Gönderen Konu: Çeşni Tarifler  (Okunma sayısı 141727 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Misket Köfte
« Yanıtla #180 : 08 Ekim 2010, 01:31:47 »

Amin cümlemizden

***************************************************



Malzemeler;

*750 gr orta yaplı dana kıyma,
*1 adet orta boy soğan,
*1 adet yumurta
*Yarım demet maydanoz,
*1 dilim bayat ekmek ( hafifçe nemlendirilmiş)
*1 su bardağı kadar galeta unu,
*tuz, kekik, karabiber
*1 yemek kaşığı sıvıyağ
*Ayrıca kızartmak için sıvıyağ veya zeytinyağı.

Hazırlanışı;

1. Önce soğan ve iyi yıkanıp, suyu kurutulmuş olan maydanozu blendırınızda parçalayın. İçine bir dilime ekmeği de katarak tekrar blendıran geçirin.
2.Hazırladığınız bu karışıma diğer tüm malzemeyi ekleyerek güzelce yoğurun. Baharatların ölçülerini kendi damak zevkinize ayarlayabilir veya başka çeşit baharat da ekleyebilirsiniz. ( Örn; kimyon vb)

3.Hazırladığınız köfteyi vaktiniz var ise 3-4 saat buzdolabında bekletirseniz, kıvamının daha güzel olduğunu göreceksiniz. Eğer vaktiniz yoksa köfteden cevizden biraz daha küçük parçalar koparark yuvarlayın ve bol kızgın yağda kızartın.

4.Kızarttığınız köfteleri havlu peçete üzerine alarak fazla yağını süzdürün. benim vaktim yetmediği için yapamadım ama sizler çok ince kıyılmış az miktarda maydanoz içinde köfteleri yuvarlayarak, daha güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

5.Ben kızarmış elma patatesler eşliğinde servis yaptım ancak isteğe göre sade veya domates sosuyla da servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com/

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Hamsili Pilav
« Yanıtla #181 : 23 Ekim 2010, 23:56:40 »



Malzemeler;

*1,5 -2 kg hamsi,
*2 su bardağı pirinç,
*1 adet soğan,
*2 yemek kaşığı çamfıstığı,
*2 yemek kaşığı kuş üzümü,
*3 yemek kaşığı tereyağı,
*tuz, nane, karabiber.
*1 tatlı kaşığı toz şeker.

Hazırlanışı;

1.Soğanı yemeklik doğrayın. Tereyağında soğanı, şekerle beraber kavurun. Pirinci iyice yıkayıp, süzdükten sonra soğana ilave ederek kavurmaya devam edin.
2.Tuz ve 3 - 3,5 su bardağı su ilave ederek, orta ateşte, suyunu çekene kadar pişirin.
3.Kuşüzümü (suda bekletilmiş), nane ve karabiberi ekledikten sonra, pilavı karıştırın ve demlenmeye bırakın.
4.Hamsilerin kılçıklarını çıkarın ve yıkayın.
5.Bir borcamı veya kelepçeli kek kalıbı yağladıktan sonra hamsileri kuyruk kısımları dışarı gelecek şekilde aralıksız dizin.Kalıbın kenarlarınada hamsileri dizin.
6.Pilavı, hamsilerin içine dökün ve düzeltin.
7.Üstünü yağlı kağıt ile kapatarak, önceden ısıtılmış fırında hamsiler pişinceye kadar pişirin.
8.Pişen pilavı,servis tabağına ters çevirerek yerleştirin, dilerseniz limon ve maydanoz ile süsleyin. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com/
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Dereotlu Poğaça
« Yanıtla #182 : 26 Ekim 2010, 02:31:02 »



Malzemeler;

*2 adet orta boy yumurta(oda sıcaklığında )
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*1 çay bardağı oda sıcaklığında tereyağı
*1 paket instant maya
*1 paket kabartma tozu
*Yarım çay kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*Yarım demet ince kıyılmış dereotu
*Aldığı kadar un.( Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın )

İçine;

Kaşar peyniri veya beyaz peynir

Üstüne;

Yumurta sarısı ve haşhaş tohumu

Hazırlanışı;

