Anne Babalık performansınızı ölçelim..

Başlatan Lika, 13 Aralık 2009, 08:07:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Lika

“İletişimde Geribildirim Yöntemi”

Nasreddin Hoca bir gün yabancı bir köyde misafir olur. Cuma günü O'nu kürsüye çıkartırlar. Güzel bir vaaz verir. Herkes pek memnun kalır. Camiden çıkınca Hoca'nın eşeğini getirirler. Köylülerin hepsi ona hizmet etmek için adeta yarışırlar. Hoca eşeğine binerken biraz düşünür. Sonra eşeğin üstüne ters oturur. Herkes hayret eder. Köylülerden biri dayanamayıp sorar “Hocam, kusura bakma ama eşeğe niçin ters bindiğini sorabilirmiyim?

Hoca eşeğe neden ters binmiş

Hocanın tebessüm ederek verdiği cevap ilginç: Eğer düz binip önünüze geçseydim siz arkada kalacaktınız. Siz öne geçseydiniz, bu defa ben arkada kalmış olacaktım. Böyle ters binince size arkamı dönmemiş oluyorum.

Nasreddin Hocanın fıkraları benim dünyamda çok özel bir yere sahip. İngilizcesi !-‘Feedback’ olan Türkçeye ‘Geribildirim, geribesleme, geriiletim, yansıma’ olarak çevrilen bu kavramın iletişimde kullanmanın gerekliliğini nasıl anlatsam diye düşünürken Hoca hızır gibi koştu yardımıma…

İletişim sürecinin son aşaması: Geribildirim

Bir davranışın sonucuyla ilgili olarak kişiye verilen bilgiye geribildirim denir. Yani bir davranışı sergilerken sergilediğiniz becerinin ve performansın değerlendirilmesi…Doğru yolda mıyız? Doğru olduğuna inandığımız yöntemler, yaptığımız şeyler işe yarıyor mu, katkı sağlıyor mu? İşte bu bilginin anahtarı geribildirim yöntemi…

Anne baba olarak performansımız nasıl? Geribildirim alıyor muyuz?

Her anne baba çocuğu için en iyisini ister. Her şey çocuğunun iyiliği içidir. Hemfikir miyiz? Peki son derece iyi niyetlerle sergilediğimiz tutum ve davranışlar çocuğumuzun dünyasında ne ifade ediyor? 

Anne baba olarak gönderdiğimiz onca mesaj alıcıya yani evlatlarımıza ulaşmış mı? Ulaştıysa nasıl ulaşmış? Okunaklı mı? Anlaşılır mı? Mesela Türkçe karakterler çıkmış mı? Yoksa bizi biz eden değerler İngilizce karakter olarak mı çıkmış? Peki alıcı mesajı nasıl algılamış?

Dikiz aynasız araba kullanmayın

Çocuğumuz dikiz aynamız…Her şey onlar için değil mi? Sadece ayna tutacak size o kadar! Yalnız samimi olalım ve dikkate alalım, içten geribildirimleri için teşekkürü de ihmal etmeyelim lütfen. Lunaparklardaki aldatıcı aynalardan kurtulalım artık. İşte bu sizsiniz!

Haydi bugün bir değişiklik yapalım. Eşeğe ters binelim!!!

Berrin Göncü - Psikolog
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim