Sebze Değil Hazine

Başlatan Tuğra, 08 Eylül 2009, 01:17:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra



Toplumumuzda rağbet edilmeyen öyle sebzeler var ki, yararı saymakla bitmiyor



Sağlık açısından çok önemli olan sebzelerin sofralarımızdaki yerini artırmak gerekiyor. Ramazan, tercih etmediğiniz hatta tadını bile bilmediğiniz yiyeceklere şans vermek için ideal zaman değil mi?

ÇORBA GERÇEĞi

İftar sofralarının olmazsa olmazıdır çorba. Geniş Türk mutfağının zengin çorba seçenekleri arasında Ramazan ayında tercih edilebilecek en sağlıklı çorba alternatiflerinin başında yoğurt ve sebze çorbası gelmektedir.

Hem doyurucu hem besleyici hem de kalori değeri diğerlerine oranla oldukça düşük olan sebze ve yoğurt çorbası sağlıklı iftar sofrası için ideal olandır. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmada oldukça işlevsel önem taşır. Ana yemek öncesi doygunluk hissi verir.

TUZU SINIRLAYIN

Çorbaları hazırlarken tuzu sınırlamayı unutmayın. Yoğurt çorbalarında yağsız yoğurdu tercih edin ve hazır çorbalar yerine evde yapılanları tercih edin. Yoğurt çorbası karbonhidrat ve proteini bir arada barındırdığından kan şekerinizi dengeleyecek tatlı isteğini baskılayacaktır Bu da Ramazan boyunca kilo kontrolünü sağlamada size yardımcı olacak bir ipucudur.

YULAF iLAVE EDiN

Taze mevsim sebzeleriyle yapacağınız lif açısından zengin ve sağlıklı bir seçenek olan sebze çorbası içerisine katacağınız bir miktar yulaf ile iftara harika bir seçenek oluşturacaktır. Doyurucu ve uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır. 30 gr. yulaf ile soğan, havuç, domates, fasulye ve kabak ile birlikte hazırlayabilirsiniz.

SAĞLIK İÇİN ÇALIŞANLAR

Pek sevilip rağbet görmese de insan sağlığı için canla başla çalışan iki değerli sebze, brokoli ve karnabahar özellikle kansere karşı koruyucu olan en iyi anti kanserojen etkiyi sağlayan besinlerdir. İçeriğindeki zengin C vitamini, beta karoten folik asit, kalsiyum, demir ile güçlü bir vitamin kaynağı olan brokoli aynı zamanda diyabeti önlemeye de yardımcı oluyor. Bu sebzelerden kayıp vermeden faydalanmak için buharda pişirin.

BU SEBZELER HAZİNE GİBİ...

Sevmediğiniz tatları sevdiğiniz tatlarla buluşturmak bir yiyeceği sevmekte iyi bir yoldur. Örneğin rağbet edilmeyenler grubunda yer alan kerevizi rende yaptıktan sonra yoğurtla karıştırabilirsiniz. Kanın temizlenmesi, cilt, mide şikayetleri ve idrar sorunları için mucize sebzedir. Toplumumuzda az tüketilen sofralarda çok yer bulamayan bu sebzeler aslında birer hazine değeri taşır.

SEMİZOTU: Başta C vitamini olmak üzere, omega 3 içerir. Folik asit (folat), B2, B6, C ve E vitaminlerinden de çok zengindir.

PANCAR: A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir.

PIRASA: Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içerir.

haber aktüel
〰〰〰〰🐠

Tuğra




Domates suyunun faydalarını ve diğer sebze sularının yararlarını öğrenmek istermisiniz?

Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50 sinden fazla olduğunu bildiriyor.

• Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, üre miktarını düşürdüğünü, vücudu gençleştirdiğini belirterek,

• Kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları için çok faydalıdır.

• Domatesin, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı attığını, vücutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor.

• Kansere tutulmamak için domatesin iyi bir sebze olduğunu bildiriyor.

• Safra ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur

• Domatesin C ve E vitaminleri içerir, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğu için, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller.

• Domateste, yüksek oranda bulunan C vitamini, bağışıklık sisteminin gelişmesinde, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde faydalıdır.

• Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığı belirtiliyor.

• Damar sertliğini giderir.

• Romatizma ve nikriste faydalıdır.

• Kabızlığı giderir.

• Mide ve bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.

• Cilde tazelik ve pembelik verir. İsiliği ve mayasılı giderir.

• Nasırların sökülmesine yardımcı olur.

• Çıbanların olgunlaşmasını sağlar.

• Arı sokmasında ve yanıkların tedavisinde faydalanılır.

• Midesi zayıf olanlar,böbrek ve mesanelerinde iltihap olanlar,domates suyunu içmelidirler.

• Antioksidan özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini, felç geçirme ve katarakt tehlikelerini azaltır.

• Kalbi hastalıklara karşı koruyan ve daha birçok faydası olan likopen maddesi, domates suyunun %85'inde bulunur.Ayrıca likopen kısırlığı önler.

Bunlar da diğer faydalı meyve suları...

Antioksidan etkili vitamin depoları meyve suları aynı zamanda çeşitli rahatsızlıkların da ilacı... Uzmanlar meyve yemenin bile meyve suyu içmek kadar etkili olmadığının altını çiziyorlar.

Havuç suyu: Havuç, sağlığımız açısından birbirinden faydalı özeliklere sahip. Kan dolaşımını hızlandıran, bağırsaklara iyi gelen havuç suyu; aynı zamanda kemik ağrılarını, mide yanmasını, kalp krizini, deri ve akciğer kanserini önlemeye de yarıyor. Sakinleştirici ve dinlendirici etkiye de sahip olan havuç suyu, Alzheimer hastalığının da önlenmesine yardımcı oluyor. Havuca oldukça yakışan zencefil, tarçın gibi baharatlarla havuç suyunuzu daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Elma suyu: Kan şekerini kontrol altında tutan elma suyu, böbreklerin temizlenmesi ve kolestrolün düşürülmesinde oldukça etkin bir rol oynar. Romatizma ve mide rahatsızlıklarını iyileştirir; damar sertliğini önler. Baş ağrısına da çok iyi gelen elma suyunun bir özelliği de yemekle birlikte içildiğinde vücuttaki yağların birikimini engellemesi. Elma suyunuza tarçın ve limon ekleyip lezzet katabilirsiniz.

Vişne suyu: Vişneye kırmızı rengini veren 'antosiyanin' maddesi hücre yenileme, yani antioksidan özelliğine sahip. Dolayısıyla günde bir bardak vişne suyu tüketimi ile vücut günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor. Kalp ve damar rahatsızlıklarından kansere, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan vişne, kas ağrılarının hafifletilmesi, hafıza gelişimi ve kilo dengeleme gibi konularda da etkili oluyor. İdrar söktürücü özellikleri, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasına yardımcı oluyor. Vişne suyunuzu süslemek için nane yaprağı kullanabilirsiniz.

Üzüm suyu: Vücut tarafından kolayca özümsenen basit şekerleri sayesinde yüksek enerji kaynağıdır. İçerdiği Diyet lifleri sayesinde bağırsakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü özelliği ile vücudu toksinlerden arındırıp temizler. Antioksidan özellikli olduğu için cildin yaşlanmasını geciktirir. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ve mafsal ağrılarına iyi gelen üzüm suyu, kalp sistemini düzenler, bedensel ve zihinsel yorgunlukları giderir. Limon ve taze nane yaprakları üzüm suyuna lezzet katacaktır.

Kayısı suyu: Akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesinin önlenmesine yarar. Ayrıca, doğal lif açısından çok zengin olduğundan bağırsakları korur. Kansızlığı önler, kan yapımına yardımcı olur. Cildi ve saçı canlı tutmaya da yarar. Kayısı suyunuza biraz tarçın katarak güzel bir tat elde edebilirsiniz.

Portakal suyu: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansızlığa iyi gelir. Sıkı bir C vitamini deposu olan portakal suyu aynı zamanda doğum bozukluklarının önlenmesinde de etkili. Portakal suyunda bulunan antioksidan ise damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller. Ayrıca tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Portakal suyunuzun içine yeşil limon dilimleri atarak güzel bir aroma eklemiş olursunuz.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