Okul vakitleri şunlara dikkat etmek gerekir.

Başlatan İsra, 24 Ekim 2008, 01:03:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Öncelikle okul çağına gelen çocuğunuza, zamanı planlamayı öğretin. Neleri ve ne zaman yapacağını öğretin ve devamlı gözetiminiz altında tutarak denetleyin. Fakat bunu yaptığınızı hissettirmemeye dikkat edin. Zamanını iyi kullanamayan, planlayamayan ve dengesiz kullanan çocuk, hayatı da bir dengesizlik ve karamsarlık olarak algılar. Bu ise çocuğun başarısına olumsuz etki yapar.
Uykusunu planlı ve dengeli kullanmasına dikkat edine. Geç yatan çocuk, uykusunu alamaz ve sabahleyin uyanma güçlüğü çeker. Bu durumdaki çocuk, kendini çabuk toparlayamaz, yiyemez ve ne yaptığının farkında olamaz. Dersleri dinlerken de yorgun, bitkin ve huzursuz bir şekilde izler. Bu ise başarısını olumsuz yönde etkiler.

Çocuğun bir uyku vakti olmalı. Bunu hem çocuk hem de anne baba takip etmeli, bu konuda taviz verilmemelidir. Uyku alışkanlığı oturursa, hem vücut metabolizması dengeli olur hem de zihin açık ve duru kalır.

Çocuğun akşam çalışmaları izlenmeli, desteklenmeli, istekleri ve problemleri takip edilmelidir. Akşam çalışmasını tamamlayamayan çocukta huzursuzluk olur, uykusunu da rahat alamaz. Okula da isteyerek gitmez.

Akşam yatmadan önce sabah hazırlığını yapması, gerekli kitap, defterlerini ve diğer gereçlerini çantasına koyup, hazırlaması için yönlendirin ve takip edin. Onun bu düzeni sağlamaya çalışın. Yoksa bu alışkanlığı kazanmazsa her sabah bir panik yaşar ve ilerideki hayatında da düzensiz biri olup çıkar.

Çocuğun gerek biyolojik gerekse psikolojik bir problemi olup olmadığına dikkat edin. Size söyleyemediği bazı problemleri yüzünden kendi içine kapanır. Daha büyük olumsuz bir gelişmeye yol açar. Çocuğunuz bunun sinyallerini çok kolay olarak size verecektir, yeter ki siz onu iyi gözlemlemiş olun.

Sabahleyin çocuğunuzun kendi kendine kalkmasını sağlayın, odasına çalar saat koyarak bunu yapabilirsiniz. Böylece çocuk kendi sorumluluğunu kazanıp, kendi işini kendi yapmış olur. Bununla beraber onu gidip öperek ve okşayarak da uyandırabilir, ama kalkması için mutlaka saat sesini duymasını sağlamalısınız.

Sabah kahvaltısını gereği gibi yapması, okula aç gitmemesi için dikkat edin. Ancak yemek konusunda zorlayıp,.ısrarcı olmayın. Çocuğun ne kadar yemekle ilgili üzerine gidip ısrar ederseniz, o kadar ters tepki alırsınız.

Sabah evden çıktığı vakte dikkat edin. Geç gidip nefes nefese kalmaması veya erken gidip boşuna zaman harcamaması konusunda uyarın ve takipçisi olun.

Beslenme çantasına gerekli olan her şeyi koyun, yoksa çocuk okul kantini veya seyyar satıcılarda karnının doyurur. Bu da çoğu zaman sağlıksız beslenmeye yol açar.

Çocuğa yolda yürürken kaldırımları kullanması gerektiğini ve trafik kurallarına uymasını öğütleyin. Yolda yürürken bir şey yiyip içmemesi gerektiğini de söyleyin. Çünkü yürüyerek bir şeyin yenmesi, hem dikkati dağıtır hem de sağlıksız bir beslenmedir ve çevreye de iyi bir örnek olmaz.

