Hadislerin doğruluğundan nasıl emin olabiliriz?

Başlatan cyk, 03 Kasım 2008, 17:05:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cyk

Ağızdan ağıza aktarılmış sözler çok fazla değişebilir. Okuduğumuz bir sözün gerçek bir hadis olduğundan nasıl emin olacağız? Sağolun

müteallim

Alıntı yapılan: cyk - 03 Kasım 2008, 17:05:28
Ağızdan ağıza aktarılmış sözler çok fazla değişebilir. Okuduğumuz bir sözün gerçek bir hadis olduğundan nasıl emin olacağız? Sağolun

hadisi serifin kaynagini bulacaksin
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Srdroğlu

Sayın " müteallim" cevabınızdan "cyk" tatmin oldumu bilmem ama , bence çok muglak bir cevap olmuş. " Hadis-i Şerif'in kaynagını bulacaksın" diyorsunuz ;  peki hangi kaynakta bulduklarımız sahihtir.
ASIL bunu cevaplamk lazım.

A- Kütüb-ü Sitte içindeki bütün Hadis-i Şerifler  sahihmidir ?  hepsi ile amel edilirmi ?

B- Kütüb-ü Sitte haricinde , hangi Hadis Kitapları muteberdir , içindeki hadislerin tamamı ile amel edilirmi ?

Kaynak vererek ,Cevaplandırırsanız sevinirim. Allah'a cc.emanet olunuz.

fuducuk

Hadisleri de kendi başımıza yorumlamamak gerek değil mi?

Biraz önce sayın Osman ÜNLÜ'nün bir konuşmasını dinledim. Bir örnek verdi;

"Evlerinizi mezarlığa çevirmeyin" buyurmuşlar Peygamber Efendimiz.

Normalde biz bunu direk yorumlasak;

Biri öldüğü zaman onu bahçeye çevreye gömmemek gerek diye düşünebiliriz.

Oysa burada anlatılan; "Namaz kılın, namaz kılınmayan ev mezarlık gibidir, ölmüştür." şeklinde.

Dolayısıyla tefsini ve hadisi bir arada bulunduran sağlam kaynak belirtebilirseniz çok daha yol gösterici olursunuz.

Teşekkürler...

Tuğra

Sünen-i Ebu Davud (Kütüb-i Sitte denilen meşhur altı hadis-i şerif kitabından biri )-İmam-ı Ebu Davud

Sünen-i İbni Mâce (Kütüb-i Sitte denilen meşhur altı hadis-i şerif kitabından biri )-İmam-ı İbni Mace

Sahih-i Müslim (Kütüb-i Sitte adıyla bilinen meşhur altı hadis kitabından ikincisi)-İmam-ı Müslim

Sahih-i Buhari (Kütüb-ü Sitte adı verilen altı sahih hadis kitabının en başta geleni)-İmam-ı Buhari

Kütüb-ü Sittenin ne kadar sahih olduğuna cevap olur sanırım.
〰〰〰〰🐠

eginli

hadisin dogrulugunu bizim tesbit etmemiz diye bir vazifemiz oldugunu düsünmüyorum... bizlerin mensup oldugu mezhep imamlarinin tesbit etmis olmalari bizim icin büyük bir nigmettir ve bu bizim icin yeter yeter artar...

kardeslerim bizler bu tuzaga gelmemeliyiz.... bizim aklimiza güclü olduguna inandigimiz hadisler hakkinda bile kusku sokmak istiyenlere firsat vermemeliyiz... inancimizin saglam gösterdigi kitaplar, alimler  bizim icin yeterlidir ve onlarin eteklerine siki yapismaliyiz... yoksa onlara karsi kuskularda baslarsa denizin ortasinda pusulayi kaybedenlerden daha kötü duruma düseriz... Allah (c.c.) muafaza...
Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma  ilme calis gecen günler geri gelmez.

müteallim

Alıntı yapılan: SRDROGLU - 04 Kasım 2008, 01:46:42
Sayın " müteallim" cevabınızdan "cyk" tatmin oldumu bilmem ama , bence çok muglak bir cevap olmuş. " Hadis-i Şerif'in kaynagını bulacaksın" diyorsunuz ;  peki hangi kaynakta bulduklarımız sahihtir.
ASIL bunu cevaplamk lazım.

