Gönderen Konu: Çeşni Tarifler  (Okunma sayısı 84782 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Ynt: Çeşni Tarifler
« Yanıtla #195 : 16 Aralık 2010, 20:07:15 »

Afiyet olsun :)
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Krem şantili elmalı kek
« Yanıtla #196 : 19 Aralık 2010, 03:16:19 »



bu tarif hem kısa sürede yapılabiliyor hem de çok lezzetli oluyor. keki yaptıktan sonra iki kesmek biraz zahmetli olduğu için ben diğerlerini kesmeden sadece üzerine krem şanti sürerek servis yaptım.

   1. Kek Malzemeleri:
          * 5 yumurta
          * 2 su bardağı toz şeker
          * 2 su bardağı ceviz, irice dövülmüş
          * 2 su bardağı kırmızı elma, küp küp doğranmış (yaklaşık 1,5 adet büyük elma)
          * 2 su bardağı un
          * 2 yemek kaşığı kakao
          * 2 tatlı kaşığı tarçın
          * 1 paket kabartma tozu
   2. Krem Şanti Malzemeleri:
          * 1 paket toz krem şanti
          * 2 çay bardağı soğuk süt

Üzerlerine isterseniz: dövülmüş antep fıstığı

Kekin hazırlanması:
1. Yumurtayı ve şekeri derin bir kaba alın ve mikserin en yüksek hız ayarında şeker eriyene kadar çırpın. (yaklaşık 2 dakika)
2. Dövülmüş cevizi, doğranmış elmayı, unu, kakaoyu ve tarçını ekleyip mikserle en yavaştan en hızlı ayarına doğru giderek karıştırın. Tüm malzemelerin özleşmesini sağlayın.
3. Kabartma tozunu ekleyip yavaş ayarda birkaç kez daha karıştırın.
4. Fırını kek ayarında 175C'ye getirin.
5. Büyük boy kare borcamın tüm iç yüzeyini fırça yardımıyla sıvı yağ ile yağlayın.
6. Keki borcama döküp fırının içinde orta bölmeye getirdiğiniz telin üzerine yerleştirin.
7. 30-35 dakika kek pişene kadar pişirin.

Krem Şantinin Hazırlanması:
1. Sütü dar ve geniş bir kaba dökün. Üzerine krem şantiyi boşaltıp mikserin bir sapı ile koyu bir kıvam alana kadar karıştırın.
2. Kekiniz pişip tamamen soğuyana kadar krem şantiyi buzdolabında bekletin.

Kek tamamen soğuduktan sonra 16 parçaya bölün. her bir dilimi ikiye bölüp aralarına ve üzerlerine krem şanti sürün. Antep fıstığı ile süsleyin.

16 dilim krem şantili elmalı kek

portakalagaci
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Patlıcan Rulo
« Yanıtla #197 : 07 Şubat 2011, 21:39:36 »


Malzemeler;

*2-3 adet patlıcan
*2 yumurta
*Bir kase galeta unu
*3 adet közlenmiş, kabukları soyulmuş kırmızı biber
*2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt,
*2-3 diş sarmısak
*yeteri kadar Taze soğanın yeşil kısmı
*tuz ve kızarma için sıvıyağ

Hazırlanışı;

1.Patlıcanların kabuklarını soymadan güzelce yıkayın ve yarım santim kalınlığında boydan boya şeritler halinde kesin.
2.Kestiğiniz şeritleri tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Süzün ve kağıt havlu ile kurulayın. Sıvıyağı kızdırın. Yumurtaları çırpın ve galeta ununu yassı ve geniş bir tabağıa alın, içine tuz serperek karıştırın.

3.Kuruladığınız patlıcanları önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayın ve kızgın yağda renkleri altın sarısı olacak şekilde kızartın.  galeta unu ile kızarma yaparken yağa karışan un yanar ve patlıcanların üstüne yapışırsa, yağınızı değiştirerek kullanın.
4.Kızaran patlıcanları kağıt havlu üzerine alın ve yağlarını iyice çektirin.

