Bu hadisin tefsiri nedir?

Başlatan fuducuk, 14 Kasım 2008, 20:40:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fuducuk

Selâmün Aleyküm kardeşlerim.

Biraz önce takvim yaprağında bir hadis(sanırım) okudum ama birşey anlamadım. Tefsiri varsa ve paylaşırsanız sevinirim;

"Enes B. Malik (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Siz gözünüzde, kıldan daha ince gördüğünüz birtakım işler yapıyorsunuz. Halbuki biz Resuüllah (s.a.v.) zamanında bunları helak edici hatalardan sayardık."(hadis-i Şerif, Sahih-i Buhari)

ücharfbeınokta

Alıntı yapılan: fuducuk - 14 Kasım 2008, 20:40:14
Selâmün Aleyküm kardeşlerim.

Biraz önce takvim yaprağında bir hadis(sanırım) okudum ama birşey anlamadım. Tefsiri varsa ve paylaşırsanız sevinirim;

"Enes B. Malik (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Siz gözünüzde, kıldan daha ince gördüğünüz birtakım işler yapıyorsunuz. Halbuki biz Resuüllah (s.a.v.) zamanında bunları helak edici hatalardan sayardık."(hadis-i Şerif, Sahih-i Buhari)

Kardeşim bu Hadisi şeriin öncesi sonrası yokmu? neyden babahsediyordu, mevzu neydi, siyak ve sibekına göre değişir...
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

fuducuk

Takvim yaprağında sadece o kısmı vardı, anlamadım gitti. Madem konunun özü gerek neden sadece o kısım alınıp konulurki...

ücharfbeınokta

Kardeşim bu hadis nefis hakkındadır nefis hakkında geniş malümat istersen
http://www.sadakat.net/forum/haftanin-mevzuu/ynt-nefis-muhasebesi-3-kasim-2008-t28064.0.html;msg171185#msg171185
mesela gıybet etmek bu müslümanların dilinden düşmeyen bir ıllettır, hastalıktır.Halbuki kıldan ince kılıçtan keskin çok dikkat edilmesi lazım gelir.Ve bunuda yapıyoruz
ama efendimiz zamanında onun sohbetlerinde bulunmuşlar manevi bir haz almışlar onu işlememişler ve o derecelere nail olmuşlar...
Manasına gelebilir kardeşim
İhmal ihanete eşittir...

lale

siz bazı şeyleri(mekruh,sünneti terk vb.)hafife alıyorsunuz bizler ise(ashabı kiram)bunları helak edici,büyük hatalar sayardık.

ücharfbeınokta

Alıntı yapılan: lale - 20 Kasım 2008, 00:54:09
siz bazı şeyleri(mekruh,sünneti terk vb.)hafife alıyorsunuz bizler ise(ashabı kiram)bunları helak edici,büyük hatalar sayardık.

katkınız için teşekkürler
İhmal ihanete eşittir...

unbeaten89

3 harf beş nokta kardeşim çok dogru soyledi.Ashab-ı kiram zamanında gunah neredeyse hiç işlenmezmiş ki biri bir kabahat işledigi zaman ondan ortaliga pis kokular yayılırmiş. sonsarı devirler ale meratibihim malumunuz.
demirci ocağı pis kokar ama o;kokuya alıştıgı için hissetmez. bu devirde oyle bi devir selametle...