Cemaatle Namazda Selami imamdan sonra vermek

Başlatan wi11m001, 09 Kasım 2012, 12:06:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wi11m001

S.A.
Bazi kisileri Namazda Imamdan sonra Selam verdiklerini görüyorum, yani Imam sag ve sol selam verdigini bekliyorlar, sonra selam veriyorlar. Bunu cogu zaman diger Mezhebe tabii olanlar yapiyor.

Biraz sorudum ve
1) Safii ve Hanbeli Mezhebinde Namazin 1 Selam ile tamamlanmis oludugunu ve onun icin Imamin sehiv secdesini yapip yapmadigini bilmedikleri icin selami bekleyip sonra  selam verdiklerini okudum

2) Namazda Selamin 1 Rukun oldugunu, ve yine bazi Mezhepde Imamdan sonra Rukunu yapmak tavsiye edildigi icin yaptiklarini okudum

ve yine biryerde Hanefi Mezhebindede Imamdan sonra, cok beklememe sartiyla Rukunu yapilmasinin daha iyi oldugunu duymustum (cünkü yoksa Imamdan önce yapma tehlikesi var diye)

Soru:
*) Hanefi Mezhebinde Imamdan sonra bir Rukünu yapmak caiz mi, tavsiye ediliyormu, veya Imamla ayni zamanda yapilmasimi daha efdaldir?
*) Hanefi Mezhebinde Imamin 2 Selami vermesini bekleyip sonra selam vermekde bir mahzur var midir, hangisi daha faziletlidir?
Hadisi Serif: "Kim Allah'tan baska ilah olmadigina Allah'in bir ve seriksiz olduguna ve Muhammed'in onun kulu ve Resulu (elcisi) olduguna, keza Hz. Isa'nin da Allah'in kulu ve elcisi olup, Hz. Meryem'e attigi bir kelimesi ve kendinden bir ruh olduguna, keza cennet ve cehennemin hak olduguna sehadet ederse, her ne amel uzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktir." Buhari, Enbiya 47; Muslim, Iman 46, (28); Tirmizi, Iman 17, (2640)

azizistanbul

hanefi mezhebinde hangisi yapılıyorsa o hanefi için uygun olan görüştür.

şafii ile hanefiiyi karşılaştırdığınız zaman hangisi uygundur hangisi efdaldir onu bilemeyiz ama dediğim gibi hanefi mezhebinin  müntesipleri hanefi mezhebinin çizgisini uygulamaktadırlar.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

apili474

imam uyduysan bütün mesuliyyet ona aittir. sehiv secdesi yapması icap eden bir durum olurda yapmazsa cemaatin namazı sahih olur.namaz olur imamın namazının sevabı eksik olur.

wi11m001

Alıntı yapılan: azizistanbul - 10 Kasım 2012, 00:33:53

şafii ile hanefiiyi karşılaştırdığınız zaman hangisi uygundur hangisi efdaldir onu bilemeyiz ama dediğim gibi hanefi mezhebinin  müntesipleri hanefi mezhebinin çizgisini uygulamaktadırlar.

Hanefi Mezhebine göre Cemaatin Imamina uymasi ve Rukünleri yapmasi hakkinda, kaynaklar verebilirmisiniz?
Hadisi Serif: "Kim Allah'tan baska ilah olmadigina Allah'in bir ve seriksiz olduguna ve Muhammed'in onun kulu ve Resulu (elcisi) olduguna, keza Hz. Isa'nin da Allah'in kulu ve elcisi olup, Hz. Meryem'e attigi bir kelimesi ve kendinden bir ruh olduguna, keza cennet ve cehennemin hak olduguna sehadet ederse, her ne amel uzere olursa olsun Allah onu cennetine koyacaktir." Buhari, Enbiya 47; Muslim, Iman 46, (28); Tirmizi, Iman 17, (2640)

Mücteba

Alıntı yapılan: wi11m001 - 10 Kasım 2012, 15:09:28
Alıntı yapılan: azizistanbul - 10 Kasım 2012, 00:33:53

Hanefi Mezhebine göre Cemaatin Imamina uymasi ve Rukünleri yapmasi hakkinda, kaynaklar verebilirmisiniz?

http://www.sadakat.net/bueyuek-slam-lmihali/47-bii-namaz-kitab/1801-mamlk-ve-cemaat.html

azizistanbul

türkiyede basılan ilmuhallerin  cemaatle namaz bahsine bakarsanız orada imam ve cemaate taalluk eden hususları görürsünüz.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