hac ve diyalog

Başlatan müteallim, 24 Şubat 2005, 03:18:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

müteallim

Hac ve Diyalog

Dünyanın her yerinden hacca gelenler, hacca gelemeyen Müslümanların bir nevi temsilcisi ve özeti. Böyle olduğuna göre, eğer İslâmiyette "Dinlerarası Diyalog" diye bir şey olsa, hacda da olurdu. Ama yok. Olmadığına göre de İslâm'da böyle bir şey yok.
Olması da mümkün değil. Çünkü, Müslüman olmayanların Mekke'ye yakın belli bir sınırdan ileriye geçmeleri yasak. Oradaki levhada, "Müslüman olmayanlar buradan ileriye geçemez" yazılı. Diyalogcuların, bu yazıya kızıp kızmadıklarını merak ediyorum.
Zavallı Araplar, Hıristiyan ve Yahudilerin imanlı olduklarını (!) hâlâ öğrenememişler. Ne yazık ki, diğer Müslümanlar da asırlardır bilmiyorlar. Tek bilenler diyalogcular.
İslâm'da diyalog yok, tebliğ var. Peygamberimiz, Müslüman olmayanlarla sadece İslâm'ı tebliğ etmek için konuşmuştur; onlarla oturup dostluk kurmak ve beraberce yiyip içmek için değil. Siz diyalog diye bunu deseniz anlaşacağız. Tabiî ki tebliğ olmak şartıyla. Ama, "Peygamberimiz, kitap ehli olan Hıristiyan ve Yahudilere adaletle davranmıştır. Onların kilise ve havralarını yıkmamıştır" diye lâfı çevirirseniz, bu bir hedef saptırma olur ve samimi olmadığınızı ispat etmiş olursunuz. Çünkü, bu söz boşa atıştır. Zira, diyaloğa karşı olanlar,
a) Kilise ve havralar yıkılmalı demiyor. Dünya üzerinde öyle konuşanları bulursanız, bu müdafaayı kilise ve havralar yıkılmalıdır diyen o kimselere karşı yapmalısınız.
b) El insaf! Peygamberimiz, Yahudi ve Hıristiyanlara adaletle davranmış da, başkalarına adaletsiz mi davranmıştır? Ve sizdeki bu Yahudi ve Hıristiyanlar üzerindeki ısrarın esrarı ne?
c) Kendinizi müdafaa ederken Peygamberimiz'den -sözüm ona- delil getiriyorsunuz da, diyalog toplantılarında niçin o Aziz Peygamber'in isminden bahsetmiyorsunuz?
"Ondan bahsetmiyorsak da İbrahim peygamberden bahsediyoruz" demeye kalkışıp da, o suçunuzu bari hatırlatmayın. Çünkü;
Yahudi ve Hıristiyanları Hz. İbrahim'in dinindenmiş gibi göstermenize, Müslümanlar fitil oluyorlar. İddianızın geçersizliğini ise şu gerçek ne güzel ispat ediyor:
Kâbe'yi inşa eden, oğlu İsmail Aleyhisselâm ile Hz. İbrahim'dir. Yahudi ve Hıristiyanlar onun dinindeyseler, hac ve Kâbe'yle niçin hiç ilgileri yok?
"Ne yapsınlar, gelecekler, ama oralara girmeleri yasak" diye gülünç olup da, kargaları güldürmeyin olur mu?
Makam-ı İbrahim (İbrahim Aleyhisselâm'ın makamı) Kâbe'nin birkaç metre yakınında. Hacılar, orada 2 rekât namaz kılabilmek için can atıyorlar. Hz. İbrahim'in hatırasına sahip çıkmak, onun yolunda olmak işte böyle olur. Yoksa, Hz. İbrahim'e "Abraham" demekle değil. Kâbe yakınında namaz kılmadıkları şöyle dursun, inançlarında Allah'a secde etmek gibi bir fiil bile olmayan Yahudi ve Hıristiyanları, kalkıp da Hz. İbrahim'in yolunda göstermek, insafla bağdaşır mı?
Haccın bütün fiilleri Hz. İbrahim'le yakından ilgili. Yahudi ve Hıristiyanların ise, o aziz peygamberin yaptıklarıyla uzaktan yakından ilgileri yok. Öyleyse;
a) Bunlar mı Hz. İbrahim'in yolunda?
b) Bu gerçeklere rağmen, diyalogcular niçin onlarla sıkı fıkı ilgili?
Hacda, Arafat'tan önce Mina'dayız. Ömer Hoca konuşuyor. Asıl mevzu diyalog değil, ama konuşma bir anda ona kaydı. Diyalog faaliyetlerinin yanlış olduğu kanaatinde olan hatip, "Allah indinde hak din İslâmdan ibarettir" mealindeki âyetle, "Kim ki, İslâm'dan başka bir din benimserse, bu ondan asla kabul edilmeyecektir ve o kimse, ahirette hüsrana (felâkete) uğrayanlardan olacaktır" mealindeki âyetleri okuyup, mânâlarını verip, konuşmasına devam etti.
Sayın hatip, "Gerçek dinin ancak İslâm olduğunu" ifade buyuran bu âyetleri okurken, kıpırdanmalarından, birkaç kişinin rahatsız olduklarını gördüm. Biri ayağa kalktı. Diğerleri onu sakinleştirmeye çalıştılarsa da, durmadı ve bahsettiğim âyetler okunurken tavrıyla protesto etti; yani konuşma mahallini terk etti. Bu hadiseye, İstanbul'dan bazı tanıdıklar şahittir.
Dehşete kapıldım. Çünkü, söylenen ne olursa olsun, okunan âyetti. Bu vaziyet, Dinlerarası Diyalog'u bana bir defa daha tarif etmiş oldu...

