Cumamız sahih olmuyor mu?

Başlatan fuducuk, 12 Aralık 2008, 18:21:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fuducuk

Selâmün Aleyküm kardeşlerim, hepimize hayırlı cumalar...

Okuduğum İslâm Ahlâkı kitabında hoparlör sesini duyarak ve imamı görmeyerek kılınan cuma namazlarının geçersiz olduğu yazıyor. Her camide hoparlör sistemi kullanılıyor, bazen camide yer kalmadığı için diğer yerlerde imamı görmeden namaz kılıyoruz. Kitaptaki cümle bana çok sert geldi. O halde hemen hemen hiçbirimizin namazı kabul edilmiyor mu? Anlamadım. Durumu açıklarsanız sevinirim...

Saygılar...

Günbatımı

Hoparlörün ezan ve kamet konularında da olumsuzluklarını duymuştum.

Güzel bir konuya değinmişsiniz fuducuk. İnşaAllah gerekli bilgileri ediniriz sizin vesilenizle...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fuducuk

İnşAllah ediniriz.

Ama bilginin doğruluğu konusu bana en çok sıkıntı veren şey. En güvenilir kaynaklara yöneliyorum, onlar da çok sert. Yani eğer bu cümleleri sarfederken hata ediyorsam Allah beni affetsin. Madem hoparlörle olması salil kılmıyor namazı, ben şimdiye kadar bir tane adam görmedim bunun üstünde duran, kılarsanız sahih olmaz diyen. Yani o zaman bunu bile bile cami imamlarıda mı sesini çıkartmıyor, diyanette mi sesini çıkartmıyor nedir anlamadım? Ya da bunlar biliyor da her mahalleye insan sesinin duyabileceği kadar yakınlıkta cami yaptıracak paramız mı yok, ancak bu kadarı mı diyorlar nedir anlamadım? Bu durumlar gerçekten beni çok sıkıntıya düşürüyor. Zaten zor bir zamandayız, bu zor zamanda ibadet edebilmek bile büyük bir meziyet iken sahih olmaz sözleri hiç hoşnut bırakmıyor beni. Ya da birilerinin amacı mıdır bu sahih olmaz sözleri, bize şunu düşündürtmek midir; imamı görmeden cumam sahih olmuyor, hadi gördüm, hoparlörden okuduğu için sahih olmuyor o zaman neden cumaya geleyim? Ya nedir anlamıyorum, şu an sinirliyim. Sabır ihsân et Rabbim...

Günbatımı

Allah sabırlar versin. Ama bence fazla takılma bu konulara. Çünkü bu tip incelikler yüzünden namazı bırakan bir-iki yakınım oldu. Gönlünü ferah tut. Allah yolunda olduktan sonra, amacın O'na yönelmek olduktan sonra, elbet herşeyi gören bilen Rabb'imiz, senin kalbini de bilir. Elinden gelen birşey varsa yap, yoksa ibadetlerini yapıp, kabulü ve sevabı için yine Allah'a sığın.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fuducuk

Sağol güzel kardeşim, Allah razı olsun. Sözlerin tesirli oldu, biraz daha yumuşadım ve ferahladım. Allah sana da en sıkıntılı anlarında kalbini huzura kavuşturan bir sebep nasip etsin.

Allah'ın izniyle ne kadar zorluklarla karşılaşsam da namazı bırakmayacağım İnşAllah. Amacım sadece dinimizi daha doğru bir şekilde yaşamak. Yanlışları düzeltmek. Kulaktan dolma bilgi ile değil, öğrenerek, doğrusunu bularak yaşamak.

Neyse, bakalım bizden daha bilgili insanlar bu konuya ne diyecek. Bir çözüme ulaşır umarım, kafamızdaki bulanıklıklar gider...

unbeaten89

ewt bu soruya bi cevap gerekli galiba ben vereyım bi iznillah o zaman.
cemaatin buyuk olup mescide sıgmadıgı zamanlar hakkında fukaha sesin duyulması için belli saf aralıklarında (mesela 12-15 saf arasında ) imamin aldigi intikal tekbirlerini tekrar etmesi gerektigi hakkında ictihad etmişlerdir
gunumuzde ise bu hoparlorler tarafından saglanıp aynı vazıfeyı yaptıgı için hiç bir mahzuru yoktur.kalbiniz rahat olsun.bu zamanda zekeriya beyaz gibi adamlar cogaldigi için boyle karışıklıklar olabiliyor.
selametle...

fuducuk

Cevap için teşekkür ederim. Biraz önce görüştüğüm bir arkadaşım da Hacdan ve umreden örnekler verdi. Orada o kalabalıkta imamı görmenin mümkün olmadığından ve böyle durumlarda safa uymanın gerekliliğinden bahsetti. Evet, şimdi daha iyi anlıyorum. Yoksa öyle bir yerde bile milyonlarca insanın namazı sahih olmazdı.
Allah razı olsun tekrar, selâmetle...

unbeaten89