Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Susturan Cevap

Başlatan Serche, 29 Eylül 2004, 00:31:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Serche

Susturan Cevap

Abbasi Halifesi Me'mun İmam-i Azamı Kûfe'ye "kadı" tayin etmek istiyordu. İmam-ı çağırdı ve bu niyetini açıkladı. İmam-ı Azam yönetimin yanlışlılarına âlet olmamak için bu teklifi kabul etmedi. Halifeye:
- Ben kadılık yapamam, diye cevap verdi.
Halife:
- Yalan söylüyorsun, sen kadılık yaparsın, deyince İmam-ı Azam:
- Eğer ben yalan söylüyorsam, yalan söylediğim için kadılık yapamam. Çünkü yalancıdan kadı olmaz. Eğer "yapamam" dediğim zaman doğru söylüyorsam, bu defa sözümün gereği olarak kadılık yapamam, O halde her iki durumda da kadılık yapamam. Diyerek herkesi şaşırtmıştır.

((alıntı))
    " HER İNSAN ÖLECEK YAŞTADIR! "  

Biblioman

O Mübarek bile birçok eziyetler çekmiş Abbasi Halifesinden.Bizim çektiğimiz onunkinin yanında devede kulak.Kaldı ki o koskoca imam biz ise dağlar kadar günahı olan kullarız.Ya Rabbim bizleri onları yüzsuyu hürmetine affet!...
Şehadet parmağıdır göğe doğru minare;
Her nakışta o mana: Öleceğiz ne çare?..

trhn

büyüklerin cevabı böyle muhteşem olur.
MUHABBETTEN MUHAMMED OLDU HASIL
MUHAMMEDSİZ MUHABBETTEN NE HASIL

antisiyonist

Böyle bir cevaba ne söylenebilir ki?
Saygı duyuyorum,Rahmetle anıyorum. Allah onlardan razı olsun.
Doymayan gözden ,faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım.

hakikatli

Allah' biz asi günahkar kullarını,o büyük zatların izinden tozundan ayımasın inşaAllah.   Mmekanı  cennettir, inşaAllah !..

Öyle bir devim'ki ben,hakikatte pireyim,bir delik gösterinde utancımdan gireyim...

SUFİ

Sözlerin Büyüğü Büyüklerin Sözüdür!
KAFKAS KARTALI

latturk

her insan kendince bi büyüklük yapar!Büyük sözler söyler.Kendini en olumsuz duruma düşürürkende büyük sözle düşürürsün.En güzel sözüde büyük söz diye tabir ettiğimiz sözüde söyleriz.Sadece yüreğindeki imanın etkisi ile,imanın zayıfsa söylediğin sözde zayıf olur ve seni aşşağılık eder,imanın büyükse söyledğin sözde büyük olur.Tıpkı İmam-ı Azam gibi...

iniz_hay

Söz İmamı A´zam ebu  Hanife rh hazretlerinden açılmışken hatırıma gelen bir kıssayı da ben anlatmaya çalışayım. Belki de  daha evel yazılmıştır. Bir gün İmamı azam hazretleri talebeleriyle giderken (imamı yusuf ve imamı züfer olsa gerek) aralarında şöyle bir latife geçer. imamı azam hz.talebeleriyle yoldan giderken imamı azam hz.ortada gidiyor tabi,bu iki talebe uzun, imamı azam hazretleri de onlardan biraz kısa boylu. İmamı yusuf rh. imamı züfere rh. der ki; " imamüna beyne na ke nuni lena "  der. manası: imamımız bizim yanımızda  "lena´nın nun´u  gibidir" der. nun, yani bir nokta gibidir demek istiyor. Bu söze imamı azam hazretleri şöyle cevap verir.  Der  ki:" in lem yekün nunu lena  yekünü la"  yani  lena´nın nun´u olmasa  "la"  olurdu. imamınız olmasaydı siz olmazdınız (lam ve elif´in  okunuşu = la) demek istiyor mübarek.  Mübarek ne hazır cevap. Allah cc  şefeatlerine mazhar eylesin.

andelib

Şuna takıldım. Müminlerin emirine itaat, ayeti kerime ile farz kılınmış, acaba ne hikmete mebni İmamı azam hazretleri müminlerin emirine karşı gelmiştir.
Andelibim,                   
Güledir düşkünlüğüm.     
Gülzardayım,               
Ondandır şaşkınlığım.

Günbatımı

Alıntı yapılan: andelib - 28 Nisan 2010, 16:48:52
Şuna takıldım. Müminlerin emirine itaat, ayeti kerime ile farz kılınmış, acaba ne hikmete mebni İmamı azam hazretleri müminlerin emirine karşı gelmiştir.

?????????????

