Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Secdenin zevki

Başlatan alperen68, 23 Mayıs 2009, 17:14:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alperen68

Cuma namazında güzel bir camimizi dolduran güzel insanlarla birlikte huzura vardık bugün.
Gerek bireysel namazlarda gerekse cemaatle kıldığımız farzda bir çok kez vardık secdeye.
Her defasında da dikkat ederek hareketlerimize, söylediklerimize. Öyle ya secdeye doğru gitmeli, doğru cümleyi (Sübhâne rabbiyel-a'lâ) söylemeliydik şaşırmadan.
Ne de olsa yıllarca öğretilmişti bize.

"Namazın şartlarından biri de secdedir: Secdede el parmakları, birbirine bitişik, kıbleye karşı, kulaklar hizâsında, baş iki el arasında olmalıdır. Alnı temiz yere, yani taş, toprak, tahta, yaygı üzerine koymak farz olup, burnu da beraber koymak vâciptir. Yalnız alnı koymak mekrûhtur. Secdede en az üç kere "Sübhâne rabbiyel-a'lâ" denir.  ......   "  diye

Oysa ben bir genç gördüm, ön safta namaz kılan, ya da kılmaya çalışan down- sendromlu bir genç, hani hepsi biribirlerine benzeyen sevimli yavrucaklar.

Rabbi ile olan irtibatı nedir ben bilmem ama secdeye gidişi dikkatleri çekecek kadar. Ayakta ve rükuda sabırsızlıktan kıvranıyor, secde zamanı gelince jet gibi süratleniyor. Secdeye varıyor, doğruluyor bir daha, bir daha bu da yetmedi 3 defa, 5 defa .... Doyamıyor adeta secdenin zevkine.

Ve ben sorguluyorum kendimi. Aynı zevk niye yok bende diye.... Secde o delikanlının bana hissettirdiği kadar tatlıysa -ki hiç şüphem yoktur- neden bugüne dek alamadım bu tadı, yaşayamadım bu zevki.

Kıbleye yanlış duran birini "Bey! yanlış duruyorsun. Kıble öyle değil, böyle” diye ikaz etmişler de
Namaz bittikten sonra,

- “Allah'ı nerede görürsem oraya secde ederim” demiş adam.

Yoksa ben Allahı göremediğim için secdelerim bu şekilde.

Secde, insanın Allah karşısındaki en iyi hâlidir.

Secde, Allah'ın melekleriyle uyumlu hâle gelmektir.

Secde, namazın ziynetidir.

Secde, en yüksek kulluk derecesidir; çünkü insan vü­cudunun en yüksek noktasını, yani alnını toprağa süre­rek Aziz ve Kadir Allah'ın huzurunda zillet ve acizliğini ifade ediyor.

Hz. Ali (a.s) buyuruyor ki:

"İnsan secdede nasıl bir rahmetin kapsamına girdiğinin farkında olsaydı, asla başını secdeden kaldırmazdı."

Resulullah (s.a.v) buyuruyor ki:

"Ben kıyamet günü ümmetimi alınlarındaki secde izlerinden tanıyacağım."

"Secdenin zahiri, alnı ihlâs ve huşuyla toprak üzerine bırakmaktır; batını ise bütün fani şeyleri kalbinden çıkarıp beka yurduna gönül vermek, kibir, yersiz taassup ve tüm dünya bağlarından kurtulmaktır."

İŞTE SORUMUN CEVABI: Galiba ben bunu yapamıyorum.

Selam ve dua ile ...

saye

öcelikle Rabbim hepinizin, hepimizin dualarını kabul buyursun inşAllah.
tüylerim diken diken oldu. down sendromlu melek insanlar bile koşa koşa camiye giderken...
kendinize haksızlık ettiğiniz kanısındayım.
bu sorgulamaya gitmek bile çok mühim. duam odur ki, en kısa zamanda hepimiz içimize sinen secdelere varırız...
selamün aleyküm

Lika

Alıntı YapHz. Ali (a.s) buyuruyor ki:

"İnsan secdede nasıl bir rahmetin kapsamına girdiğinin farkında olsaydı, asla başını secdeden kaldırmazdı."

Resulullah (sallAllahu aleyhi vesellem) buyuruyor ki:

"Ben kıyamet günü ümmetimi alınlarındaki secde izlerinden tanıyacağım."

"Secdenin zahiri, alnı ihlâs ve huşuyla toprak üzerine bırakmaktır; batını ise bütün fani şeyleri kalbinden çıkarıp beka yurduna gönül vermek, kibir, yersiz taassup ve tüm dünya bağlarından kurtulmaktır."
..

Allah razı olsun kardeşim. saye kardeşimizin dediği gibi böylesi şuura ermek bile çok önemli mümin adına. İhsan şuuruna erdiğimiz vakit, inşaAllah secdenin de o eşsiz rahmet ufkuna erenlerden oluruz. Yeter ki ihlasla isteyelim, dua edelim.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

alperen68

Allah sizden de razı olsun kardeşim...
  muhabbetle.....