Evliliğe hazırlık döneminde aileler arası soğuk savaş!

Başlatan Tesniye, 28 Şubat 2008, 14:26:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

Allah'ın  emri Peygamberin (s.a.v.) kavliyle kız istendikten sonra kız evi hemen pas vermez. Biraz ağırdan alır. Ve hemen onlar için bir tabiri caizse CIA görevi üstlenmişlerdir.

Damat adayının geçmişini deşme çalışması. Hatta o kadar abartılır ki dünyada unuttuğu ancak ahirette hatırlatılacağı zaman aklına gelecek şeylerden bile haberdar olurlar. İstihareye yatırmadık dost bırakmazlar. Bir şey görmemesine rağmen rüyasında daha da zorlarlar ve illada bir şey görmesini sağlarlar.İşlerine geldiğine göre tevil ederler. Sormalar, soruşturmalar hatta fotoğraflarına ulaşmak için akıl almaz çalışmalar kurtlar vadisindeki sahnelere bile pes dedirtir cinstendir.

Hasılı kelam neticei meram CIA' den olumludur raporu gelirse şöyle bir ev misafirliğne davet ederler. Bu demektir ki gelin bonservis konusunda anlaşalım.

İşte soğuk savaş buradan itibaren başlar. Her sülalenin kendisine göre bir geleneği vardır. Bir bölge  damata sadece takım elbise giyerek düğün günü ortalıkta görünmesini kafi görürken, bazı bölgeler ise bütün topu karşı tarafa atma hesapları yapmaktadır. Bizim geleneğe göre erkek  şu kadar takı takar, şu kadar altın takılır, yok pilav parası da onlara aittir, yok en az şu kadarlık eşya lazımdır, yok mutfağa ben elimi sürmem yok yatak odasına karışırım sadece gibi soğuk savaşlar.

Soğuk svaş belki ağır kaçtı, sonuçta hayırlı bir iş için müzakerelerde bulunma safhası ama yukarıdaki anlatılanlar da ister istemez olabiliyor. Damatta eğer güzel bir kıza çatmışsa bir dediklerini iki edemiyor ve her şeye evet deyiveriyor. Hani derlerya şuyum olsun 10 milyar borcum olsun diye. Heralde bu sözün tezahürünü yaşamaktadır damat adayı da.

Eveet değerli dostlar, çok laf kalabalığı yaptım. Sadakat üyelerinin ve özellikle bazı üyelerimizin görüşlerini merak edegelmişimdir. Amacım ortalığı vavelyalara verip seviyesizlik yapmak değil;

günlük hayatımızda karşımıza çıkan ama içimizde kalan türdeki konuları dışa aktarma çabasıdır. Yoksa sorduğum sorularla kendim bizzat hemhal olduğum manasına gelmemeli.

Sizce bir evlilikte kız ve erkek tarafı nasıl anlaşmalı. Buna yöresel değil de ulusal bir çözüm getiremeyecek miyiz?
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Asfa

bence biraz olaya kültürel ve sosayal açıdan bakmak gerektiğini düşünüyorum o zaman daha yapıcı kararlara ulaşılıyor
İlimsiz ibadetin tadı olmaz!...

Miftahulkuluub

Akdeniz bölgesinden kız almak lazım heralde. Duyduğum kadarı ile her şeyi kız tarafı karşılıyormuş :D

Bence ailelerin sosyo ekonomik durumları da göz önünde bulundurularak, insaf eleğini ortaya alarak adaletli bir taksimat yapmak lazım kanısındayım..
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

duha

Tesniye kardeş gene atmışsın taşı kuyuya ;) hadi bakalım hayırlısı  :D

Alıntı yapılan: Miftahulkuluub - 01 Mart 2008, 01:40:18
Akdeniz bölgesinden kız almak lazım heralde. Duyduğum kadarı ile her şeyi kız tarafı karşılıyormuş :D

Bence ailelerin sosyo ekonomik durumları da göz önünde bulundurularak, insaf eleğini ortaya alarak adaletli bir taksimat yapmak lazım kanısındayım..

