insan eşini mutlu etmek için yalan söyleyebilir mi

Başlatan m_yilmaz, 22 Nisan 2005, 01:54:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

m_yilmaz

karı-koca olanlardan biri diğerini mutlu etmek için yalan söyleyebilir mi? mesela gerçekte hoşlanmadığı halde sevdiğini söylemek, veya hiç güzel olmadığı halde çok güzelsin falan demek gibi! bu tür yalanlar caiz midir?

erh

Kendini söylemeye zorlamak yerine ondan hoslanabilecegi birseyi bulmasi daha güzzel olmaz mi? Eger bu böyle degilse neden kendimizi zorlayalim ki  :?

Sahsen dobra dobra olmayi tercih ederdim  :oops:
mirhan

m_yilmaz

Alıntı yapılan: MuHTaRSahsen dobra dobra olmayi tercih ederdim  :oops

:x

gurbet yolcusu

insan kendini cirkin veya guzel oldugunu bilmezmi karsindakinin soyleyip so
ylememesi bisey ifade edermi bilmem :)
onu oldugu gibi kabul et bence icinin guzelligine bak
onemli olanda bu degilmi

erh

Alıntı Yap
insan kendini cirkin veya guzel oldugunu bilmezmi karsindakinin soyleyip so
ylememesi bisey ifade edermi bilmem

hayir bilemez. hatta tüm cirkinligine ragmen kendisini dünyanin en güzeli dahi sanabilir. zaten o cirkinligini bilseydi onu temizlemek icin gayret sarf etmezmiydi?

Güzellik tamamen görecidir. Yani kisiden kisiye degisebilir ve cok esnektir. Bir gün cok güzel olan bisi baska bir zaman cirkinlesebilir. Güzellik monutorun ekranina yansiyan bir isiktir. O isigi oraya yollayan harddisk, islemci, ram, ekran karti vs. bizim belki hakkinda hic bilmedigimiz kapali kutu icinde aletler vardir..  Ayni sekilde insanin yüzüne gözüne yansiyan o güzellik ve cirkinlikte ruhun derinliklerinden, düsünce yapisina, nefsine ve beynine dogru bir akis icindedir.

Saatlerce ekrana bakarak yorulan gözlerimiz ekranin kapkara olusuna degil, aksine o ekrana yansiya görüntülere, acilan sitelere, sadakat foruma ya da bize oralara iten düsünce yapimizin sonucunda oraya bakmaktadir.

Öncelikle sorunun kaynagini bulmak gerekir. Biz miyiz yoksa muhatabiz mi? Ekrandaki cirkin görüntüler bizim yüzümüzden mi geldi yoksa bilgisayarin pardon muhatibimizin donanimindaki degisikliklerden dolayi mi?

Eger kaynagini kesfetmis isek cözümünü de bulmusuz demektir  :oops:

Alıntı Yap
hoşlanmadığı halde sevdiğini söylemek

Böyle bir durum da:

Ben karimdan (ya da kocamdan) hoslanmiyorum genel ifadesi yerine, ben karimin aksam eve geldigimde gün boyunca cözmesi gereken sorunlari benim cözmem icin kafamin etini yemesinden hoslanmiyorum. Ancak yemek, ev temizli vs. gibi konulardaki titizliginden daha cok hoslaniyorum   seklinde soruna dogru indirgeme yaparsaniz. Yani kisilikten degil fiiliyatlari ortaya korsaniz, onu karsiniza alip daha rahat sekilde sorun üzerinde konusmaniza vesile olacaktir.

Bunlar sadece örnek. Kisilikler, burclarin ve tabiatlarin uyusmasi, aile yetisim tarzlari gibi sebeblerde gizli etken olabilir. Bazen bir insana sadece bir kücük özelliginden dahi yillarca büyük bir sevgi ile baglanabilirsin, Bazen de ufak bir hata tüm sevgiyi yikabilir. Biz yillarca sürebilecek sevginin kaynagini ararken, bu sevginin virüslerini de antivirüs programlari ile temizletmeye devam etmeliyiz  :oops:
mirhan

müteallim

Bekara hanim bosamak kolay gelirmis.Evlenirken neredeydin görmedinmi evlendikden sonra her türlü hali ile kabul edeceksin.ve iman güzelligine bakacaksin.aksi takdirde tahmin edilmeyen seylerle karsi karsiya kalabilirsin.erkeksen hanimdan kadinsan kocadan olursun.bu ise nikahin bozulmasi demek olur.Allahin hic hosuna gitmeyen bir durum arsu- alanin direklerinin titredigi bir durum..