1.Tüm hamur malzemesini karışırıp, yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
2.Yoğurduğunuz hamurun üstünü örterek, ılık bir ortamda 1 saat dinlendirin ve mayalanarak kabarmasını sağlayın.
3.Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde inceldin ve içine bir miktar peynir koyduktan sonra, mekik şeklinde kapatın.
4. Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirdikten sonra üstlerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin.
5.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com/
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Pazar Sofrası
« Yanıtla #183 : 31 Ekim 2010, 04:46:17 »


MAKARNA BÖREĞİ:

Malzemeler:

    * 1 paket pastavilla kelebek makarnası
    * 2 sb süt
    * 4 yumurta
    * 1 su bardağının 4/3'ü kadar sıvıyağ
    * 3 yufka
    * 300 gr. yağlı beyaz peynir
    * 250 gr kaşar peynir
    * 1 bağ maydanoz



Hazırlanması:

   1. 1 paket makarnayı haşlıyoruz ve haşanlandıktan sonra süzüyoruz.Beyaz peynirin içine 1 bağ maydanoz ve rendelenmiş kaşar ilave edip, harmanlıyoruz. Süt, yumurtanın beyazı , sıvıyağ biraz tuz karıştırılıyor.Fırın tepsisi yağlanır ve 1 tane yufka tepsiden taşacak şekilde koyulur.

   2. Haşlanmış makarnanın yarısı yufkanın üzerine dökülür. Hazırlanan süt karışımının 3/1'i makarnanın üstüne dökülür. 2. yufkayı tepsinin içine taşmayacak şekilde büzerek yerleştiririz. Kalan makarnanın tamamıda 2.katın üstüne konulur. Aynı şekilde hazırlanan süt karışımından makarnanın üstüne koyulur.

   3. Son 3. yufkayıda tepsiden taşmayacak şekilde büzerek koyarız. Süt karışımını tekrar üstünden gezdirdikten sonra, yanlardan taşan yufkayı tepsinin üstüne doğru kapatılır. Son kalan süt karışımı son katın üstüne dökülür. Kalan 4 yumurta sarısı karıştırıldıktan sonra yufkanın üstüne sürülür. Küçük küçük tereyağ parçaları üstüne koyulur ve 2 saat dışarıda bekletilir. Sonra fırına verilerel 180 derecede pişirilir.
...

Sebze Karışımlı Salata:

Malzemeler

    * 1 kg kabak
    * 1 kg havuç
    * yarım kavanoz bezelye
    * 250 gr. turşulu yeşil zeytin
    * yarım demet dereotu
    * 1 konserve mısır
    * 250 gr. süzme yoğurt
    * yarım kg kavanozda közlenmiş kırmızı biber


Hazırlanması::

   1. Kabak ve havucu şerit şeklinde bir parmak kalınlığında doğrayın. Zeytinleri de halka halka doğrayın. Kabak ve havuç doğrandıktan sonra az yağda pişirin.
   2. Kalan malzemelerle birlikte karıştırıldıktan sonra üzerine tuz ilave edin.

Üzümlü Pasta:

Malzemeler:

    * 1 kg süt
    * 2 yk un
    * 2 yk nişasta
    * 1,5 sb şeker
    * 1 tane vanilya
    * 100 gr tereyağı
    * 1 yumurta
    * 1 paket krem şanti
    * 200 gr. kedidili
    * Üzüm
    * Böğürtlenli çilekli hazır sos


Hazırlanması:

   1. Süt, un , nişasta, şeker, vanilya, tereyağı ve yumurtayı karıştırarak pişirin. Soğuduktan sonra 1 paket krem şanti üstüne dökün ve mikserle çırpın.
   2. Borcamın altına kremanın yarısı koyun. Üstüne kedidili yerleştirin. Kalan kremayı kedidilinin üstüne dökün.
   3. Tane şeklinde üzümleri kremanın üstüne yerleştirin ve hazırlanan sosu üzümlerin üstüne dökün.


.



