Yeni nesil, amca, teyze, dayıyı bilmeden yetişiyor

Başlatan İsra, 09 Aralık 2008, 05:18:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Yeni nesiller, amca, teyze, dayı, hala sevgisi ve ilgisi görmeden yetişiyor. Giderek küçülen aile yapımızda çocuklar, neredeyse akrabalarını bilemez hale geldi.

Ekonomik şartlar suçlu gibi gösterilse de asıl aile ilişkilerinin kopukluğu akrabalık bağlarını zedeledi. Biraz şartları zorlayarak herkes doğup büyüdüğü yerlere yılda bir kez dahi olsa gidebilmeli. Her baba çocuklarını memleketine götürüp, "Burası bizim ilçemiz/köyümüz, bak bu ev dedenin, bak bu ağaçta çocukken salıncak kurar oynardık, bu mezarlar büyüklerimizin mezarları, işte amcan, halan, dayın, bak bu da köyümüzün camisi vs." diyerek aile ve akrabalık bağını güçlendirecek duyguları minik zihinlere işlemeli. Çünkü bir gün gelecek bugün ihmalkâr davrananlar da evlatlarının kendisini ziyaret etmesi için onların yollarını gözleyecek. Dolayısıyla kulağı telefonda, gözü yollarda bekleyen büyüklerimizin ümitlerini kırmamak gerekiyor.

Birçok alanda olduğu gibi toplumsal yozlaşmadan sıla-i rahim de nasibini almış durumda. Buna ekonomi soslu bazı gerekçeler de eklenince bu bahaneler bizi doğduğumuz yerleri ziyaret etmeyi, geçmişlerimize birer Fatiha okumayı, büyüklerimizin ellerini öpüp hayır dualarını almayı unutturuyor. Halbuki dinimiz akraba ilişkileri üzerinde çok ciddi duruyor.

Bayram, kandil, doğum, ölüm ve düğün gibi özel günler sıla-i rahim için bulunmaz fırsatlar. Rabbimiz (cc) sıla-i rahime çok önem veriyor. Konuyla ilgili bir ayette Allah (cc) şöyle diyor: "Adını anıp kendisini vesile ederek birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'a saygısızlık etmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakınınız!" (Nisâ, 4/1) Ayet-i kerimeden de açıkça anlaşıldığı gibi Allah, bizden akrabalık bağlarını sıkı tutmamızı istiyor. Biz de bayram günlerini fırsat bilip çoğu zaman ihmal ettiğimiz akrabalarımızı ziyaret edebiliriz.

Peygamber Efendimiz (sas) de bizi şöyle ikaz ediyor: "Allah merhametli olanlara rahmetle muamelede bulunur. Öyleyse sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. (Sıla-i) Rahim, Rahmân'dan bir bağdır. Kim bunu korursa Allah onunla (rahmet bağı) kurar, kim de koparırsa Allah ondan (rahmet bağını) koparır." (Tirmizî, Birr 16.) "Sıla-i rahimi kesen cennete giremez." (Buhârî, Edeb 11) hadisinde ise akraba ziyaretini kesenin bunu helal sayması halinde asla cennete giremeyeceği belirtiliyor.

Mustafa Aydın

Gül_Sultan

MaşaAllah İsra kardeşim çok güzel ve şuurlu paylaşımlarda bulunmuşsunuz, heralde bu yazıları okuyan ve bu durumlardan müzdarip kardeşlerimiz varsa  silkinip kendine gelir inşaAllah. Allah (c.c.) razı olsun kardeşim.
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

İsra

 Allah Cümlemizden razı olsun

Hoşgeldiniz bu arada :)

meyyit-i müteharrik

hep bu yüzden olmuyor mu zaten nesiller boyu süren küslükler inşaAllah nasiplenen vardır bu yazıdan parmaklarına sağık
görmem mümkünken açamıyorum gözlerimi