Sadakat islami Forum

EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK => SAĞLIKLI YAŞAM => YİYECEK VE İÇECEKLER => Konuyu başlatan: Tuğra - 19 Ağustos 2009, 23:06:34

Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı 2009
Gönderen: Tuğra - 19 Ağustos 2009, 23:06:34
Közlenmiş patlıcan çorbası (4 kişilik)

(http://www.maksimum.com/yemeicme/images/tarif/ymk_968_s.jpg)

Malzemeler:

2 kaşık un
2 kaşık tereyağı
2 bardak süt
3 tane közlenmiş ve kabuğu soyulmuş patlıcan
1 çorba kaşığı limon suyu
Biraz muskat
3 bardak tavuk suyu
Toz biber, tuz, sarımsak ve taze fesleğen yaprakları

Hazırlanışı:

Yağ ve un kavrulduktan sonra içine azar azar süt ve tavuk suyunu ilave ediyoruz. Baharatları da ilave ettikten sonra közlenmiş patlıcanları minik parçalara ayırarak kaynayan çorbaya koyuyoruz. Limon suyunu da ekleyerek çorbayı kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Fesleğen yapraklarını koyarak servis ediyorsunuz. Dilerseniz tavuk suyuyla beraber bir miktar tavuk da olabilir ya da üzerine kızarmış badem de koyabilirsiniz.

Bal kabaklı çorba (6 kişilik)

(http://www.yemektarifci.com/yemek_resim/ffc83dca2d32caf2d6ab.jpg)

Malzemeler:

Büyük bir bal kabağının yarısı
Bir adet orta boy soğan
1 kaşık sızma zeytinyağı
1 bardak süt
1 yumurta

Hazırlanışı:

Büyük bir bal kabağının yarısını haşlıyor ve püre haline getiriyoruz. Bir soğanı sızma zeytinyağında kavurarak öldürüyoruz. Sonra bunu haşladığımız bal kabağının içine ilave ediyoruz. Ayrı bir yerde bir bardak sütü bir yumurta ile çırpıyoruz. Sonra çorbanın üzerine terbiye edip bir müddet kaynatıyoruz. İsteğinize göre çeşitli baharatlar katabilirsiniz.

Kabak ve patates çorbası

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/patates_ve_kabak_corbasi.jpg)
      
Malzemeler:

2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 soğan, yemeklik doğranmış,
2 patates, küp küp doğranmış,
1,5 lt su, 2 kabak, soyulup küp küp doğranmış,
1-2 avuç dolusu doğranmış maydanoz, tuz,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
4 yemek kaşığı taze soğan, doğranmış.

Hazırlanması:

2 yemek kaşığı zeytinyağında soğanı ve patatesleri 2-3 dakika kavurun. Suyu tencereye ekleyin. Kaynayınca kabakları ilave edin. Kısık ateşte 8-10 dakika kaynatın. Bu arada 4 yemek kaşığı zeytinyağını doğranmış taze soğanlarla rondodan veya blendırdan geçirip bir kenara alın. Patatesler yumuşayınca doğranmış maydanozları ve tuzu ekleyin. Çorbayı blendırdan geçirin. Tabaklara aldığınız çorbanın üzerine soğanlı yağdan damlatarak servis yapın.

curcuna.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 20 Ağustos 2009, 10:36:35
İslim kebabı (15 adet)

(http://www.cur-cuna.com/tr/dosya/ramazan/image/rama0035c.jpg)
      
Malzemeler: 1,5 kg ince uzun patlıcan, 4-5 adet çarliston biber, irice doğranmış, 3-4 adet küçük domates

Köfte için: Yarım kg kıyma, 1 yumurta, 1 kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 2-3 dilim ekmek içi (fırında kurutulup rondoda çekilmiş), tuz, karabiber

Sos için: 2-3 domates, sıvıyağ, 1 çay bardağı su, tuz

Hazırlanması: Patlıcanların kabuklarının bir kısmını ortadan kesin, böylece diğer dilimlerin kenarlarında çizgiler kalsın. Dilimleri tuzlayın veya tuzlu suda bekletin. Bu arada köfteyi hazırlayın. Köfte harcındaki tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.

Harçtan yumurtadan biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Cam tepside fırına sürüp 200C’de pişirin. Köfteler pişerken patlıcanları kızgın yağda hafif pembeleşene kadar kızartın. Derin bir kaseye 2 patlıcan dilimini karşılıklı yerleştirin.

İçine bir köfte koyup patlıcanları üzerine kapatın. Kaseyi ters çevirin, kebabı fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 1 biber dilimi ve 1 domates dilimi yerleştirip kürdan batırın ve 200C’de pişirin. Sosu için domatesleri soyup rendeleyin. Biraz sıvıyağ ile tavada öldürün, suyu ilave edip kaynatın. Tuzunu da ekledikten sonra tabaklara paylaştırın.

Sakızlı güllaç

(http://www.cur-cuna.com/tr/dosya/ramazan/image/rama0035d.jpg)
      
Malzemeler: 1 paket güllaç yufkası (10-14 adet arası) , 2 litre süt, 3-3,5 su bardağı toz şeker, sonradan ilave etmek üzere 2-3 yemek kaşığı gül suyu

Arasına: 1 paket sakızlı muhallebi, yarım litre süt

Üzerine: Nar, ceviz

Hazırlanması: Sütü ve toz şekeri iyice ısınana kadar pişirin. Sakızlı muhallebiyi yarım litre süt ile hazırlayın. Bir güllaç yufkasını kırarak büyük boy dikdörtgen borcama yerleştirin. İkinci yufkaya da aynı işlemi uygulayın.

Üzerine kepçeyle sütten gezdirin. Yufkaların yarısını bitirince üzerlerine muhallebiyi yayın. Geri kalan katları da tamamlayın. En üst kata gelince artan sütün içine gül suyu ilave edip güllacınızın üzerine gezdirin. (yufkalar bütün sütü çekiyor, merak etmeyin.) Eğer ertesi gün için hazırlıyorsanız üzerini streçleyip dolaba kaldırın. Ertesi gün nar ve cevizle süsleyip servis yapın.

curcuna.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: mardin - 20 Ağustos 2009, 10:39:46
tugra valla yine döktürmüşsün eline yüregine saglık
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Budak - 20 Ağustos 2009, 16:34:41
İslim kebabına da  bayılırım. Elerine sağlık Tuğra kardeşim.
Başlık: Ramazan'ı Şerif geldi hoş geldi
Gönderen: Tuğra - 20 Ağustos 2009, 22:12:24
Teşekkürler,
----------------------------------------------------------------------------------------

      
“Ey ay yüzlü sevgili, Ramazan ayı geldi. Sofranın üstünü ört, yücelikler yolunu aç.” (Mev-lânâ. Divan-ı Kebir 2: sayfa 14 - beyit: 114.) İftarıyla, sahuruyla, topuyla, davuluyla On Bir Ayın Sultanı’na kavuştuk.

Bütün İslam âlemine ve yurdumuza hayırlı olsun. Ramazan ayı, ibadetlerin doruğa çıktığı, duaların Hz.Allah katından çevrilmediği, tövbelerin reddedilmediği, sevapların bire bin verildiği inanılmaz bir aydır. Ramazan ayını bu aya mahsus oruçla, zekat, hayır ve diğer ibadetlerle geçirmek her Müslüman için bir kazançtır.

Bütün İslam aleminde olduğu gibi yurdumuzda da, Ramazan ayı, büyük coşku ile kutlanır. Kişisel iftarlar veya çeşitli kamu kuruluşları, vakıflar ve dernekler tarafından kurulan çadırlarda kurulan iftar sofraları davetler, yardımlaşmalar, birlikte gerçekleştirilen mukabeleler toplumsal dayanışmaya farklı bir boyut kazandırır, toplumda sevgi ve saygı artar.

Ramazan, Anadolu’da daha gelmeden büyük hazırlıklara vesile olur. Evler temizlenir. Ramazan için erişteler, yufkalar hazırlanır. Her türlü yiyecek alışverişi tamamlanır. Bu alışveriş işinde evdeki hizmetliler ve mahallede bulunan dul ve dar gelirli kişiler de gözetilir, onların da Ramazan alışverişine yardımcı olunur. Ve arefe günü gelir, ikindi topuyla Ramazan’a “merhaba” denir.

Ramazan’da iftar ve sahur öğünleri bulunur. İftarda, genellikle, önce iftariyelikler yenir, sonra iftar yemeklerine geçilir. Bazı aileler, iftariyeliklerle orucu açtıktan sonra akşam namazını kılar, sonra yemek yerler. Bu, birden fazla yüklenilmediği için, sağlığa daha da uygun olur. İftar sofralarında aşırılıktan kaçınmalıdır. Yemekten sonra teravih namazına gidilir.

Sahur ise iftardan daha az yemeklerle kurulur. Genelde bir börek ve kahvaltılıklar, hoşaf veya çay eşliğinde yenilir. Börek yerine makarna veya ev eriştesi de yapılabilir.

Anadolu’da Ramazan bazı yemeklerle karşılanır.

Bayburt’ta ilk iftarda mutlaka evelik denilen kara pancar çorbası; ilk sahurda gendime pilavı yapılır.

Bolu’da ilk iftarda “tutacağız” diye tutmaç çorbası sahurda ise “eriştik” diye erişte pilavı yapılır.

Gümüşhane’de ilk iftarda mutlaka otuz gün “tesbih çeksin” diye pirinç pilavı yapılır.

Sinop’ta arife günü nokul; “tesbih çeksin” diye de ilk iftarda, siyah mercimekten çorba yapılır.

Konya’da iftar köftesi de iftariyelikler arasında tadımlık olarak sunulur. Ayrıca hısım, akraba ve dostlarla karşılıklı davetler yapılır; ailede nişanlı varsa onlarla da karşılıklı davetler yapılır.

Ramazan’ın on beşinde, gece, Bayburt’ta çoluk çocuk kapıları çalar “on beşimizi” verin diye gezerler. Fındık, fıstık vb. çerezlerle çocuklar sevindirilir.

Ramazan’ı sağlıklı geçirmek açısından gündüz öğünleri geceye uygulanmalıdır. İftarda sabah uyanmış gibi bir kahvaltı yapmak; akşam ve yatsı namazlarından sonra öğlen yemeği yer gibi bir iftar yemeği yemek; sahuru ise börek, makarna, erişte ile çay veya hoşaf eşliğinde geçirmek yerinde olur. Davetlerde bu mümkün değil, tabii… Bu durumda da az yemek suretiyle sağlıklı bir Ramazan geçirilebilir.

zaman
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 21 Ağustos 2009, 13:26:13
Erişte

(http://img2.blogcu.com/images/h/i/l/hilaltimur/soslu_eriste_2.jpg)

MALZEME:
Erişte için:
2 yumurta
1 yumurta dolusu su
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz

Pişirmek için:
2 su bardağı erişte (150 gr)
3 yemek kaşığı sadeyağ

Haşlama suyu için:
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı

Üstüne:
1 su bardağı beyaz peynir
¼ su bardağı maydanoz (kıyılmış)

(http://www.turksofrasi.com/galeri/Mikrodalga-Firinda-Eriste.jpg)

Yapılışı:

Bir kâseye yumurta, su, tuzu koy; unu ilave et, on beş-yirmi dakika sert bir hamur yoğur. İki beze yap, yaş bez altında 30 dakika dinlendir. Oklava ile bıçak sırtı kalınlığında (3 mm.) aç, bir bez üzerinde tepsermesini (hafif kurumasını) bekle. Kuruyan hamuru 4 cm genişliğinde şeritlere kes. Dört-beş tanesini üst üste koy, keskin bir bıçakla 3 mm. inceliğinde kes, bez üzerinde arada bir karıştırarak 1-2 gün kurut.

