vitir namazinda 3. rekatta alinan tekbir

Başlatan camlica, 26 Kasım 2011, 23:36:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

camlica

degerli arkadaslar vitir namazinda 3. rekatte eller kalkarak tekbir aliyoruz ben biraz hatirliyorum ama bulamadim hangi kitapda oldunu siz degerli ilim deryasinda ki arkadaslar bana aktarirsaniz cok memnun olacam kaynak nerden oldunu söylerseniz sevinirim

selcuklu

Vitir namazı vaciptir
Sual: Vitir namazının niyetini yaparken, yatsı namazının vitir namazı mı, vaktin vacibi mi demek lazım?
CEVAP
Vitir müstakil bir namazdır, gece namazıdır. Sadece vitir veya vitir vacip diye niyet edilir.

Sual: Kunut duası vacip mi, sünnet mi?
CEVAP
İmam-ı a'zam hazretlerine göre, vitir de, Kunut okumak da vaciptir. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Kunut duasını bilmeyen ne okur?
CEVAP
Kunut duasını bilmeyen kimse öğrenene kadar, üç kere istiğfar okur. Mesela, (Allahümmağfirli) der. Yahut bir kere (Rabbenâ âtinâ...) âyetini sonuna kadar okur.

Sual: Kunut okumayı unutan, rükuya eğilirken geri dönebilir mi?
CEVAP
Tamamen eğilmeyince geriye dönülür.

Sual: Vitrin 3. rekatında, zammı sureden sonra rükuya eğilen ve rükuda iken tekbir getirip Kunut dualarını okumadığını hatırlayanın geri dönüp okuması gerekir mı?
CEVAP
Hayır. Vitrin 3. rekatında tekbir getirip Kunut duası okumak vaciptir. Unutularak terk edilince, secde-i sehv gerekir.

Muhammed Hadimi hazretleri buyuruyor ki:
(Dindeki dört delil, müctehidler içindir. Bizim için delil, mezhebimizin bildirdiği hükümdür. Çünkü bizler, âyet ve hadisten hüküm çıkaramayız. Mezhebin bir hükmü, âyete, hadise uymuyor gibi görünse de yanlış değildir. Çünkü âyet ve hadis ictihad isteyebilir, başka bir âyet veya hadisle değişmiş olabilir veya bilmediğimiz bir tevili vardır.) [Berika s. 94]

camlica

cok tesekkür  fakat tekrar tekbir alarak kunut okumsnin sebebi nedir namaz ortasindaki tekbirin sebebi nedir  mesela aksam namazina birinci farzi kiliyoruz sünnetden önce cünki kiyamet aksam vaktinde kopacagi  ve ilk  vaktinde namazi iade edenler borcunu eda edebilecekler bunun gibi

Mücteba

Müteallim hocamız daha önce benzer bir soruyu cevaplamış.

http://www.sadakat.net/forum/islami_sorulariniz_ve_cevaplari/vitir_namazinda_nicin_iki_kere_tekbir_aliyoruz-t7515.0.html;msg66662#msg66662

Konuyla ilgili çeşitli rivayetler mevcut olduğu bilinmektedir.

"Peygamberimiz (s.a.v.) Miraç'ta, Sidre-i Mühteha'ya çıktı, bir rekât namaz kıldı. Buna bir rekât da kendisi ilâve etti. Namaz iki rekât oldu. Cenab-ı Hak kendisine bir rekât daha kılmasını emretti. Böylece namaz, akşam namazı gibi vitir [tek] oldu. İşte Peygamberimiz üçüncü rekâtı kılacağı sırada İlâhî rahmet ve nur tecelli etti. Peygamberimiz o nur içinde kaldı. Ve kendinden geçmiş vaziyette elleri çözüldü. Sonunda ellerini kaldırarak tekbir aldı. İşte elleri kaldırmak böylece sünnet oldu."

(Ruhü’-l Beyan Tercümesi C:4 S:413-414)

İbadetlerde esas nokta Peygamber efendimiz (s.a.v.) bir ibadeti nasıl tatbik etmiş ise onu taklit etmektir.

Yurdum16

Kunut duların manası ;     Vitir namazının üçüncü rek'atinde fatiha ve sûre okunduktan sonra eller yukarı kaldırılıp tekbir alınır ve eller tekrar bağlanınca kunut duaları okunur.

Anlamı: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

nimesay

Selamün Aleyküm,

Vitir Vacip namazında Nas ve Felak sureleri okunuyor diye biliyorum. Bunlarda da bir sıra vardı diye hatırlıyorum. Nas ve Felak okurken hangisini önce okuyacağız acaba? Bir de namaz surelerini okurken de küçükten büyüğe doğru okunur diye söylenmişti... Surelerle ilgili bir sıralama yapabilir misiniz?
Yumuşak başlıysam sanmaki uysal koyunum,kesmeye gelir ama çekmeye gelmez boynum.

frknyesilyurt

Alıntı yapılan: nimesay - 11 Aralık 2012, 14:48:25
Selamün Aleyküm,

Vitir Vacip namazında Nas ve Felak sureleri okunuyor diye biliyorum. Bunlarda da bir sıra vardı diye hatırlıyorum. Nas ve Felak okurken hangisini önce okuyacağız acaba? Bir de namaz surelerini okurken de küçükten büyüğe doğru okunur diye söylenmişti... Surelerle ilgili bir sıralama yapabilir misiniz?
Ve Aleyküm Selam,

Vitr namazında efdal olan 1, 2 ve 3. rek'atte sırasıyla; İnşirah, Tebbet ve İhlas sûreleridir. Ayrıca kunut dualarından sonra salat-ı münciye okumanın o gün kılınan namazların kabulune vesile olacağı ümit edilir.

Aşağıda linkini verdiğimi yazıyı ve bilhassa 2. ve 99. maddelerini okursanız sualinize cevap olabilir. Yazının tamamı çok önemli bilgilere sahiptir okumanızı tavsiye ederim.
http://www.incemeseleler.com/99-meselei-muehimme.html

Ve burada da namazın mekruhları var: http://sadakat.net/muhtasar-lmihal/501-namazn-mekruhlar.html

Orayı da incelerseniz diğer sorunuza cevap alabilirsiniz:

Alıntı YapBir önceki rek'atte okuduğu zammı sûre ile, bir sonraki rek'atte okuduğu zammı sûre arasında sadece bir sûre bırakmak,
İkinci rek'atta evvelki rek'atta okuduğunun yukarısından sûre veya âyet okumak,
Farz namazlarda bir sûreyi bir rek'atta iki defa okumak, veya bir sûreyi her iki rek'atte okumak.
Farzın ikinci rek'atinde, birinci rek'atte okuduğundan üç âyet fazla okumak,

Surelerle ilgili sıralama yukarıdakileri dikkate alınarak yapılmalı.

nimesay

Teşekkür ederim. Allah razı olsun. Okuyacağım.
Yumuşak başlıysam sanmaki uysal koyunum,kesmeye gelir ama çekmeye gelmez boynum.