Yonca'nın Poğaçaları

Malzemeler

    * 2 su bardağı süt (ılık)
    * 1 küçük maya veya 1 paket instant maya
    * 1 yemek kaşığı toz şeker
    * 1 tatlı kaş. tuz
    * 1 su bardağı zeytinyağı
    * 1 yumurta (akı ve sarısı ayrı olacak)
    * 5,5-6 bardak un



Hazırlanması:

   1. Ben hamuru ekmek makinasında yaptım. Makinanızın kalıbına önce sütü, yağı ve yumurta akını ekleyin. 5 bardak kadar unu üzerlerini kapatacak şekilde serpin. Karşılıklı kenarlara tuz ve şekeri ekleyin. Unun ortasını açıp instant mayayı dökün. (Makinanızda sıvılar en son ekleniyorsa sırayı tersine çevirin) Mayalama ayarına getirin (yaklaşık bir saat) İlk karıştırma esnasında gerekirse bir miktar daha un ekleyin.
   2. Eğer elde  yapıyorsanız sütün  içine mayayı ve şekeri koyup iyice karıştırın, 20 dakika bekletin. Başka kapta 1 yumurtanın akını kaba koyun, tuzu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Daha sonrada beklettiğiniz sütü karışıma dökün. Hepsini karıştırın, en son unu eleyerek dökün. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak olacak kadar yoğurun. 1 saat kadar bekletin.
   3. Yağladığınız tepsiye cevizden biraz daha büyük olarak koparıp yuvarlayıp dizin. Ayırdığınız sarıyı üzerlerine sürün, isterseniz çörek otu serpin. 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.


..


Afiyet olsun
.

portakalagaci
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Yalancı içli Köfte
« Yanıtla #184 : 01 Kasım 2010, 12:52:41 »


Malzemeler:

*2 su bardağı köftelik bulgur,

*2 adet haşlanmış rendelenmiş patates,

*1 adet yumurta akı,

* 200 gr kıyma

* 1 adet orta boy soğan,

* 1 çorba kaşığı kuş üzümü,( arzuya göre)

*1 çorba kaşığı dolmalık fıstık( arzuya göre)

*1 çorba kaşığı salça,

* tuz, karabiber, pulbiber

* 1/2 su bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı:

1. Öncelikle bulgurumuzu iki bardak sıcak su ile ağzı kapalı bir kapta yumuşamaya bırakalım.

2. Bulgurumuz yumuşamak üzere beklerken, soğanı ve dolamlık fıstıkları bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ilavesi ile kavurun.

3.Soağnların üstüne kıymayı, salçayı, tüm baharatları da ekleyerek kavurmaya devam edin. En son kuş üzümünü de katarak, bir kenara alın.

4. Yumuşayan bulgurumuzun içine haşlanmış patatesleri, sıvıyağı, yumurta akını ve tuzunu katarak iyice yoğurun.

5. Yoğurduğunuz hamuru ikiye ayırın. Bir parçasını yağladığınız yuvarlak bir fırın kabına yada kelepçeli bir kalıba bastırarak yayın,

6. Yaydığınız hamurun üzerine kıymalı için yayın,

7. Ayırdığınız ikinci hamur parçasını kaymalı için üstüne kapatın ve bir adet yumurta sarısını üzerine sürerek 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

8. Hafif ılıkken istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapın.

Afiyet Olsun.

ufukmutfakta.blogspot.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
İşin erbabından balık pişirme tüyoları
« Yanıtla #185 : 04 Kasım 2010, 03:16:27 »
Kurduğu balık lokantası zinciriyle ismini duyuran ve balık türleri ile pişirme şekilleri konusunda 3 kitap yazan Fevzi Çimşit (Fevzi Hoca), bu mevsimde ucuz ve bol olan balığın pişirilmesinin püf noktalarını anlattı.

Çimşit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ızgaranın, en doğal ve sonucu en lezzetli balık pişirme şekli olduğunu belirterek, ''Izgara yapacağımız balığı kayık tabağa koyup üstüne zeytinyağı dökelim. Izgaraya atmadan önce yağın içinde bir iki kez çevirelim. Balıklar büyükse iki yanına bıçakla çizikler atarsak içinin daha iyi pişmesini sağlarız'' dedi.

Balık ızgarada pişerken yanından ayrılınmaması gerektiğine dikkati çeken Çimşit, ''Çünkü balıklar çok çabuk pişer. O nedenle balıkları alevli ateşte değil de orta ateşte pişirelim. Kömür ateşi alevli olursa, balığın kuruyup yanmasına, tat ve lezzetinin de kaybolmasına neden olur'' diye konuştu.