Eriştenin pişirilmesi:

Su, tuz ve yağı kaynat, erişteleri içine at, kaynamaya başlayınca ateşi kıs, kapak ört. 20 dakika haşla, süzdür, soğuk sudan geçir, tekrar tencereye koy. Bir tavada yağı kızdır, eriştelerin üzerine dök, peyniri ve maydanozları da serp, kapak ört. Çok hafif ateşte 10 dakika demlendir, lengeriye al.

Pideden pizza

Miladi takvimle hicri takvim arasındaki zaman farkı nedeni ile Ramazan ayı her yıl 11 gün öne kayar. Böylece Ramazan ayı hayatımız boyunca bütün mevsimlere rastlar. Bu mevsim değişikliği özenle hazırlanan iftar ve sahur sofralarında da kendini gösterir.

Fakat hangi mevsim olursa olsun Ramazan ayının değişmez tadı bir ay boyunca gece gündüz demeden itina ile hazırlanan Ramazan pidesidir. Mis gibi kokusuyla metrelerce uzaktan insanı esir alan, uğruna saatlerce fırın kapısında beklenen Ramazan pidesi iftar sofralarının baş tacıdır. Birçok güzel geleneğin yok olduğu günümüzde zamanın akışına rağmen Ramazan pidesinin unutulmaması büyük bir şans. Biz de geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran pideyi günümüzün favori yiyeceklerinden olan pizzaya dönüştürdük.

Pizzanın pideden geldiğine dair bir şehir efsanesi de anlatılır. Osmanlı orduları İtalya’da küçük bir liman kentini fethetmiş. İşte bu kentin limanında bir levent, iskelede oturmuş bir şeyler atıştırıyormuş. Meraklı bir İtalyan onu izlemiş yediğinin ne olduğunu sormuş. Ağzı tıka basa dolu olduğu için pide demek yerine ‘pizza pizza’ demiş. İtalyan, leventten tarifini istemiş. Pidenin tarifini veren levent İtalya’dan sıkılmış olacak ki ‘üzerine ne koyarsan koy’ demiş. O günden sonra pizza bütün İtalya’da yayılmış.

(http://www.yemex.com/upload/450x450/pideli-pizza-ziyafet-1.jpg)

Pideli pizza
      
1 bütün pide ortadan ikiye bölünür. Üst kısmı çıkarılır. Pidenin alt kısmı bir fırın tepsisine konur. Salça, süt, sıvı yağ ve biraz kekik serpilerek karıştırılır. Bu karışım pidenin her tarafına gelecek şekilde sürülür. Bir kapta ince ince doğranmış biberler, salam veya sucuklar dilimlenerek eklenir. Arzu edilen şekilde doğranmış domateslerle birlikte hep beraber karıştırılır. Bu karışım pidenin üzerine yayılır. En son rendelenmiş kaşar serpiştirilerek fırına verilir. Sıcak servis yapılır.

Pideli Pizza

(http://3.bp.blogspot.com/__Yy8twt3DgM/RvgSQn72uKI/AAAAAAAAAH0/-UAxaEaS3g0/s320/IMG0485A.jpg)

MALZEME:
1 orta boy pide
2 sivri biber
1 domates
2 fincan süt
1,5 yemek kaşığı salça
Sucuk, salam dilimleri
100 gr rendelenmiş kaşar
Yarım fincan sıvı yağ

Kekik
Not: Arzu edilen her türlü malzeme eklenebilir.

zaman
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Himmet - 21 Ağustos 2009, 16:34:56
Erişte için küçük bir püf noktası:

Suyunu ilave etmeden önce tereyağı ile kısık ateşte biraz kavurun.(ara ara kahverengiye dönünceye kadar) Faklı bir lezzeti oluyor.Tavsiye ederim.

Tarifler için teşekkür ederiz.Güllacı bir de bu şekilde deneyelim.Bakalım nasıl olacak?  :)
Başlık: İftarda unutmamanız gereken yemek!
Gönderen: Tuğra - 21 Ağustos 2009, 17:54:31
Yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Metobolizma iyice yavaşlayacak. Yemeyi unutmamanız gereken bir gıda var. Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, Ramazan'da sağlıklı oruç tutmak için "Meyve ve sebzeyi bol yiyin, iftarda suya yüklenmeyin, sofranızdan bulgur pilavını eksik etmeyin, yürüyüş yapmaya çalışın" tavsiyesinde bulundu...

Ramazan'da iftar ve sahur öğünlerini bölerek 3-4 öğüne yaymanın sindirim sistemi düzeni açısından önemli olduğunu vurgulayan Diyetisyen Hilal Acar, "Yaklaşık 14 saatlik açlıktan sonra ağır yemeklerle bir anda yükleme yapmak midede yanma, gaz, bulantı, kabızlık gibi pek çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Bu problemleri en aza indirmek için iftarımızı iftariyeliklerle ve yağdan fakir bir çorbayla açıp 30 dakika kadar mideyi dinlendirip sonra ana yemeğe geçmek fayda sağlar” dedi.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Sağlıklı yaşamın temeli olan egzersizin Ramazan'da daha çok önem kazandığını ifade eden Acar "Uzun süreli açlıklar sonunda yavaşlayan metabolizma hızımız ve tüketilen kalorisi yüksek hamur işi, yağlı et ürünleri ve tatlılar kilo almayı kolaylaştırır. İftar sonrası yapacağımız yürüyüşler hem sindirim problemlerini azaltır, hem de metabolizma hızını düzenleyerek kilo almayı engeller."

BULGUR PİLAVINI UNUTMAYIN

(http://www.internethaber.com/images/news/100959.jpg)

Ramazan'da sebze-meyve grubu ihmal edilip, et ürünleri, hamur işleri, tatlılar, pilav-makarna gibi yiyeceklerin daha çok tüketildiğini söyleyen Hilal Acar, şöyle devam etti: "Pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı gibi posası yüksek besinler tercih edilmeli. Daha hafif ve sağlıklı olması için yemekler, kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.”

İnternethaber
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: tarihman - 21 Ağustos 2009, 19:06:21
Akşamın yaklaştığı şu saatlerde yemeklere bakmadan geçemedim. Hepsi bir birinden güzel tarifler. Himmet kardeş, sütlacı yapsın da bizi  davet etsin. Bakarsın geliriz. :)
Başlık: Sahur'a Özel Menüler
Gönderen: Lika - 22 Ağustos 2009, 01:18:40
(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/hazir_yufkadan_kol_boregi.jpg)

malzemeler:

    * 4 yufka
    * 1,5 su bardağı süt
    * 1 yumurta
    * 3 yemek kaşığı zeytinyağı
    * beyaz peynir
    * kıyılmış maydanoz
    * 1 yumurtanın sarısı
    * çörek otu

not: peynirli maydanozlu iç yerine patatesli veya kıymalı iç de hazırlayabilirsiniz.

hazırlanması:

   1. süt, yumurta ve yağı bir kaseye alıp çırpın.
   2. ezilmiş beyaz peyniri ve kıyılmış maydanozu ayrı bir tabakta karıştırın.
   3. yufkanın birini masaya yayın. yarısına kadar harçtan sürün. diğer yarısını yufkanın dörtte üçünü kaplayacak şekilde kapatın. aynı harçtan onun da üzerine sürün.
   4. peynirli içi yufkanın üzerine yayın. yufkanın kenarlarını içe doğru kıvırıp yufkayı rulo şeklinde sarın. ruloyu ortadan ikiye kesin ve yağlanmış tepsiye yanyana dizin. aynı işlemi diğer üç yufka içinde yapın. sütlü harçtan arttıysa ruloların üzerine sürün. bir yumurtanın sarısını çırpıp ruloların üzerine sürün. çörek otu serpip börekler kızarana kadar pişirin.

...

Zeytin Mezeli Ekmek

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e20120a5458782970c-800wi)

Zeytin mezesi yabancıların tapenade dedikleri içinde zeytin, kurutulmuş domates, kapari, ançuez, balzamik sirke, zeytinyağı ve baharatlar içeren bir karışım. Siz istediğiniz bir markayı veya zeytin ezmesini isteğinize göre yukarıda saydıklarımın bir kısmıyla karıştırarak da kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

    * 1 + üçte bir su bardağı su
    * 1 küçük kavanoz siyah zeytin mezesi / ezmesi
    * 1 küçük kavanoz yeşil zeytin mezesi / ezmesi
    * 3,5 veya 4 su bardağı un
    * 1 yemek kaşığı toz şeker
    * 1 tatlı kaşığı instant maya

Hazırlanması:

   1. Malzemeleri makinanızın sırasına göre kabınıza koyun -benim makinamdaki sıra su, mezeler, üzerini örtecek şekilde un, bir köşeye şeker, ortaya ise maya şeklinde - ve normal ekmek ayarında, iyi kızarmış seçeneğinde çalıştırın.
   2. Hamur karışırken un gözünüze az gözüktüyse yavaş yavaş ilave edin. Yaklaşık 3 saat 20 dakikanın sonunda çıkartıp ekmeğinizi bir müddet dinlendirdikten sonra kesip servis yapın.


Afiyet olsun

portakal ağacı

Başlık: İftardan sonra 1 şişe maden suyu!
Gönderen: Tuğra - 22 Ağustos 2009, 01:33:33
Teşekkürler Lika,bu kadar yemeği hazmetmek gerek...  e60))

(http://www.internethaber.com/images/news/101015.jpg)

İftardan sonra içeceğiniz 1 şişe maden suyu, gün boyu boş kalan ve dinlenen mideyi rahatlatıyor. İşte faydaları;İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Uluslararası Tıbbi Klimatoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, maden suyunun, terlemeyle vücuttan atılan su ve mineral kaybını desteklerken, gün boyu boş kalan ve dinlenen midenin iftar sonrası yorulmasını önleyip rahatlamasına da yardımcı olduğunu bildirdi.

Karagülle, yaptığı yazılı açıklamada, maden suyunun insan sağlığı için yaşamsal önem taşıyan doğal mineraller açısından zengin olduğunu belirterek, minerallerin maden sularından emilerek vücuda alınmalarının diğer besinlere göre çok daha kolay olduğunun altını çizdi.

Maden suyunun, vücudun günlük fizyolojik olaylarda ihtiyaç duyduğu mineralleri doğal olarak içerdiğine işaret eden Karagülle, normal bir yetişkinin günlük su ihtiyacının ortalama 2,5 litre olduğunu ifade etti.

Bu miktarın 1 litresinin maden suyu olarak alınmasını öneren Karagülle, Ramazan'da maden suyu tüketiminin, bu nitelikleri nedeniyle özellikle daha önemli bir hale geldiğini kaydetti.

