Gönderen Konu: Fransa da sigaraya hayır dedi  (Okunma sayısı 4202 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Amade

  • Ziyaretçi
Fransa da sigaraya hayır dedi
« : 25 Aralık 2007, 23:02:37 »

Fransa da sigaraya hayır dedi
Fransa, Avrupa Birliği'nde (AB) kafe, bar ve restoranlarda sigara içilmesini yasaklayan kararı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.


 
Ülkede, sigara tiryakileri ile sigara satışı yapan yerlerin kararı protesto etmesine rağmen, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını açıkladı. Hükümet, 2005 yılında iş yerleri ile kamuya açık, kahve, lokanta gibi yerler ile toplu taşıma araçlarında, sigara içenler ile içmeyenler için yer ayrımı yapılmasına karar vermişti. Şubat ayından itibaren ise bar, kahve ve lokanta dışındaki kamuya açık, kapalı mekanlarda sigara içilmesini tamamen yasaklamıştı. Yeni uygulamalarla, 1 Ocak'tan itibaren hiçbir kafe, bar ve restoranda sigara içilemeyecek.
Avrupa'da sigara tüketiminin en yüksek olduğu ülkelerden biri olan Fransa, bu konudaki yasağı en geniş çerçevede uygulamakta kararlı olduğunu açıkladı. Polis, kapalı mekanlarda sigara içilmesine izin veren mekan sahiplerine ceza kesecek.

Hükümetin kademeli olarak uygulamaya koyduğu sigara yasağına karşı çıkan kahve ve lokanta işletmecileri ile, sigara satışı yapan büfe sahipleri Ulusal Meclis önünde protesto gösterisi yaptı. Göstericiler, her lokantanın içinde küçük bir alanda sigara içilmesine izin verilmesini ve 100 metrekareden küçük işletmelerde yasağın uygulamadan tamamen kalkmasını talep etti. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bu konuda müzakere masasına oturmayacaklarını ifade etti. Bakanlık, yasağın uygulanabilmesi için tiryakilere yönelik ücretsiz sigara bırakma programları oluşturdu.

Öte yandan, bakanlık, sigara yasağına uymayan yerlerin şikayet edilebilmesi için bir telefon hattı oluşturdu. Şikayet gelmesi durumunda hem işverene, hem de sigara içen kişiye para cezası uygulanacağı açıklandı. Yasak, bar, kahvehane, restoran ve gece kulüplerini kapsarken, cadde, ev ve otel odaları bunun dışında bırakıldı.

Sigaranın kamuya açık yerlerde yasaklanması ile ilgili olarak Türk mekan işletmecileri de zor durumda kaldı. Türk işletmeciler, vatandaşların yasağa uymayacağından endişe ediyor. Sigara tiryakisi Yavuz Sarımuratoğlu sigaranın vazgeçilemeyecek bir alışkanlık olduğunu belirterek, "İster zengin ol ister fukara, yemekten sonra yak bir sigara" dedi. Kahvehane sahibi Can Sapçı ise müşterilerine yasağı anlatamadıklarını ifade etti.

Fransa'da son yıllarda moda haline gelen nargile salonları da, yasaklardan etkilenecek.


Çevrimdışı Evfacan

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 441
Ynt: Fransa da sigaraya hayır dedi
« Yanıtla #1 : 27 Aralık 2007, 17:43:24 »
böyle iyi olmu$ da icen yine icer.....

ama yinede bir ilerleme dir bu...
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Sigara yasağı işe yaramışa benziyor
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2008, 13:27:10 »

Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, kapalı alanlarda sigara içme yasağının ardından,2 bin ton daha az sigara tüketildiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü'nün ''Sigara Kullanımını Azaltma Bloomberg Küresel Girişimi'' adlı programı çerçevesinde düzenlenen Tütün Kontrolü Liderlik Eğitim Semineri, Kemer'de başladı.

120 kişinin katıldığı seminerde uzmanlık seviyesinde eğitimler veriliyor. 4 gün sürecek seminere Türkiye'nin çeşitli illerinden katılan liderler, seminerde aldıkları eğitimleri kendi illerinde uygulayacaklar. Seminer, 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve kapalı alanlarda sigara içme yasağını öngören 4207 sayılı kanunun uygulanmasını arttırmayı amaçlıyor.

SİGARA, 6 AY SONRA HER YERDE YASAK

Seminere katılan Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın 19 Temmuz 2009'dan sonra lokanta, kahvehane gibi bütün kapalı alanlarda tamamen yasak olacağını hatırlatarak şunları söyledi:

''19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren kanunla ilgili uygulamalar, bazı işletmeler için 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayacak. Biz de burada, bu kanunun uygulanırlığını artırmak için illerdeki tütün kontrol sorumlularını eğitiyoruz.

Tütün tüketiminin yasak olduğu kapalı alanlar kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binalar, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere kara yolu, demir yolu, deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçları, okul öncesi eğitim kurumlarının (dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık) alanları, özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerdir.''

2 BİN TON DAHA AZ SİGARA İÇİLDİ

Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören kanunun çıktığı tarihten itibaren, ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiğini belirten Dr. Toker Ergüder, Türkiye'nin, dünyada en çok sigara içilen ilk 10 ülke arasında olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara içtiğini ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Ergüder, şunları söyledi:

''Sigara kullanıcılarının büyük bölümünü erkekler oluşturuyor. Türkiye'de her 2 erkekten biri, her 5 bayandan biri sigara içiyor. Dünya genelinde sigara içen erkek nüfusunun en çok olduğu ülkeler sıralamasında ikinci sıradayız.

