Cariyenin Aşkı ve Sultan Selim Han

Başlatan ihvan, 07 Mart 2010, 15:39:59

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mücteba

#15
İnsanları din ahlakından uzaklaştıran, Rabbimiz olan Allah'a kulluk etmekten alıkoyan, dahası onların başına sayısız acılar ve belalar getiren sinsi bir tehlike vardır: İnsanları akıllarına göre değil de hislerine, örneğin, tutkularına, öfkelerine, hırslarına veya zaaflarına göre yaşamaya yönelten "romantizm"

Romantizm, yaşamın birbirinden çok farklı alanlarında, çok farklı uygulamalarla karşımıza çıkabilir Bir faşistin öfkeyle sıkılmış yumruğu veya bir komünistin söylediği devrim marşı, romantizmin yol açtığı "siyasi" tehlikelerin sembolleridir Sevdiği genç erkeği veya genç kızı "hayatının amacı" haline getiren, onunla birlikte olmak adına her türlü akılsızlığı yapan, hatta intihara kadar giden duygusal insanlar da, şeytanın bu sinsi silahının hedefi olmuşlardır Romantizm tehlikesinin en önemli yönü ise, insanların büyük bir bölümünün bunu bir tehlike olarak görmemesidir

Romantizmin, din ahlakına tamamen aykırı ve zıt bir ruh hali olduğunu da yine çok az insan fark eder. Hatta insanların çoğu, bu çarpık ruh halini bir tehlike ve hata olarak değil, takdir edilmesi ve yaşanması gereken bir meziyet olarak görmektedir.

Şeytanın Bir Silahı Romantizm isimli kitabtan alıntı.

Emir-ül Bahr

"Romantizm" akımı Tanzimat edebiyatıyla kültürümüze adeta empoze edilmiştir. İçerdiği etkenler bakımından batılaşma döneminde kullanılan önemli bir silahtır. Avrupa kültürünün izlerini yani düşünce ve duygularını genlerinde taşıyan müstevli bir salgındır. Bu minvalde Avrupa'nın yapmacık güllerini hangi anlayışla koklarsanız koklayın bizim kültürel şeceremizde ki anlam doygunluğunu hiçbir nebzede yakalayamazsınız. Sanatta nazımların değil de  –izm'lerin peşinde koşmak altın yumurtlayan tavuğu kesip murdar etmekten farksızdır. Ayrıca Peygamber efendimize yazılan naatlar kasidedir divan edebiyle "eşair" denen hak âşıkları tarafından yazılırdı. Divan edebiyatın da ise aşk ile cezbeye gelen eşairlerin gül-i hamrâ gibi açan dizelerini görürsünüz. Bu gerçekliği romantizm akımında ki dantellektüeller ile yakalamanız mümkün değildir.

...ve maalesef günümüzde ki sanat anlayışında romantizm akımı denen karanlık ve içi kof bir kelime insanlarımızı çıkmaz sokaklara sürüklüyor. Romantizm kavramını birbirlerini elde etmek için iğfal tuzaklarında kullanıp nefislerini tatmin etme peşinde gezen sahtekârlar kol geziyor.  Arkadaş demiş günlük kullanımda aşka dair, âşıkların incelikleri hakkında kullanılıyor diye haklıda sanırım, çünkü biz ne aşkı biliyoruz, ne kendi kelimelerimizi acı gerçek diyelim.

Ayrıca Cariye ölmemeliydi cümlesi rozalinda psikolojisi ile yazıldı sanırım zira  hz. Azrail'in tecelli edip Cariye'den emaneti alması aşkının gerçekliğine delildir ve mükâfatlanması için bir sebeptir.