Karagülle, Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi ve sıcaklarla birleşmesi nedeniyle artacak su gereksinimini karşılamada ve terlemeyle vücuttan atılan su ve mineral kaybına karşı maden suyu içilmesinin sağlıklı olduğunu belirtti.

Sahur ve iftarda maden suyunun içecek olarak iyi bir seçim olacağını, sahurda maden suyunun gün boyu ihtiyaç duyulan su ve mineral miktarını birlikte sağladığını belirten Karagülle, maden suyunun sindirimi kolaylaştırıcı etkisiyle iftar sonrası da içilebileceğini, iftardan sonra sürekli çay veya kahve içmek yerine maden suyu tüketiminin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Karagülle, maden suyunun uygun düzeylerde bikarbonat içermesi nedeniyle midede asit fazlalığını baskılayarak, yanma ve ekşimeyle seyreden mide rahatsızlıklarında yararlı etkileri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Maden suyu, oruç tutanların sindirim sistemi fonksiyonlarını destekleme ve dengelemesi nedeniyle önemli bir rol oynayabilir. Özellikle oruç tutanlara bol doğal sular yanında mutlaka maden suyu da tüketmelerini öneriyoruz. Maden suyu, terlemeyle vücuttan atılan su ve mineral kaybını desteklerken, gün boyu boş kalan ve dinlenen midenin iftar sonrası yorulmasını önleyip rahatlamasına da yardımcı olur.''

internet Haber
Başlık: 'Üç tunç tas has hoş hoşaf' nasıl yapılır?
Gönderen: Lika - 22 Ağustos 2009, 04:03:08
Afiyet olsun :)

(http://medya.zaman.com.tr/2009/08/22/hosaf.jpg)

'Ramazan sofralarının baş tacı içeceği ne?' diye sorsak, hemen hepimiz hoşafı ilk sırada sayarız. Çünkü o bizim en hoş geleneksel içeceğimizdir.

Ramazan ayı boyunca evlerimizden eksik olmadığı gibi düğünlerde ve bayramlarda ille de pilavla hoşaf isteriz. Kelime olarak 'hoş su' (Hoşâb'tan) anlamına gelen hoşaf; yazın taze, kışın ise kuru meyvelerin su ve şeker ile kaynatılmasıyla elde edilir. Her zaman söylendiği gibi taze meyvelerden yapılanına komposto, kuru meyvelerden yapılanına hoşaf denmez, her iki hali de aslında bizim kültürümüzde hoşaftır. Yazın erik hoşafı denir, kışın kuru erik hoşafı. Bu haliyle komposto sadece hoşafın alafranga ismi olsa gerek!

Hoşafı hoş kılan bir diğer unsur da kaşıkla yenilen, suyunun içindeki meyve taneleri. Sahurda içeceğiniz bir iki bardak veya kase hoşaf, kan şekeri seviyenizi koruyabilir. Bu mahiyeti bile hoşafı vazgeçilmez kılmaya yeter. Hazır çarşı-pazarda meyve bolluğu yaşanırken sofralarımızı bu içecekten mahrum etmeyelim dedik ve hoşaf hazırlamanın inceliklerini sizinle paylaşalım istedik. Yemek kültürü ile ilgili yazılarından tanıdığımız, Çiya Restoran'ın sahibi Musa Dağdeviren bu konudaki bilgi, deneyim ve araştırmalarını bizimle paylaştı. İşte Dağdeviren'in önerileri:

Bazı meyvelerin tadını artırmak veya aromasını güçlendirmek için içine çeşitli baharatlar katabilirsiniz. Mesela üzüme karanfil, kayısıya limon veya tarçın gibi... Eskilerde olduğu gibi bulabilirseniz çiçek suları (gül, turunç çiçeği, portakal çiçeği, limon çiçeği, papatya) da ekleyebilirsiniz. Ayrıca diyelim ki şeftali hoşafı yapıyorsunuz, soyduğunuz kabukları kaynattığınız suyun içine atarsanız hem renk verir hem de kokusunu yoğunlaştırır. Aynı şekilde ayva, armut, elma, kayısı gibi meyveleri çekirdeğiyle kaynatırsanız koku ve rengini daha çok beğenirsiniz.

Bütün bunların yanında içeceğiniz hoşafta meyve tadını yoğun bir şekilde almak mı istiyorsunuz; şayet kuru meyveden yapacaksanız, bir gece öncesinden suda bekletiyorsunuz. Taze meyveden yapacaksanız da kullanacağınız meyvenin yarısını önceden iyice kaynatıp tülbentten geçiriyor ve bir gece bekletiyorsunuz. Meyvenin diğer kısmıyla beraber tekrar kaynatıyorsunuz.

Pek çok vitamini bünyesinde barındıran meyvelerin içine şeker ve suyun girmesiyle hem hazmı daha kolaylaşıyor hem de daha faydalı hale geliyor. Kuru kayısı hoşafı yüksek ateşe iyi geliyor, kuru üzüm hoşafı aşırı yorgunluk ve bitkinliği gideriyor. Ayva hoşafının ağızdaki yaraları iyileştirdiği biliniyor. Erik hoşafına gelince; idrar söktürüyor, kalbi güçlendiriyor, iştah açıp kan yapıyor ve eklem kireçlenmesine iyi geliyor.

***

Böğürtlen hoşafı

Malzemeler: 1 kilo böğürtlen, 4 su bardağı su, 4 çorba kaşığı şeker (isteğe göre çoğaltılabilir).

Hazırlanışı: Böğürtlenlerin yarısını yoğurun, şeker ilave edilip bir gece bekletin. Sonra tülbentten geçirin. Kalan böğürtlenleri diğer malzemelerle birlikte iyice kaynatın. İçerisine bir çay kaşığı turunç çiçeği suyu eklenirse tadını çok daha güzelleştirir.

***

Kuru kayısı hoşafı

Malzemeler: Yarım kilo kuru kayısı, 4 su bardağı su, 4 çorba kaşığı şeker.

Hazırlanışı: Kayısıyı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün içine kendi çekirdeğini atarak kaynatın.

***

Vişne hoşafı

Malzemeler: 1 kilo vişne, 8-10 bardak su, 8 çorba kaşığı şeker.

Hazırlanışı: Vişnenin yarısını suda kaynatın ve tülbentten geçirerek posasını ayırın. Vişnenin kalan kısmı bu karışıma ve diğer malzemelere eklenerek kaynatılır.

***

Üzüm hoşafı

Malzemeler: Yarım kilo siyah üzüm, yarım kilo beyaz üzüm (çekirdekli), 4 bardak su, 4 çorba kaşığı şeker.

Hazırlanışı: Üzümlerin yarısını az bir suyla kaynatın, ezip tülbentten geçirin. Elde edilen karışıma diğer malzemeler eklenip kaynatın. Kaynarken içine bir tane karanfil (veya limon kabuğu, taze nane veya zencefil) katılırsa hoş bir koku elde edilir.

***

Dutlu badem hoşafı

Malzemeler: 200 gram badem, iki çorba kaşığı (silme) şeker, iki bardak su, 20 adet kuru dut.

Hazırlanışı: Badem çekirdeklerini şekerle beraber iyice dövün. Un haline geldikten sonra su ekleyin ve karıştırın. Üzerine kuru dut serpin.

ZAMAN
DİLEK GÜRAY
Başlık: Usta şeften Ramazan'a özel yemek tarifleri
Gönderen: Lika - 22 Ağustos 2009, 04:13:14
Türk mutfağının genç ve başarılı ustalarından Şef Eyüp Kemal Sevinç, CumaErtesi eki okurları için birbirinden nefis yemek tarifleri kaleme aldı. Uluslararası ödüllü Sevinç'in ilk önerileri yoğurtlu yarma çorbası, arpacık soğan ve mantar soslu piliç but dolması, nar ekşili imambayıldı ve bir tür meyve tatlısı olan haytayla...

Bereket ve huzuru beraberinde getiren en hayırlı aydır Ramazan. İftar ve sahur sofraları ile kendine has havası olan, bütün İslam âlemine heyecan veren aydır... O kadar güzel, o kadar farklı lezzetleri vardır ki sadece Ramazan yemekleri için ciltler dolusu kitaplar yazılabilir. Bu ayda bütün yemekler de kendine özgü tatlar içerir. Sofralarda sabır ve huzurla beklenen iftar vakti, burnumuza gelen nefis yemek kokuları ile Ramazan kutsallığını bize bir ay boyunca yaşatır. Uykudan uyanıp özenle hazırlanan sahur sofraları da ayrı bir önem taşır; maneviyatın doruğa çıktığı bu hayırlı ayda hazırlanan yemeklerin bereketi ve lezzeti de bol olur. Ramazan-ı Şerif'in bütün İslam alemine hayırlara vesile olmasını dilerim.

***

Yoğurtlu yarma çorbası

(http://medya.zaman.com.tr/2009/08/22/k-sevinc01.jpg)

(4 Kişilik )

Malzemeler: 120 gr buğday, 400 gr yoğurt, 1 bağ reyhan otu, 5 gr tuz

Malzemeler: 2 yemek kaşığı kırmızı biberli tereyağı.

Hazırlanışı: Buğdayımızı bir gün önceden ıslatıyoruz. Islanmış buğdayı tekrar sudan geçiriyoruz, tencereye aktarıyoruz. Buğdayın üzerini dört parmak geçecek şekilde su ilave ediyoruz. Orta ateşte haşlamaya bırakıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, çorbanın kıvamına göre yarmanın içindeki suyu çektiriyoruz. Haşlanan buğdayı hiç süzmeden yoğurtla karıştırıyoruz. İçerisine reyhan otu ve tuzu ilave ediyoruz. Çorba kâsesinin içinde kırmızı biber olan tereyağı eşliğinde servis edebilirsiniz.

Şefin notu: Yarmayı haşlarken kullandığımız su miktarı çok önemli. Çünkü haşlama suyu aynı zamanda çorbamızın yoğurdunu açacak kıvamda ayarlamalıyız ki nişastasını kaybetmeden ölçülü olarak hazır hale getirebilelim.

***

Haytalya
(http://medya.zaman.com.tr/2009/08/22/k-sevinc02.jpg)
(4 Kişilik )

Malzemeler: 2 adet yeşil elma, 8 adet çilek, 2 adet portakal, 2 adet kivi, 100 ml portakal suyu, 60 ml şekerli su, 4 ml gül suyu, 12 gr kavrulmuş pirinç fıstık, 40 gr su muhallebisi.

Hazırlanışı: Meyvelerin kabuklarını soyup ufak küp şeklinde doğruyoruz. Sıkılmış portakal suyunun içerisine su muhallebisini doğruyoruz. Doğranmış meyveleri ve şekerli suyu da ilave edip yavaş bir şekilde kaşık yardımı ile karıştırıp servis edeceğimiz kâselere koyuyoruz. Önceden kavurmuş olduğumuz fıstığımızı serpip, soğuk olarak servis ediyoruz.

Su muhallebisi malzemeler: 100 ml su, 100 ml süt, 50 gr şeker, 20 gr mısır nişastası

Hazırlanışı: Su, şeker ve sütü bir tencerede kaynatıp içine bir miktar su ile erittiğimiz mısır nişastasını ekleyip kaynatıyoruz. Sertleşen muhallebimizi bir tepsinin içerisine döküp soğuduktan sonra doğruyoruz.

