Eşimin Haberi Olmadan Boşayabilir miyim?

Başlatan SER-1919, 18 Ağustos 2009, 21:16:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SER-1919

Selamün Aleykum

ben kendi kendime içimden (eşime söylemeden) eşime şu haberi verirsem eşim boş olsun dedim
ve sonrada o haberi vedim
boşanmış mı olduk

müteallim

Alıntı yapılan: SER-1919 - 18 Ağustos 2009, 21:16:12
Selamün Aleykum

ben kendi kendime içimden (eşime söylemeden) eşime şu haberi verirsem eşim boş olsun dedim
boşanmış mı olduk

bosamaninda bir usulü vardir her icden gecen niyyet ile hanim bos olmaz.her söz ile bosanma vuku bulmaz.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

azizistanbul

müteallim kardeş bilakis sözünüz ne olursa olsun içten geçen niyetle hanım boş olur.

yani yukarıdaki durumda bir şart koşulmuş şartın cezasıda boşanmak kabul edilmiş.
şart olan (haber verme ) yerine geldiği için cezası ( boşanmak ) tahakkuk etmiş olur. talakı bayin ile bir talakla boş olmuştur. geriye iki talak kalmıştır. hanımın iddet müddeti bittikten sonra tekrar nikah ile evlilik  yapılır.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Tuğra

Alıntı Yapiçten geçen niyetle hanım boş olur. 

Niyet söze dökülmese bilemi ?
〰〰〰〰🐠

azizistanbul

niyet söze dökülmez ise boşanma vakii olmaz.

benim kastım içten geçen boşanma niyetini herhangi bir söz ile dışarı vurmak.

soruyu soran arkadaşım kendi kendine bunu söylemiş yani şart koşmuş. bunu hanımının duyması veya duymaması farketmez. ama kalbinden geçirip bunu söylemedi ise o zaman ayrı
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Tuğra

Alıntı yapılan: SER-1919 - 18 Ağustos 2009, 21:16:12
Selamün Aleykum

boşanmış mı olduk

Bu şekilde söylendiği ifade edilmiş zaten...  e52))
〰〰〰〰🐠

Mezher

Soruyu soran kardeşim soruyu açık ve net sorarsa cevab verirken ona göre verilir.

Sorudan anlaşılan kardeşimiz kendince bir şart koşuyor mesela, ben bu meseleyi haber verirsem hanımım boş olsun diyor.
Anlaşılan buysa,eğer bu hususu söyleyip ve bu şart kabul ettiği şeyi yaptıysa azizistanbul kardeşimizin dediği gibi talak adedinide bildirmediği için bir talak vaki olur.
Fakat niyet etmiştir ama dile getirmemiştir. Hanımınada ben bu haberi verdiğimde seni boş olsun demiştim diyede haber vermediyse talak vaki olmuyor.
Lakin bu talak hususunda şakanın bile yerinin olmayacağı,üzerine yeminler,şartlar gibi benzeri taahhütlerde bulunmanın büyük vebal olduğunu bilmemiz gerek.

SER-1919

Selamün Aleyküm
Sayın Mezher kardeş
ben kendi kendime bir olay vardı olayı haber verirsem karım boş olsun dedim
ve sonradan Hanımıma ben bu haberi  SÖYLEDİM AMA
ben  bu haberi sana söylersem  boş olacaksın diye kendi kendime söylemiştim
diye EŞİME birşey SÖYLEMEDİM
Saygılar;

yani eşimin bu boşama fikrinden hiç haberi yok

Mezher

Kendinize Kalbinizden geçirip ben bunu aklımdan geçirmiştim diye söyleseniz dahi talak vaki olmaz.Bu hususu da en iyi kendiniz bilirsiniz.hüküm yukarıda söylediğimiz gibi...
Dil ile söylenen sözde talak hükmü geçer. Allahü a'lem.
Dikkatli olmakta faide var.

SER-1919

Selamün Aleykum
Kişinin (eşine  şunu bunu haber verirsem boş olsun dese gibi)  Aklından geçen şartlı talak gerçekleşse bile talak olmaz değil mi?

Mezher

SER-1919

Selamün Aleykum
Sayın Mezher Kardeş
Çok Sağol