Müslüman olmayana sadaka verilir mi?

Başlatan caspperr_75, 30 Ocak 2009, 11:19:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

caspperr_75

selam ben cin de yasayan birgurbetciyim  esimle birlikte  cinde yasiyoruz  burda simdi cinliler bayrami var  ve  burda cok fakir bir  cinli insana sadaka verebilirmiyim   cok ihtiyaci oldugu icin ben muslumanlara  verilir ama  musluman olmayana verilirmi ogrenebilirmiyim saygilarimla  herkese cok tesekkur ederim saygilarimla

Mezher

Müslüman olmayana verdiğiniz taktirde yardım etmiş olursunuz. Yoksa sadaka yerine geçmez zira sadaka müslümana verilir.

müteallim

insanlik acabi yardim edebilirsiniz eger islama karsi bir muhabbeti olacaksa ve islam olmaya meyilli ise (müellefei -kulüb )sinifindan oldugu icin zekat dahi verilir kurban etinden yedirilir
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

cephane35

Mezher

cephane35  kardeşim müslüman olmayana zekat ve sadaka verilmezz.yukarıda yorumunuzla sadaka verilebilir anlaşılmış ve tamamen ters ve muğlak bir mana ifade etmiş.Onun için cevab verme gereği duydum.Burada soru soran arkadaşların eğer fıkhı mevzu veya buna benzer sorularında cevabını bulabilceğiniz sahıh merciler varsa araştırmanızı okumanızı tavsiye ederim.Mesela sadakat kütüphanesinde sahıh olan Ömer nasuhi bilmenin yazdığı ilmihal var bakabilirsiniz. http://www.sadakat.net/Zekat/zekat16.htm

Zekât, müslüman olmayanlara verilemez. Çünkü zekât müslim olan fakirlerin hakkıdır. Bir hadis-i şerifde: "Zekâtı, müslümanların zenginlerinden alıp fakirlerine veriniz," buyurulmuştur. Bunun için müslüman olmayanlar zekât vermekle yükümlü değillerdir. Bu ibadet, müslümanlara ait dinî ve içtimaî (sosyal) bir görevdir. Bu göreve ortaklık etmeyenlerin bundan faydalanma hakları olamaz.

Müellefei kulub ayrı bir mana ifade eder. Orada bahsedilen gayrımüslim islama yakınlık besleyenlerdir ve Isındırmak amaçlı verilen zekat ve sadakadır.

müteallim

s.a.

kardesim eger müslüman olmayana zekat verilmez derseniz kur´ani kerimde zekat verilmesi lazim gelen sekiz sinifdan birisi müslüman olmadigi halde islama yakinligi veya onu islama isindirmak maksadi ile verileni inkar manasina gelir.

direk müslüman olmayana zekat verilmez demek yerine islama yakinligi ile bilinen veya gayri müslimine islami sevdirmek   icin verilebilir demek daha dogru olur.

rasülüllah efendimiz sadakada vermis kurban etindende vermistir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Mezher

kardesim eger müslüman olmayana zekat verilmez derseniz kur´ani kerimde zekat verilmesi lazim gelen sekiz sinifdan birisi müslüman olmadigi halde islama yakinligi veya onu islama isindirmak maksadi ile verileni inkar manasina gelir.

Bunu ben yazmıyorum ki,En çabuk ulaşılabilecek olan kitaplardan açın bakın nimetül islama dürer gürer ‘e  hepsinin de yazdığı ,zımmilere zekatın olmayacağıdır. En önemliside Hadisi  şerifte beyan olunanda bellidir.Ayeti inkar manasına geliyor demek  bu ulemayı töhmet altında bırakmaktır.
Müellefe-i kulube verileceğine dair ayeti kerimeyi  tabiki iman ederim ve tasdik ederim.
Müellefe-i Kulübün izahını elmalı tefsiride uzun bir şekilde  almıştır.oradaki izahda dahi anlaşılanı Müellefei Kulubün şartlara bağlı olmasıdır.
Hanefî olan  zaten  zimmî gayrimüslime kurban eti verebilir.

müteallim

anlatmakda ve anlamakda zorkuk cekiyoruz.zekat verilecek kisi ve yerler konusunda müslüman olmadigi halde kur´ani kerimde müellefei-kulub diye zikir edilen sinif müslümsnmi yoksa henüz müslüman olmamis kisilermi bunu anlamak lazim.yoksa elbette müslüman olmayan hatta islama düsman olan kisiye zekatin verilmeyecegini her müslüman bilir

kocoglu07

Zekat verilebilir. Ancak şartı var "Kalbi islama ısındırmak için verilir."

fuducuk

Alıntı yapılan: müteallim - 01 Şubat 2009, 01:23:03
insanlik acabi yardim edebilirsiniz eger islama karsi bir muhabbeti olacaksa ve islam olmaya meyilli ise (müellefei -kulüb )sinifindan oldugu icin zekat dahi verilir kurban etinden yedirilir

Estağfurullah ya, bunlar nasıl sözler? Estağfurullah, Allah hidayet versin...

Kâfilere davet yapılır, tatlı dille anlatılır. İster gelirler ister gelmezler, Allah'ın taktiri. Ola ki adım atarlar, Allah yaklaşana karşılık verendir. Bize düşen budur, ama davede icabet etmiyenlerin kalbi mühürlüdür, onlara buğz edilir. Allah rızası için buğz edilir.

Neymiş, İslama karşı muhabbeti oluşsun diye ihtiyaç sahibi Müslüman kardeşlerimiz varken ona zekat verecekmişiz, haşa! Kafirlere daveti bize böyle mi öğretti Peygamber efendimiz(s.a.v.)?

Şeytan haramı yumuşatarak onu helal gibi gösterir. Yılbaşı kutlamak günah mıdır diye sormuşlar hocaya, hoca kesinlikle olmaz şu bu çok günah demiş. Sonunda da eklemiş; mum söndürmezseniz olabilir :D Bu zekat işi de buna benzedi, kafirlere sadaka verilmez, ama kalbi islama ısınacaksa... Geçin bunlar Allah aşkına ya...

Soruyu soran kardeşim, yerinde olsam sadaka parasını müslüman ülkelere giden bir arkadaşıma ya da havale yolu ile bir arkadaşıma yollattırır, onu aracı yapardım.

Selamün Aleyküm.

İsra

Zimmi, İslâm idaresi altında yaşayan gayrı müslim vatandaş demektir. Harbi, zimmi olmıyan gayrı müslim demektir.

Dört mezhebde de, gayrı müslime zekât verilmez. Yine dört mezhebde de herhangi bir fayda umularak gayrı müslime sadaka verilebilir. Hanefide harbi olan gayrı müslime de kurban eti verilebilir. Fakat Şafiî mezhebinde kurban eti verilmez. Aslında her türlü sadakayı salihlere, iyilere vermek elbette faziletlidir. Herhangi bir sebeple, mesela, İslâmiyeti sevdirmek için fâsıklara, kâfirlere de vermek caizdir.

(M.Erbea)