Burada kardeşimize kesinlikle katılıyorum  &)) Damat tarafınıda pek sıkmamak gerek  +=) Sonuçta düğünde o kadar masraf yapılırsa evlendikten sonrada sıkıntı yaşayabilmek ihtimali yüksek sonuçta herşey düğünle takıyla makıyla bitmiyo sonrasıda var dimi ;)
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]

Gül_Sultan

Erkek tarafıda, kız tarafıda birbirini fazla sıkmadan bu işleri halletmeli. Tabi kız evi, naz evi demişler birazcık erkek tarafı agır basmalı ve şu düşünce ile iki tarafta bu mevzuları halletmeli." Ne alırsak oglumuza  ya da kızımıza alıyoruz aldıklarımızı onlar kullanacak" düşüncesiyle aldıkları zaman fazla bir kargaşa olacagını zannetmiyorum. Ayrıca ne yapılırsa yapılsın illa ki her dügünde araya bir kara kedi girer fakat sonra ki dönemlerde ailenin meyveleri yani torunlar geldikçe bu aradaki buzlar erir. :)
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

enfa

Karşı taraftan sağlık raporu isteyen aileler bile varken, sizin saydıklarınız baya bi masum kalıyor. Masraflar iki tarafın da bütçesine uygun şekilde paylaşılmalı. Büyükler gençlerin zevkleriyle kendilerininkini kıyaslamayıp eşya alımını onların seçimine bırakmalı. En çok problem alışveriş sırasında herkesin ayrı bir şey beğenmesinden çıkıyor sanırım.

Alıntı YapAkdeniz bölgesinden kız almak lazım heralde. Duyduğum kadarı ile her şeyi kız tarafı karşılıyormuş  :D

Herşeyi karşılamasa da birçok yere göre kız tarafının masrafı daha çok oluyor.

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

azizistanbul

bence aile olarak sülale olarak islami terbiye ve usuller biliniyorsa bu soğuk savaş dediğiniz hadisenin yanından bile geçmiyorsunuz. Ancak Çekirdek aile veya sülalenin etkisi karşılıklı görüşmelerde galip olursa ve bu çekirdek aile veya sülale de bölgesel asgari adetleri sünnetullah veya sünneti rasülllahtan daha önemli görürse soğuk değil sıcak savaşta olabilir. Genc arkadaşlarımız öncelikle kendilerinin sahip olduğu ilim ve irfanı çevrelerine vermeleri icab eder. Eğer böyle olursa sadece evlilikte değil her zaman rahat hareket etme şansına sahip olurlar.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

setre

Alıntı Yap]Damat adayının geçmişini deşme çalışması. Hatta o kadar abartılır ki dünyada unuttuğu ancak ahirette hatırlatılacağı zaman aklına gelecek şeylerden bile haberdar olurlar.

Alıntı YapSormalar, soruşturmalar hatta fotoğraflarına ulaşmak için akıl almaz çalışmalar kurtlar vadisindeki sahnelere bile pes dedirtir cinstendir.

Aman Allahım dahada neler  :S

Alıntı Yapİstihareye yatırmadık dost bırakmazlar.

Büyüklerimiz önce istişare sonra istihare buyurmuşlar,cok yakın akrabalar hariç yakın dostların istihareye yatması bana pek mantıklı gelmiyor.

Alıntı Yapİşte soğuk savaş buradan itibaren başlar. Her sülalenin kendisine göre bir geleneği vardır. Bir bölge  damata sadece takım elbise giyerek düğün günü ortalıkta görünmesini kafi görürken, bazı bölgeler ise bütün topu karşı tarafa atma hesapları yapmaktadır. Bizim geleneğe göre erkek  şu kadar takı takar, şu kadar altın takılır, yok pilav parası da onlara aittir, yok en az şu kadarlık eşya lazımdır, yok mutfağa ben elimi sürmem yok yatak odasına karışırım sadece gibi soğuk savaşlar.