A- Kütüb-ü Sitte içindeki bütün Hadis-i Şerifler  sahihmidir ?  hepsi ile amel edilirmi ?

B- Kütüb-ü Sitte haricinde , hangi Hadis Kitapları muteberdir , içindeki hadislerin tamamı ile amel edilirmi ?

Kaynak vererek ,Cevaplandırırsanız sevinirim. Allah'a cc.emanet olunuz.

bak arkadaslarin yazdiklarini ve verdikleri kaynaklari okuyunuz.hadis ilminde muteber olan kaynaklar bellidir.hadisi serifi okuyacaksin kaynagini sordugun zaman onunmuteber olup olmadigina hüküm vermek lazim gelir-
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

cyk

sağolun arkadaşlar

fuducuk doğru diyor, tefsirleriyle beraber hadis okuyabileceğimiz kaynaklar önerirseniz daha iyi olur bence de.

Fatihan

Hadis alimi Hafız el-Münziri'nin "Tergib ve Terhib" adlı orjinali Arapça bir eser var.Bu eserin çeviriside var başka yayınevlerinde de var mı bilemiyorum ama benim gördüğüm Huzur Yayınevinin 8 ciltlik bir eseri.

Bu eserde Bir çok hadis kitabından derlemeler yapılmış, aynı hadisler farklı ravilerden ele alınarak esere eklenmiş.Ayrıca alimlerin hadislerden çıkardıkları hükümlerde yer alıyor.Baya faideli istifade edilir bir eser tavsiye edilir...

müteallim

süneni ebu davud.tirmiizi, sahihi buhari,ettergip vetterhip,imami gazali hz.ihyasinida hatirdan uzak tutmamak lazim,feyzülkadirde cok güzel istifade edilecek bir eser,ibnimace.

afka

Bir hadis alimi şu hadisi sıhat bakımından yeterli(!) görmediği için amel etmiyor aksini yapıyor sonuçta o hastalığa yakalanıyor.Rüyasında Alemlerin Efendisini(sav) görüyor buyuruyorlar ki:" Niye amel etmedin.Efendim sizden değildir diye şüphe ettiğim için.Buna rağmen Kainatın İncisi(as) sıvazlıyor ve hastalığı geçiyor.Uyandıktan sonra diyor ki zat.Ondan sonra bir hadisi duymuşsam hiç sorgulamadım.
Hadis şu:"Çarşamba günü tırnaklarını kesen uyuz hastalığına yakalanır".(Prof.İbrahim Canan Hocadan dinlediğim).
Sünnet, "Asrı Saadeti" çağa taşımaktır

unbeaten89

Alıntı yapılan: eginli - 04 Kasım 2008, 03:00:55
hadisin dogrulugunu bizim tesbit etmemiz diye bir vazifemiz oldugunu düsünmüyorum... bizlerin mensup oldugu mezhep imamlarinin tesbit etmis olmalari bizim icin büyük bir nigmettir ve bu bizim icin yeter yeter artar...

kardeslerim bizler bu tuzaga gelmemeliyiz.... bizim aklimiza güclü olduguna inandigimiz hadisler hakkinda bile kusku sokmak istiyenlere firsat vermemeliyiz... inancimizin saglam gösterdigi kitaplar, alimler  bizim icin yeterlidir ve onlarin eteklerine siki yapismaliyiz... yoksa onlara karsi kuskularda baslarsa denizin ortasinda pusulayi kaybedenlerden daha kötü duruma düseriz... Allah (c.c.) muafaza...

bu sorunun cevabi tam olarak budur mezheb imamlarimiz bunlardan ictihad edip bu mezhebleri ortaya çıkarmışlardır. bu işin amel noktasıdır.
hadis-i şerifin sıhhati hakkında ise ilm-i usul-u hadis okumak gerekir benim boyle bir imkanim yok diyen avam insanlar için hasen hadislerden de daha aşagi mertebede olan hadislere itibar etmemelerini tavsiye ederim. havass ehline ise itibar edecekleri hadis-i şerifler zaten bildirilmektedir. selametle