdikten sonra üstlerine yumurta sarısı sürün.
4.Dilerseniz üstlerine susam serpebilirsiniz.
5.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

NOT: Bu kurabiyeler iyice soğuyup sertleştikten sonra ağzı kapalı bir kavanozda bayağı uzun süre saklanabilir.

http://ufukmutfakta.blogspot.com/
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
İnegöl köftesinin yapılma ve pişirme sırrı
« Yanıtla #174 : 14 Temmuz 2010, 14:21:29 »
Bulgaristan'dan 19. yüzyılda göç ederek Türkiye'ye gelen Besler ailesi tarafından yapılan köfte, zaman içinde Bursa'nın İnegöl ilçesinin bir markası oldu. İnegöl köftesinin hazırlanmasının ve pişirilmesnin sırları ayrı ayrı...



Bir asırdan fazla süredir damakları şenlendiren İnegöl köftesi, lezzetini, mangal ateşinde pişmesinin yanı sıra sadece hayvanların kaburga kısmındaki etin kullanılmasından alıyor.

İnegöl köftesinin bir diğer özelliği ise tuz ve soğanla birlikte eti sıkılaştırması için az miktarda karbonat dışında, herhangi bir katkı maddesi veya baharat kullanılmaması.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bulgaristan'dan 19. yüzyılda göç ederek Türkiye'ye gelen Besler ailesi tarafından yapılan köfte, zaman içinde Bursa'nın İnegöl ilçesinin bir markası oldu. Böylece İnegöl, köftesi sayesinde Bursa-Ankara kara yolunu kullananların mola verdikleri lezzet duraklarından biri haline geldi.

İnegöl köftesinin sırrı, dana ile kuzu veya koyunların kaburga kısmından alınan etten çekilen kıymanın kullanıldığı karışımda gizli. Yüzde 80 dana, yüzde 20 kuzu veya koyun etinden oluşan İnegöl köftesinin lezzetine, mangal ateşinde pişmesi de katkı sağlıyor.

Etin tadını bastırmaması amacıyla baharat kullanılmayan köftede, tuz ve soğanla birlikte eti sıkılaştırması için az miktarda karbonat kullanılıyor.

Türkiye'nin genelinde parmak şeklinde olmasıyla ayırt edilen İnegöl köfte, ''Memleketi'' İnegöl'de ise yassı şekilde yapılıyor.

''EN GÜZEL İNEGÖL KÖFTESİ, İNEGÖL'DE YENİR''

İlçede İnegöl köftesini sunan başlıca yerlerden olan bir restoranın işletme sorumlusu Faruk Toptaş, AA muhabirine, yüzde 80 daha yüzde 20 kuzu etinin birlikte çekilmesiyle elde edilen kıymanın, bir gün dinlendirildikten sonra soğanla karıştırılıp bir gün daha dinlendirildiği anlattı.

İlçe dışında ''İnegöl köfte'' adıyla satılan bazı köftelerde, maliyeti düşürmek için soya ve ekmek gibi malzemeler kullanıldığını dile getiren Toptaş, ''Bu köfteler ucuz olsa da lezzeti güzel olmuyor. En güzel İnegöl köftesi, İnegöl'de yenir'' dedi.

İNEGÖL KÖFTESİNİN ORTAYA ÇIKIŞ SERÜVENİ

Bu arada, İnegöl köftesinin ortaya çıkışı, Bulgaristan'ın Pazarcık ilçesinde yaşayan doğan Mustafa Efendi'nin 1892 yılında İnegöl'e göç etmesine dayanıyor.

Bursa-Ankara kara yolu üzerindeki çarşıda dükkan açan Mustafa Efendi'nin köfteleri, zaman içinde önce çevre iller, daha sonra ise tüm Türkiye'de ''İnegöl köftesi'' olarak ünlendi.

Babası Mustafa Efendi'nin yanında yetişen İbrahim, aile mesleğini devam ettirdi. Aile, Soyadı Kanunu'yla birlikte yaptıkları işe uygun olarak ''Besler'' soyadını aldı.

İbrahim Besler'in yanında yetişen ustalar da zamanla kendi iş yerlerini açarak, ilçenin önemli geçim kapısı haline dönüştürdükleri ''İnegöl köftesi''nin markalaşma sürecine de katkıda bulundu.

İnegöl köftesi, 2005 yılında İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru sonucu, coğrafi işaret olarak tescillendi.

Emre Umurbilir
haber7
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı gülçiçek

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 391
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #175 : 14 Temmuz 2010, 16:41:38 »
 l7))
mum  olmak kolay değildir, ışık saçmak için evvela yanmak gerek.

Çevrimdışı elfdn

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 4
    • Pasta Tarifleri
jöleli pasta tarifi
« Yanıtla #176 : 05 Ağustos 2010, 21:00:36 »
bu sitede yemek tarifleri yeri sanırım burası :) çok güzel bir tariftir özellikle çoçuklar bayılıyor =)

Malzemeler:
1 paket (170 gr) vişne jölesi
1 paket (15 ml) jelatin
3 kap su, kaynamış
10 adet taze veya konserve vişne (reçel de olabilir)
5 yemek kaşığı yogurt
10 adet Petit Beurre bisküvi
Ortası açık kek kalıbı
Önce vişneleri eşit aralıklar ile kalıbın altına yerleştirin.
3 kap kaynamış su ile jöle ve jelatini plastik bir kap içinde eritin.
Bu karışımdan bir kap alıp, yavaşça kalıba, vişnelerin üzerine boşaltın. Dikkatli olun vişnelerin yeri bozulmasın. Buzluğa koyup 15 dakika bekleyin, jöle sertleşsin.
Bir kap daha jöle karışımından alın ve içine 5 yemek kaşığı yoğurt koyup mixer de karıştırın. İkinci kat olarak kalıba yavaşça boşaltın. Tekrar buzlukta 15 dakika sertleşinceye kadar bekletin.
Son kalan bir kap jöle karışımının içine 10 adet pötibör bisküvisini koyup, mixerden geçirin. Ucunu ve son kat olarak yavaş yavaş kalıba boşaltın. Tekrar buzlukta 15 dakika kadar tutarak sertleşmesini bekleyin.
Jöleyi kalıptan çıkarmak için, musluğa sıcak su doldurup, kalıbı içinde 15 saniye tutun. Kenarlarına hafifçe bastırarak kalıptan ayrılmasına yardım edin. Ters çevirerek geniş ve düz bir servis tabağına boşaltınız
Arzu ederseniz ortasını krem şanti ile doldurup servis edebilirsiniz. afiyet olsun

« Son Düzenleme: 25 Eylül 2010, 01:43:53 Gönderen: Tuğra »
....

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bolenez Soslu Spagetti
« Yanıtla #177 : 25 Eylül 2010, 01:46:28 »


Malzemeler;

*1 paket spagetti,
*300-400 gr kadar orta yaglı kıyma
*1 adet orta büyüklükte kuru soğan
*2 adet domates ( rendelenecek )
*1 yemek kaşığı kadar salça
*2-3 diş sarmısak ( çok küçük doğranmış )
*1/4 demet maydanoz( ince kıyılmış ) -Çocuklar sevmediği için biz kullanmadık
*Tuz, karabiber, pulbiber
*Tereyağı

Hazırlanışı;

1. Spagettiyi, tuzlu ve bol kaynamış suda haşlayın. İsterseniz yapışmamaları için haşlama suyuna bir kaşık sıvıyağ kaıştırın.
2. Spagetti haşlanırken, kıymaları bir kaşık tereyağı veya zeytinyağı ile bir tavada pişirmeye başlayın.
3.Soğanları yemeklik doğrayın ve yarı pişmiş kıymanın üzerine ekleyerek kavurmaya devam edin.
4.Rendelenmiş domatesleri ve salçayı da karışıma ilave ederek iyice pişirin.
5.Sosun pişmesine yakın sarmısakları ve baharatları da katıp, biraz daha pişirin. Eğer maydanoz kullanacaksanız, oldukça minik doğranmış maydanozları, altını kapattığınız sosun içine katıp, karıştırın.Haşlanan spagettileri süzgece alarak süzün.
6.Tencereye  iki-üç yemek kaşığı kadar tereyağı koyarak eritin, tereyağı hafifçe köpürmeye başladığında süzdüğünüz spagettileri ekleyin ve karıştırın.
7.Tereyağı ile karıştırdığınız, spagettiyi servis tabağına alın ve üstüne hazırladığınız Bolonez sosu yayın. Dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapabilirisiniz. Servisinizin sıcak olmasına dikkat edin. Afiyet olsun.

ufukmutfakta
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı ayguney

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #178 : 07 Ekim 2010, 17:58:27 »
Gerçekten güzel tarifler var,yapanların ve paylaşanların eline sağlık..Teşekkürler..

Çevrimdışı mazlum

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 861
  • Allah'a giden tüm yollar.Kalp lerden gecer.
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #179 : 07 Ekim 2010, 21:42:03 »
Ahiler ben burayi yeni görüyom , güzel düsünce Türk mutfagimizin ,
güzel yemek ve tatlilarini zenginligini , kardeslerimizden devami gelerek bu sayfaya aktarmalarini bekliyom ,  Tsk ler Allah Razi olsun .1111))
Bir harf yeter inan, varsa o evde bir insan.

Dost Ararsan Kendine Bak
Dostun Ağlasını Bulursun
Düşman Ararsan Yine Kendine Bak
Düşmanında Ağlasını Bulursun .
vesselam .