Kızınız Nasıl Bir Baba İstiyor? -1-

Başlatan İsra, 01 Nisan 2009, 02:37:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Kızınız ergenlik dönemine geldiğinde, küçüklüğünden pek de farklı olmayan problemlerle karşılaşabilirsiniz. Kızınızın bu zor döneminde hem ona hem de annesine destek olmalısınız. Sadece kavga ve tartışma alanlarında devreye girmeniz yeterli değildir. Kızınız varsa, onun annesiyle bir hayli çatıştığına tanık olacaksınız. Özgürlük duygusu sizi rahatsız edecek, yüz-göz olmamak adına bir kenara çekilecek, kızınızı idare etmek için eşinizi arada tampon gibi kullanmaya çalışacaksınız.

“Söyle şu kıza, doğru dürüst giyinsin, okuldan çıkınca da doğru eve gelsin, arkadaşa gitmek de neymiş?” gibi yaklaşımlarda asla bulunmayın. Kızınıza ne iletmek ve ne söylemek istiyorsanız bunu doğrudan yapın ve onunla iletişim kurun. Hoşunuza giden ve gitmeyen davranışlarını ona siz söyleyin, eşinizi arada bırakmayın ve eşinizle her zaman aynı düşüncede ve kararlılıkta olmaya özen gösterin. Kızınızın artık o eski küçük kızınız formatından çıktığını ya da çıkıyor olduğunu kabullenin ve ona çocuk değil, birey olarak yaklaşın. Annesiyle olan çatışmalarında sorunlarını dinleyin ve paylaşın. Ona hatalarını eleştirerek değil, sohbet ederek anlatmaya çalışın. Bilin ki, eleştirileriniz onun bir kulağından girip diğer kulağından çıkacaktır. Ancak sohbet sırasında anlattıklarınız onun zihninde kalacak ve ihtiyacı olduğunda başvuracağı rehber olacaktır. Bir de kızınızı dinleyin bakalım. Bakın o, nasıl bir baba istiyor?

“Benim istediğim gibi bir baba olmak, aslında o kadar da çok zor değil.  Ondan istediğim sevgisini her an hissettirmesi. Her dönemde ve zamanda sevgisine ihtiyacım olduğunu unutmaması. Ne yazık ki, bugün babalardan sevgi sözcükleri duymak hiçte kolay değil. Acaba babalar, neden çocuklarına sevdiklerini söyleyemezler?”

Herhalde burada erkek çocuklarının yetiştiriliş tarzı devreye girmekte.

Annelere dikkat edin, kızlarına sevdiklerini söylerler, ama oğullarına söylemezler. Çünkü eşleri, erkek çocuğuna sevgi gösterisi yapmanın ve sevgiyi söylemenin doğru olmadığını söyler. Bizim toplumumuzun yanlış, ama geleneksel inancı budur. Erkek çocuklar, sevildiklerini sözel olarak pek duymazlar. “Çok güçlüsün, sen başarırsın,” gibi sözler söylenir, ama “oğlum seni çok seviyorum” denmez. Anneler arada sırada söyleseler bile, babalar hiç söylemez. Bu şekilde sevgi sözcüklerini duymayan erkek çocukları da, baba olduklarında, çocuklarına “seni çok seviyorum” demezler. Onlar için bu sözcükler, çocuğu şımartır, otoritelerini zedeler. Ne yazıktır ki, babalarından bir ömür boyu, “seni seviyorum” cümlesini duyamayan insanlar vardır. Çağımızda davranış bilimciler, sevgi enerjisinin ve sevgiyi ifade etme biçiminin son derece önemli olduğunu üstüne basa basa vurguluyorlar. Bakın kızın sizden bir baba olarak ne istiyor?

“İnsan yaşamında sevginin en son sıralarda yer aldığı günümüzde, babamın biz çocuklarına sevgisini göstererek, bizi kazanacağını unutmamalı.

Babam bana sevgisini, sözleriyle, davranışlarıyla ve dokunarak ifade etmeyi ihmal etmesin istiyorum. Ne kadar büyürsem büyüyeyim, beni ne kadar sevdiğini söylesin. Çünkü babamla güçlü ve sevgi dolu bir ilişki içinde olmam, evlendiğim zaman eşimle sağlıklı ve tatmin edici ilişki kurmakta daha başarılı olmamı sağlayacaktır.

Benim istediğim gibi bir baba olmak istiyorsa, bana güvendiğini hissettirsin ki, ben de kendimi güvenilmeye değer biri olarak görüp, kendime güvenimi geliştireyim. Her ne kadar dünya benim merkezimde dönüyor gibi davransam da, özellikle bu ergenlik dönemi, kendime en az güvendiğim bir dönem ve babamın desteğine ihtiyacım var.

Benim istediğim gibi bir baba olmak istiyorsa, benim özel anlarıma saygı duysun ve saygı duyduğunu da bana belirtsin isterim. Ondan sonra benden evdeki kurallara uymam konusunda aynı saygıyı beklesin. Bana gösterdiği saygı kadarını ona göstereceğim için, bana iyi rol modeli olsun. Aslında bu çok zor bir şey değil babacığım, sen bunu yapabilirsin.

Benim istediğim gibi bir baba olmak istiyorsa, ara sıra da olsa benimle baş başa zaman geçirsin isterim. Birlikte yemeğe, güzel bir etkinliğe veya yürüyüşe çıkmak çok mu zor? Babamın, benimle olma fırsatını asla kaçırmamasını isterim. Çünkü ancak babalar, belli zamanlarda kızlarıyla pikniğe gitmeye, güzel bir yerde oturup sohbet etmeye ve onu dinlemeye fırsat bulabilir. Bu fırsatlardan birini bile kaçırmamaya özen göstermeli. Öyle değil mi babacığım? İşin bekleyebilir, fakat kızın büyüyüp gidecektir. Bu anların tadını çıkar. Bir gerçeği de unutma! Sen küçükken benimle beraber olmak istemezsen, ben de büyüdüğümde seninle birlikte olmak istemeyebilirim. Bu yüzden yetişkin çağa gelinceye kadar baba-kız ilişkisini güçlü tutalım. Ben seni çok seviyorum babacığım, sen de beni seviyorsun, ama bunu bana söylemedikçe nereden bilebilirim. Sen de bana “seni çok seviyorum kızım” de, bekliyorum…”

mine izgi