Kurban Kesmemenin Bedeli: Gerçek Bir İbretlik Hikâye

Başlatan meftun, 30 Mart 2026, 18:20:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

meftun

Günümüzde bazı insanlar, maddi sıkıntılar veya farklı gerekçelerle kurban ibadetini erteleyebiliyor. Ancak bazen insanın karşılaştığı olaylar, bu ibadetin hikmetini çok daha derin bir şekilde anlamasına vesile oluyor. Aşağıda okuyacağınız insan ve hayat dergisinden mehmet çapar  tarafından kaleme alınan  yaşanmışlık, tam da böyle bir ders niteliğindedir.

Kurban konusu açıldığında eskiden pek üzerinde durmaz, hatta bu meseleye biraz mesafeli yaklaşırdım. Özellikle bir sıkıntı yaşayan kişiye "şifa niyetine kurban kes" denmesini anlamakta zorlanırdım. Bu tür tavsiyeleri yapanların bizi tam anlamadığını düşünürdüm.

Zaman geçti, kurban bayramı yaklaştı. Önceki yıllarda kurban kesmiş olsam da ödeme konusunda ciddi zorluklar yaşıyordum. Borç bitmeden neredeyse yeni kurban dönemi geliyordu. Bu yüzden içimde bir tereddüt oluşmuştu.

Derken bir gün beklemediğim bir yerden elime bir miktar para geçti. Fakat bu para ne tam anlamıyla kurbana yetiyordu ne de diğer ihtiyaçları karşılamaya. İçimden "Bu şartlarda bana düşmez" diyerek kurban kesmemeye karar verdim. Hatta yurt dışına göndermeyi düşündüm ama o fırsatı da değerlendiremedim.

💸 Para Nasıl Eriyor?

Bayramın ikinci günü eve döndüğümde eşim telaşla "Ocak arızalandı, gaz kaçırıyor!" dedi. Hemen bir tanıdık çağırdık, hortumu değiştirdi. Küçük bir masraf yaptık ama sorun çözülmedi. Ertesi gün mecburen yeni bir ocak almak zorunda kaldık.

Ardından bayram sonrası yaşanan bir olay daha... Kendini doktor olarak tanıtan bir dolandırıcıya, hiç ummadığım bir şekilde para kaptırdım. O an adeta insanın basireti bağlanıyor, olanı biteni fark edemiyorsunuz.

🧠 "Bir de Doktora Gidelim" Derken...

Aynı günlerde oğlum için psikolojik bir destek almamız gerektiği söylendi. Daha önce farklı doktorlara gitmiş ve bir sonuç alamamış olmamıza rağmen, bu sefer "ünlü" bir doktora gittik.

Seanslar yapıldı, ücretler ödendi... Sonunda doktorun söylediği tek şey şuydu:

"Çocukta hiçbir problem yok."

Toplamda ciddi bir meblağ harcanmıştı.

⚖️ Hesap Ortada

Küçük küçük başlayan harcamalar büyüdü...

Ev masrafı
Dolandırıcılık
Doktor ücretleri

Derken toplam rakam, kurban parasını kat kat geçti.

İnsan ister istemez şu soruyu soruyor:
"Baştan kurban kesilseydi ne olurdu?"

🧬 Daha Bitmedi...

Aradan bir süre geçtikten sonra bu defa ciddi bir sağlık problemi ortaya çıktı. Doktorlar ameliyat gerektiğini söyledi. Defalarca hazırlık yapıldı, testler verildi, kan alındı...

Ancak sonunda ameliyat olmadan hastalık kendiliğinden geçti.

Bu süreçte insan şunu çok net anlıyor:
Bazen Allah, daha büyük bir imtihan vermeden küçük uyarılarla kulunu kendine getiriyor.

📌 ÇIKARILACAK DERS

Bu yaşananlardan sonra anladığım gerçek şu oldu:

👉 Kurban sadece maddi bir ibadet değildir
👉 Aynı zamanda bir teslimiyet ve sadakat göstergesidir
👉 İhmal edildiğinde ise insan farklı şekillerde imtihan olabilir

İnşAllah bundan sonra bu konuda daha dikkatli olacağım.
Yandım ebedi hüsnüne meftun olarak
Kar etti dilim ruhuma efsun olarak..