Şehir Yaşamı Astım Yapıyor

Başlatan Tuğra, 15 Mayıs 2008, 01:56:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra

Astım, dikkat edilmediği ve kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, ülkemiz genelinde her 10-20 kişiden birinde, İstanbul’da ise her 5-10 kişiden birinde astım görüldüğüne dikkat çekerek “Astım hastalığı ve korunma yolları” hakkında bilgi verdi.

Astım, hayat boyu sürebilen bir rahatsızlıktır

Astım, havayollarının mikrobik olmayan iltihabi bir hastalığıdır. Astımlı hastaların havayolları normale göre daha duyarlı olup tetikleyici faktörlerle geri dönüşlü olarak daralmaktadır. Astım, uzun süreli, hatta hayat boyu sürebilen bir rahatsızlıktır. Uygun tedavi ve düzenli kontrolle astımlı hastalar tamamen normal bir hayat sürebilmektedir.

Önemli olan, astımlı hastanın şikayeti olmadığı dönemde dahi kontrolü terketmemesi ve hekiminin gerekli gördüğü ilaçları kullanmaya devam etmesidir, çünkü belirtiler olmadığı zamanlarda bile astımlı hastaların havayollarındaki iltihabi olay, varlığını sürdürmektedir. Erken evrede dönemsel olan astım şikayetleri, eğer düzenli ve yeterli tedavi alınmazsa süreklilik kazanabilmekte, havayollarında kalıcı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu aşamada astımın tedavisi zorlaşmakta ve hasta daha çok ilaç kullanmak zorunda kalmaktadır.

Bu belirtilere dikkat!

Nefes darlığı
Hırıltılı/hışıltılı solunum
Islık sesi şeklinde solunum
Hava açlığı
Öksürük (özellikle gece ya da sabaha karşı)
Koyu kıvamlı, yapışkan, genellikle az miktarda balgam

mynet
〰〰〰〰🐠

devran

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin (TÜSAD) astıma yönelik başlattığı kampanya çerçevesinde Adana Seyhan Kültür Merkezi'nde "Astım engel değildir" konulu toplantı yapıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TÜSAD Astım Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Astım hastası olmanız spor yapmanıza engel değildir." dedi.

Astımın kontrol altına alınabilir düzenli tedaviyle normal seviyeye getirilebilir bir hastalık olduğunu aktaran Prof. Dr. Tutluoğlu, TÜSAD olarak insan yaşamını etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren astıma dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

Tutluoğlu, "Astımın düzenli tedavi ve kontrol altına alındığında hayata engel olmadığına dikkat çekmek istiyoruz. TÜSAD olarak ana hedefimiz solunum sisteminin yapı, fonksiyon ve hastalıkları ile ilgili konularda mesleki ve toplumsal eğitimi, araştırmaları yaparak halkımızın akciğer sağlığını korumaktır." diye konuştu.

Türkiye'de 5 milyon civarında astım hastası olduğunu ifade eden Tutluoğlu, yetişkinlerde astıma yakalanma oranının yüzde 5, çocuklarda ise yüzde 10 olduğunu kaydetti.

Kontrol altına alınamayan astım hastalığı sayısının yüzde 1 olduğunu vurgulayan Tutluoğlu, "Kontrol altına alınamayan astım hastalığı bile düzenli ve disiplinli tedavilerle kontrol altına alınabilir. Astım hastası olmanız spor yapmanıza engel değildir. Astım hastası olmanız, sürekli astım semptomlarıyla yaşamanız demek değildir. Astım kontrol altına alınabilir, düzenli tedaviyle normal seviyeye getirilebilir" şeklinde konuştu.

(CİHAN)

Gün Olur devran döner.

Ay Iıığı

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Dünyanın birçok ülkesinde astım hastaları tarafından en çok tercih edilen ilaçlardan olan Ventolin ve Advair'in bazı çocuklarda astım krizlerini tetiklediği öne sürüldü.

İngiltere'deki Brighton and Sussex Medical School tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu ilaçların içinde yer alan salbutamol ve salmeterol isimli maddeler, Arg16 adlı gen varyantını taşıyan çocuklarda astım riskini yüzde 30 oranında artırıyor. Her insanda bulunmayan bu gen varyantı, ilacın etkisini azaltıyor, bazı durumlarda da hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Uzmanlar, çocuklarda günlük astım ilacı kullanımına başlamadan önce genetik test yapılmasını öneriyor.

3 ile 22 yaş arası değişen hastalar üzerinde yapılan araştırmayı yürüüten doktorlardan Somnath Mukhopadhyay da "Bu bütün dünyada dile getirilmesi gereken bir konu. Çünkü bu ilaçlar oldukça popüler" diyerek duruma dikkat çekti. Astım dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen bir hastalık. Ayrıca en sık görülen kronik çocuk hastalığı.