Derisi yanmadan balığın ızgaradan alınması gerektiğini vurgulayan Çimşit, şöyle devam etti:

''Ama içinde de en küçük bir pembelik görülmemesi lazım. Büyük balıklar pişerken içi çatalla kontrol edilebilir. Izgara yapacağınız balığı asla una bulamayın. Balık ateşi, ateş de balığı görecek. Yağsız balıktan ızgara yapılmaz. Izgara yapacağımız balıkların kılçıklarını çıkarmadan pişirirsek çok daha lezzetli olur. Ayrıca balık sıcak yenir. Elleri yakacak kadar. Ateşin üzerinden alınır alınmaz yenmeli, asla bekletilmemeli ve soğutulmamalı.''

-KIZARTMA TAVSİYELERİ-

Çimşit, balık kızartmanın inceliklerini de anlatarak, ''Öncelikle balığı tavaya koymadan, yağın uygun sıcaklığa gelmesini beklemeliyiz. Şayet kızgın hale gelmesini beklemeden tavaya dizersek, balıklar yağı çekecek, rengi soluk, eti çok gevşek olacak. Dolayısıyla balıkların görüntüsü kötü, sindirimi de fazla yağ çektiğinden zor olacaktır'' dedi.

Kızartma yaparken bir kez yağ kullandığına işaret eden Çimşit, şöyle konuştu:

''Hatta tavanın bir yüzüne kullandığım yağı sızdırıp atar, diğer yüzüne de yeni yağ dökerim. Pişen balık kapak yardımı ile tabağa aktarıldıktan sonra tekrar yeni bir tabağa daha aktarılır. İstersek tabağın içine kağıt peçete serip balığı peçetenin üzerine koyabiliriz. Bu sayede kızartma yemekten kaçınan insanlara da kızartmanın zevkini tattırmış oluruz.''

-''BALIK KIZGIN YAĞA YAVAŞÇA DİZİLMELİ''-

Kızartma yapılacak balığın kızgın yağa yavaşça dizilmesi gerektiğini vurgulayan Çimşit, ''Böylece tavamızdaki yağı soğutmamış oluruz. Aksi durumda yağı soğuturuz, böylece balık yağı çeker, rengi soluk, lezzeti de fazla yağ çektiğinden güzel olmaz'' diye konuştu.

Balık pişerken arada bir tavanın sallanması gerektiğini belirten Çimşit, ''Böyle yaparsak taze balığımızın tavaya yapışmasını önleriz'' dedi.

Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, ''Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar'' diye konuştu.

Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, ''İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır. Yanmış yağda, gereğinden fazla pişen balık hem lezzetsiz hem de sağlık açısından zararlı olur. Balığı çok fazla pişirirsek lezzetli olan yağlı kısmı kaybolur'' dedi.

Çimşit, balığın kısık ateşte ve az pişirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

bizim lezzet
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Gül Tatlısı
« Yanıtla #186 : 08 Kasım 2010, 22:04:02 »


GÜL TATLISI :

Malzemeler:

    * 100 gram margarin
    * 2 yumurta
    * Yarım sb sıvıyağ
    * Yarım sb yoğurt
    * 1 sb irmik
    * 1 paket vanilya
    * 1 paket kabartma tozu
    * Aldığı kadar un


( Hamurun kıvamı yumuşak olacak.)

Şerbeti :
3,5 sb şeker
4 sb su

Hazırlanması:Finduk

   1. Hamur açıldıktan sonra çay bardağı ile kesilir.
   2. Ortaya çıkan yuvarlaklar şekildeki gibi yan yana birleştirilir. En üstteki parçaya biri üstte diğeri altta olmak üzere iki adet fındık yerleştirilir.
   3.  Fındık koyulan parçadan başlamak üzere aşağıya doğru parça sarılır ve ortadan kesilir.
      not : şerbet soğuk , tatlı sıcak olacak.

portakalagaci
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2010, 22:07:00 Gönderen: Lika »
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Gökkuşağı Tatlısı
« Yanıtla #187 : 20 Kasım 2010, 05:59:57 »


Gökkuşağı Tatlısı:
Malzemeler:

    * 3 yumurta
    * 1 çay bardağı şeker
    * 3 çay bardağı yoğurt
    * 1 çay bardağı sıvıyağ
    * 3 çay bardağı irmik
    * 3 çay bardağı un
    * 2 paket kabartma tozu

şerbeti:

    * 3,5 su bardağı su
    * 3,5 su bardağı toz şeker
    * bir dilim limon

Hazırlanması:

   1. Şerbeti için su, limon ve şekeri kaynatıp soğutun.
   2. Yumurta ve şekeri kar haline gelene kadar çırpın. Ardından sırayla diğer malzemeleri ekleyip yağlanmış cam fırın kabınıza yayın.
   3. Önceden ısınmış 200C fırında pişirin. Pişince fırından alıp ters çevirerek başka bir tepsiye çıkartın. Üzerine soğuk şerbeti 2 defada gezdirin. Bir bardak (kenarı keskin olmalı) ile daireler çıkarın.
   4. Kalan hamurları 2 yemek kaşığı (veya arzunuza göre daha çok) kakao ve hindistancevizi ile karıştırın. Kestiğiniz dairelerden daha küçük olacak şekilde parçalar alıp elinizle yavaşça köfte şekli vererek tatlılarınızın üzerine yerleştirin.
   5. Üzerlerini krem şanti/kaymak, meyve şekeri/kiraz şekerlemesi, antep fıstığı ve inci dekorları ile süsleyerek servis yapın.

Tarif Emine Beder’e ait.
portakalagaci.com
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Elma Şekeri
« Yanıtla #188 : 22 Kasım 2010, 12:19:43 »



Malzemeler;

*3 cup toz seker ( 600 gram )
*1 cup su ( 250 ml )
*1 tatli kasigi elma sirkesi
* Yarım çay kaşığı kirmizi gida boyasi
* 5-6  adet kirmizi sert elma
*5-6 adet tahta veya plastik cubuk

Hazırlanması;

1.Elmaları çok güzel bir şekilde yıkayın, saplarını koparin ve iyice kurulayin.( Elmaların kuru olması çok önemli )

2.Tahta veya plastik cubukları elmaların sap kısmına derince saplayın ve elmaları buzdolabında 1 saat gibi soğumaya bırakın. Bir saat sonra buzdolabından çıkaracağınız elmaların üstü nem yapacaktır. Bu nemi de güzelce kurulayın.

3.Şekeri, suyu ve sirkeyi küçük bir çelik tencereye koyun. Ancak şeker ile suyun karışması için kaşık,spatula vb. karıştırıcılar kesinlikle kullanmayın. Ocağın altını açın, kabı sağa, sola eğerek, malzemenin kendiliğinden karışmasını sağlayın. Çok fazla bu aşamanın üstünde durmayın, çünkü şeker eridikçe karışıyorlar.Eğer tencerenin yan taraflarında şeker birikimi oluyorsa, ıslak bir fırça yardımı ile karışımın içinde doğru sıyırın ancak fırçayı, karışıma değdirmeyin.

4.Karışım tam kaynamaya başlayınca gıda boyasını ekleyin. Ama boyanın dağılması için yine herhangi bir karıştırıcı ile karıştırmayın. Sadece tencereyi sağa sola eğerek bu işlemi yapın.

5.Karışım köpük köpük kaynayacak, göz göz olup, koyulaşacaktır. Bu kaynama süresi yaklaşık 20 dakika sürecek.

6.Tencereyi sağa sola eğerek kıvamını kontrol edin ve tencereyi bir elinizle diğer tarafa eğerek, saplarından tuttuğunuz elmaları , şekerin içinde bir iki tur çevirerek, elmaların her tarafının şekere bulanmasını sağlayın. Bu aşamada şeker sıcak olacağından elinizi yakmamaya dikkat edin.

7.Şekere batırdığınız elmaların altındaki fazla şekeri, tencerenin yanına sıyırın ve yağlı kağıt üzerine bırakın. Yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlenen elmaları, buzdolabına kurumaları için kesinlikle koymayın. Dolaptan çıktıktan sonra nemlenip, şekerin eriyerek bozulmasına sebep olur.
İsterseniz iyice kuruyan elma şekerlerini, jelatın torbalarla paketleyip, kurdelelerle bağlayarak, etrafınızdaki çocuklara hediye edip onları mutlu edebilirsiniz.Afiyet olsun





ufukmutfakta.blogspot
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #189 : 22 Kasım 2010, 22:29:07 »
Harika tugra, tesekkür ederim.
Çocuklar bu elma sekerini bisey zannediyor.
Kaç kere aldi isem yemedi bile. Kendi yaptigimiz daha mi tatli olur acaba?