Şefin notu: Şekerli su; 100 ml su ve 50 gr şeker ocakta kaynatılır ve soğutularak yapılır.

***

Arpacık soğan ve mantar soslu piliç but dolması

(http://medya.zaman.com.tr/2009/08/22/k-sevinc03.jpg)

(4 Kişilik )

Malzemeler: 800 gr piliç but, 80 gr arpacık soğan, 70 gr kültür mantarı, 2 dal rozmari, bir tutam tuz, bir tutam beyaz biber, 60 gr ayçiçek yağı, tavuk suyu,

İç pilav: 400 gr pirinç, 60 gr kuş üzümü, 80 gr iç fıstık, 200 gr kuru soğan, 2 diş sarımsak, 15 gr tarçın, 20 gr yenibahar, 15 gr karabiber,

15 gr kimyon, bir tutam tuz, 200 gr et suyu.

Hazırlanışı: Temizlenip ayıklanmış piliç butumuzu parçalamadan açıyoruz. Tuz ve beyaz biberle tatlandırıyoruz. Pirinçlerimizi en az üç kere soğuk suda yıkıyoruz; yarım saat ılık suda beklettikten sonra süzülmesi için süzgece bırakıyoruz. Bir tencerede, bir miktar yağ ilave ederek, iç fıstıklarımızı, orta ateşte, sararıncaya kadar kavuruyoruz. Yemeklik doğranmış kuru soğanlarımızı da ilave ederek sarımsakla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.

Bu arada, kuş üzümlerimizi de ılık suya ıslatmayı unutmuyoruz. Tabiî ki soğanlarımızla birlikte kavrulmuş fıstıkların içine, süzdürülmüş pirinçlerimizi de ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. 5 dakika daha kavurduktan sonra geri kalan malzemelerimizi koyuyoruz. Islattığımız, süzdürdüğümüz kuş üzümlerimizi ve baharatlarımızı da karıştırdıktan sonra, kaynamakta olan tavuk suyumuzu ilave ediyoruz. Pilavımızı, tenceremizin kapağını kapatarak, kısık ateşte, 5 dakika demlemeye bırakıyoruz.

Açılmış piliç butlarımızın içine iç pilavımızdan alabildiği kadar koyarak rulo yapar gibi sarıyoruz. Sarılmış butları tepsiye koyarak 190 C fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Bu arada bir tavada bir miktar yağ ilavesiyle arpacık soğanlarımızı soteliyoruz. Ardından slice (dilim halinde) doğranmış mantarlarımızı ve defne yaprağını da ilave ederek bütün malzemeyi soteliyoruz. Malzemenin içine et suyumuzu ilave ediyoruz. Zamanımızı iyi ayarlayarak, sosumuz hazır hale gelmek üzereyken, pişmiş olan tavuklarımızı fırından çıkarıyoruz. Bir servis tabağına, rulo tavuklarımızı dilimler halinde keserek koyuyoruz. Taze Rozamari ile kaynamakta olan arpacık soğanlı mantar sosumuzu üzerine gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz.

Şefin notu: Pirinçlerimizi suda bekletmeden önce en az üç kere soğuk suda yıkıyoruz. Bunun sebebi nişastasını kaybetmemesi. Yıkama işlemini sıcak suda bekletmeden önce yapıyoruz ki pirinçlerimizin kırılmasın.

***

Nar ekşili imambayıldı(nar ekişili patlıcan yemeği olarak isimi değiştirebiliriz, zira bu isim biraz tuhaf duruyor)

(http://medya.zaman.com.tr/2009/08/22/k-sevinc04.jpg)

(4 kişilik)

Malzemeler: 4 patlıcan, 6 adet kuru soğan, 2 adet domates, 100 gr. sızma zeytinyağı,

2 yemek kaşığı toz şeker, 3 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 adet sarı biber,

1 adet kırmızıbiber, 2 dal taze kekik, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı beyaz biber.

Hazırlanışı: Patlıcanlarımızı alacalı soyup istediğimiz küçüklükte kesip dolduracağımız yerinin kesiğini de bıçakla yapıp yağda kızartıyoruz. Diğer yanda söğüşlük doğradığımız soğanımızı orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Soğanımız hafif terleyip öldüğünde dilim dilim doğradığımız sarımsağımızı, salçamızı, nar ekşimizi ve rendelediğimiz domatesimizi ekliyoruz. Soğanlarımız tam pişip suyunu çektikten sonra tuzunu, şekerini, biberini ekleyip tadını kontrol ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. İçleri doldurulacak şekilde patlıcanlarımızı açıp soğanımızla dolduruyoruz. İmambayıldılarımızın üzerine sarı kırmızı biberlerimizi de dekor olacak şekilde doğrayıp fırına 160 dereceye verip renk almasını sağlıyoruz. İmambayıldılarımızı fırından alıp soğutuyoruz. Üzerlerine taze kekik dallarıyla süslüyoruz. Tatlı kaşığıyla sızma zeytinyağını üzerinde gezdirip aromasını artırıp servis ediyoruz.

Şefin notu: Hazırladığımız imambayıldı tabağımızı servis etmeden önce tabağın kenarlarını nar ekşisi ile süsleyebilirsiniz.

ZAMAN
EYÜP KEMAL SEVİNÇ
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 22 Ağustos 2009, 21:51:44
Ramazanda iftarların vazgeçilmezi çorbada farklı bir alternatif Akdeniz usulü domates çorbası. Malzemesi ve yapımı çok kolay. Şimdiden afiyet olsun. Çorbanın hazırlanışı şöyle.....

Akdeniz usulü domates çorbası

Malzemeler

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/984420090821112827143.jpg)

2bardak domates suyu
1çay bardağı arpa şehriye
1bardak et suyu
3kaşık margarin
3kaşık un
2bardak süt
Tuz-karabiber
maydanoz

Yemek Tarifi

Derin bir tencerede margarini eritip, içine unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar karıştırarak kavurun.
Unun rengi dönünce ocağı kısıp sırasıyla, et suyunu, domates suyunu, ve sütü ekleyip karıştırdıktan sonra, orta ateşte kaynatmaya başlayın.

Çorba kaynamaya başlayınca arpa şehriyeyi tencereye dökün; tencerenin ağzı açık olarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tuzunu biberini ayarlayın. Çorba pişince servis tabağına alın, üzerine kıyılmış maydanoz serptikten sonra sıcak olarak servis edin.  Afiyet olsun...

Ramazanda iftar akşamları için farklı bir seçenek patatesli samsa böreği. Hazırlanması ve malzemesi ile yapılması çok kolay böreğin tarifi şöyle; Önce malzemeler..

Patatesli samsa böreği

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/472020090820010721591.jpg)

Malzemeler :

* 4 su b.un
* 1 tatlı k.tuz
* 3 çorba k.zeytinyağı
* Su

İç harcı için:

* 5 haşlanmış patates
* 2 soğan
* Tuz, karabiber
* Sıvıyağ

Ara katlar için:

* 2 çorba k.tereyağı

Üzeri için:

* Yumurta sarısı

Hazırlanışı :

Hamuru için karıştırma kabına unu alın. Üzerine tuzu serperek harmanlayın. Ortasını açarak zeytinyağı ve alabildiği kadar ılık su ekleyerek hamuru yoğurun. Hazırladığınız hamuru ortalama 9 bezeye ayırarak merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın.

Diğer tarafta iç harcı için soğanları yemeklik doğrayarak sıvıyağda kavurun. Üzerine haşlanmış patatesleri küp doğrayarak ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayarak bir süre daha kavurun.

Açtığınız hamurları aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üst üste dizin. Üzerine bastırarak açın. Çiğ börek yapar gibi hamuru uzunlamasına şeritler halinde keserek daha sonra da yanlamasına kesin ve kareler elde edin. Her birine iç harçtan paylaştırarak zarf şeklinde kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizerek üzerine yumurta sarısı sürerek bir süre beklettikten sonra 180 derecelik fırında pişirin.

Tavuklu pilav

(http://img223.imageshack.us/img223/6093/resim133ev4.jpg)
      
Malzemeler:

1 bütün tavuk (fazla büyük olmasın), 2 su bardağı pirinç, 1 su bardağı kabukları soyulmuş badem (bademleri bir süre sıcak suda bekletirseniz kolayca soyulur), 1 su bardağı kabukları soyulmuş antepfıstığı, 1 adet patates, 1 yemek kaşığı tereyağı, 3 su bardağı tavuk suyu, 2 tatlı kaşığı tuz.

(http://img1.blogcu.com/images/m/e/l/meltemmutfakta/nohutlu_tavuklu_pilav.jpg)
      
Hazırlanması: Tavuğun derisini tamamen temizleyip, parçalara ayırın. Tencereye alıp üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle haşlayın. Pişmesine yakın bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tavuk haşlanırken pirinci yıkayıp, sıcak suyla 30-60 dak. ıslatın. Tavuk haşlandıktan sonra bir yemek kaşığı tereyağını tencereye alın. Yağ eriyince bademleri ekleyip 5 dakika kavurun. Pirincin suyunu süzüp tencereye ilave edin. Pirinçler şeffaflaşana kadar (5-10 dk) kavurun. Tavuk suyunu ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip kaynama noktasına gelene kadar harlı sonra kısık ateşte pişirin. Pilav pişerken eti kemiklerinden ayırıp didikleyin.

Teflon pilav tavasının altına soyduğumuz patatesi yuvarlak yuvarlak kesip dizin. Tavuk etinin yarısını patateslerin üzerine yayın. Antepfıstıklarının yarısını üzerine serpin. Pilavın yarısını ekleyin. Tavuk-fıstık-pilav sırasıyla devam edin. Spatulayla pilavın üzerini düzleştirin. Eğer yemeği birkaç saat sonrası için hazırlıyorsanız bu aşamadan sonra servise 15 dakika kalana kadar bu halde bekletin. Tencereyi ocağın en büyük gözünde yüksek ateşte 3-5 dakika tutun. Altını kısıp 10 dakika daha pişirin. Böylece pilav hem ısınmış hem de demlenmiş olur. En son tencereyi servis tabağına ters çevirerek servis yapın.

İrmikli Dondurmalı Kek

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/275820090820125520526.jpg)

Evde yapabileceğiniz güzel bir Ramazan tatlısı İrmikli dondurmalı kek. işte tarifi:


Malzemeler :

* 3 su b. süt
* 4 yumurta
* 1 su b. toz şeker
* 1 su b. irmik
* 1 çorba k. tereyağı
* 1 çay b. kuru üzüm
* 1 çay b. karışık kuru meyve

Sosu için:

* 1 çay b. toz şeker
* 1 kase karışık meyveler

Üzeri için:

* Dondurma

Hazırlanışı :

Tencereye 3 su bardağı sütü tencereye alın.Üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edin ve kaynamaya bırakın.Üzerine 1 su bardağı irmik ilave edin ve sürekli karıştırın. Sadece 2 dakika kaynatın.Parmak sıcaklığına geldiğinde içine 1 çorba kaşığı tereyağı ve 4 adet yumurta sarısı ilave edin ve karıştırın. 4 adet yumurta akını mikserle köpük olana kadar çırpın ve irmikli karışımın içine dahil edin. Kek kalıbına tereyağı ile manto yapın.Üzerine pirinç fındık ile kaplayın.

