Nerden Çıktı Bu Alkış? (Alkışın tarihçesi)

Başlatan Fatihan, 05 Haziran 2007, 11:56:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihan

Günümüzde alkış, muhataba tezahürat için yapılmaktadır.Eski devirlerde ise , alkış sözle yapılırdı.Elleri çarparak yapılan alkış , Tanzimat'tan sonra moda olmuştur.

Osmanlı Devleti'nde padişahlar ve devlet erkanının iştirak ettikleri bazı merasimler vardı.Bunların başında , tahta çıkma merasimi gelir.Bu merasimde orada bulunanlar padişaha biat ederlerdi.

"Muayede" denilen bayram tebrikleri, "selamlık" denilen Cuma namazları, "Mevlüd Alayları", Ramazan-ı Şerif  ayında Kadir Gecesi için yapılan "Kadir Alayı" gibi hususi merasimler bunların başında gelirdi.

Padişahlar, mübarek geceler haricinde iştirak ettikleri merasimlerde halkın alkışlarıyla karşılanırdı.Bu alkışlarda halk şu sözleri söylerdi:

"Padişahım çok yaşa",

"Gururlanma padişahım senden büyük Allah var."

"Saltanatına mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var!"

"Ömrünüz uzun, devletimiz daim olsun"

Çeşitli sebeplerle yapılan merasimlerde, padişahlara gururun ne kadar boş olduğunu Hz. Allah'ın katında herkesin müsavi olduğunu hatırlatmak, Osmanlı Devleti'nde adet idi.Bu adet devletin son günlerine kadar gelmiştir.

(Tarihi Hakikatler-1'den)

Vuslat Yolcusu

Alıntı yapılan: "kenz"Teşekkur ederiz kardeşim

Ahi

[glow=yellow,2,300]Herhangi bir insan vaktini nasıl geçireceğini, üstün bir insan ise vaktini nasıl tasarruf edeceğini düşünür. – Schopenhaver[/glow]

sentez

alkışlıyorum bu yazıyıı..
Alıntı Yap
kenz demiş ki:
Teşekkur ederiz kardeşim
YAŞASIN AYNI GÜNEŞİ EMZİRİP İKLİMLERE İKLİMİMİZDEN ALIN TERİ İLE SUNDUĞUMUZ ÜRÜNLER...
(kalbimde ve dualarımda daima SİZ ler olacaksınız.bunda asla şüpheniz olmasın..)

enfa

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

insirah

Hayat başladığı noktaya, bittiğinde geri döner! Hayatta her şey noktayla başlar, noktayla biter... Sümeyra Denizli

Günbatımı

Şimdiki başkanlara 'Gururlanma, senden büyük Allah var!' desek, halimiz ne olurdu acep?

Teşekkürler, çok güzel paylaşım...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

Fatihan

Provakatör olarak nitelendirilir yaka paça merkeze götürülürsünüz.

Günbatımı

Alıntı yapılan: Fatihan - 15 Aralık 2009, 11:15:45
Provakatör olarak nitelendirilir yaka paça merkeze götürülürsünüz.

:D 
Ben bir şey demedim ki zaten!  t3))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana