Hayızlı İken Tırnak ve Saç Kesmek

Başlatan aliyye, 16 Ekim 2012, 15:47:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aliyye

selamün aleyküm bir hanımın hayız halinde iken tırnak ve saç kesmek gibi temizlikleri yapmasının dinen uygun olmadığı söylentileri var t3)). bunun doğruluğu hakkında bilgisi olan varsa delili ile birlikte paylaşabilir mi? teşekkür ederim..

Mücteba

#1
Alıntı yapılan: aliyye - 16 Ekim 2012, 15:47:02
selamün aleyküm bir hanımın hayız halinde iken tırnak ve saç kesmek gibi temizlikleri yapmasının dinen uygun olmadığı söylentileri var t3)). bunun doğruluğu hakkında bilgisi olan varsa delili ile birlikte paylaşabilir mi? teşekkür ederim..

Âdetli, lohusa ve cünübün yapması haram olan şeyler bölümlerine bakıldığında, vücutlarından tüy yolmaları, traş etmeleri, ya da tırnak kesmeleri gibi temizliklerin sayılmadığını görürüz. Bu da bu davranışların, bu halde iken hâram olmadığını gösterir. Ancak helâl olduğunu da söyleyenler de yoktur. Hattâ İmam-ı Gazâlî Hazretleri, öbür dünya'daki dirilme bedenen olacâğından (haşr-ı cismânî) ve bu dünyada iken insandan kopan her parça; orada koptugu yere yeniden takılacağından, bu hallerde iken tüy yolmaları mekruh olduğunu söyler. ( Hindîyye V/358) Bazı fetvâ kitaplarında da: "Cünüpken vücudundan tüy koparılmayacağın da bilmek gerekir." ( Nemenkânî, N/206) denir. Ancak koltuk altı; kasık ve tırnak temizliğinin kırk gün geciktirilmesinin tahrimen (harama yakın) mekruh olduğunu düşünürsek diyebiliriz ki, temizlik süresi kırk günü aşmayacaksa, âdetli; lohusa ve cünübün vücudundan bir şey koparmaması gerekir. Aşacaksa "zararların hafif olanını" seçer ve bu tür temizliklerini yapabilir.

aliyye

#2
Hocam cevabınız için teşekkür ederim fakat kafama takılan birşey var. 40 gün gibi bir mühlet söylemişsiniz ama tırnak için çok uzun bir müddet değilmi?Mesela hayızı 10 gün süren hanımlar tırnak kesme ihtiyacı duyabiliyorlar.Bunlar için bir cevaz var mıdır?Veya kesilir ama yıkanıp atılmalıdır gibi bir durum söz konusu olabilir mi?