Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Kütahya'da yaşayan çini ustası Sıtkı Olçar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) ''Yaşayan İnsan Hazineleri Uluslararası Listesi''ne kabul edilmesi dolayısıyla 14 Ocaktaki törende Kültür ve Turizm Bakanlığınca ödüllendirilecek.
Olçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO tarafından 2008 yılında kendisinin yanı sıra Karagöz ustaları Metin Özlen, Orhan Kurt, Tacettin Diker, aşık Şeref Taşlıova, keçeci Mehmet Dilgiç, Denizli'den mahalli halk sanatçısı Hayri Dev'in bu listeye alındığını hatırlattı.
UNESCO'nun bu kararından mutluluk duyduğunu belirten, Sanat çevrelerince ''Sıtkı Usta'' diye tanınan Olçar, şöyle konuştu:
''UNESCO'nun listesine dahil edilmek beni çok onurlandırdı. Ancak, Kütahya'nın kader; görmemezlikten, duymamazlıktan geliyorlar. İlin yetkililerine dilekçeler yazdım ki, Kütahya halkına listeye alınmam bildirilsin diye. Kendi açımdan çok sevindim, Kütahya'da pek çok kişinin de buna sevineceğinden eminim. Bu ödül her insana verilmez. Her yıl Türkiye'den birkaç sanatkarın bu listeye seçilmesini istiyorum.''
TÜRK ÇİNİ SANATINDA ÖZGÜN FORMLAR
Olçar, Yaşayan İnsan Hazineleri Uluslararası Listesi'ne alınmasının birçok nedene bağlanabileceğini dile getirirken, Türk çini sanatının tarihten getirdiği temel özellikleri bozmadan, ''üsluplaştırma'' tabir edilen katkılarla ortaya koyduğu eserlerin dünyadaki koleksiyoncuların dikkatini çektiğini, bu bağlamda Türk çini sanatına önemli hizmetler sağladığını belirtti.
UNESCO'nun 10 ölçütü bulunduğunu, bunların hepsini taşıyanların özel yaşamında topluma sağladığı katkılar da gözetilerek listenin oluşturulduğunu kaydeden Olçar, şöyle devam etti:
''Ortaya koyduğum eserler birçok koleksiyoncu tarafından ilgiyle izleniyor. Yurt içi ve yurt dışında birçok sergide eserlerim yer alıyor. Kültürel ve folklorik hizmetlerin yanında beşeri yaşamda da yaşadığım bölgenin insanlarına yararlı olmak için çeşitli etkinlikler yapıyorum. Tabi Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri var. Bütün bunların listeye dahil edilmemde etkili olduğunu düşünüyorum.''
Kütahya'da yaşayan çini ve seramik ustalarının biyografilerinin kitapta toplanmasını defalarca önerdiğini, ancak buna itibar edilmediğini anlatan Olçar, Kütahya'yı çevre kentlere bağlayan kara yollarındaki çini satış mağazalarının kapatıldığını iddia etti.
Olçar, Kütahya çiniciliğinin geliştirilmesi için resmi kurum ve kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, 1987'de yapılıp ara verilen çini sempozyumunun bu yıl tekrarlanacak olmasını çinicilik ve aradan geçen yıllar için ''büyük kayıp'' olarak nitelendirdi.