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

omur

Acizane bildigim kadari ile anlatmaya çalisayim, ilave yapan olursa sevinirim.
O mübarek Imamin o kadar fazla ilmi varki kadi olmanin nasil búyúk bir mesuliyet oldugunu herkesden daha iyi bilir.
Büyük bir mertebe oldugu i,cin maasi da tabi yüksek olur vs. Yani herkesin can atacagi bir mevki aslinda. O mübarek bilir
kadi olmanin getirecegi mesuliyetleri. Bir fetva verse o fetva derhal uygulanacak.  En büyük mezheb Imami olmasina ragmen
bunu istememektedir. O bütün hadisi serifleri bilmektedir. Kadi olmanin beraberinde neler getirdigini bizden daha iyi anlar ve
bunun için cevabini da bu sekilde bildirip KARSI GELMIS OLMAMAKTADIR. Yanlisim varsa düzeltin lütfen Imami azam hazretleri kadi
olmayi istemedigi için hapse atilmis ve orda yillarca iskence görmüs ve vefat etmistir diye biliyorum ben. Bu konuyu baska bilen varsa
dogrulayabilir mi?
Tesekkürler.

azizistanbul

şuandaki şia,  mutezile, hariciler gibi ayrı ayrı katagorize olan gruplar emevi ve abbasiler zamanında tam olarak birbirinden ayrılmamış idi. Kelam tartışmalarının yoğun yaşandığı bir dönem geçmiş ve bu dönemlerin bazılarında kuranın mahluk olduğu genel kanaat haline gelmiş ve böyle düşünmeyenler öldürülmüştür.

Böyle kaoslu ortamlarda bazı halifelerde kendi siyasi görüşlerine uygun fetva arayışları içerisinde olmuşlardır.

mesela bugün diyanetin sanki laikliği kutsayacakmışçasına verdiği bazı fetvalar gibi.

hatırladığım kadarıyla imamı azam rahmetullahi aleyhte bu tarz fetvalardan kaçındığı için bu vazifeyi kabul etmemiştir.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

hakikidost

Alıntı yapılan: andelib - 28 Nisan 2010, 16:48:52

Hadîs-i şerifte Peygamber Efendimiz(sav) buyuruyorlar ki: “Müslüman kişiye, hoşlandığı ve hoşlanmadığı her hususta (âmirlerini) dinlemesi ve itaat etmesi lazımdır. Masiyet ile emrolunmak müstesnâ. Eğer masiyet ile emrolunmuşsa dinlemekte yoktur, itaat etmek de.”

MA'SİYYET (Mâsiyet) nedir.
Ma'siyet, insanı küfre sürükler. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Ma'sûmiyye)

Nefse sükûnet ve kalbe ferahlık veren iş, iyi iştir. Nefsi azdıran, kalbe heyecan veren iş ma'siyettir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Ma'sûmiyye)

Ma'siyet sözlükte günah ya da Allah (c.c)' la irtibatın kopması. belki de Allah (c.c)'ı unutmak manalarınada geliyor.

Aslında sorunuzun cevabıda kıssanın kendi içinde var.
"Abbasi Halifesi Me'mun İmam-i Azamı Kûfe'ye "kadı" tayin etmek istiyordu. İmam-ı çağırdı ve bu niyetini açıkladı. İmam-ı Azam yönetimin yanlışlılarına âlet olmamak için bu teklifi kabul etmedi. "
"Biz iyi olursak her şey iyi olur..."
-------------------------------------
"Evlatlarım ! Yusuf (a.s) Züleyha\'nın İstek Ve Arzularını Terk Etti Mısır'a Sultan Oldu.sizde Nefsinizin İstek Ve Arzularını Terk Edin Dünyaya Sultan Olun."

andelib

bi yanlış anlaşılma var ben imamı azam düşmanlığı peşinde değilim ama kardeşim hakiki dost yazmış teklifi kabul etmedi diye siz birisine bi teklifte bulunsanız kabul etmese hapse atarmısınız.?
Andelibim,                   
Güledir düşkünlüğüm.     
Gülzardayım,               
Ondandır şaşkınlığım.

hakikidost

Hayır biz sizi yanlış anlamadık tabiki.Bu forumdaki hiçbir kardeşimizin İmam-ı Azam h.z düşman olduğunu aklımızın ucundan bile geçirmeyiz.Biz atmayız ama atanlar ve atacaklar herzaman var olmuştur ve kıyamete kadar var olacaktır.
"Biz iyi olursak her şey iyi olur..."
-------------------------------------
"Evlatlarım ! Yusuf (a.s) Züleyha\'nın İstek Ve Arzularını Terk Etti Mısır'a Sultan Oldu.sizde Nefsinizin İstek Ve Arzularını Terk Edin Dünyaya Sultan Olun."