Ali Eren
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Evfacan

Hakikatleri yazdiginiz icin Allah razi olsun kardesim.    :x
Hz. Allah banada bir gün islamin sartlarindan birisi olan hacca gitmeyi nasip etsin.
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur

Abi-hayat

Yaziyi okuyacaktim ama sonunda Ali Eren gördüm adamin niyetini anladim.

Ali Eren dedinmi geri durcan anlarsinizya...Camur at tutmazsa lekesi kalsin misali...
.

racül

Ali eren osmanli topraginda salyangoz satan sümüklüböcek tüccarlarina haddini bildirmeye cikmis tek basina bir don kisottur..

ama yeldegirmenleri kalabalik oldugundan hamleleri gürültüye gidiyor...

yasar nuriyi kac defa düelloya davet etti, adam kacti...

simdi de diyalogun maskeli zrosuna karsi ama,
maske iyice yapistigindan düsmemekte direniyor...

maskeyle yüz birbirine karismis,
yüzszlük had safhada...

ali eren ne yapsin...?
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

racül

Galiba biraz ileri gittim,
geri vitese aliyorum:

ali eren tanidigim iyi yürekli, smaimi, dindnar, ehli sünnet, özü sözü bir bir insandir.
Fakat elestirdigi bir konuda kantarin topuzunu eliyle tutuverme gibi bir derdi olmadigindan, haksiz gördügü bir yere karsi kalemini pek dengeleyemiyor.

Bu diyalog meselesi, icinde yanlisliklar olmakla birlikte, insanlarin kalbini bilmedigimizden iyi niyete de haml olunabilecek bir husustur.
Elestiriyi dikkatli yapmaliyiz...

Müslümana düsen "bu hususta" , ketch up'siz, sossuz, sadece hatalari zikr etmek, iiyi niyetli ikazlarda bulunmaktir. Diyalog, bu güne ehli sünnet bilinen, dinine hassas insanlara hitab eden bir akim. O insanlari incitmek de caiz olmasa gerek...

Ayeti kerimelerin bellli bir maksada göre anlatilmasindan sinirlenen insan, ayetlere degil o maksada sinirlenmistir.. Hz. Allah (CC) katinda bunun bir mazeret olabilecegini tahmin ediyorujm...

.........

Maske, dialog, yüzsüzlük kelimelerini bir arada kullanmakla hata ettim, ilgillerinden özür dilerim...

Ali eren'i yasar nuri`ye karsi yaptigi mücadeleden dolayi seviyorum.. Ona camur at izi kalsinci yakistiramasinia tahammül edemedim...

Ama,

ali eren yasar nuri'ye karsi kullandigi üslubu diyalogcular iicin de kullanmakta...

Dialog taraftari kitle, bizim iicimizden, ehli sünnetten...
ONlar yanlisliklari halinde ikaz edilmeli, mücadele degil...

Ama hayir biz yasar nuri ile ayni paraleldeyiz diyorlarsa, özrümü geri alirim. Cünkü yasar nuriye bile ödül vermislerdi...

NEyse yasar nuri ile, fethullah hocaefendi baglilari ayni paralelde degildir...
Bu zannimiza binaen, yukaridaki mesajda kullandigim ifadelerden dolayi özür dilioyrum...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss

Yusufsal

Ahir zamanda en büyük tehlike diyolog faaliyetlerimi acaba?
Forumu bir süredir takip ediyorum, yazılanalrı okuyorum. varsa yoksa diyolog faaliyetleri. YAnlış olup olmaması bir tarafa başkalarını konuşmak bize çok bir şey kazandırmayacağı kanaatindeyim. Bence islami hayatımızı konuşmamı ve bir birimizin elini tutabiliyorsak bu konuda tutmamız gerekmektedir diye düşünüyorum. Bir iki kişi varki sürekli daha iyi nasıl müslüman olurum sorusunun cevabını kovalıyorlar forumda. Ama onun haricinde gördüğüm şu, herkes doğrualrı biliyor ve diğerine bunu öğretme gayreti içinde. İnanın katılcak çok bir yazışma bulamıyorum. neyse belkide ben yanlış düşünüyorum. Alalh hepimize doğruyu göstersin.

