Bir Genç Kızın İbretlik Evliliği

Başlatan setre, 11 Kasım 2008, 21:37:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

setre

Bagdat'i kitlik kasip kavuruyordu. En çok etkilenenler de hamallardi. Günlerdir eli ekmek görmeyen bir hamal, halini arz ettigi bir evden verilen ekmegi alinca sevinçle evine dogru hizlandigi sirada karsidan gelen öfkeli bir adamin 'Bu ekmekleri hangi evden adin?' sorusuna muhatap olunca, geriye dönüp parmagiyla ekmek aldigi evi isaretledi.
Bunun üzerine hizla yürüyen adam, öfkeyle geldigi evinde, 'Ekmegi kim verdi hamala?' diye bagirdi. Hanim korkudan kizini gösterdi. Güya aciyacagi kizina tepki göstermeyecegini düsünüyordu. Ancak elindeki sopayla kizinin ekmek veren eline öyle bir darbe indirdi ki cimri baba, bilek kemiginin çat diye kirilmasina bile aldirmayarak söylendi: "Ben her isteyene ekmek verseydim bu evde ekmek kalir miydi simdiye kadar?"

Halbuki Rabb'imiz, "Verdigim nimete sükrederseniz nimeti çogaltirim, etmezseniz elinizden alir, sükür edene veririm. Size de azabim siddetli olur!" buyuruyordu. Nitekim bu sükürsüzlügün sonu da öyle olacakti. Kisa zamanda sükürsüz adamin isleri bozuldu. Çarsinin en islek yerindeki dükkânini satmasi dahi kurtarmadi cimri adami. Bir ara o hale geldi ki, evine ekmek bile alamaz duruma düstü. Nitekim bir aksam eve gelmis, kizcagiza da aci haberi vermisti: "Bugün ekmek alacak kadar da para kazanamadim. Çarsiya in, tanidigimiz birinden ekmek parasi iste!"

Kizcagiz çarsiya inmis, sattiklari dükkânin karsisinda bir köseye utana sikila büzülerek para isteyecegi bir tanidik beklemeye baslamisti. Bu sirada karsidaki dükkândan kendini seyreden bir genç yaklasti. "Sen masum birine benziyorsun, ne bekliyorsun burada?" diye israrla sordu. O da mecburen anlatti durumu.

-'Hiç paramiz kalmadi, bir tanidiktan ekmek parasi istemek için bekliyorum burada!' deyince elini cebine sokan genç hatiri sayilir miktarda bir parayi uzatti. Ancak, kizcagiz elinin birini arkasina saklayarak tek elle parayi almak isteyince gencin dikkatini çekti. "Elini neden sakliyorsun, bir yara bere varsa tedavi ettireyim, saklama. Allah bana imkân ihsan etti, sükrünü yapmali, iyilik etmeliyim. Yoksa verdigi nimetini alir elimden." diye israr edince kizcagiz durumunu açiklamaya mecbur kaldi: - Ben, dedi, bir yoksula ekmek vermistim, yolda rastladigi babam sormus, yoksul da ekmek aldigi evimizi gösterip bizi haber vermis. Babam eve gelince elindeki sopayi ekmek veren elime öylesine bir indirdi ki, elim çarpik kaldi, kimseye göstermekten utanir oldum. Onun için sakliyorum elimi!

Bu açiklamayi dinleyen genç bagirmaya basladi:

-"Komsular! Çabuk buraya gelin, ben hayalimdeki altin kalpli kizi buldum, iste karsimda, siz de sahit olun.." diyerek toplananlara basladi gerçegi anlatmaya:

- Ekmegi isteyen yoksul genç bendim. Demek ki elinin çarpik kalmasina ben sebep olmusum. Hem sebep olayim, hem de seni bu halle bas basa birakayim, buna Allah razi olmaz. Seni görünce içimden bir sevgi selinin koptugunu hissettim, bana ekmek veren kizcagiza ne kadar da benziyor, diye düsündüm. Yanilmamisim. Baban sükürsüzlük ettiginden Allah onun dükkânini elinden alip bana nasip etti. Simdi ise imtihan sirasi bana geldi. Ben de ayni sükürsüzlüge düsersem benden de alir bir baska sükredene verir. Haydi gel, nikâhimizi yaptirip ekmek götürelim sükürsüz babana.

Birlikte yürüdüler ekmek veren eli kiran sükürsüz babaya dogru.

Ahmed Şahin

Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

istikamet þehadet

Allah razı olsun çok beğendim ders alanlardan olalım inşlh kimseyi boş çevirmeyelim emeğine sağlık kardeşim dua ile

Evfacan

Allah razi olsun kardesim. cok güzel bir hikaye. Allah kimseyi sükürsüz kullarindan eylemesin.
Yiğit yaralı olur - Yine dağ gibi durur

ihvan

ENE 67

SIKINTI VE HUZURSUZLUK MUTLAKA BIR GÜNAHIN CEZASI,HUZUR ISE BIR IBADETIN KARSILIGIDIR
HZ.Mevlana

setre

Amin,cümlemizden razı olsun Rabbim.Sokakta ki dilenciye para verilmez fakat evine gelende boş çevirilmez diye öğrendik biz.Olur ya o anda evde para bulunmaz erzak vermek bile kafidir.
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

ikra03

Allah razı olsun
ibret alıp şükürle yaşayanlardan olmak dileğiyle
emeğinize sağlık...

duha

Allah razı olsun kardeşim.ibret verici bir hikayeydi.emeğine sağlık...
söz Hayâtî'dir; İnanç taşıyoruz.....

[/center]

söz verdik

Allah razi olsun kardesim cok güzel ve ibretli bir paylasimdi insAllah mevlam teysirine halk buyurur..
ölümümüzden  sonra mezarimizi aramayiniz,bizim mezarimiz ariflerin gönüllerindedir...mevlana

ay-yüzlüm

düşmez kalkmaz bir Allah
ne ekersen onu biçersin..

teşekkürler..
Yürü dünya yürü bu yol dergaha gider.
Bu yol gama,kedere,acıya,aha gider.
Çıkablirsen eyer bu yokuşu zirveye,
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider.

Günbatımı

Allah razı olsun. Çok güzel paylaşım...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

gülçiçek

Alıntı yapılan: ay-yüzlüm - 26 Kasım 2008, 01:30:05
düşmez kalkmaz bir Allah
bu sözü çokca kullanırız. fakat,düşmez şaşmaz diye biliyoruz biz.ayrıca güzel bir paylaşım.teşekkürler setre kardeşim.
mum  olmak kolay değildir, ışık saçmak için evvela yanmak gerek.

genckalem

Çok güzel..Allah razı olsun.....