Annem beni sevmiyor!

Başlatan Tuğra, 20 Ekim 2008, 18:30:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra


Çocuklarımızdan uzak tutmaya çalıştığımız besin maddelerinden biri abur cubur. Yemekten en çok zevk aldıkları, biriktirdikleri paraları gözlerini bile kırpmadan bir anda harcayabilecekleri besin maddeleri aynı zamanda.

Afiyetle yenilen bir çikolata gibisi yok mesela. Ancak bizler için çok sakin karşılanamayan bir durum. Çünkü alışkanlık başladığı zaman pek geri dönüş olmuyor ve bir anda çocuklarımızı cips paketlerinin arasında bulabiliyoruz.

Peki, abur-cuburla nasıl savaşmalı?

1. ADIM: Çocuğunuzun ağırlığı abur cuburla savaşma konusunda size yol göstermelidir. Eğer ağırlığı hakkında her hangi sorunu yoksa o zaman abur cuburu aslında çok da düşman olarak görmenize gerek yok.

Sadece alışkanlıkları arasına dâhil olmasını sağlayarak bu dengeyi ayarlayabilirsiniz. Mesela sık tekrarlanmamak koşuluyla özellikle öğünlerden sonra yenmesi şartıyla ufak porsiyonlarda çikolata yemesine izin verebilirsiniz. Çünkü hayatta en sevdiği yiyecek olan abur cuburları bir anda hayatından kesip atmak onun dünyasında ‘’beni bundan mahrum bıraktıklarına göre, beni eskisi gibi sevmiyorlar’’ endişesi yaratabilir.

2. ADIM: Eğer çocuğunuzun gerçekten kilo problemi varsa zaten abur cuburla ilgili yakın ilişkileri de vardır demektir. Bunun için miktarlarını ilk etapta tamamen kesmek mantıklıdır. Ancak bu kesme durumu bir anda olmamalıdır.

Eğer kilo probleminin abur cuburu kesince biraz daha düzeleceğini düşünüyorsanız o zaman eve bu besinleri kendiniz alarak kontrol altında tutmaya başlayın. Dışarıdan kendisinin almamasına dikkat edin. Ve haftada kaç gün ve ne kadar miktarda yiyiyorsa her hafta bu miktarın bir doz altına düşürün. Bunun nedeni onun hayatında kalıcı olarak alışkanlık yaratmaktır. Bir anda bu besinlerle arasına set çekerseniz alışkanlığı yok etmekten çok arttırma eğilimine götürürsünüz.

3. ADIM: Tamamen kesilen abur cuburun yerini bir besinin almasını sağlayın. Meyve, süt, pekmez, kuru meyveler (kayısı, kuru üzüm), küçük küpler halinde doğranmış havuçlar( ve bunun gibi ilgi çekebileceğini düşündüğünüz farklı doğrama şekillerindeki besinler) , meyve püreleri, patlamış mısır, haşlanmış mısır, bol yeşillikli patates salatası ve muhallebi, sütlaç gibi besinler bunlara örnek sayılabilir. 

Diyetisyen Pınar Akkuzu
〰〰〰〰🐠