Sabah Namazları ve Müslümanlar

Başlatan Mücteba, 01 Temmuz 2011, 11:32:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mücteba

Sabah Namazları ve Müslümanlar

Pazar sabahları Eyüb Sultan Camii şerifi cemaatle dolup taşıyor, mâbedin içine sığmayan halk avlularda hasırlar üzerinde namaz kılıyor.

Buna sevinmek istiyorum ama sevinemiyorum. Çünkü seher vakitlerinde diğer camilerin çoğu bomboş.

Sevinebilmem için bütün camilerin Eyüb Camii gibi dolması gerekir.

İstanbul'da tam rakamı bilmiyorum ama üç bin küsur cami olduğunu sanıyorum. Vakit namazlarında bu camilerin, cuma namazlarında olduğu gibi dolması şarttır.

Peki cumalarda ne olacak?..

Cuma günleri öğle ezanı okununca şehirde bir kaynaşma olmalı, cemaat avlulara sığmamalı, sokaklara, caddelere, meydanlara taşmalıdır.

Müslümanların başını çeken zevatın birinci işi tashih-i itikat, ikinci ise ikame-i salattır, yani beş vakit namazı dosdoğru eda ettirmektir.

Zamanımızda ahali-i müslimenin büyük kısmı sabah namazı vaktinde leşler gibi uyuyor.

Kur'anda "Onlar namazı terk ettiler ve şehvetlerine uydular" buyruluyor.

Eyüp semti dışında sabah namazı vaktinde dükkanlar açılmıyor.

Müslümanların sevdiği ulema, fukaha, meşâyih, seçkin kişiler, ziyalı (aydın) dindarlar bilhassa sabah namazlarında camilere gelmeli ki, seven halk da gelsin.

Peygamberimiz (Salat ve selam olsun ona) "Münafıklar sabah ve yatsı namazlarındaki hayr ve bereketi bilmiş olsalardı, sürünerek bile olsa (camiye ve cemaate) gelirlerdi" buyurmuşlardır.

Zamanımızda yürümeye ve sürünmeye hâcet yok. Müslümanların çoğunun otomobili var, binsinler camiye gitsinler. Otomobillerini, camiye gitmekten daha hayırlı bir işte kullanacak değiller ya.

Zengin Müslümanlar sabah namazına giderken yetişkin oğullarını da yanlarına alsınlar.

Hacı namaza kalkıyor. Ayaklarının ucuna basarak abdest alıp namaz kılıyor. Neymiş, oğlu Metin uyanmasınmış, bir hafta sonra imtihanı varmış. Ne günlere kaldık ya Rabbi! Bu ne biçim Hacı...

Ben kendimi temize çıkartıp aklayan bir kimse değilim, biz diyorum...

Biz Müslümanlar bugünkü halimizle iflah olmayız.

Memlekette dehşetli maddî kalkınma ve zenginlik varmış... Bu, islamî bir ölçü ve kıstas değildir. Bir İslam toplumunun hali namaza ve cemaate devamından anlaşılır. Bir de parayla, malla, dünya zenginlikleriyle olan muamelâtından... Sabah namazlarında yüzde 99'u leşler gibi uyuyan Müslüman bir toplum iflah olmaz, necat bulmaz.

Bilhassa sabah namazlarını ve cemaati terk eden Müslüman bir toplumun zenginliği, maddî kalkınması, yüksek binaları (ve zinaları)  keramet değil, istidractır, sonu iyi olmaz.

Ne günlere kaldık!.. Bunları yazmak bana kaldı...

Mehmet Şevket EYGİ - 1 Temmuz 2011 Cuma