Ailelerin ,ciftlerin birbirinden ne beklediğine bağlı bu durum birazda,Adetler gelenekler bir tarafa bırakılmalı  karşındakinin yapabiliceklerinin fazlası istenmemeli,arkadaşlarında dediği gibi düğünden önce birsürü masraf yap evlendikten sonra borç öde dur ,saçma geliyor  bana, imkanları  cok zorlamamak lazım ;)
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

mustantık

ARKADAŞLAR NE SOSYAL OLARAK BAKMALI NEDE EKONOMİK  ARKADAŞLAR  HADİSLER İLE AYETLER İLE BAKMAK DAHA SAĞLIKLI OLMAZ MI?
Sana gerekli olmayan şey hakkında konuşma. İster akıllı, ister akılsız hiç kimseyle münakaşa etme. Ve kardeşini, anılmandan hoşlandığın şeyle an.
(Abdulah ibn-i Mes’ud)

mustantık

EVLİLİK MÜESSESESİ SADAKAT İSTER, DOĞRULUK İSTER, GÜVEN İSTER,  BUNLARIN OLMADIĞI EV MAHVOLMAYA MAHKUMDUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM ( BUNLARIN OLMADIĞI AİLEYİ NE PARA NEDE SOSYALLİK KURTARIR.)
Sana gerekli olmayan şey hakkında konuşma. İster akıllı, ister akılsız hiç kimseyle münakaşa etme. Ve kardeşini, anılmandan hoşlandığın şeyle an.
(Abdulah ibn-i Mes’ud)

mustantık

HEM MADDEN İKİ TARAF BİRBİRİNİ ZORA SOKSA  DÜĞÜNDEN SONRA NASIL BİRBİRLERİNİN YÜZÜNE BAKACAKLAR. (KILIÇ YARALARI İÇİN İYİLEŞMEK VARDIR. ANCAK DİL YARASI İÇİN İLAÇ YOKTUR.)  ZATEN BÜTÜN UYŞMAZLIK DİNİ BİLDİĞİNİ SÖYLEYEN KENDİNİ DİN ABİDESİ OLARAK GÖSTEREN KİŞİLERİN FUTURSUZCA İSTEK VE NEFSANİ ARZULARININ NETİCESİNDE MEYDANA GELMİYOR MU? NEYMİŞ BENİM KIZIM BU KADARAZ ALTIN VE EŞYAYA MI GİDECEK HERŞEYİN EN İYİSİ OLSUN PAHALI OLSUN  BİR TARAFDAN İSTEKLERİNİ SIRALAMAY ADEVEM EDERKEN DİN NAMINA MANGALDA DA KÖZ BIRAKMAZLAR EVLİLİK NAZ İŞİ DEĞİLDİR. BELKİ BİRAZ SERT OLDU AMA BENİ MAZUR GÖRÜN BİRAZ BU YÖNDEN DERTLİYİM DE! 
(Abdulah ibn-i Mes’ud)

mustantık

GERGİNLİKLERLE BAŞLAYAN BİR EVLİLİK NASIL OLURDA MEYVEYLE DÜZELİR KIRILAN KOL ESKİ HALİNİ ALIR MI? HANGİ ŞEY ASLININ YERİNİ ALABİLİR Kİ?
(Abdulah ibn-i Mes’ud)

Miftahulkuluub

Bu ne hiddet bu celal kardeşim :)

Sadece burada bir fikir jimnastiği yapılıyor.Sanki sadakat üyelerimizden birisi bu hususta sıkıntı çekmişte karşı tarafa sitem ediyorsunuz ;)

EyvAllah, sadakate bağımlılığınıza ama bir de yazıları küçültseniz güzel olacak inş.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Asfa

Alıntı yapılan: Miftahulkuluub - 01 Mart 2008, 01:40:18

Mesela Antalyada bu örneği vermek çok kolay bir tandığımıza gitmştik ve hemen hemen evin belli bölümlerinin hepsini kız tarafı karşılamış
İlimsiz ibadetin tadı olmaz!...

mustantık

EyvAllah olayları biraz genelledim ama böyle bir sorun dayaşadığımızdan biraz sert oldu mevzu evlilik olunca kaç aile islami kurallara uyuyor ki? Benim asıl anlatmak istediğim buydu...
(Abdulah ibn-i Mes’ud)