Nafile ibadetlerin kazası olur mu?

Başlatan Buğulu Ay, 31 Temmuz 2009, 18:02:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Buğulu Ay

bir nafile ibadeti devamlı yapmarak onu üzerimize vacip hale mi getirirz devamlı yapınca aksatırsak kaza etmemiz gerekirmi böyle bir şey var mı teheccüdün kazası gibi.nafile bir ibadet ama kazasının olacağını okumuştum
BENİM DOĞRU SÖYLEMEM, BANA DOST BIRAKMADI. (Hz. Ömer r.a.)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

الله هو ا لو لي

Budak

Bildiğim kadarıyla hiçbir nafile namazın kazası olmaz  hanefi lerde de öyle sanırdım biz şafilerde nafile namazlarının kazası yoktur

ankebut-57

Soru: Her gün devamlı olarak tesbih namazı kılınabilir mi? Her gün tesbih namazı kılmanın sevabı olmadığını söylüyorlar. Buna siz ne dersiniz?

Cevap: Kılınabilir. Böyle bir iddia yanlıştır. (Nimetü'l-İslam, l. kısım, s.383)

Mehmet EMRE, Fetvâlar

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofya.org

Buğulu Ay

daha net cevaplar yok mu acaba kaynaklara dayalı olursa sevinirim

الله هو ا لو لي

müteallim

Alıntı yapılan: Buğulu Ay - 31 Temmuz 2009, 18:02:25
bir nafile ibadeti devamlı yapmarak onu üzerimize vacip hale mi getirirz devamlı yapınca aksatırsak kaza etmemiz gerekirmi böyle bir şey var mı teheccüdün kazası gibi.nafile bir ibadet ama kazasının olacağını okumuştum

s.a.

Nafile ibadetler kisinin kendi istek ve arzusu ile oldugundan kerahat vakitlerinin disinda her zaman kilinabilir.kilinmadigi zaman kazasi diye bir sey yoktur.kaza sadece fazlarda gecerldir.

sadece nafile ibadete baslanilmis amma her hangi bir sebebden dolayi bozulmus ise o ibadet  kisiye vacip olur ve kazasi o zaman icap eder.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Buğulu Ay

ama bu alanda teheccüdün kazası diye bir başlık açılmış onu okursanız sevinirim.ordada olabileceği yazmış:S

الله هو ا لو لي

yamakasi

kardeş bir şeyi kesin olarak söylemek için hakkında ayet yahut hadis olması lazm tabiki nafilenin kazası yoktur. ancak rasulullah [s.a.v.]  bazen yorgunluktan teheccud n. kaçırdgnda gündüz kaza edermş.eger sende düzenli teheccd kılıyorsan kaçırdgnda onun yerine gündüz kılarsın hemde sünnet olur.
ben buralardan gider oldum
kalanlara selam olsun......

müteallim

Alıntı yapılan: yamakasi - 07 Ağustos 2009, 23:54:17
kardeş bir şeyi kesin olarak söylemek için hakkında ayet yahut hadis olması lazm tabiki nafilenin kazası yoktur. ancak rasulullah [s.a.v.]  bazen yorgunluktan teheccud n. kaçırdgnda gündüz kaza edermş.eger sende düzenli teheccd kılıyorsan kaçırdgnda onun yerine gündüz kılarsın hemde sünnet olur.

DÜZELTME

kardes evvelabir ibadetin hükmünü bilmek lazim.teheccüt namazi rasülüllah efendimize vacip idi.o mübarek her zaman kilar kilamadigi zamani duymadim amma sayet varsa vacibi kacirdigi icin vacibin kazasini yaparlardi.

bize ise teheccüt namazi vacip degil sünnettir.sünnetin kazasi yoktur.ancak baslanmis ve sonra bozulmussa kendi üzerine vacip yaptigindan onu kaza eder.

islam fikhini iyi bilmek lazim bilemedgimiz yerlerde bilenlere havale edelim lütfen yanlis yapmamaya calisalim.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Buğulu Ay

http://www.sadakat.net/forum/islami-sorulariniz-ve-cevaplari/teheccudun-kazasi-olur-mu-t24891.0.html;msg161022#msg161022

işte benim demek istediğim bizler için teheccüd müstehabtır neden Efendimiz s.a.v. kılamazsa demiş devamlı yapılan nafile ibadetle ilgil sormak istediğim şey buydu teheccüd gibi mesela evvabin ve duhada var ama Efendimiz sav teheccüd hakkında hadisi şerif buyurmuşlar . Kafam karışık hala kusur abkmayın bu kardeşinizi biraz anlayışı kıt sanırım :S

الله هو ا لو لي