Yeni çıkan ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasak olmasını öngören uygulamayla birlikte her yıl 300 ila 500 bin kişinin sigarayı bırakmasını bekliyoruz. Bu kanun çıktıktan sonraki yaklaşık 5-6 aylık dönemde, ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiğini gördük. Bu gelişmeler son derece sevindirici. Amaç, bu sayıyı daha da arttırmak.''

LİGHT SİGARADA DAHA DERİN NEFES ÇEKİLİYOR

Light sigara içmekle normal sigara içmek arasında hiçbir fark olmadığının altını çizen Dr. Ergüder, sözlerini şöyle tamamladı:

''Light sigara içenler daha az zehirlenmiyor. Çünkü insan beyni ve akciğerler sigaradan nefes çekerken onu ayarlıyor. Light sigara içerken daha derin nefes çekiyorsunuz ve normal sigara ile aynı miktarda zehir almış oluyorsunuz. Fabrikalarda makinelerle yapılan ölçümlerde eşit miktarda nefes çekildiği için light sigaraların daha az zehirlediği sonucu çıkıyor ama içerken bir şey değişmiyor.

Türkiye'de büyük olasılıkla 2010 yılının Ocak ayından itibaren sigara paketlerinin üzerine caydırıcı resimler konulmaya başlanacak. Bu konuyla ilgili çalışmalar hala sürüyor. Sigarayı bırakmak isteyenler mutlaka bir hekime başvurarak yardım ve destek alsınlar.''

HaberAktüel
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Fransa da sigaraya hayır dedi
« Yanıtla #3 : 18 Eylül 2011, 15:18:45 »
Bir Öğretmenin Hatıra Defterinden



25 yıllık öğretmenlik hayatımda mesleğime âşık bir insan olarak çalıştım. Öğrencilerime bir şeyler öğretmeye çalışırken onlardan çok şeyler öğrendiğimi itiraf etmek zorundayım.
 
Kimi zaman dürüstlüğü, vefayı, sevgiyi kimi zaman rüyalarıma girecek kadar duygusallığı öğrendim onlardan.
 
Sigarayı da onlar bıraktırdı bana.
 
Tam 27 yıl önce öğretmenliğimin üçüncü yılında ayakları yere değmeyen enerji dolu bir Fen Bilgisi öğretmeni iken, işin doğrusu
 
 –Sigara içmenin en keyifli ve cakalı yaşlarında o kahrolası sevgiliden nasıl kurtulduğumu anlatmak istiyorum.
 
Belki sigarayı bırakmak isteyen dostlarıma örnek olur diye.
 
Elazığ’da bir kış mevsimi. Mezre ilköğretim okulu 7/B sınıfında hararetli bir ders anlatıyorum.
 
Konumuz Solunum Sistemi.
 
Kara tahtaya renkli tebeşirlerle özenerek çizdiğim Akciğer şeması üzerinde ayrıntılı bilgi sunuyorum.
 
Nefes alırken içimize soluduğumuz havanın akciğerlerde kanı nasıl temizlediğini, aynı anda kirli kandaki karbondioksidin dışarıya nasıl atıldığını anlatıyorum..
 
Sigara içen bir insanın içine çektiği dumanın kanı temizlemek yerine kirlettiğini, sonucunda yaşanabilecek hastalıkları anlatıyorum.
 
Sınıf pür-dikkat beni dinliyor.
 
Anadolu çocuklarını bilir misiniz?
 
Gözlerinizin içine bakarak kendi dünyalarına bir davetsiz misafir olarak çekip alırlar sizi.
 
İşte o konumdayım. Orta sıralarda oturan boncuk gözlü bir kız öğrencim parmak kaldırıyor
 
 - Söyle kızım, diyorum.
 
- Öğretmenim akciğerleri çok güzel çizdiniz. Diyor.

- Teşekkür ederim.
 
- Konuyu da çok güzel anlattınız.
 
- Anladın mı? Diyorum.

- Bir şeyi anlayamadım diyor.

- Nedir kızım.
 
- Ama siz sigara içiyorsunuz…
 
Sınıfta bir sessizlik.
 
Alnımın ortasına yediğim kurşunu nasıl tarif edeyim? Hayatımda o kadar utandığımı o kadar mahcup olduğumu hatırlamıyorum.
 
- Zil çalıyor Her zaman kapının önünde yaktığım sigaramı bu sefer yakamıyorum. Öğrencim teneffüste yanıma geliyor.
 
- Öğretmenim bana kızmadınız değil mi? Diyor
 
- Yok kızım niye kızayım sen doğruyu söyledin. Diyorum
 
- O zaman bir daha sigara içmeyeceksiniz değil mi ? Diyor. İkinci darbeyi de koridorda alıyorum.
 
- İnşAllah diyorum. Bu sevimli öğrencimin uyarısıyla bir hafta sonra sigarayı bıraktım. Dersine girdiğim bütün sınıflarda olayı anlattım. Güzel kızımı tebrik ettim, taltif ettim. Her yıl Solunum Sistemini işlerken konunun ardından bu olayı da tatlı bir hatıra olarak anlattım. Sanırım daha etkili oldu. Çünkü bir öğrencim bu olayı ailesine anlatarak babasına sigarayı bıraktırdığını söyledi. Mutlu oldum. Yıllarca direndim içmemek için. Uzun bir süre rüyalarımda 1’er metrelik sigara içtim sabaha kadar. Ara sıra kaçamak yapmak istedim ancak her defasında kara gözlü kızıma verdiğim sözü hatırlayıp vazgeçtim. Şu anda sigara içmiyorum. Sizin de bakışlarına dayanamadığınız bir kızınız ya da oğlunuz var mı ? Belki yeğeniniz ya da torununuz.
 
Sanırım eşiniz ya da anneniz belki babanız size bir şeyler söylemek istiyorlar.
 
Lütfen Onları dinler misiniz?...


 Vahit ERDEM
29 Mart 2011 Salı 17 : 55