Bugün hâlâ Osmanlı olmak var mıdır?

Başlatan Àkib, 22 Ağustos 2008, 12:36:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Àkib

Öyle bir devirde yaşıyoruz ki, ırk ve soy açısından kimin ne olduğu resmen belli olmadığı gibi, yine herkes bir hüviyet arayışına girmiş bulunuyor. Bazıları Türklük'ten bahsederken, bir başkaları ise Türkiyeli olmaktan bahseder oldu.
Türk, Kürt, Lâz, Çerkes veya Gürcü vs. kelimelerinin ise ayrı bir değer kazanmaya başladığını görüyoruz. -Türk olmak muhakkak güzel birşey olabilir, amma Türk olmadan da güzel olmak mümkün değil mi?- Nidalarının duyulduğu günlere doğru gittiğimizi görüyoruz. Halkın kafası karmakarışık, ne olduğunu birtürlü kestiremiyor ve maddi-manevi buhrana doğru yol almış gidiyor.
Bazı ağızlar bizden bir millet olarak bahsederken bu milletin ismini koymaya birtürlü doğru dürüst ağızları varmıyor. Türk diyorlar, Türk mü? Hangi Türk? Türkler artık elli çeşit şekle ayrılmış halde, diyen sesler çıkıveriyor ortaya. Orta Asya Türkü mü? Kafkas Türkü mü? Anadolu Türkü mü? K.Afrika Türkü mü? Avrupa Türkü mü? Bütün bu farkların arasında kültür ve medeniyet farkı olduğu gibi, din unsuru da ortaya çıkmakta. Dünyada yaşayan Hristiyan Türkler, Yahudi Türkler, Şaman Türkler ve Müslüman Türkler. Biz Türkiye'deki yaşayan Türkler olarak kendimizi hangi Türk sınıflandırmasına sokacağız veya sokmaz mecburiyetinde miyiz? 
Türkiye'de yaşamak Türk ve Müslüman olmayı gerektirir mi? Türk olmadığım halde, sorulduğunda 'Türküm' desem soyumu, atamı inkâr mı etmiş olurum? Peki Avrupadaki Alman, Fransız veya İngiliz vatandaşlığına geçmiş Türkler artık 'Türk' değiller mi? Kendilerine 'biz Türküz' diyemiyecekler mi?
Haa bir de Anadolulu olma ortaya çıktı. Turgut Özal bir ara demiş ki, - Acaba ismimiz Türkiye Cumhuriyeti yerine Anadolu Cumhuriyeti olsaydı bugünkü sıkıntıları yaşar mıydık? Bütün ırkların müsterek yanı Anadolulu olması hasebiyle acaba Anadolulu muyuz?

Bütün bu düşünce ve tasavvurlar beyinleri bulandırırken, bir de biz Osmanlı torunlarıyız, aslen Osmanlıyız diyenler ortaya çıkıyor. Ne demek yani, Osmanlı sadece bir Hânedan değil miydi? Osmanlı olmamız sadece onların varlığına bağlı değil miydi? Osmanlıyım demekle Osmanlı olunabiliyor mu? Osmanlıya bir ırk gözüyle bakabilir miyiz? Hem ırk ne demek? Bugün hâlâ Osmanlı olmak var mıdır?
أڭ بينسزلر بو استقبالى زيرا كسديرر
گوكدن اينمز برده هيچ برشى
بتون  يردن طاشار’ كندى اخلاقيله بر ملت ئولور ياخود ياشار. محمد عقيف أرصوى

ihvan

Bugün hâlâ Osmanlı olmak var mıdır?...... elhamdülillah osmanlıyım.kürdüm desem türkler alınır.türküm desem kürtler alınır,ne desem iyi osmanlı kimse alınmaz.kardeşim neyi tartışıyorsun tam anlamadım...geliniz önce iyi bir müslüman olalım,ondan sonra hangi milletten olursan ol ne fark eder...kimse milliyetiyle cenneti kazanmaz..

Àkib

Çok haklısın, Cennete girmek için evvela ırk gerekmese de, insanın tarihi, soyu ve bu soya bağlı değerleri çok mühim. Lakin sen bile (...Elhamdulillah Osmanlıyım) diyorsun. Demek değer verdiğin bir şey ki, şükürde bulunuyorsun. Belkide Osmanlı olma ruhu senin maneviyatını artırdı! Eğer İngiliz Müslümanı olsaydın belki (...Elhamdulillah Büyük Britanlıyım) demezdin!

Tabiiki, dediğin gibi kimseyi küstürmemek lazım, ister Türk isterse Kürt, Çerkes olsun hepsi bu toprakların insanı. Amma ben Türküm dediğim zaman neden Lâz veya Kürk gücensin veya Kürtüm dediğim zaman Türk gücensinki? Burada mühin olan herkes sahip olduğu kendi ırkı ve bu ırka ait bazı ananeleri rahat yaşayabilmesi iktiza etmez mi?

Tartıştığımız mevzuya gelince, aslında hiçbirşeyi tartışmıyoruz, sadece münazara ediyoruz. Yani, Türkiye'de bir kimlik ve hüviyet sıkıntısı başgöstermekte olduğunu görüyorum. Bu sıkıntı öyle veya böyle başınızı ağrıttığı gibi, dış mihraklara da bizlere bu yönden saldırma imkanı doğurmakta. Bence bu halde milli hüviyetimiz mevzusunu dile getirmemiz ve fikir alışverişinde bulunmamız gerekir. Eğer bizler kendimizi yakından ilgilendiren meseleler hakkında konuşmazsak, birileri kalkar hakkımızda karar verir ve bize de bu karara uymak kalır. Aynen son asırda olduğu gibi.

Bi zahmet yazımı bir daha gözden geçirirsen, iddia ettiğim bir şey yok, sadece tesbit ettiklerimi söylemekteyim. Söyle izah edeyim, (ben Osmanlıyım) diyorsun. Kabul ediyorum. Fakat ben Osmanlıyım derken Osmanlıyı ne olarak kabul ediyorsun? Irk olarak mı, medeniyet olarak mı, soy olarak mı yoksa tarih olarak mı? Yanlış anlaşılmasın, ben senin bu düşünceni yermiyorum, sadece bu mevzuda değerli fikirlerini soruyorum. Aynı soruyu Kürtüm, Türküm desende soracaktım. Şayet Osmanlıyım desen ictima-i hayatta bu ne kadar geçerli olacağına inanıyorsun? Özür dilerim sözü çok uzattım. Buyur söz sende.
أڭ بينسزلر بو استقبالى زيرا كسديرر
گوكدن اينمز برده هيچ برشى
بتون  يردن طاشار’ كندى اخلاقيله بر ملت ئولور ياخود ياشار. محمد عقيف أرصوى