Talebenin iaşesi için yardım toplamak uygun mu?

Başlatan Mücteba, 13 Mart 2010, 14:12:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mücteba

Hocam; talebenin iaşesi için yardım toplamının hükmü nedir?

tarihman

azizistanbul

ilim okumanın hükmü neyse  talebenin iaşesini karşılamak veya karşılamaya vesile olmanın hükmü de o dur.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

suden

said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

müteallim

talebe deyince bunu ikiye ayirmak lazim

1. kur´an ilimlarini arabi ilimleri okuyup ümmeti muhammedin irsadi ile meskul olan talebe.

2.sadece okulda okuyan dil ögrenen ve müsbet ilimleri ögrenen dünyalik talebe

bu ikisini bir birinden ayirmak lazim diye düsünüyorum birinci derecede gecen talebeler asri saadette vardi ashabi sofa denirdi bunlara hem zekat  hemde sahabe yardinci olurlardi bizzat rasülülah ilgilenir ihtiyaclarini  görürlerdi .böyle olunca soru sormak bile zaittir.

ikinci dereceye gelince dünya ilimleri ile meskul oldugundan bunlara elbette zekat verilmez zira fisebililleh sinifina girmez
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

suden

Alıntı Yapikinci dereceye gelince dünya ilimleri ile meskul oldugundan bunlara elbette zekat verilmez zira fisebililleh sinifina girmez

peki bu sınıfa verilen sadakai fıtrın hükmü nedir hocam

Mücteba

Hocam Allah c.c. razı olsun.
Peki birinci grubtan olan talebelerin yada talebelerle hem hal olan kişilerin yardım toplamasını açıklarmısınız?

müteallim

Alıntı yapılan: Mücteba - 15 Mart 2010, 01:56:14
Hocam Allah c.c. razı olsun.
Peki birinci grubtan olan talebelerin yada talebelerle hem hal olan kişilerin yardım toplamasını açıklarmısınız?
sorunuzu tam olarak anlamis degilim yardim toplayan kisi toplayabilir neticede ilim müessesesine topluyor kendisine bir pay almiyorki o Allah rizasi icin onu bir hizmet kabul ediyor.hizmetin mükafati elbette büyüktür.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

müteallim

Alıntı yapılan: suden - 14 Mart 2010, 04:27:00
Alıntı Yapikinci dereceye gelince dünya ilimleri ile meskul oldugundan bunlara elbette zekat verilmez zira fisebililleh sinifina girmez

peki bu sınıfa verilen sadakai fıtrın hükmü nedir hocam

simdi buna dikkat etmek lazim onlarin okudugu müesseseye yani okul diyelim oraya zekat veya fitra verilmez cünkü islami ilim yuvalari degildir.

amma müessese degilde sahsi olarak okulda okuyan talebe müslüman ve kendisine verilen zekat ve fitfayi gayri mesru yollarda kullanmiyacksa ve kendiside islami ölcülere göre fakir sayilirsa elbette zati ve sahsi olarak onada zekat ve fitra verilir.

ihvan

talebenin iaşesi ...hangi talebe ?,talebenin gayesi ne.?..ha benim anlAdığım manada KURAN TALEBESİ KASTEDİLİYORSA.BUNDAN DAHA HAYIRLİ BİR İŞ DÜŞÜNEMİYORUM..

Mücteba

Alıntı yapılan: ihvan - 15 Mart 2010, 11:33:06
talebenin iaşesi ...hangi talebe ?,talebenin gayesi ne.?..ha benim anlAdığım manada KURAN TALEBESİ KASTEDİLİYORSA.BUNDAN DAHA HAYIRLİ BİR İŞ DÜŞÜNEMİYORUM..
Sorum Nakl-i ilimleri okuyan talebeler içindi.Bu bakımdan ihvan seninle tamamen mutabığım. 
Zira nefse ağır gelen ama en hayırlı hizmet şekillerinden olarak biliyoruz ve uygulamaya çalışıyoruz. Aslında soru bana başkası tarafından soruldu. Bildiklerimiz mücebince, dilimizin döndüğünce anlatmaya çalıştık. İnternette araştırdım, fakat derli toplu bir cevap, makale, yazı bulamadım.
Örneği olması açısıdan hocamıza sorayım dedim. Olay bundan ibarettir.
Bildiğiniz hadis-i şerif, ehl-i sünnet büyüklerimizin izahatları ve örneklerini lütfen paylaşınız.

Mücteba

Hadis-i Şerifelerinde Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri buyurdular:

"Kim Allahü Teâlâ Hazretlerinin Cehennemden azâd ettiklerine bakmak istiyorsa ilim talebelerine baksın. Muhammed (s.a.v.) nefsi kudret elinde olana and olsun ki, hiçbir talebe yok ki değişir yani âlimlerin kapısına gider ve gelirse muhakkak Allahü Teâlâ onun her adımına bir senelik ibâdet (sevabını ) verir. Her adımına cennette bir şehir yaratır. O yeryüzünde yürür, üzerinde yürüdüğü toprak onun için istiğfarda bulunur. Akşama ve sabaha da günahları bağışlanmış olarak girer. (Günahları affolunur.)"

(Ruhü’-l Beyan Tercümesi C:1 S:395)

suden