Lika ya da gül tatlisi için tesekkür ederim.  gh8)) 

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #190 : 23 Kasım 2010, 02:05:05 »
Rica ederiz, afiyet olsun :)
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Fındıklı Tatlı
« Yanıtla #191 : 01 Aralık 2010, 22:49:46 »



Malzemeler;

Hamuru için;

*250 gr oda sıcaklığında tereyağı,
*2 adet yumurtanın sarısı
*1 çay bardağı pudra şekeri,
*1 çay bardağı yoğurt,
*1 çay bardağı zeytinyağı
*1 paket kabartma tozu
*1 çorba kaşığı limon suyu
*Aldığı kadar un ( Kulak memesi yumuşaklığına geldiğinde un eklemeyi bırakın)

İç malzemesi;

*1 su bardağı dövülmüş fındık ( piriç fındık denilen ufaklıkta olacak fazla ezilmesin)
*1 adet yumurta beyazı ( hafif çırpılmış)
*3 çorba kaşığı toz şeker
*2 çorba kaşığı kakao

Şerbet Malzemesi;

*3,5 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı su
*1 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;

1.Öncelikle şerbet malzemelerini bir tencereye alın ve 10 dakika kaynatıp, ılınması için bir kenara bırakın.
2.Hamur malzemelerini yoğurarak bir top haline getirin ve streç filme sararak buzdolabında 10-15 dakika dinlendirin.
3.İç malzemelerini ayrı bir kapta karıştırın.
4. Hamuru dolaptan çıkarın ve iki eşit parçaya bölün. Her bir parçayı  hafif unlanmış tezgahta dikdörtgen olacak şekilde açın ve iç malzemesini hamurların içine yayın.
5.Hamuruları uzun kenarından başlayarak fındıkları sararak, rulo şeklinde sarın.Ve bir parmak kalınlığında dilimleyin. Bu aşamada hamur yumuşak olduğundan rolu dilimlerinin şekli bozulabilir. Elinizle düzeltin ve hafifçe üstlerine bastırın.Dilimleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
6.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
7.Fırından çıkrdığınız rulo dilimlerini 10 dakika dinlendirin ve ılınmış şerbeti üstlerine dökün. 1-2  saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun

ufukmutfakta.blogspot
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Evde simit yapımı
« Yanıtla #192 : 14 Aralık 2010, 03:46:28 »
1 kg simitlik un, 20 gr yaş maya (kuru maya 5 gr yeterli), 15 gr tuz, pekmez, susam ve su. Un, tuz ve maya ile “kulak memesi” kıvamında hamur yoğurun. 15 dakika bekletin. Tezgahta, ufak parçalar koparıp, 20-25 cm’lik çubuklar yuvarlayın, burgulayarak halka şeklinde iki ucundan yapıştırın. Derin kapta suya pekmez ekleyin, halkaları batırın. Önceden hazırladığınız tepsi içindeki bol susama bulayın. 200 C derecelik fırında 25-30 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından hemen çıkarıp, rüzgarlı bir yerde soğumaya bırakın. Tarifte verdiğim soğuk pekmezlemeyi sıcak olarak da yapabilirsiniz.

Sevim GÖKYILDIZ
Türkiye Gazetesi
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Oktay Usta'dan "Aşure Tarifi"
« Yanıtla #193 : 16 Aralık 2010, 19:20:30 »


Aşure malzemeleri

    * 1/2 kg buğday
    * 1 fincan pirinç (çay fincanı)
    * 200 gr kuru fasulye
    * 200 gr kuru ceviz
    * 200 gr fındık
    * 100 gr pilav fıstığı
    * 1 kg toz şeker
    * 200 gr nohut
    * 4 adet limon
    * 50 gr kuş üzümü

Aşure tarifi

Pirinçleri ve buğdayları yıkayın. Pirinçleri ve buğdayları tencereye koyun ve üzerine su ekleyin (üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde). Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin.Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye biraz sıcak su ekleyerek ateşe koyup kapaksız olarak kaynatın. Dibinin tutmamasına dikkat edin, devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri katın. Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak bir kilogram şekeri de ilave edin. Ateşten almaya yakın limonları rendelenip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. Ateşten almadan önce isteğinize göre gül suyu da ekleyebilirsiniz. Soğumadan kaselere koyun. Fındığı, cevizi ve pilav fıstığını kavurarak aşurelerin üzerine serpiştirebilirsiniz.

oktayustayemektarifleri
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #194 : 16 Aralık 2010, 20:15:15 »
Nefis görünüyor. Tesekkürler Lika.