Kek kalıbına irmikli karışımı boşaltın. Kek kalıbından daha büyük olan bir fırın tepsisine su ilave edin.Üzerine irmikli kek kalıbını oturtun. İrmikli kekik önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

Sosu için karışık meyveleri içine kiraz ,kayısı,şefetli olabilir hepsini küp olarak kesin.Meyveleri tavaya alın.Üzerine 1 çay bardağı toz şeker ilave edip soteleyin.İrmikli keki kek kalıbından ters çevirip servis tabağına ilave edin.Üzerine meyveleri ilave edip servis edin.

Haber7
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 23 Ağustos 2009, 22:38:53
Buğday Aşı Çorbası

(http://www.yemekustasi.com/files/image/bugday_asi_corbasi.jpg)

Malzemeler

4 su bardağı su
1 adet haşlanmış kuzu gerdanı ve suyu
200 gram aşurelik buğday
1 kase yoğurt
1 adet yumurta sarısı
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızıbiber Tuz

Yemeğin Tarifi  
 
Tencerede 4 su bardağı suyla kuzu gerdanını 60-70 dakika pişirin. Suyu bir tencereye süzün. Akşamdan ıslanmış ve yıkanmış aşurelik buğdayı ilave edin. 30-35 dakika pişirin. Önceden pişirdiğiniz kuzu gerdanının etini ayıklayıp, incecik didin. Kaynamakta olan karışıma ekleyin.

Yoğurt ve yumurtayı çırpın. Hafifçe sulandırarak karışıma ekleyin. Haşlayıp, kibrit şeklinde doğradığınız havuçları da tencereye alın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Kıyılmış domatesleri ekleyin. 3-4 dakika kavurup, kırmızıbiberi ekleyin. Bu karışımı da çorbaya ekleyin. Tuzunu ayarlayarak servis yapın.

Sucuklu Gül Böreği

(http://www.inkapastanesi.com/images/buyukler/borekler/gul_boregi.jpg)

4 su bardağı un
250 gr margarin
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 kahve kaşığı tuz
yarım kahve kaşığı kabartma tozu
100 gr.sucuk
100gr. pastırma

Yapılışı

1- unu kaba eleyiniz

2-Ortasını açıp yağı,yumurtayı,tuzu kabartma tozunu koyup,bir hamur yapınız

3-Buzdolabında 20 dak. bekletiniz.

4- Hamuru 1 cm kalınlığında merdane ile açınız

5-İstediğiniz büyüklükte kesip ortalarına sucuk yada pastırma dilimi koyup,rulo yapıp gül şeklinde sarınız

6- Üzerine yumurta sarısı sürüp 170 dercede pişiriniz




Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 24 Ağustos 2009, 12:51:04
Bahçıvan Güveci

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/451220090822113417894.jpg)

MALZEMELER
2 Adet patlıcan
2 Adet domates
3 Adet çarliston biber
2 Adet kuru soğan
1 Baş sarımsak
Yarım kilo kuşbaşı koyun eti
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Tuz, karabiber, kimyon

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alaca soyarak, boyuna dörde kesin.
Ardından enine ikiye kesin.
Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Yıkayıp, suyunu süzün.
Üzerine piyazlık doğranmış soğanları, kabukları soyulmuş srımsakları, iri doğranmış çarliston biberleri ve domatesleri, tuzu, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
10 Dakika sebzeler suyunu salana dek bekletin.
Güveç tenceresine eti alın.
Et suyunu bırakıp, çekene dek kavurun.
Et suyunu iyice çekince sebzeleri tencereye dizin.
Üzerine yarım su bardağı ayçiçek yağını gezdirin.
Güvecin ağız kısmını alüminyum folyo ile kapatıp, tencerenin kapağını kapatın.
Çok kısık ateşte pişirin.

Beyaz Bülbül Tatlısı

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/216620090824121938958.jpg)

Malzemeler

3 Adet yufka
125 gr margarin
1 Su bardağı badem
2 Çorba kaşığı tozşeker
1 Adet yumurta akı
1 Tatlı kaşığı tarçın
Bir tutam karanfil tozu
Şerbeti için :
3 Su bardağı tozşeker
3 Su bardağı su
Yarım limonun suyu
Süslemek için :
Hindistancevizi ve yeşil fıstık

Hazırlanışı

    * Öncelikle şerbeti hazırlayın.
    * Bunun için su ve şekeri kaynatın.
    * Limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
    * Yufkaları düzgün bir zemine alıp önce dörde, sonra 8 eşit parçaya bölün.
    * Dövülmüş bademi, tozşeker ve yumurta akını karıştırın.
    * Bir tutam karanfil tozu ile tarçını ekleyin.
    * Bu harcı yufkaların geniş tarafına koyun.
    * Önce rulo şeklinde sarın, sonra gül şekli verin ve tepsiye dizin.
    * Erimiş margarini üzerlerine gezdirin.
    * Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
    * Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 25 dakika pişirin.
    * Fırından alıp, üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
    * Ortalarına gül suyu dökün.
    * Hindistancevizi ve yeşil fıstık ile süsleyip, servis yapın.
    * NOT : Arzuya göre ortalarına gül suyu dökün.

Haber7
Başlık: Ramazan'a özel mucizevi tarif
Gönderen: Tuğra - 25 Ağustos 2009, 00:25:43
Ramazan'da yediğiniz içtiğiniz birbirine karışabilir. İşte Metabolik dengeyi sağlayan mucizevi tarif..Diyetisyen Selahattin Dönmez, metabolik denge sıvısı tarifi verdi. Bu tarifi de bulan kendisi. Üstelik 7 yıldır uyguluyor ve çevresine de öneriyor.

Dönmez bu tarifi NTV'de yayınlanan "Haber merkezi Haftasonu" programında anlattı.

(http://img.internethaber.com/news/92417.jpg)

Dönmez ayrıca iftarda ve sahurda beslenme tüyoları verdi.. Sağlıklı beslenme adına önemli bilgiler aktardı.

Normal zamanda 4 öğünden iki öğüne düşüldüğüne dikkat çeken Dönmez, Sağlıklı beslenme için yapılacak püf noktaları şöyle sıraladı:

Sebze tüketeceklerini, ette beyaz eti tercih edeceklerini, az tuz tüketeceklerini zaten herkes biliyor. Ne yediğiniz ne miktarda tükettiğiniz önemli..

Susuzluğu Ne Giderir?

Susuzluğu gidermek için birincil kural iftardan sahura kadar açık limonlu çay içmektir. Limonlu olmasının temel nedeni iftarla sahur arasında yediğiniz yemeklerin içindeki kalsiyum, çinko, demir gibi minerallerin emiliminin azalmasını engellemek içindir.

İkinci susuzluğu giderebilecek besin tabii ki su.. İftarda arada ve ikinci arada ve sahurda tüketmek lazım. Sahurda iki bardak suyun gün içindeki susuzluğu giderdiğini biliyorum. İftarda bir bardak su ve aralarda birer bardak su içmek lazım.

İşte Metabolik Dengeyi Sağlayan Sıvının Tarifi

İçerisindeki özel bileşenlerin vücuttaki yemekle birlikte alınan kalorinin daha az alınmasını sağladığını ifade eden Dönmez, vücudun yağ yakma mekanizmasını açığa çıkardığını söyledi. İşte o tarif:

Üç litre suya iki orta boy elmayı (yeşil elma)

4 eşit parçaya dilimleyerek koyuluyor.

Limonu kabuklarıyla 4 eşit parçaya bölüp koyuyoruz.

Bir tatlı kaşığı tane karabiber, bir tatlı kaşığı tane karanfil, bir dal veya rulo kuru tarçın koyuyoruz.

Yaklaşık 15-20 dakika kaynattıktan sonra süzdüğümüzde inanılmaz derece rahatlatıyor.

İftardan ve sahurdan sonra birer su bardağı tüketmekle vücudunuzda çok güzel metabolik denge sağlar.

İftarda Düzen Nasıl Olmalı?

İftarda düzen şöyle olmalı: İftar birinci ve ikinci ara öğünü, sonra da sahur.. Dört öğün şart.

İftar öğünü, iftardan 1.5 saat sonra ara öğün olmalı (meyve de olabilir) sonra 1.5 saat sonra yine bir ara öğün yapmalı. (çeşitli ve az porsiyonlu besinler)

Sahursuz oruç tutanlar kan kolestrol düzeyleri kan yağları yükseliyor, iyi huylu kolestrol düşüyor. Sahur mutlaka yapılmalı.

İftar Ve Sahurda Neler Yemeli?

İftarda su bardağı su hurma ve açık çay tüketmeli. Taneli çorba içmeli. Sonra küçük tabak kurubaklagil yemeği. Et sote kuşbaşılarla olabilir. Veya bir tabak sebze yemeği olabilir. Yanına kase yoğurt. Kiloları iyi ise iki avuç içi büyüklüğünde pide tüketebilir.

Aralarda meyve yada süt. Yada iki ara ögün yapmazlarsa bir porsiyon sütlü tatlı güllaç olabilir.

Sahurda mutlaka çorba olmalı. Sizi gün boyu tok tutacak. Yanına peynirli gözleme veya tost. Veya iki yumurtayla yapılmış omlet olabilir. Yulaflı çavdarlı tam taneli ekmek olarak tüketilmeli.

internethaber
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: turk_ay - 25 Ağustos 2009, 02:17:45
Ellerinize sağlık çok uğraşmışsınız da hangi hanım gelir de buradan tarif alır ya :) okumak bile zor geldi bana :)

kurufasulye pilav çorba yanında da tatlı alsana iftar :D

Espiritüel yaklaştım sadece lütfen ciddiye almayın.
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 25 Ağustos 2009, 14:10:42
Teşekkürler,  :)
--------------------------------------------------

Hurmalı yemek tarifleri
 
İftar sofralarının vazgeçilmezlerden hurmanın birbirinden farklı yemek çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz?

Hurmalı Kuzu Yahni

(http://www.timeturk.com/images_1/news/20995.jpg)

İçindekiler

1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan, iyice kıyılmış.
500 g zar şekline kesilmiş kuzu eti, mümkünce but.
300g tatlı patates, küp küp doğranmış.
2 çay kaşığı toz kişniş
2 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı domates püresi
50g çekirdekleri çıkarılmış hurma
2 çorba kaşığı kişniş, büyük parçalar halinde.

Hazırlanışı

Yağı tavada kızdırın, içine soğanı ve kuzu etini atın. Hızlıca et hafif pembeleşene kadar kızartın.

Tatlı patatesleri ve baharatları ekleyin, iyice karıştırın. İçine ½ litre kaynayan su, domates püresi ilave edin kaynamaya bırakın.

Ağzını kapatıp 15 dakika patatesler ve kuzu eti yumuşayana kadar kaynatın. Ateşten almadan 10 dakika önce hurmaları ilave etin. Üzerine kişniş serpip kuskusla servis yapın.

Afiyet olsun.

Hurmalı Safranlı Tavuk ve Pilav

(http://www.timeturk.com/images_1/news/20999.jpg)

İçindekiler

1 çay kaşığı zeytinyağı
500g derisiz, kemiksiz tavukgöğsü (lokmalar halinde parçalanmış)
½ çay kaşığı kristal kaya tuzu, ayrılmış.
¼ çay kaşığı karabiber (yeni çekilmiş)
1 ½ kâse soğan (doğranmış)
¼ çay kaşığı safran teli (ezilmiş ve ayrılmış)
2 baş sarımsak kıyılmış.
2 kâse domates suyu.
6 tam çekirdeği çıkarışmış hurma (dörde bölünmüş)
2 kâse su
1 kâse pilavlık pirinç
3 taze soğan (ince kıyılmış)
Limon parçaları (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Yağı geniş bir tavada orta ateşin üstünde kızdırın. Tavuğun üzerine ¼ çay kaşığı tuz ve biberi ilave edin. Tavuğa tavaya atın ve 5 dakika soteleyin, her tarafı kızarsın. Tavuğu tavadan alın; ılık tutun. 

Soğanı, 1/8 çay kaşığı safranı ve sarımsağı tavaya atın; 5 dakika ya da soğanlar ölene kadar soteleyin. Ayırdığınız tavuğu, domates suyunu ve hurmaları ilave edip üstünü kapatın. Ateşin altını kısın ve 15 dakika pişirin. Sonra üstünü açın 10 dakika daha pişirin. Ateşten alın.

¼ çay kaşığı tuz, 1/8 çay kaşığı safran, 2 kâse us ve pilavı bir tavaya atın ve kaynatın. Üstünü kapatın, ateşi kısın ve 20 dakika, pirinç suyunu çekinceye kadar demlendirin.

Tavuk karışımını pilavın üzerinde verin. Doğranmış yeşil soğan ve limon parçalarıyla da süsleyebilirsiniz.

Bu yemek 6 kişiliktir. (Yarım kâse pilav ve 2/3 kâse tavuk karışımı)

Afiyet olsun...

iyilikgüzellik
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Tuğra - 25 Ağustos 2009, 21:36:17
Sahurluk

Kisve (Bir Tür Açma)


(http://farm1.static.flickr.com/164/373441158_2693c0ed68_o.jpg)

Malzemeler;

2 su bardağı ılık süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 paket yaşmaya

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

Aldığı kadar un, (Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olucak kadar)

Oda ısısında yumuşamış tereyağı veya margarin

Kıyılmış maydanozla karıştırılmış ezilmiş yağlı beyaz peynir

Hazırlanışı;

1 paket yaşmayayı ılık sütün içinde eritin, sıvıyağı tuzu, şekeri ekleyin karıştırın yavaş yavaş yoğurarak un eklemeye başlayın (tarif anneme ait olduğundan unu ölçemedim). Yumuşak ama toparlanan bir hamur oluncaya kadar un ekleyebilirsiniz ama dikkat edin hamur sert olmasın. Yoğurma kabının ağzını hava almıyacak şekilde kapatın ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandığında yani hacmi iki katı kadar arttığında tezgaha alın ve hafifçe silindir haline getirdikten sonra 10 eşit parçaya bölün.

Bunlardan 5'ini alıp merdaneyle tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamurların üstüne yumuşamış tereyağını bolca sürün veya yayın. Hepsini üst üste koyun.

Merdaneyle bu üst üste konulmuş hamurları birlikte normal hazır yufka büyüklüğüne gelinceye kadar açın.

Bıçakla veya hamur kesme ruletiyle sigara böreğinin yufkasını keser gibi eğer büyük istiyorsanız 8 üçgen parçaya biraz daha küçük isterseniz 12 üçgen parçaya kesin.

Eğer peynirli istiyorsanız; üçgenlerin geniş kenarlarına harçtan biraz yerleştirip rulo yapın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.

İsterseniz bazılarını boş da yapabilirsiniz fotoğraftakilerden çörekotlu olanlar 12 parçaya bölünerek ve boş olarak yapıldılar yani daha ufaklar diğer öndeki peynirlilere göre.

Diğer 5 parça hamura da aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsideki açmaların üzerine yumurta sürüp 200C derece fırında kızarıp kabarıncaya kadar pişirin.

Kadınlarkulubü

PATATESLİ AÇMA:

(http://img1.blogcu.com/images/o/k/t/oktayusta/patatesl-acma.jpg)

4 su b. un
1 p. kurumaya
1 çay b. süt
1 çay b. su
1 çay b. sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. tozşeker
125 gr margarin

İç harcı için:

4 patates
1 soğan
100 gr kıyma
1 çorba k. biber salçası
pulbiber,karabiber,tuz

HAZIRLANIŞI:

Karıştırma kabına unu alın. Kuru maya ile karıştırın.Ortasına sütü,sıvıyağı,suyu ve yumurtayı ,tuzu ve şekeri koyun. Ortasını karıştırın daha sonra etrafındaki unları da alarak hamur haline getirin. Hamurdan irice bezeler yapın. Bezeleri elinizle açın. Üzerine yumuşamış margarini
elinizle yayın.Diğer tarafta soğanı sıvıyağla soteleyip üzerine kavrulmuş kıymayı,salçayı ve patatesi alın. Tuz ve baharatları alarak karıştırın.

Harç soğuduktan sonra açılmış yağlı bezelerin üzerine paşlaştırın. Hamurları tek tek rulo yapıp açma şekli verin.Yumurtanın sarısını üzerine sürüp çörekotu veya susam serpin.180 derecede pişirin.ilk sıcaklığı çıkınca servis yapın.

Oktay Usta
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 26 Ağustos 2009, 11:20:40
Beyran Çorba

(http://www.nuveforum.net/attachments/34571d1251213316-beyran-300x226-jpg)

Malzemeler :

· 1 kg kemıklı gerdan
· kırmızı bıber
· tuz karabıber
· 10 dıs sarımsak
. Limon

Hazırlanışı:

Kemıklı etı duduklude ıyıce lıme lıme olana dek pısırın.tuzunu ve karabıberını koyun.pılav yapın.tabaga once pılavda bır kasık koyup yayın.uzerıne sıcak sıcak etı ve suyunu koyun.uzerıne arzunuza gore ezılmıs sarımsak lımon suyu ve kırmızı bıberını ekleyın.unutmayın et ne kadar cok pısıp ozlenırse o kadar guzel olur.

nuüveforum

Güveçte Keşkek

(http://www.yemektarifci.com/yemek_resim/0b5a1f92735082ef8783.jpg)

Malzemeler

1 adet kuzu gerdan
Yarım kilo aşurelik buğday
1 baş soğan
 tuz
karabiber(çay kaşığının ucuyla)
15 litre su (6 su bardağı)
100 gr.tereyağı

Çay kaşığının ucuyla kırmızı biber YapılışıGerdan 15 saat kadar iyice yumuşayıncaya kadar güveçte haşlanır. Haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır. Diğer tarafta aşurelik buğday et suyuna atılır 1-2 kere tahta bir kaşıkla çevrilir. Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir. Yeterince tuz konur. Ilınmış olan gerdan ince ince didiklenir yemeğin içine atılır ve dövermiş gibi buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır.Koyulaştığı zaman 200 derecelik fırında 20 dk.daha pişirilir. Üzerine tereyağında eritilmiş kırmızı biber dökülür.Afiyet olsun..

yemektarifcisi.com

Kıymalı Tepsi Böreği

(http://www.yemekteyiz.com/wp-content/uploads/kiymali-tepsi-boregi.jpg)

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN
-1 su bardağı süt
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-1 yumurta
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-Aldığı kadar un (açmak için 1 su bardağı nişasta)

ÜZERİ İÇİN

-1 su bardağı sıvı yağ

BÖREK HARCI İÇİN
-150 gr. dana kıyma
-2 adet kuru soğan
-1- 2 sivri biber
-1 demet maydanoz
-1 küçük domates
-Tuz karabiber

YAPILIŞI:
HAMURUN YAPILIŞI
1- Bir tencerede 1 bardak süt yarım bardak sıvı yağ 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu karıştırılır.
2- Elenmiş un ile orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. 24 parçaya ayrılır.
3- Hamur parçaları nişasta ile 10- 12 cm çapında açılıp araları tekrar nişastalanır ve 12 adedi üst üste konarak iki grup yapılır.
4- Hamur grupları 35- 40 cm. çapında açılıp birinci parça yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
5- Üzerine kıymalı harç konduktan sonra diğer parça üzerine kapatılır ve hafifçe bastırılır.
6- Börek istenilen şekilde dilimlenir. Üzerine 1 su bardağı az kızdırılmış sıvı yağ kaşık kaşık dökülür.
7- Orta ısılı fırında pembe renkte pişirilir.

KIYMALI BÖREK HARCININ YAPILIŞI
1- Küçük doğranmış soğan biber ve maydanoz sapları 2 kaşık yağ ile hafifçe kavrulur.
2- Kıyma ilave edilir daha sonra domates rendelenir. Suyunu çekince ateşten alınıp tuz
karabiber ve doğranmış maydanoz yaprakları konur karıştırılır.

yemekteyiz.com

Hurmalı Elmalı Tart

(http://www.onlinehurmaci.com/UserFiles/Image/21003.jpg)

İçindekiler:

2 kase un (yaklaşık 270 gr)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı toz tarçı
¼ çay kaşığı tuz
2 kase şeker
7 çay kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
1 büyük yumurta
2 büyük yumurta beyazı
¼ kase elma püresi
1 çay kaşığı vanilya tozu
1 kase hurma (doğranmış ve çekirdekleri çıkarılmış)
1 çay kaşığı un
1 ½ kase Yeşil Elma (yaklaşık bir büyük; soyulmuş ve doğranmış)
1 ½ kase Kırmızı Elma (yaklaşık 1 büyük; soyulmuş ve doğranmış)
½ çay kaşığı limon suyu (taz)
2/3 kase pekan cevizi (doğranmış)

Hazırlanışı:

Fırını 163 dereceye ısıtın.

Kuru ölçme kaplarına iki kase un ayırın ve bıçakla düzeltin. 2 kase unu, karbonat, kabartma tozu, tarçın ve tuzla geniş bir kapta fırçayla çırpın. Kenara ayırın.

Şekeri ve yağı geniş bir kaseye alın ve mikserde yüksek hızda 2 dakika ya da kabarıncaya kadar çırpın. Yumurta ve yumurta beyazlarını ekleyin ve her eklemeden sonra iyice çırpın. Vanilya ve elma püresini ilave edip karıştırın. Un karışımını şeker karışımına yavaş yavaş ilave edin. Hamur sertleşene kadar karıştırın.

Hurmaları bir çay kaşığı unla, elmaları da limon suyuyla hafifçe karıştırın. Hurmaları, elmaları ve cevizleri un karışımına ilave edin ve hepsi karışana dek karıştırın. Hamuru 33x20 santimlik üzerine pişirme spreyi kaplı pişirme kabına dökün. Isıttığınız fırında 1 saat beş dakika kadar pişirin.