Sorunun cevabi aile arasinda huzursuzluk olacaksa huzuru temin icin yalan caizdir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Evfacan

mühim olan iki kisinin biri birine güveni saygisi sevgisi
gerisi kendinden hal olur saygi sevgi karsilikli. tabi
önce Allah sevgisi :)  :)  :)  :)  :)  :)
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur

zavallı_

ayat 1 gündür o da bugündür...

dihancioglu

Aslında evlilik en zor yürütülen bir kurumdur.müdür bile artık atanmıyor kolay kolay.nikahlarda ilğimi çeken bir olayda evlenme cüzdanını erkek bayan buyur ediyor.Bayanda erkeğe öncelik tanıyor.BUda evlilik yaşmmızda önceliğin erkeğe tanınması ve erkkete bayana gereken haklarını vermesidir.Evlilikte yalan cayizmdiir bilemem ama bence tatlı,pembe yalanlar vardır bunlarda eğer eşler duyarlıysa ne kadar ikna edicidir bilinmez.Kadınlar duyarlıdır fazlasıyla.Eşinin yalan söylediğini çok kolay hisseder.Yalanı bile  doğru söylemek önemli.Eşinizeçok yakışıklısın veya çok güzelsin derkende en azından ( Benim gözümle herkes bakabilse senin ne kadar güzel olduğunu görürler ama  o zamanda ben kıskanırım) diyebilir buda yalan olmaz sanırım

:wink:  kusurları hataları da tatlı dile söyleseniz asla kaybetden olmazsınız.
Of eşrafından 80 yıllık bir M E K T U P

nuremin

eğer iki tarafta mutlu olacaksa olabilir ama yalan evliliğe büyük zararlar verebilecekse yalan söylenmemeli

racül

Ne müdhis tüyolar bunlar yahu...

Burada herkes evlilik uzmani..

sadakat.com üyeleri internette ailevi sorunlari en az olan üyelerdir mutlaka...

:D  :lol:  :x
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

muallim

Alıntı yapılan: pamfilya

sadakat üyeleri internette ailevi sorunlari en az olan üyelerdir mutlaka...

Bekarlar evlenince bu tuyoları kullanabilecekler mi acaba? merak ediyorum her sey yazıldıgı gibi guzel olsaydı keske...
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

sis

Evli olmadığım için kesin birşey söylüyemiyorum..ilk başta bunu sölememdeki sebepte bekarlara verilen tepkiler :D Ben yalan söylememekten yanayım 1 kere deger vardiğim güvenine ihtiyaç duyyduğum bir insana yalan söyledim hatta yalan bile denilmez herşeyi tam olarak sölememek diyeyim.ve o insanı kaybettim..altında ne kadar iyi niyet olursa olsun bence asla yalan söylenmemeli karşıdaki çok farklı düşünebilir iyi niyetinizi görmeyebilir.. ş4))
Geç gelen tebessüm namazdan sora af 'a benzer !!

müteallim

üc yerde yalan söylemek caizdir,

1-harpde.
2-dargin iki müslümani baristirmak icin.
3-kari koca arasindaki huzursuzlugu kaldirmak icin.

amma kisi gereksiz yere hanimini veya hanim beyini kal´ndirmaya calisirsa yalancinin mumu yatsiya kadar yanar demisler bir gün yalani meydana cikar.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Uludag

Alıntı yapılan: m_yilmaz - 22 Nisan 2005, 14:58:06
Alıntı yapılan: MuHTaRSahsen dobra dobra olmayi tercih ederdim  :oops

:x

Dobralik nefsin sevdigi bir huydur. Insana lazim olan ise nefse muhalefettir. Insana zarar olarak her aklina geleni söylemesi yeterlidir. Bir kalb kirmak kirk vakit namazin sevabini giderir. Salihlerden dobra konustugu rivayet edilen hicbir kimse yoktur. Bir de zamanin siyasetini bilmeyen kamil mümin olamaz kavli serifini unutmayalim. :)

Sunuda müsadenizle ilave edelim: zamaninda dobra konusup kalp kiranlar simdi mide ve safra rahatsizligindan derdliler...  +=)

Insanin huzuruda mizaciyla alakalidir.  &))
Ya rabbi, şu acizi ümmeti Muhammede hizmet etmeğe muktedir kıl.