Yemek neden sol elle yenilmez?

Başlatan Chacky70, 14 Ocak 2010, 02:03:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Chacky70

yemek sag ellen yigilir derler ama döneri herkez iki elinle tutup da yigiyor.
bunun bir günahi varmi?
yemek niye sol ellen yigilmez??

Günbatımı

Sol elle yenilmesinin tam hükmü nedir? Küçükken "haram" diye biliyorduk. Çatal-bıçak kullanarak yenilmesi gereken yemekler oluyor, günümüz gereği çatal sol elde oluyor tabii.

Özellikle de kalabalık bir ortamda veya restoran gibi bir yerde yerken bu şekilde yenilebilir mi, yoksa (benim yaptığım gibi) önce parçalayıp, çatalı sol ele alarak mı yenmeye devam etmelidir?
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

günce

Ömer ibni ebi seleme r.a demiştirki;çocukluğum Allah Rasulü nün nezaretinde geçti.(onun ocağında yetiştim)yemek yerken,elimi yemek tabağının her yanına getirir götürürdüm.Edep insanı Rasulullah sav efendimiz bana buyurdular ki:yavrum,besmele çek,sağ elinle ve önünden ye.
                                                                            riyazü's-salihin

sünnettir yapılması lazımdır.sağ elle yenen yemeğin vücuda faydalı olduğunu,sol elle yendiğinde posa olduğunu bilimsel olarak açıkladı.ki bizim için bilimsel açıklamanın olup olmaması bile gereksiz.sol el şeytanın kullanımındadır.mümin hayırlı işlerinde sağ elini kullanır.                                                

rasulullah efendimiz sav yemek esnasında sol eli ile yemek yiyen kişiye-sağ elinle ye buyurur.sağ elimle yiyemem deyince,efendimiz -sağ elinle ye buyurur. gene sağ elimle yiyemem dediğinde rasulullah efendimiz:yiyemez ol buyurur.adamın sol kolu anında kurur.
 bu kıssada önemini ifade etmeme yardımcı olmuştur umarım.
İnmemeştir hele kuran   
bunu hakkıyla bilin 
ne mezarlıkta okunmak
ne de fal bakmak için.
            M.Akif Ersoy

müteallim

Allah Rasülü hep sagini kullanmis sag eli ile baslamis sag eli ile yemis.yani sag sünnetttir.sag elimizi hayirli temis islerde sol elimizi kirli islarde kullaniriz.amma sag elin yetisemedigi seylerde sol el saga yardimci olur.yani sag el ile yarken sol eli sagin yardiminda kullanabilirsin

islami hükmüne gelince haram diyemeyiz cünkü sünnettir sünnetin terkini yaram diyemessiniz mekruh diyebilirsiniz
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik