Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

Başlatan Lika, 10 Aralık 2009, 02:26:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lika

Dağınık bir kütüphane, bulunduğu odaya kargaşa getirir. Odanın diğer kısımları ne kadar düzenli ve temiz olursa olsun, kitaplığınız dağınıksa, gözünüz yorulacaktır.

Öncelikle kitaplığınızda fazla olan kitap, defter, ajanda, evrak gibi artık işinize yaramayan ne varsa bir kenara ayırın. Atılacakları atın, istemediğiniz kitapları vermek için bir koliye kaldırın. Eski kitaplarınızı kitabı olmayan okullara vererek, sosyal bir yardımda da bulunabilirsiniz.
Kalan kitaplarınızı öncelikle raflardan indirin. Bu sayede boşalan kitaplığın her tarafını temizleme imkanı bulmuş olursunuz. Eğer kitaplığınızın arkası boş ve duvara yaslanıyorsa, odanıza uygun bir tonda, o duvarı boyayabilirsiniz. Böylece rafların görünüşüne canlılık ve derinlik katmış olursunuz.
İkinci olarak, kitaplarınızı gruplayın. Kitap yerleştirmenin en temel prensiplerinden birisi kategorilere ayırmaktır. Kitaplarınızı ilgi alanınıza göre klasikler, roman, psikoloji, hobi, tarih gibi gruplara ayırabilirsiniz. Bir kitabı aramanız gerektiğinde hangi grupta olduğunu bilmek önemlidir. Bu yüzden sizin amacınıza en uyan şekilde kategorize edin. İsterseniz gruplamayı yazar, tür veya boylarına göre de yapabilirsiniz. Eğer kütüphaneyi iş yerinde kullanıyorsanız, en çok kullandıklarınızı ayırarak yerleştirebilirsiniz. Evinizde kullandığınız bir kitaplıkta ise, renklerine veya dekoratif görüntüsüne göre düzenleme şansınız vardır.

Kitap düzenlemenin bir başka yolu, okuduklarınızı ve okumadıklarınızı birbirinden ayırmaktır. Tüm okumadığınız kitaplar bir ara durursa, canınız istediğinde kitap seçmek çok daha kolay olacaktır. Kitaplığınızda dergileri de saklıyorsanız, Çeşitli renk ve malzeme seçenekleri olan tutacaklar kullanabilirsiniz. Bu tutacaklar yıllık düzenleme yapmaya veya aynı ayın tüm yıllarındaki sayıları bir arada tutmaya yardımcı olacaktır. Dergilerin hepsini saklamak istemiyorsanız, atmaya karar verdiğiniz dergilerin sevdiğiniz yazılarını keserek, ciltletebilirsiniz. Dosya kutuları da dergileri saklamak için güzel bir seçenek olacaktır.

Kitaplarınızı grupladıktan sonra raflarda kalan boşluklara, dekoratif eşyaları veya fotoğrafları koyabilirsiniz. Kitaplarınızı rafın ön kısmında ve aynı hizada dizin. Eğer rafın en arkasına kadar iterseniz, küçük kitaplar arada kaybolacaktır. Kitaplarınızı renklerine göre gruplayarak dizdiyseniz, her rafa o renge uyan bir obje koyarak hoş bir görüntü yakalayabilirsiniz. Örneğin rafın dörtte üçlük kısmına kitapları koyduysanız, kalan boşluğu bir vazo veya resim çerçevesi koyarak, dekoratif hale getirebilirsiniz.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

fasulye

Kitaplığım yok artık..
Kitaplarımı kütüphaneye bağışladım..Okuduğum kitabı evde bulundurmak geriyor.
Tek raf  duvara monte ettirmek istiyorum  kısa olsun, bir kaç kitap ve yanında gaz lambası...

ene dost

Daha bugün düzenledim kitaplığımı durup durup bakıyorum -amma güzel yaptım be- edasıyla   &)
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)

Günbatımı

Alıntı yapılan: Tuğra - 13 Aralık 2009, 21:48:26
Hediye olur istenilen kitabı alıp verirsin,ama kendi kitabımı vermem.

Ben çok ödünç kitap alırım, gittiğim yerdeki kitaplığın başında uzun süre kalır, kucağıma birkaç kitap toplar masum masum 'Alabilir miyim?!.' diye sorarım. Aldığım kitaplara da gözüm gibi bakarım ve tabii ki iade edene kadar da içim rahat etmez. Vee biliyorum ki, herkes benim gibi değil. Onun için ben de ödünç vermeyi istemem. Ama isteyen olursa da 'veremem' diyemem. Kısacası birisi benden ödünç kitap isteyecek diye ödüm kopar...  e58))

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fasulye

Hiç kimseyele işim olmaz Kütüphaneyle yıllardır işbirliği halindeyim. Yangından ilk kurtarılacaklardan liste başındayım...
Kütüphaneciler zihinlerinde böyle bir not düşürmüş gibiler..

lalegül

Kitaplığım evimdeki her şeyden kıymetlidir.
Şu rahmete bakın ki,
insanlar bütün azalarıyla günah işlerken,
sadece diliyle yaptığı tövbeyle affolunuyor.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s)