5.Kırmızı biberleri doğrayıp, dövülmüş sarmısak ve süzme yoğurt ile karıştırın. Bu arada yeşil soğanları kaynar suyun içinde 1-2 dakika bekletin ve çıkarın. Böylece yumuşayacaklar.
6.Patlıcanların uç kısımlarına biberli karışımdan uygun miktarlarda koyup rulo şeklinde sarın ve yeşil soğanın sapları ile bağlayın. Afiyet olsun

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Haşhaşlı Revani
« Yanıtla #198 : 13 Mart 2011, 00:36:28 »


Malzemeler;

*3 adet yumurta,
*1 su bardağı şeker,
*1 su bardağı süt,
*1 su bardağı sıvıyağ,
*1 su bardağı irmik,
*1 su bardağı haşhaş,
*1,5 su bardağı un,
*1 paket vanilya,
*1 paket kabartma tozu,

Şerbeti için;

*2 su bardağı şeker
*2 su bardağı su,

Üstü için;

Krem şanti ve meyve dilimleri, ( Kivi, çilek, portakal en yakışanları )

Hazırlanışı;

1. Kek için gerekli tüm malzeme sırası ile çırpılır. Önce yumurta ve şeker ve sırası ile diğerleri.
2.Çırpılan kek yağlanmış kare borcama veya kek kalıbına dökülerek önceden 180 derecede ısıtılmış fırında batıracağınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir.
3.Kek pişerken, şerbet malzemelerini bir tencereye koyarak 10 dakika kadar kaynatın. Ve soğumaya bırakın.
4.Krem şantiyi bir çay bardağı su veya süt ile çırpıp buzdolabına kaldırın.
5.Kekiniz piştikten sonra fırından çıkarın ve çok az soğuttuktan sonra   iyice soğumuş olan şerbeti üstüne her yere dağılacak şekilde dökün.
6.Bir saat kadar bu şekilde beklettiğiniz revaninin üstüne krem şantiyi yayın, isterseniz hindistan cevizi de serpebilirsiniz. Revaniyi kare kare dilimledikten sonra her bir dilimin üstüne bir meyve dilimi gelecek şekilde meyveleri yerleştirerek servis yapın. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Talaş Böreği
« Yanıtla #199 : 03 Mayıs 2011, 00:20:29 »


Malzemeler;

Hamur için;

*1 su bardağı süt
*1 çay bardağı sıvıyağ
*2 çorba kaşığı sirke
*1 tatlı kaşığı tuz
*Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar un. Unu azar azar eklerseniz ve hamur elinize yapışmayı bırakınca un eklemeyi keserseniz, hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olacaktır.

Yağlamak için;

*1,5 paket tereyağı ( 375 gr ) oda sıcaklığında

Üstüne sürmek için

*1 adet yumurta sarısı

İçi İçin

Peynir, kuşbaşı etli, havuçlu, bezelyeli iç.

Hazırlanışı;

1.Hamuru yoğurun ve eşit iki parçaya ayırın. 10-15 dakika dinlendirin.
2.Bundan sonra bir parça üzerinden tarif edeceğim uygulama aynen ikinci hamur parçası için de uygulanacaktır. O nedenle tarifi ilk hamur parçası üzerinden vereceğim.

3.Hamuru merdane yardımı ile açabildiğiniz kadar açın. Tereyağını eşit altı parçaya ayırın ve birinci tereyağı parçasını açtığınız hamurun üzerine elinizle yayın. Yayarken bir yandan da hamuru elinizle büyütmeye çalışn.
4. Bu işlem bittikten sonra, hamurun karşılıklı kenarlarını birbirinin üstüne gelecek şekilde katlayın. Hamurunuz kare şeklinde toparlanmış bir şekil alacak. Bu şekilde dolaba koyacağınız hamur, ikinci parçaya aynı işlemi yapıp bitirinceye kadar dolapta beklesin.