Abi-hayat

Kimin maskesi düsüyor yakinda açiklayacam...

Ysar Nurinin karsina bende çikarim kimmis o güldürme sanki çok büyük bir icraat.
.

müteallim

Alıntı yapılan: "Cyber-Warrior"Yaziyi okuyacaktim ama sonunda Ali Eren gördüm adamin niyetini anladim.
Ali Eren dedinmi geri durcan anlarsinizya...Camur at tutmazsa lekesi kalsin misali...

Ali Eren-i  Asagi yukari otuz senedir tanirim. kendisi Islami ilimlere vakif Ehli sünnet ve camaat itikadini sonuna kadar savunan S.H.T.Hazretlerinin medreselerinde yetismis müstesna bir zatdir.Tanimayan varsa tanisin.

Yok ehli sünnetin mücadelesini yaptigi icin islamin karsisina cikanlarin karsisina citdigi icin kiziliyorsa varsin kizilsin.Onun serefini yükseltir.

Günes balcikla sivanmaz
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

racül

Ysar Nurinin karsina bende çikarim kimmis o güldürme sanki çok büyük bir icraat.

BIr zamanlar yasar niuri köyleere kadar insanlari etkilerken, meydani bos bulmusken, hic kimse karsisina cikmamisti..
Hatta bazi "vakif"lar kendisine ödül bile vermisti...

Ehli sünnet adi altinda ona bildigi kadariyla cevaplar yazan bir elin parmaklarindan daha az sayida insan cikmisti ortaya.. Bunlardan biri de ali eren idi...

Ama bu günkü mücadele tarzini onaylamam da gerekmez o günkü hayrindan dolayi...

Hancinin dedigi giibi:

Dogrulari söylüyor, ama donanim ve yöntemde yetersizligi var tabii...

.........

Yasar nruinin karsisina ben de cikarim demek önemli degil,
sadece ona ödül veren vakfa "n'oluyoruz? bu yaptigimiz dogru mu?" diyebil yeter...
                                                Theodor Heuss

muallim_abi

Bazi insanlar iki satirlik ilimleri ile, üc satirlik ilim sahiplerinin karsisina cikabileceklerini ima ediyorlar.. Ha bir de ehli sünnetlik iddiasi yok mu?

Sahsim bu diyalogcu taifeyi cok sever, bircok arkadasim da bunlarin icinden idi.. Amma velakin ehli sünnetten uzaklastikca uzaklasan ve uzaklastiran bir taifeyi desteklemek akil isi olmaz.. Ehli sünnetin medresesi bunu yapmaz, yaptigi an lanete müstehak olacagini bilir..

Yukarda yeterli cevap verilmis, Ali Eren beg de bu hususta yeterince yazdi.. Az bile yazdi diyebilirim hatta.. Ebussuud Efendi'nin "Bunlar yahudilerin iftiralaridir" ibaresini bilmeden, Fusul-Hikem kitabini acip gazete sütunlarinda "Firavun bile cennetlik" diyebilen insanlara rastladik bu diyalogcularin icinde..

Ehli sünnetmis.. Ehli sünnetin tarifini bilmeyen nasil ehli sünnet olur..?

Yarim hoca imandan eder begler.. Sirf risale ilmi ile islam ilmi alinmis olmaz.. Oku nasarayi yensuruy.. Metni serhi.. Usulden önce mantigi.. Tefsirden önce usulü.. O zaman konus..

Tabii bu kaidelere uymak sartiyle.. Yoksa Kasar Nuri de okumustur usul-musul..

Selam ve dua ile..
Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com

Mstfx67

BA$KASININ AYIBINI SÖYLEMEYi DÜSÜNDÜGÜN ZAMAN NEFSININ AYIBINI hATIRLA!!!

muallim

işleri arap sacına cevirmeyin....

cemaatimizi savunacagız derken imanınızdan olmayın...milletin kanına girip de bir suru kul hakkını da elinize almayın....

herkes imamları ile hasr olacaktır...arkasından  gitiiğiniz kişinin de kim oldugunu bilin ayrıntıları ile öğrenin sonra pişmanlık fayda vermez...
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

GEZGİN

An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

müteallim

Alıntı yapılan: "muallim"işleri arap sacına cevirmeyin....

herkes imamları ile hasr olacaktır...arkasından  gitiiğiniz kişinin de kim oldugunu bilin ayrıntıları ile öğrenin sonra pişmanlık fayda vermez...

:x  :x

russya

Konu nasıl cemaat savunmasına geldi ????  
 Yakında açıklayacağım diyen arkadaş nereye kayboldu acaba.
Bu arada bu savunulan cemaat hangi grup ???
okta KADAR menfat için VİRGÜL kadar EĞİLMEYE değmez...