Tamamen soğumasını bekleyin.

onlınehurmacı
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Himmet - 26 Ağustos 2009, 17:27:31
Akşamın yaklaştığı şu saatlerde yemeklere bakmadan geçemedim. Hepsi bir birinden güzel tarifler. Himmet kardeş, sütlacı yapsın da bizi  davet etsin. Bakarsın geliriz. :)

Aman efendim ne demek? Misafirlerimizin başımız üzerinde yerleri var.Sizler gibi kıymetli bir aileyi misafir etmek bizleri pek memnun eder.Ne zaman isterseniz kapımız açıktır. Buyrun gelin. :)

Bu arada Kütahya'nın Ramazan-ı şerife mahsus olan Tahinli Pidesi var bilirsiniz.Bizim beyefendi ile tadını unutamadık.Bu pidenin nasıl yapıldığını araştırarak, terkibi ile gelebilseniz ne iyi olurdu.Bu vesile ile eşinizede selamlarımı bildiririm..
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Himmet - 26 Ağustos 2009, 17:36:37
Hurmalı tarifler çok ilginç.Ama tatlı ile tuzluyu bir arada düşünemedim.Nasıl olur acaba? Denemek lazım.  :S
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Tuğra - 27 Ağustos 2009, 00:31:18
Bohça Böreği

(http://1.bp.blogspot.com/_4ez0OYa21vo/SFA7R50rPgI/AAAAAAAAAIM/ESpYgXanV60/s400/bohca+boregi.jpg)

Malzemeleri;

- 3 yufka
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 şişe soda

İçi için;

- 150 gr. kıyma
- 2 patates ( haşlanıp rendelenmiş )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 iri boy soğan
- Tuz ve karabiber

( yemeklik doğranmış soğanları ve kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz, sonra içine tuz, karabiber ve rendelenmiş patatesi ekleyip içimizi hazır hale getiriyoruz )

Yufkanın bir tanesini açıp üzerine soda ve yağ karışımını sürüyoruz, sonra bir kenarını yarıya kadar katlıyoruz ve soda yağ karışımı tekrar sürüyoruz, karşı kenarı da katladığımız kenarın üzerine katlayıp dikdörtgen haline getiriyoruz.

 Bunun üzerine de karşımdan sürüp bir ucunu ortasına getiriyoruz tekrar karışım sürüp diğer ucunu da en üste gelecek şekilde katlayıp kare yapıyoruz. Artı biçiminde kesip 4 kare elde ediyoruz. Karelerin içine malzememizi koyup bohça gibi katlıyoruz. Bu işlemi diğer 2 yufkaya da uyguluyoruz.

Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp çöreotu ve susam serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

neseersoy.blogspot

Halbur Hurması

(http://i31.tinypic.com/scuple.jpg)

Malzemeler;

1 yumurta

1 çay bardağı tereyağ

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım paket kabartma tozu

Tuz,Aldığı kadar un,Kızartmak için tereyağ

Hazırlanışı;

Bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde sıkılıp resimdeki şekil verilir.

Tereyağda kızartılır.

frmtr.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 27 Ağustos 2009, 15:08:02
Kremalı Mantar Çorbası

(http://www.nuveforum.net/attachments/34570d1251213028-mantarcorba1-150x150-jpg)

Malzemeler.

1 Adet küçük boy soğan
250 Gr mantar
1 Adet limon suyu
1 Çorba kaşığı tereyağı
2 Çorba kaşığı krema
1 Çorba kaşığı un
Yeterince tuz, karabiber ve su

Hazırlanışı

Yağı bir tencerede kızdırın ve soğanı yemeklik doğrayıp, yağda pembeleştirin. İçine unu ilave edip hafif sararana dek kavurun. Mantarları limonlu ve tuzlu suda haşlayın. Daha sonra çıkartıp küçük küçük doğrayın. Kavrulmuş olan unun içine mantarların suyundan ekleyin.
Su kaynamaya başladığında içine mantarları, krema, tuz ve karabiberini ilave edip 10 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın

nüveforum

Beli Kırık

(http://www.yemektarifci.com/yemek_resim/401b2cac433511fcfcbf.jpg)

Malzemeler

5 adet orta boy patlıcan
400 gr köftelik kıyma
2 adet soğan
3 adet orta boy domates rendesi
6-7 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
3-4 diş sarmısak Tuz karabiber kekik

Yapılışı;

Patlıcanların kabuklarını alacalı soyarak tuzlu suda bekletin.Bu arada kıyma ve rendelenmiş soğana tuz karabiber ve kekiği ekleyerek yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yuvarlak yassı köfteler hazırlayın.Tuzlu sudan çıkarttığınız patlıcanları tamamen kopartmadan enine 1 parmak kalınlığında dilimlere ayırın.Hazırladığınız köfteleri patlıcan dilimlerinin arasına birbirinden kopmamasına dikkat edilerek yerleştirin.Köftelerin yerleştirilmesiyle kıvrılıp yarım ay şeklini alan patlıcanları yağlanmış tepsiye yerleştirin.

Patlıcanların üzerine domates rendesi ilave edin. Salçayı 1 bardak su içerisinde ezin. Hazırlanan karışıma 1 çay kaşığı tuz da ekleyerek tepsiye dökün. Patlıcanların aralarına sivri biberler ve birkaç adet sarmısak yerleştirin.Tencere de patlıcanları ve köfteleri kızarıncaya kadar pişirin.Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun..

yemektarifcisi.com

Karamel Soslu Islak Hurma Pudingi

(http://www.onlinehurmaci.com/UserFiles/Image/20683.jpg)

İçindekiler:

Puding için:

•20 hurma (çekirdekleri çıkarılmış, blenderdan geçirilmiş)

•1 kase sıcak su (hurmaları macun yapmak için)

•1,5 çay kaşığı karbonat (una karıştırılacak)

•50g tereyağı

•100g yumuşak kahverengi şeker (pudra şekeri gibidir rengi kahverengi)

•2 yumurta

•200g un

Karamel sos için:

•100g yumuşak kahverengi şeker

•200ml süt kreması

•1 çay kaşığı vanilya (ya da vanilya özü)

•1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

Puding:

Şekeri ve yağı kabarana kadar krema haline getirin. Unu, hurma macununu ve yumurtaları ekleyin iyice karıştırın. Karışım yumuşak olmalı sert ve katı olmamalı. Yumuşatmak için su ilave edebilirsiniz. Fırın tepsisine su koyun. Onun için başka bir küçük tepsi ve içine de karışım. Bu şekilde, 80 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

Sos:

Sos kaynayana kadar bir tavada pişirin. Ateşi kapatın. Pudingi sosla servis edin. Yanına dondurmada kullanabilirsiniz. .

(timeturk.com)-onlınehurmacı
Başlık: Çorbayı nasıl pişirmek gerekiyor?
Gönderen: Tuğra - 28 Ağustos 2009, 12:17:43

Çorba iftar sofralarımızın baştacı... Peki çorbayı pişirirken nelere dikkat etmeliyiz ki nimetlerinden daha fazla yararlanalım..Çorbalar sofralarımızın baştacı... Hele ki Ramazan sofralarının vazgeçilmezi. Ancak Diyetisyen Selahattin Dönmez, çorbaların doğru şekilde pişirilmediğini söylüyor...

(http://www.internethaber.com/images/news/36090.jpg)

NTV'de bir programa katılan Selahattin Dönmez, çorbanın nimetlerinden daha fazla yararlanabilmek için dikkat edilecek noktaları sıralaladı...

KURU BAKLİYAT VE SEBZE OLMALI

Diyetisyen Selahattin Dönmez, çorbanın çok önemli bir besin olduğunu vurgulayarak "Çorba sadece hızlı bir şekilde tüketip doymak için içiliyor. Aslında düzenli olarak içilmeli, özellikle kuru bakliyat ve sebzelerin yer aldığı çorba içmenin insan sağlığı açısından çok büyük faydaları var" dedi.

KRONER KALP RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Kroner kalp hastalığına yakalanma riskinin düzenli çorba içenlerde önemli bir oranda düştüğünü ifade eden Dönmez, "Taneli olmuş olması, lif oranının yüksek olması sindirim sistemini rahatlatır" dedi.

KÜÇÜK PARÇAYA AYIRMAYIN SAATLERCE KAYNATMAYIN

Selahattin Dönmez, Türkiye'de çorbaların geleneksel metodla yapıldığı için besin değerini büyük oranda kaybettiğine de değindi ve küçük parçlara ayrılıp saatlerce kaynatılan çorbanın kalitesinin azaldığını belirtti.

TANELİ İÇİLEN ÇORBA DAHA FAYDALI

"Diri olmalı, yediğinizi algılamalısınız" diyen Selahattin Dönmez, taneli içilen çorbanın diğer sıvı kategorisindeki çorbadan daha uzun süre tokluk sağladığını da vurguladı.

Yeni nesil hazır çorbaların, evde yapılan çorbalardan bir farkı olmadığını da ifade eden Selahattin Dönmez, geleneksel kurutma yöntemiyle, koruyucu katkı maddesi kullanılmadan hazırlandığını belirtti.

LİF İÇERİĞİ YÜKSEK UNLA YAPILMALI

Hazır çorbaların içinde kuru baklagiller, mantar, ve domates bulunduğunu, kıvamlaştırıcı olarak çok daha sağlıklı, lif içeriği yüksek olan un ile yapıldığını anlatan Selahattin Dönmez, dünyanın en iyi bir kaç aşçısıyla yeni formüller geliştirildiğini ve tatlarının da evde yapılan çorbalara denk olabilecek niteliğe getirildiğini sözlerine ekledi.

İntenet haber
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 28 Ağustos 2009, 14:46:52
KOLAY ÇORBA

İftar yemekleri için çorba vazgeçilmezdir. İşte size hazırlanması kolay bir çorba tarifi

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/281520090820121739105.jpg)

MALZEMELER

1 su b. mısır
1 su b.aşurelik buğday
tavuk suyu
terbiyesi için:
1 su b. yoğurt
2 yumurta
1 çorba k. un

üzeri için:

1 kase tavuk eti
tuz,nane
sıvıyağ,tereyağı

HAZIRLANIŞI:

Daha önceden hazırladığınız tavuk suyunun içine mısırları ilave edippişmeye bırakın. Mısırlar pişince haşlanmış buğdayları ilave edin.Bu arada yoğurt,yumurta sarısı ve un ile terbiye hazırlayın. Soğuk su ilave ederek kıvamını ayarlayın. Kaynayan çorbaya ilave edin.Daha sonra didiklenmiş
bir kase tavuk etini de çorbanıza ekleyin.

Başka bir tavadatereyağında taze veya kuru naneyi soteleyerek sos hazırlayın. çorbanızıntuzunu ayarlayıp servis kasesine alın. En son sosu üzerine gezdirin.

haber7

MANTARLI BİFTEK

(http://farm3.static.flickr.com/2062/2091103260_6e6baf7769_b.jpg)

1 kg. biftek

500 gr. mantar

6- 7 küçük patates

3 iri domates

1 kuru soğan

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

100 gr. tereyağ

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

½ çay bardağı su

Hazırlanışı;

Mantarlar yıkanır ayıklanır, ince doğranır. İki kaşık tereyağında sotelenir.Domatesler blendırda çekilir veya ince rendelenir. Salça, tuz, karabiber ilave edilir karıştırılır.Hazırlanan domtesli sos bifteklerin içine bir kaşıkla sürülür.