5. İkinci parçaya aynı işlemi yapıp dolaba kaldırdığınızda birinci hamur parçasını dolaptan çıkarın ve tekrar tezgahta merdane ile büyütün. Tekrar üstüne tereyağı sıvayıp katlayın ve tekrar dolaba kaldırın. Bu işlemi bir kez daha yapın. Yani hamuru üç kere yağlayıp dolaba koymuş olacaksınız. Son seferinde dolapta yarım saat kadar bekletin.

6. Hamuru son defa tezgah üzerinde merdane ile dikdörgen şeklinde açın ve her biri kare şeklinde milföy hamuru büyüklüğünde olacak şekilde kesin.
7. Kestiğiniz kare parçalardan bir kısmına peynirli iç koyup, üçgen kapatın, bir kısmına etli iç koyup, rulo şeklinde sarın.
8. Böreklerin üstüne yumurta sarısı sürün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Mümkün olduğu kadar sıcak veya ılık servis yapın. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Tahinli Çörek
« Yanıtla #200 : 03 Mayıs 2011, 00:22:20 »


Malzemeler;

Hamur için;

*250 gr tereyağı - oda sıcaklığında -( margarinle daha gevrek oluyor, tercih sizin )
*1/2 (yarım) su bardağı sıvıyağ
*1 su bardağı yoğurt
*4 çorba kaşığı pudra şekeri
*1 paket kabartma tozu
*3 su bardağı un

İç malzemesi;

*Yaklaşık 1 su bardağı kadar tahin
*1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz
*Yeteri kadar toz şeker

Üst malzemesi;

Yumurta sarısı ve susam

Hazırlanışı;

1.Hamur malzemelerinin tümünü güzelce yoğurun ve üstünü sararak yarım saat dinlendirin.
2.Dinlendirdiğiniz hamuru dört eşit parçaya bölün.
3.Hamurlardan her birini oval şekilde uzunlamasına merdane yardımı ile açın. ( Oval pide hamuru gibi )
4.Hamurların her birine kaşık yardımı ile önce tahin yayın, tahinin üstüne ceviz serpin ve cevizin üstüne toz şeker serpin.

5.Hamurun uzun kenarını içe doğru katlayın, diğer uzun kenarınıda katladığınız kısmın üstüne kapatın.hamurun şekli, yassı rulo şeklinde olacak. Uç kısımlarını kapattıktan sonra ruloyu ikişer parmak kalınlığında kesin.
6.kestiğiniz parçaların üstüne yumurta sarısı sürüp, susam serpin.

7.Hazırladığınız  çörekleri önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ispanaklı Muffin
« Yanıtla #201 : 11 Mayıs 2011, 00:22:56 »


Malzemeler:
*3 adet büyük boy yumurta(oda sıcaklığında)
*1 su bardağı yoğurt,
*1/2 su bardağı erimiş tereyağı ( 100 gr)
*1/2 su bardağı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı toz şeker
*1 çay kaşığı tuz,
*2 su bardağı mısır unu
*1 paket kabartma tozu
*1/2 su bardağı un
*1 su bardağı kadar tavla zarı büyüklüğünde doğranmış beyaz peynir
*7-8 dal ıspanak yaprağı ( iyice yıkandıktan sonra çok ince şekilde doğranmış olacak)
Hazırlanışı;
1.Yumurtayı, tuz ve şekerle çırptıktan sonra sırası ile yoğurt ve yağı da katıp karıştırın.
2.Mısır unu, un ve kabartma tozunu da karıştırdıktan sonra peynir ve ıspanağı da ekleyin ve karıştırın.
3.Hazırladığınız kek karışımını silikon veya teflon muffin kalıplarına eşit olarak paylaştırın. Ben 24'lü mini muffin kalıbımı kullandım. ( Ne kadar küçük oldukları anlaşılsın diye su bardağı içinde fotoğrafladım:))siz büyük muffin kalıbı da kullanabilirsiniz.
4.Muffinleri önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Mümkünse ılık servis yapın. Afiyet olsun

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Tavuk Sote
« Yanıtla #202 : 04 Ağustos 2011, 13:26:15 »



