Dondurma nerede yenir?

Başlatan İsra, 17 Temmuz 2009, 05:14:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Sıcakların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, dondurma seansları, yemek yemenin ve soğuk bir şeyler içmenin çoktan önüne geçti.

Kimi külahta, kimi pastasının arasında, kimi tatlısının üzerinde, kimi kahvesinin kimi ise kocaman bir kavunun içinde buz gibi dondurma ile serinlemeye çalışıyor. Çünkü günün her saatinde yenilebilen sağlıklı, hafif ve eğlenceli tatlıdır dondurma. Mevsim yaz olunca her köşe başında bir dondurmacı beliriyor. Dondurma; fıstıklı, kestaneli, frambuazlı, kavunlu, kırmızı erikli, ballı, vişneli, karadutlu, incirli, cevizli vs. bir yana; kırmızı biberli, patlıcanlı, domatesli, mısırlı, havuçlu, yoğurtlu, zeytinli gibi hiç alışık olmadığımız tatlarda da karşımıza çıkabiliyor. Üstelik Maraş usulü kesme dondurmamız en az İtalyanların Roma dondurması kadar meşhur artık. Sektörde kendi tadını oluşturmuş ünlü markaların yanında butik tarzda çalışan ve sundukları lezzetle müdavimlerini her geçen gün artıran öyle dondurmacılarımız var ki 40 yıldır hâlâ ayakta. İşte dondurma severler için gerçek dondurma adresleri.

***

Dondurmalar el değmemiş meyvelerden yapılıyor

Yaşar Usta Dondurması (Bostancı): Yaşar Usta'nın dondurmalarında sadece şeker ve meyve kullanılıyor, bunlar dışında hiçbir katkı maddesi yok. 70'e yakın dondurma çeşidinin yapıldığı bu mekânda günlük 10 çeşit dondurma satılıyor ve her gün dondurma menüsü yenileniyor. Meyveli dondurmaları ile meşhur Yaşar Çallı, meyveleri her gün sabah 03.30'da uğradığı halden alıyor. Türkiye'de kavun dondurması, ilk kez Yaşar Usta'nın elinden yenilmiş. Yaklaşık 40 yıldır Bostancı'da bulunan dondurmacı, işinde son derece titiz. Öyle ki meyveleri dondurma yapacağı zaman ve zedelemeden defalarca sudan geçiriyor. Yoğurtlu, biberli, mısırlı, patlıcanlı gibi özel dondurma siparişleri büyük itina ile yapılıyor. 5 senedir dondurmalarının topu 1 TL, kilosu ise 25 TL.

***

Kesme Maraş dondurması Mado'da yenir


Mado Dondurmaları:
Dondurma deyince akla gelen isimlerden biri Mado. Özellikle kesme Maraş dondurması dillere destan. Dondurmalarının en büyük özelliği keçi sütü ve salepten yapılıyor olması. 200'e yakın bayisi bulunan Mado'nun her şubesinde aynı lezzeti bulmak mümkün. Çünkü bütün dondurmalar Kahramanmaraş'taki fabrikadan servis ediliyor. En çok kesme dondurma tercih ediliyor. Fıstık, çikolata, karamel ve dondurma dolgulu profiterol de tercih edilenler arasında. Bu sene ilk kez ballı dondurma ve dondurmalı pasta yaptılar. Mado'larda iki top dondurma 3 TL, porsiyon dondurma 7,5 TL.

***

Dondurmalı pastaları çok seviliyor


Özsüt: Ülkemizdeki en iyi sütlü tatlı firmalarından biri olan Özsüt artık dondurmalarıyla da iddialı. Bu yıl ameranalı (amerana meyvesinden yapılıyor), cookies (kurabiye parçacıklı) ve vişneli çeşitleri eklenerek dondurma çeşidi 18'e çıktı. Ayrıca çilekli çikolatalı dondurmalı pasta, fıstıklı çikolatalı dondurmalı pasta ve kaymak çikolatalı dondurmalı pasta müşterileri tarafından çok beğeniliyor. Dondurmalar hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve taze mevsim meyveleri ile yapılıyor. Dondurmanın topu 1,5 TL, kilosu 22 TL, porsiyonu 7 TL. Dondurmalı pastalar ise 40 TL, dilimi 7 TL.

***

Sütlü tatlılar dondurma ile sunuluyor


Sütiş: Daha çok sütlü tatlıları ile tanınan Sütiş'in de mevsim meyvelerinden yapılanlar ile damla sakızlı ve fıstıklı dondurmaları çok seviliyor. Ürünlerinde süt, meyve ve salep dışında katkı maddesi kullanılmıyor. Dondurmaları en çok sütlü tatlıları ile beraber tüketiliyor. Mesela fırın sütlaç, tavukgöğsü ve kazandibi, yanına dondurma konularak ikram ediliyor. Günlük üretimin yapıldığı Sütiş'te hiçbir ürün ikinci güne kalmıyor. Dondurmanın bir topu 1 TL, porsiyonu 5 TL, kilosu ise 20 TL.