Çocuğun okula geliş gidişlerinde birlikte olduğu arkadaşlarına da dikkat edin. Olumsuz, sorumsuz davranışları varsa, çocuğunuzu derhal uyarın.

Çocuğunuzun okul çıkış saatini bilin. Okulla ev arasında geçecek zamanı bilin. Eğer çocuğunuz eve gelmede geç kalıyorsa, bunu kırmadan ve kızmadan sorunu. Eğer yeterli bir açıklama yapamıyorsa, mutlaka nedenini araştırın. Zararlı bir çevre veya zararlı bir arkadaş grubunun etkisine kapılıp kapılmadığından emin olun. Yoksa öğrendiğiniz vakit çok geç olabilir.

Çocuğunuzun okul dönüşünü hoş bir atmosfere dönüştürün. Eve geldiği zaman sizi mutlaka evde görmelidir. “Ben okula, annem gezmeye,” diye düşünmemeli, sizin onu evde büyük bir özlemle beklediğinizi bilmelidir. Onun için o geldiğinde, onu kucaklayın ve öpün. Sevdiği yiyecekleri hazırlayıp, iştahsız bir çocuksa, mutlaka sevdiği bir yada birkaç yiyecek vardır, onları ona sunun. Komşu gezmelerini ve çarşı-pazar işlerini onun eve dönüş saatine göre ayarlayın ve onu karşılamanın sizin için büyük bir zevk olduğunu ona hissettirin. Başarılarından dolayı o akşam ödüllendirmeye çalışın. Bu, çocuğun başarısını hızlandırır.

Hafta içinde, okul zamanı dersler bittikten sonra, çocuğunuzla oyun çağında olduğu için mutlak beraber oyunlar oynayın. Ergenlik dönemine geldiği zamanda da sohbet edin, beraberce bir yerlere giden. Özellikle hafta sonları da ailece bir yerlere gidin. Mesela, piknik gibi birlikte olacağınız özel paylaşımlar onun çok hoşuna gidecek ve okul zamanın da başarısın yükseltmesini sağlayacaktır.

Okul dönüşü eve gelen küçük çocuğunuza, küçük sürprizler sunun. İstediği bir kalemi ya da hediyeyi alabilir veya odasına güzel bir süs asabilirsiniz. Bunu da her sabah güzelce okula gitmesine ve elinden geleni yapmaya çalışmasına bağlayabilirsiniz. Bu onu çok mutlu edecektir. Bu mutlukla da size okulda yaşadığı her şeyi hiç soluksuz anlatacak. Böylece aranızda sıcak bir ortam oluşacaktır.

Çalışan bir anneyseniz, çocuğunuzun okuldan dönüş saatinde onu aramaya çalışın. Gününün nasıl geçtiğini içten sıcak bir ifadeyle sorun. Bu telefon görüşmesi sadece bir ders ve okul kontrolü amacında olmasın. Böyle bir amaca saplanıp kaldıysanız, her şeyden önce bu beklentinizi törpüleyin ve en aza indirin, bunu ona da hissettirmemeye çalışın. Müsait zamanlarda işinizden eve erken gelin ve çocuğunuzu bazen evde karşılamaya gayret gösterin. Bu, onun üzerinde çok olumlu sonuçlar sağlayacaktır.

Çocuğunuzu okula gönderirken, ona yalnızca kuralları öğretin ve denetleyici olun. Onun işini, onun yerine yapmaya kalmayın. Eğer onun yapması gereken bir işi kendiniz yaparsanız, hem onu tembelliğe alıştırmış olursunuz hem de becerilerinin gelişmesini engellersiniz. Sizin nezaretinizde her işini kendi yapmalıdır. Sonra ileride tembel bir çocuk annesi olmak zorunda kalırsınız.

Çocuğuza yeterli ilgi ve alakayı gösterirseniz, onun okul başarısınızı olumlu yönde etkilemiş olursunuz. Okulların yeni açılmasıyla bunu fırsat bilin ve işi şimdiden sıkı tutun. unutmayın, başarılı çocuklar yoktur, başarılı anneler vardır.

Mine İzgi