Hadiste diyor ki;

Âşık olup, aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek ölen şehit olur (Hakim)

Aşkını gizleyip, namusunu koruyarak sabreden, Cennete girer. (İbni Asakir)

Bu durumda zor olan susmak, sırrı saklamaktır. Hz. Mevlana derki sırrı saklamayan başını verir. Nihayetinde Aşık için gam ve keder bir sonuç değil, hoşluklara sebep olacak bir vesiledir. Yolun sonunda varılacak nokta çekilen çileyi unutturacak niteliktedir. Hz. Mevlana'nın dahi dile getirmekten sakındığı bu hal kişiye özel olduğundan çok fazla açığa vurulmaz, gizemini ve bireyselliğini korur. Zira bu hallerin anlatılması tasavvuf edebinde hoş karşılanmaz, mahremiyeti ve kutsiyeti vardır. Yani bazen bir damla gözyaşı, bazen bir şiir, bazen yanık bir makamda mecaz hicaz olsa da, aşk tek çeşittir. Gerçek aşk aynı yerden gelir, aynı yere götürür, aynı dağı deldirir, aynı çölü aştırır, farklı suretlerde aynı şiiri bile yazdırır. Mecazi olan ilahi olan için bir ilhamdır ikiye ayıramazsınız. Hani o aşkın ilahiyatından bir nebze olsun haberdar olanlar hep Leyla'dan Mevla'ya cümlesini kurmaz mı! tek bilinen bu olsa da yeter.
Gönlünün idrakını duyacaksın
Gönlünü şiirlere, sazlara söyleteceksin
Bütün bunlara söyletemeyecek sırların varsa
Susacaksın...

Hz. Mevlana

ihvan

YAV BOŞ VERİN EDEBİYATI.siz yazının meselenin içeriğine bakın.tartışmayı başka yerede yapın....ecdadın inceliğine ,nezaketine,saygısına.değerine bakalım.gerisi boş

Mücteba

Alıntı yapılan: Emir-ül Bahr - 09 Mart 2010, 04:15:36
Âşık olup, aşkını gizleyip, iffetini muhafaza ederek ölen şehit olur (Hakim)
Aşkını gizleyip, namusunu koruyarak sabreden, Cennete girer. (İbni Asakir)
gh8))



azizistanbul

osmanlı sarayı bir mektep hatta üniversite mesabesindeydi.
osmanlı sarayında okuma yazma bilmeyen bir cariye  neredeyse olanaksızdır.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

ihvan

#20
Alıntı yapılan: azizistanbul - 09 Mart 2010, 18:41:36
osmanlı sarayı bir mektep hatta üniversite mesabesindeydi.
osmanlı sarayında okuma yazma bilmeyen bir cariye  neredeyse olanaksızdır.
.evet tarihi bilenler bunuda bilirler.sultanların etrafında.hizmetinde,yanında cahil kişi olmaz.

suden

said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

azizistanbul

Alıntı yapılan: azizistanbul - 09 Mart 2010, 18:41:36
osmanlı sarayı bir mektep hatta üniversite mesabesindeydi.
osmanlı sarayında okuma yazma bilmeyen bir cariye  neredeyse olanaksızdır.


ben bu mesajı yazmadan önce " fasülye " kardeşimizin bir mesajı vardı. 

" saraydaki cariyenin okuma yazma bildiğini zannetmiyorum " diye. ona istintinaden yazdım.  Fasülyenin mesajı silinmiş galiba benimki ortada alakasız alakasız kalmış.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Hâsıl-ı Kelam

Fasulye'nin üyeliği sonlandırıldığı için öyle oldu.
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

tefhim

Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

suden

şu göçük altındayım gibi tatsız bi şakadan sonra çok isabet olmuş.
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Günbatımı

Ben bardağı taşıran son damlayı merak ediyorum!
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

azizistanbul

 Fasülyenin mesajlarının silinmiş olmasına binaen yazdığım mesaja cevap olarak gelen özel mesaja karşılık olarak  HASILI KELAM'A özelden sormuştum. hala cevap bekliyorum
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Hâsıl-ı Kelam

kolay kolay üyeliği iptal etmiyoruz ama tüm iyi niyetlerimize ve idare etmelerimize rağmen(yaklaşık 2-3 ay gibi bir süre) kendisinde bir değişiklik olmadığı için kendisinin de isteği üzerine üyeliği iptal edildi.Akıllarda herhangi bir şaibe oluşmaması için burada da açıklamış olalım.
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

tefhim

Sadakatin her şeyine hayranız, sabrına daha çok hayranız.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.