Tavuk Sote için malzemeler;
 
*750 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
 
*2-3 adet çarliston yeşil biber( ince doğranmış)
 
*2-3 adet orta boy tavla zarı büyüklüğünde doğranmış domates
 
*3 diş ezilmiş sarmısak
 
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
 
*Pul biber, kara biber, tuz, kekik
 
*2 çorba kaşığı soya sosu
 
Hazırlanışı;
 
1. Öncelikle kuşbaşı tavul etinizi teflon yada döküm bir tencereye alın ve etler suyunu salıp, çekinceye kadar arada karıştırarak, orta ateşte pişirin.
 
2. Etler suyunu çekince zeytinyağı ve biberleri ekleyerek 5 dakika kadar eti kavurun. sonra domates ve sarmısakları ekleyin ve tencerenizin kapağını kapayarak ve yine arada bir karıştırarak sebzelerin etle pişmesini sağlayın.
 
3. Tavuk eti ve sebzeler diriliklerini kaybetmeye başlayınca tuz, kara biber, pul biber ve bolca kekik ekleyerek kavurun.
 
4. 5 dakika bu şekilde kavurduğunuz sotenize en son soya sosunu katıp, iki dakika daha pişirdikten sonra altını kapatın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun. ( Yaklaşık olarak pişme süresi 35-40 dakika kadardır)

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Limon Soslu CheeseCake
« Yanıtla #203 : 04 Ağustos 2011, 13:26:34 »



Malzemeler;
 
Taban için;
 
*1 paket burçak bisküvi
 
*1yarım paket yulaflı bisküvi
 
*100 gr eritilmiş tereyağı
 
Peynirli Krema için;
 
*800 gr labne peynir ( oda sıcaklığında)
 
*1,5 su bardağı toz şeker
 
*1 adet limonun suyu
 
*1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
 
*3 adet orta boy yumurta ( oda sıcaklığında)
 
*1 paket vanilya
 
*2 çorba kaşığı un
 
*1 çorba kaşığı nişasta
 
*200 gr krema
 
Limon sos için;
 
*1,5 su bardağı hazır limonata ( yada evde kendi yaptıklarınızdan)
 
*2 çorba kaşığı nişasta
 
*1-2 çorba kaşığı şeker
 
Hazırlanışı;
 
1.Önce 24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın altını, yağlı kağıt ile kaplayın ve fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısıtmaya başlayın.
 
2.Taban için bisküvileri ve eritilmiş tereyağını beraberce rondoda çekin. Hamur haline gelen bu karışımı, kelepçeli kalıbınızın altına bastırarak yayın ve buzdolabına, üst malzeme hazırlanıncaya kadar kaldırın.
 3.Krem peynir ile şekeri mikserle iyice çırpın. Bu karışıma sırası ile kremayı, limon kabuğu ve limon suyunu, vanilya, un ve nişastayı katarak tekrar çırpın.
 4.Son olarak karışıma yumurtaları tek tek katarak ve fazla çırpmadan karıştırın.  
5.Buzdolabından çıkaracağınız alt tabanın üzerine peynirli kremayı dökün.
 6.Cheesecake in çatlamaması için cheesecake kalıbının alt tarafını su geçirmeyecek şekilde aleminyum folyo ile kapladıktan sonra içinde su olan ve ısıya dayanıklı minik bir tepsiye yerleştirerek fırına verin.Ben bu sefer böyle yapmayıp, tepsiye ayrıca kaselerde su koydum ama ortadan çatladı. Üstüne sos yapmayacağınız cheesecake lerde mutlaka kalıbı suya yerleştirin ki çatlamasın. yoksa görüntü kötü oluyor. Cheescake inizi yaklaşık olarak 45-50 dakika pişirin.
 7.Cheesecake'in fazla kızarmamasına dikkat edin. Orta kısmı hafif sallanıyor, kenarları sallanmıyor ise pişmiş demektir. Bu hali ile fırını kapatın ve fırın kapağını yarım açarak, bu şekilde iyice soğumasını bekleyin.
 8) Cheesecake fırında pişerken siz minik bir tencereye limonata, nişasta ve şekeri alıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin ve altını kapattıktan sonra karıştırarak ılınmasını sağlayın.
 9.Ilınan cheescake i fırından çıkarın ve sosu üstüne döktükten sonra buzdolabına kaldırın ve en az 6 saat dolapta soğumasını sağlayın.( 1 gece dolapta beklerse çok daha iyi olur )
 10.Kalıptan çıkarmak için önce kenarlarını bir bıçak yardımı ile kalıptan ayırın ve daha sonra kelepçeli kalıptan çıkarın.Hindistan cevizi ile süslediğiniz ceheesecake'iniz servise hazırdır. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Fırında Oğlak Budu
« Yanıtla #204 : 11 Ağustos 2011, 22:11:56 »


Malzemeler;
 
*2 kilo kadar dilimlenmiş oğlak budu. ( aynı oranda kuzu but da olabilir)
 
*2 çorba kaşığı domates salçası
 
*2 çorba kaşığı kadar tereyağı veya zeytinyağı
 
*tuz, karabiber, pulbiber,kekik
 
*5 adet orta boy patates.
 
*3 adet fırın poşeti
 
Hazırlanışı;
 
1. Salça, yağ ve tüm baharatları birbirine karıştırıp sosunu öncelikle hazırlayın.
 
2. Patatesleri soyup, elma dilimi şeklinde dilimleyin.
 
3.Gerek etleri, gerekse de patatesleri hazırladığınız sosla kaplayın ve yarım saat kadar bekletin.
 
4. Fırın poşetlerinin içine birer kaşık un serpin ve sonra poşetin içi yeterince unla kaplanınca, fazla unu dışarı boşaltın.
 
5.etleri ve patatesleri poşetlere paylaştırdıktan sonra, poşetlerin ağzını sıkıca bağlayıp, üstlerine bir kaç delik deldikten sonra önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 1,5 saat kadar pişirin. Bu arada etin pişip pişmediğini dikkatlice fırını açıp, etlere çatal batırarak anlayabilirsiniz.
 
6. Pişen etleri fırın poşetlerinden çıkarıp servis tabağına alın ve sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Arpa Şehriye Pilavı
« Yanıtla #205 : 13 Eylül 2011, 23:14:34 »



Pirinç pilavı ve  Bulgur pilavı haricinde, özellikle et yemekleri -daha çok Büftek- yanına çok yakışan bir pilav çeşidi de Arpa Şehriye Pilavı.Kolay ve çabuk pişiyor. Değişiklik arayanlara tavsiye ederim. Aşağıdaki ölçüler ortalam dört kişilik bir sofra için uygundur.
 
Malzemeler;
 
*2 su bardağı arpa şehriye ( Ben genellikle Piyale marka kullanıyorum)
 
*2 çorba kaşığı dolusu tereyağı,
 
*1 çorba kaşığı zeytinyağı ( Tanelerin yapışmasını önler ve parlaklık verir.)
 
*4 su bardağı dolusu sıcak su
 
*tuz
 
Hazırlanışı;
 
1. Öncelikle yapışmaz tabanlı pilav tencerenize tereyağını koyun. ( Ben pilav tenceresi olarak ince döküm tabanlı, içi teflon, fazla çukur olmayan tencere tercih ediyorum. Beni hiç yanıltmıyor.)
 
2.Tereyağı hafif köpürmeye başladığında zeytinyağını ilave edin ve hemen arkasından şehriyeleri ilave edip, şehriyelerin rengi kahveleşinceye kadar kavurun.
 
3.Şehriyeler kavrulduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ilave edip, su kaynar kaynamaz altını iyice kısın ve kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
 
4. Şehriyeler tamamen suyunu çektikten sonra en az 10-15 dakika dinlendirdiğiniz şehriye pilavını, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.



ufukmutfakta.blogspot
*~*~* TUĞRA *~*~*