Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Domuz Eti Niçin Haramdır?

Başlatan Fatihan, 09 Kasım 2007, 20:35:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihan

İMTİHANIN GEREĞİ

Bir şeyin helal veya haram olması, Allah'ın emrine tabidir. Allah bir şeye "helal" derse helal, "haram" derse haram olur. Yani din bir imtihandır, insanlara yapılan bir tekliftir. Cenab-ı Hak, cennete layık bir duruma getirmek için, insanları imtihana tabi tutuyor. Bu sebeple, bazı emir ve yasaklar koymuştur. Esas olan da bu emir ve yasaklara uymaktır. Bu prensiplerin gerek insanin şahsi hayatına, gerekse cemiyet hayatına pek çok faydaları vardır. Dolayısıyla bunlar, emir ve yasağa daha şuurlu olarak riayet etmemizi sağlıyor. Dinimizin yasakladığı hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanın, pek çok hikmeti vardır. Biz, burada sadece birkaçına işaret etmeğe çalışacağız.

ZEHİRLİ MADDELER

Domuz eti çok yağlıdır. Yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer. Böylece kan, yağ tanecikleriyle dolmuş olur. Kandaki bu fazla miktardaki yağ; atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalp infarktüsüne sebep olur. Ayrıca, domuz yağ içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla çalışmaları icap eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi seklinde kendini gösterir. Hasta çocugun boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastalığa "domuz hastalığı" (skrofuloz) adı verilir. Hastalığın ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak şişer. Ateş yükselir, ağrı başlar ve tehlikeli bir durum ortaya çıkar.

FAZLA MİKTARDA KÜKÜRT

Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu, kükürt yönünden çok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alınmış olur. Bu fazlalıksa; kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Domuz eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen sümüksü bağ dokusu alır. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlığına tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yağ tabakaları teşekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazı futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuşlardır.

AŞIRI BÜYÜME

Domuzda büyüme hormonu da çok fazladır. Doğduğu zaman birkaç yüz gram olan domuz yavrusu, altı ayda yüz kiloya (!) erişir. Bu kadar süratli gelişme, büyüme hormonunun fazlalığı sebebiyledir. Domuz etiyle fazla miktarda alınan büyüme hormonu, vücutta doku şişliklerine ve iltihaplanmalara yol açar. Burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir şekilde büyümesine ve vücudun yağlanmasına sebep olur. Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelişmesine zemin hazırlamasıdır. Nitekim domuz kesim işiyle uğraşanlar, erkek domuzların belli bir yaştan sonra kansere yakalandıklarını ifade ederler.DERİ HASTALIKLARI Domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kaşıntı hissi uyandırır. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastalıklarına zemin hazırlar. Bu maddeler ayrıca; kan çıbanı, apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar ve damar iltihapları gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır. Bu sebeple doktorlar, kalp hastalarına domuz eti yememelerini tavsiye ederler.

BIR HATIRA

Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg "Domuz Eti ve İnsan Sağlığı" adlı eserinde bir hatırasını şöyle anlatır: "Tedavi maksadıyla bir çiftçi ailesinin biraz sapa yörede bulunan çiftliğine gitmiştim. Babada müzmin antroz (dejeneratif eklem hastalığı) ve kalça eklemi iltihabı vardı. Ayrıca karaciğerinden de rahatsızdı. Annenin bacaklarında varis ve eziyet verici kaşıntısı olan egzama vardı. Ailenin kızları ise, kalp yetmezliği ve romatizmadan rahatsız idi. En sağlıklıları görünmesine rağmen oğulları da anjin sonrası kalp yetmezliğinden ve kan çıbanından müşteki idi. Evin öbür kızı ise müzmin bronşitten muzdarip idi. Oğullarından bir diğeri de, "domuz kıllanması" ve müzmin plörite yakalanmış olup, devamlı tekrar eden fistül ifrazatından rahatsız idi. Yukarıda sakinlerinin hastalıklarından uzun uzadıya bahsettiğim çiftlik evinde muayene sırasında garip bir olaya şahit oldum. Ailenin arasında iri cüsseli bir domuz hiç istifini bozmadan aşağı doğru sarkan kalın bir ağaç dalına abanarak sırtını kaşıyordu. Hastalara "Oradaki domuzu görüyor musunuz?

Onun kaşınmasına ve iltihaplara yol açan maddeleri, etiyle beraber siz de yiyorsunuz. İşte bu maddeler, sizdeki hastalıkların yegane sebebidir." dedim. Yukarıda kendilerinden bahsettiğim, Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri çiftlik sahiplerinden verdiğim nasihati dinleyenler, domuz eti yemekten vazgeçerek hastalıklarının çoğundan kurtuldular. Şimdi o çiftliklerin etrafındaki otlaklarda İslam ülkelerinde olduğu gibi küçük koyun sürüleri yayılıyor."

DOMUZ ETİ VE TRİSİN

Domuz eti ile insana bulaşan tehlikeli hastalıklardan birisi de Trişin [oku: Trischin] hastalığıdır. Domuzlar bu hastalığı trişinli fare yemek veya trişinli domuz eti ile beslenmekle alırlar. Fakat Trişin domuzlarda ağır bir hastalık yapmaz. Halbuki insanlarda, çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalık meydana getirir. Domuz etiyle alınan Trişin kurtçuklar, mide ve bağırsak yoluyla kana geçer. Böylece de, bütün vücuda yayılırlar. Trişin kurtçukları özellikle çene, dil, boyun, yutak ve göğüs bölgelerindeki kas dokularına yerleşirler. Çiğneme, konuşma ve yutma adalelerinde felçler meydana getirirler. Yine kan damarlarında tıkanıklığa, menenjit ve beyin iltihabına sebep olurlar. Bazı ağır vakalar, ölümle sonuçlanır. Bu hastalığın en kötü tarafıysa, kesin bir tedavi şeklinin olmamasıdır. Trişin hastalığı, bilhassa Avrupa ülkelerinde yaygındır. Sıkı veteriner kontrolleri yapılmasına rağmen, İsveç, İngiltere ve Polonya'da Trisin salgınları görülmektedir. Yurdumuzdaysa, yerli Hıristiyanların dışında Trisin hastalığı görülmemiştir.

GIDALAR VE İNSAN MİZACI

İnsan ve hayvanlar, yedikleri gıdaların az-çok tesirinde kalırlar. Mesela kedi, köpek, aslan gibi et yiyen hayvanların yırtıcı; koyun, keçi, deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumuşak huylu oldukları malumdur. Bu durumda, insanlar için de geçerlidir. Nebati gıdalarla beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanların ise daha sert mizaçlı oldukları tespit edilmiştir. Domuz, dişisini kıskanmayan bir hayvandır. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kıskançlık hissinin zayıfladığı veya dumura uğradığı gözlenmiştir Fransız filozoflarından Savorin de beslenmenin mizaç üzerindeki bu tesirine çok önem vererek, "Bana ne yediğini söyle, senin ne olduğunu haber vereyim." demiştir.

HELALLER IHTIYACA YETER

Yüce Rabbimiz, istifademiz için pek çok gıda yaratmıştır. Bunun yanında, bazı zararlı şeylerin yenip içilmesini yasaklamıştır. Çünkü O, sonsuz şefkat ve merhamet sahibidir. Kullarına, taşıyamayacakları yükleri vermez. Emir ve yasakları, insanların rahatlıkla altından kalkabilecekleri şeylerdir. Acaba insan içki içmeyince, domuz eti yemeyince ne kaybeder?

Kaynak:
www.uzunhayat.com

cevher

d... kelimesini telaffuz etmek bereketi kaldiriyor.ve duydugum kadar 40 gün yanina melek gelmez.
hersey Allah icin olmali,
gül bile Allah icin solmali...

BALYALI

Alıntı yapılan: cevher - 10 Kasım 2007, 01:25:54
d... kelimesini telaffuz etmek bereketi kaldiriyor.ve duydugum kadar 40 gün yanina melek gelmez.
bunu bende duydum ama cogu hocalarimiz kullanior herhalde asli yok?
اترك الترك ماتركوكم

müteallim

Alıntı yapılan: BALYALI - 10 Kasım 2007, 01:28:50
Alıntı yapılan: cevher - 10 Kasım 2007, 01:25:54
bunu bende duydum ama cogu hocalarimiz kullanior herhalde asli yok?

kur´ani kerimde ve hadisi seriflerde o hayvanin ismi geciyor sakinca olsaydi oralarda yazmazdi.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

BALYALI

herhalde yanlis anlasma oldu kur´ani kerimde ve hadisi seriflerde hinzir diye gecior . soru ise hinzir deyil de domiz demek caiz deil mi acaba?
اترك الترك ماتركوكم

duha

Alıntı yapılan: BALYALI - 10 Kasım 2007, 02:08:03
herhalde yanlis anlasma oldu kur´ani kerimde ve hadisi seriflerde hinzir diye gecior . soru ise hinzir deyil de domiz demek caiz deil mi acaba?

bence telafuzu ve diline bakmamak gerek sonuçta 2side aynı anlama geliyor...
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]

BALYALI

اترك الترك ماتركوكم

cevher

kardesler kurani kerimde hinzir diye geciyor.dikkatinizi sündürürümmm.d... kelimesini deyistirin nolur.cok rahatsiz oluyorum.
hersey Allah icin olmali,
gül bile Allah icin solmali...

Fatihan

Burada biz bu kelimeyi nefesimizle teleffuz etmiyoruz ki?
Başlık bence gayet güzel.Niçin haram olduğunu bilmeyen biri Google'da aynen buradaki başlıktaki gibi  bir arama yapmış olsa bu faideli yazıya ulaşabilecek ve de istifade etmiş öğrenmiş olacak.
Yoksa biz bunu kullanırken zaten Hınzır diyoruz.

suhup

Alıntı Yapd... kelimesini telaffuz etmek bereketi kaldiriyor.ve duydugum kadar 40 gün yanina melek gelmez.

Aslında yaygın bir söz; ama herhangi bir kaynağınız var mı 40 gün meleklerin uğramayacağı hakkında? "Domuz eti haramdır!" derken de kullanıyoruz bu kelimeyi. "Hınzır" kelimesini herkes bilmeyebiliyor. Çok garip ama iki farklı hayvanmış gibi algılayanlar olabilir. Bu konuda herhangi bir kaynağa rastlarsanız lütfen yazınız. 
Kişiye sadakat yakışır görse de ikrah;doğruların yardımcısıdır Hazreti Allah.

Fatihan

Elmalı’lı Tefsirinde “Domuz” olarak geçiyor.İşte O ayetler:

Bakara Suresi 173.ayet

Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni  haram kıldı. Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına  saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur. Şüphe yok ki Allah çokça bağışlayan çokça esirgeyendir.

Maide Suresi 3. Ayet
Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş,  (taş, ağaç vb. ile) vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp  ölmüş (hayvanlar ile) canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyle  kısmet aramanız size haram kılındı. Bunlar yoldan çıkmaktır. Bugün kâfirler, sizin dininizden (onu yok etmekten) ümit kesmişlerdir. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim. Kim, gönülden günaha yönelmiş olmamak üzere açlık halinde dara düşerse (haram etlerden yiyebilir). Çünkü Allah çokbağışlayıcı ve esirgeyicidir.

Maide Suresi 60. Ayet
De ki: Allah katında yeri bundan  daha kötü olanı size haber vereyim mi? Allah'ın lânetlediği ve gazap ettiği, aralarından maymunlar, domuzlar ve tâğuta tapanlar çıkardığı kimseler. İşte bunlar, yeri (durumu) daha kötü olan ve doğru yoldan daha ziyade sapmış bulunanlardır.

En’am Suresi, 145. Ayet
De ki: "Bana vahyolunanda, leş, akıtılmış kan, domuz eti ki pistir ve günah islenerek Allah'tan başkası adına kesilen hayvandan başkasını yemenin haram olduğuna dair bir emir bulamıyorum; fakat darda kalan, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bunlardan da yiyebilir." Doğrusu Rabbin bağışlar ve merhamet eder.

Fatihan

Yani Ayetlerde خِنْزِير olarak geçtiğini kabul ediyoruz tamam.Bu arapçasıdır.Müfessirler bile bunu Domuz olarak türkçeleştirmişlerdir.Bu  kelimeyi telaffuz etmek ya da yazmak  bereketi kaldiriyorsa ya da  40 gün yanina melek gelmez gibi şeyler sözkonusu ise bunun bir kaynağı olmalı değil mi? Böyle bir şey olsa müfessirlerde buna dikkat ederdi diye düşünüyorum.

Ama bereketi kaldırır, 40 gün melek gelmez diye bir kaynak da varsa buyurun paylaşın kardeşim.Biz de istifade edelim...

ben biryolcuyum

من لعنه الله وغضب علىه وجعل منهم القردة والخخنازىر وعبدالطغوت اؤلئك شر مكانا  و ااضل عن سواءالسبىل  ayetin orjilani böyle manasıda şöyle
60. De ki: Allah katında yeri bundan  daha kötü olanı size haber vereyim mi? Allah'ın lânetlediği ve gazap ettiği, aralarından maymunlar, domuzlar ve tâğuta tapanlar çıkardığı kimseler. İşte bunlar, yeri (durumu) daha kötü olan ve doğru yoldan daha ziyade sapmış bulunanlardır. cevher kardeş böyle
Senden daha yüksek birisi konuşurken onun söylediğini daha iyi bilsen bile sakın itiraz etme.

rését

konu bu hayvandan acılmışken şunu eklıyım istedım bu havyanlar yaratılış şekilleri itibariyle başlarını kaldırıp yukarıya bakamazlarmış gecenlerde bır kanalda seyretmiştim ve cok şaşırmıstım sızınlede paylaşmak istedım.

eginli

Nuh a.s.  Gemisinde hayvan tezekleri çoğalınca filin kuyruğundan altindan domuzun, fareler gemiyi kemirmeye başlayınca aslanın burnundan kedilerin çıktigi ,peygamberler tarihinde okumustum (kissasi enbiya)... domuzun dünyaya geldigi yer bakimindan olsa gerek, necisin taaaa kendisi olarak belirtiliyor...

diger haramlarin asillari itibari helal oldugundan sonra yapilan müdahele sonucu harama dönüsenler tekrar helale dönüse bilir... ancak domuzun asli necis oldugu icin haramdir, ve bunun bulastigi hic bir sey  hic bir surette temiz olmadigi icin helalde olmaz...burda jelatine azami derecede dikkat gerekiyor...
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.