SGK Eczacılarla anlaştı

Başlatan enfa, 15 Ocak 2009, 22:17:55

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enfa

Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) ilaç alım protokolünü feshetmesiyle başlayan süreçte mutlu sona ulaşıldı.
Hafta başında beri görüşme yapan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri ile TEB arasındaki görüşmelerde çok küçük ayrıntılar hariç anlaşma sağlandı. Zaman'a bilgi veren SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, sözleşmenin pazartesi günü imzalanacağın söyledi. TEB ile aralarındaki ana sorunların giderildiğini kaydeden Türkoğlu, çok küçük teknik ayrıntıların kaldığını belirtti. Türkoğlu, "Henüz imza atılmadı. Ancak çok önemli ana prensiplerde anlaştık. Pazartesi'ye kadar teknik ayrıntılar da çözülerek bir açıklama yapılacak." dedi. Türkoğlu, TEB'in öne avans süresi, katılım payının tahsili gibi temel maddelerde uzlaşma sağlandığını kaydetti. Edinilen bilgiye göre, TEB ile SGK arasındaki anlaşma, Pazartesi günü Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılacağı bir toplantı ile kamuoyuna duyurulacak.

SGK ile Eczacılar Birliği hafta başından beri süren görüşmeler, bir kopup bir başladı. Son olarak dün kesilen görüşmelerde, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in araya girmesiyle birlikte taraflar yeniden masaya oturdu. SGK, TEB'e anlaşmak için 16 Ocak Cuma günün kadar süre vermişti. Bu süre dolmadan anlaşmanı sağlanması, sürpriz olarak a yorumlanıyor.

Eczacılar Birliği'nin ilaç alım protokolünü feshetmesinin en başta gelen nedenlerinden biri, muayene katılım paylarının eczaneler üzerinden tahsil edilmesiydi. Bu konuda SGK önemli bir adım attı. Buna göre özel hastanelerden alınan 10 TL'lik katılım payları artık eczaneler üzerinden tahsil edilmeyecek. 1 Şubat'tan itibaren 10 TL'lik katılım payını, eczaneler yerine özel hastanelerden alınacak. Eczaneler sadece emanet olarak aldıkları para nedeniyle vatandaşın tepkisinin kendilerine yöneldiği gerekçesiyle katkı paylarını tahsil etmek istemiyorlardı.

Bir başka anlaşmazlık noktası avans süresinin 90 gün olmasıydı. Eczacılar, bu sürenin 60 güne indirilmesin istiyordu. SGK da bu yönde adım atmaya karar verdi. Halan eczacıların alacağının yüzde 90'ını 45 gün içinde, tamamın ise 3 ayda ödeyen SGK, bu süreyi aşağı çekmek için personel takviyesi yapacak. 6 aylık içinde bu süre 60 güne veya 45 güne indirilecek. Kan ve diyaliz ürünlerinin TEB'in belirlediği eczanelerden alınması, iskonto konusunu ve provizyon sistemindeki aksaklıklar gibi ana konularda da SGK ile TEB, mutabakata vardı.

8sutun

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!