***

40 yıldır aynı yerde hizmet veriyor


Yeşilköy Roma Dondurmacısı (Yeşilköy): İstanbul'daki Roma dondurmalarının en eski ismi 'Yeşilköy Roma Dondurmacısı' 40 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. Dondurma yapımında kullanılan süt, meyve, salep gibi malzemeleri 30 yıldır aynı yerlerden alıyorlar. Klasik dondurmaların dışında kestane, karadut, badem krokan ve damla sakız en beğenilen çeşitleri. Dondurma içlerinde kullandıkları badem, ceviz, kestane, çam fıstığı gibi kuruyemişler en kaliteli ürünlerden oluşuyor. Hijyen ve lezzetini beğenen, yıllardır hiç değişmeyen bir müşteri kitlesi var. Yeşilköy sahil, Yeşilköy merkez ve Bayramoğlu olmak üzere üç şubesi bulunuyor. Bir külah 1,5 TL, kilosu ise 25 TL.

***

Diğer leziz dondurmacılar

Sim Pastaneleri-Ankara

Kafkas-Bursa

Nur Pastaneleri (yanık dondurma)-Antalya

Özsüt, Sevinç Pastanesi-İzmir

Yaşar Pastanesi, Ferah Pastanesi-Maraş

Dosa Dondurma-Konya

Güloğlu Pastanesi-Trabzon

Pado Dondurma-Erzurum

Ferah Dondurma-Şanlıurfa

Dilek Güray/zaman

setre

Uzağımızda değilmiş hani  e60)) Teşekkürler isra
Hep ertelediğim zaman,bir türlü varamadığım diyardı...

Buğulu Ay

#2
evet Bilirim maraşın dondurmasını her yıl yerim Madoyada gittim Amcam orda yaşıyor. gerçekten güzel dondurma yapıyorlar. Az yemedik yaşar ustanın dondurmalarını :D
bu yılda çok yedim . Arkadaşlarada tavsiye ederim :P   ;)
BENİM DOĞRU SÖYLEMEM, BANA DOST BIRAKMADI. (Hz. Ömer r.a.)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

الله هو ا لو لي

ene dost

Şu dolabı bi karıştırayım, göz bakar can çeker e63))
Çok leziz bi paylaşım oldu yalnız  emeğinize sağlık &))
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)

Kabristan

Bir dondurmacı da ben önereyim İstanbul Bayrampaşa Beşkardeşler dondurmacısı Halis kendi tadın da vişneli ve de limonlu dondurması çok lezzetli...Bu arada limonlu dondurma sarı olmazmış eğer öyle yiyorsanız boyayı da yiyormuşuz ustasından dipnot olarak söylendi... limon suyu sarı olmaz diye uyardı benden söylemesi... t3)) e45))
Kabristan etrafında kara taştan bir duvar.
Duvar dışında kalan mahpuslara haber var..

Fatihan

Tercihimiz Mado'dan yana.Maraşta özel keçi çiftlikleri var.

Bu arada Maraşlılar İsotlusunu da yaptılar. :)

İsra

#6
isotlu dondurmayı denemek lazım ama pek güzel olduğunu sanmıyorum :)

maraş dondurmasıda güzel gerçekten ama uzun zamandır yiyemediğim için ben de roma dondurmasını tavsiye ederim e58))

Hâsıl-ı Kelam

Dondurma soğuk havada da yenir.  fg2))
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

İsra


Tuğra

Soğukta salep içseniz olmuyor mu?
〰〰〰〰🐠

Emir-ül Bahr

Dondurma Betty'de yenir. Orası da neresi derseniz İtalya'nın Brindisi kazasında dünyanın en leziz dondurmalarını imal eden küçük bir iceman :)

Gönlünün idrakını duyacaksın
Gönlünü şiirlere, sazlara söyleteceksin
Bütün bunlara söyletemeyecek sırların varsa
Susacaksın...

Hz. Mevlana

İsra

Alıntı yapılan: Tuğra - 16 Kasım 2009, 02:58:30
Soğukta salep içseniz olmuyor mu?

olur ama dondurmanın yeri başka l5))

Alıntı YapDondurma Betty'de yenir. Orası da neresi derseniz İtalya'nın Brindisi kazasında dünyanın en leziz dondurmalarını imal eden küçük bir iceman :)

Olur da bir gün yolumuz oralara düşerse tadına bakarız inşaAllah fg2))

Hâsıl-ı Kelam

Alıntı yapılan: Tuğra - 16 Kasım 2009, 02:58:30
Soğukta salep içseniz olmuyor mu?

sahlep de içilebilir tabi ama nerdee o eski sahlepler,iyi yapanı bulmak zor.Çoğu sadece kokusunu veriyor.

Emir-ül bahr, dondurma harika gözüküyor  :p
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

Tuğra

Aktardan yerli salep alıp kendiniz yapacaksınız.  fg1)) Hz.Allah'ın izni ile ne öksürük kalır ne grip.
〰〰〰〰🐠

tarihman

Geçen ay Maraş'ta Yaşar Pastanesi'nde ben de yedim... 40 TL bayılıp, 2 kg.'da pakit yaptırıp, Kütahya'ya getirdim. Çoluk-çocuk eş-dost beraberce Maraş dondurması tattık. Gerçekten çok güzel oluyor. Onu yeyince başka dondurma yemek içinizden gelmiyor.