Mantar eşit miktarda bölünerek biftekler sarılır.Düdüklü tencereye sıralanır. Patatesler ve soğan soyulur. Onlarda yerleştirilir.(Soğan doğranmadan bütün olarak, lezzet vermesi için koyulur.)Kalan domates sosu, tereyağ, su yemeğin üzerine gezdirilir.

Pul biber, kekik ilave edilir üstü kapağı kapatılır. 10 dakika pişirilir. Tencereyi açıp etler bir fırın kabına aktarılır. Fırında 10 dakika kızartılır servis yapılır.

lezize.blogspot.com

BULGURLU DOLMA

İftara misafiriniz varsa veya kalabalık bir aile iseniz size bir seçenek; bulgurlu dolma. Rahatlıkla bulabileceğiniz ve yapılması zor olmayan bir tarif. Şimdiden afiyet olsun.

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/803420090827110105826.jpg)

MALZEMELER

8 adet kırmızı biber
1 çorba kasesi ayıklanmış bulgur
1 adet büyük boy soğan
1 adet domates
1 kahve fincanı zeytinyağı
1,5 çorba kasesi su
Karabiber
Tuz  

YAPILIŞI

Biberleri alacak büyüklükte bir tencerenin içerisine su koyp kaynatın. Biberler kaynayan bu suda üç dakika haşlanır.Diğer taraftan ince kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun.Soğanlar sarardıktan sonra ayıklayıp, yıkanmış bulgur ilave edin.

İki dakika karıştırdıktan sonra rendelenmiş domates, karabiber ve tuz ilave edin.İki dakika daha karıştırdıktan sonra yarım çorba kasesi su ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra hazırlanan bu içi , biberlere doldurun ve dolmaları alabilecek borcama yerleştirin. Bir çorba kasesi kaynar su ekleyin 150 derecelik fırına koyun, 45 dakika pişirilir.Yoğurtla yiyin.

BENEKLİ REVANİ TATLISI

İftarda yemek sonrası tatlıya kimse hayır demez. Evde hazırlanması zor olmayan güzel bir tatlı çeşidine ne dersiniz. İşte benekli revani için gerekli malzemeler ve hazırlanışı..

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/533420090822115017525.jpg)

MALZEMELER

4 Kahve fincanı şeker
4 Kahve fincanı un
4 Kahve fincanı yoğurt
4 kahve fincanı irmik
4 Adet yumurta
1 Çay bardağı ayçiçek yağı
1.5 Paket kabartma tozu
2 Çorba kaşığı kakao
50 gr margarin

Şerbeti için :

2 Su bardağı tozşeker
2.5 Su bardağı su
1 Adet limon suyu
 
HAZIRLANIŞI

Şeker ile yumurtayı 10 dakika çırpın. Un, yoğurt, irmik, margarin ve kabartma tozunu ilave edin.Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
Bu karışımdan 1 su bardağı kadar ayırın. Ayçiçek yağı ile yağlanmış tepsiye dökün. Ayırdığınız 1 su bardağı karışıma 1 çorba kaşığı kakao ilave edip, karıştırın.Tepsideki tatlının üstüne kakaolu karışımı dökün. 180 Dereceli fırında kızarana dek pişirin.

Tatlı fırında pişerken şerbetini hazırlayın

Şekerle suyu 15 dakika kaynatın.İndirmeye yakın limon suyunu ilave edin ve ateşten alınp, soğumaya bırakın. Fırından çıkan tepsinin üzerine soğuk şerbeti dökün ve istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapın

Haber7
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Budak - 28 Ağustos 2009, 17:38:16
  Tuğra kardeşim yeter. Oruç oruç yeterince iştahımızı kabarttın. Hepsi bir birinde lezzetli görünüyor. tatmış kadar olduk. :dragur:
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: turk_ay - 28 Ağustos 2009, 20:17:29
Sahurluk

Kisve (Bir Tür Açma)


(http://farm1.static.flickr.com/164/373441158_2693c0ed68_o.jpg)






abooo :) süper bu ya
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 29 Ağustos 2009, 19:00:43
YAYLA ÇORBASI

İftarda sıcak bir yayla çorbası hiç fena sayılmaz. Hazırlanması ve malzemesi kolay. Tüm sevdiklerinizle ile birlikte güzel bir iftar iftar yapmanız dileğiyle....

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/924320090826112125145.jpg)

Malzemeler:( 8-10 porsiyon)

    * 1 yemek kaşığı un
    * 1 su bardağı yoğurt
    * 1 çay bardağı pirinç
    * 1 yumurta
    * 1 yemek kaşığı margarin
    * 1 yemek kaşığıkuru nane
    * tuz
    * kırmızı biber

Yapılışı:

   1. 10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.
   2. Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
   3. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir.
   4. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.(ben naneyi bu aşamada ilave ediyorum.Naneyi yağda kavurmuyorum.)
   5. Ocaktan alınır ve tuzu  ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir.
   6. Üzerine kuru nane veya hafif  kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir.

MANTARLI ET SOTE

İftar için farklı bir yemek çeşidi mantarlı et sote. Kolaylıkla temin edeceğiniz malzemeler ve yapılması kolay bir yemek çeşidi. İşte mantarlı et sotenin tarifi...

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/497420090826010936978.jpg)

Mazlezemeler:

    * 750 gr dana kuşbaşı
    * 500 gr mantar
    * 1 adet büyük kuru soğan
    * 2 adet yeşil sivri biber
    * 1 adet domates
    * 2 diş sarımsak
    * 1 yemek kaşığı Domates salçası
    * 1 çay kaşığı Biber salçası
    * Tuz
    * Toz Karabiber
    * Toz Kırmızı biber
    * Kimyon
    * 1,5-2 su bardağı sıcak su
    * 1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
    * 1 yemek kaşığı margarin

 Yapılışı;

   1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.
   2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
   3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz  şekilde doğrayın.( Mantarları limonlu suda bekletirseniz  kararmaz)
   4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.
   5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.
   6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.
   7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.
   8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.
   9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur.) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et.  Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.


ALATURKA MAKARNA

İftar için vakti çok az olanlara küçük bir öneri. Alaturka makarna malzemesi az ve yapması çok hem kolay ve çabuk. İşte Alaturka makarnanın tarifi

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/371320090827105051907.jpg)

Malzemeler

500gr makarna
60gr margarin
2kaşık sıvıyağ
150gr beyaz peynir
4-5dal dereotu ,su,tuz

Yapılışı

Makarnayı usulüne göre haşlayıp suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Tencere içinde yağları kızdırın; makarnayı buraya aktarın. 1-2dk karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Beyaz peyniri çatalla ezin; dereotunu çok ince kıyın ve makarnaya karıştırarak servise sunun.

GÜLLAÇ

Ramazan'da tatlılar börekler bir başka güzeldir. Ama hepsinin içinde güllaçın yeri bir başkadır. İşte evinizde yapıp sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir güllaç tarifi....

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/704520090826113045698.jpg)

Malzemeler:

    * 6-7 yaprak güllaç yufkası
    * 1,5 lt süt
    * 2 su bardağı şeker
    * 1 su bardağı ceviz içi

Muhallebisi;

    * 1 paket hazır muhallebi (ben Dr.Oetker’in ürününü aldım)
    * 3 su bardağı süt

Yapılışı;

   1. 1.5 litrelik süt şekerle birlikte şeker eriyene kadar kaynatılır.
   2. Muhallebisi pişirilir.
   3. Kenarları yüksek olan bir tepsiye önce yufkanın biri yerleştirilir. Eğer yufkalar büyük gelirse kenarlarını kırın ve tepsinin içine koyun.
   4. Bu yufkayı 1 kepçe süt ile ıslatın. İkinci yufkayıda üzerine koyun ve sütle ıslatın. Bu aşamada biraz ceviz içi serpin. Üçüncü yufkayı da serin, sütle ıslatın.
   5. Bu aşamada muhallebinin tamamını yufkaların üzerine dökün.
   6. Diğer kalan 3 yufkayıda aralarına 1 er kepçe süt gezdirin. Katların arasına biraz cevizde serpebilirsiniz. En  üstüne ceviz serpip 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer ertesi gün servis yapacaksanız üst cevizini o zaman serpin.

HABER7
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
Gönderen: Tuğra - 30 Ağustos 2009, 00:41:22
Kars Ketesi

(http://static.flickr.com/54/136675763_3f30e605c0_o.jpg)

Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 su bardağı su
gr. pakmaya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
250 gr. tereyağ(yufkaları yağlamak için)
200 gr. sıvıyağ(yufkaları yağlamak için)
2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)

Hazırlanışı:

Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir. On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir.Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır.

Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür.El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir.Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir

(http://static.flickr.com/52/136678143_9957d54db1_o.jpg)

xxxecemxxx.blogcu.com

Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: alanyasultanı - 30 Ağustos 2009, 01:42:44
Tuğra ellerine sağlık kardeşim.

Sahurda bu gün bizde tepsi böregi var fakat senin tariflerdenpatetesli boğaçayı denemeyi düşünüyorum. tekrar ellerine sağlık. o1))
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 30 Ağustos 2009, 12:41:02
Teşekürler afiyet olsun,

-----------------------

Tavuklu Bamya Çorbası.

(http://img276.imageshack.us/img276/3762/d05c9a698e1ig.jpg)

Malzemeler:

1 tavuk butu
100 gr bamya kurusu
1.5 çay bardağı şehriye
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
2 litre soğuk su
yarım limonun suyu(bamyaları haşlamak için)

Yapılışı:

Önce bamyalarını ipinden çıkarmadan limonlu sıcak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın. İpinden çıkarın.
2 litre soğuk ile tavuk butunu 20-25 dakika kadar haşlayın ve sudan çıkarıp didin. Suyunu başka bir yere süzün.
Tavuğun kaynar suyundan tencereye 1 litresini aktarın. Şehriyeyi, tavuğu ve haşlanmış bamyayı ilave edin.
Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile salçayı ve kırmızı toz biberi kavurun.

Bu sosu tavuk suyuna ilave edin. Tuzunu istediğiniz kadar ilave ettikten sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatın.

*Sıcak olarak limonla birlikte ikram edebilirsiniz.

Terbiyeli Pazı Dolması

(http://4.bp.blogspot.com/_0MyApPPxdX4/R4qc6hEdbhI/AAAAAAAAA1I/x7dM7ytjYfk/s400/Serinmavi_DOLMA1.jpg)

Malzemeler:

1kilo pazı
300gr. kıyma
2 kuru soğan
3-4diş sarımsak
2yemek kaşığı domates salçası
4-5 dal doğranmış maydonoz
4/3 bardak pirinç
Tuz
Karabiber

Terbiye için:

1kase yoğurt
1 yumurta

Yapılışı:

Pazılar yıkanır ve üzerlerine kaynamış su eklenir 5dk. öyle bekledikten sonra süzülür.Pazıları kaynar suya atınca çabucak dağılıyor.Bu şekilde yapmak daha kolay ve işe yarar.

Bir kapta bütün malzemeler karıştırılır ve pazılara sarılır.Tencereye dizilir.Üzerine bir tabak kapatılır dağılmasın diye.Dolmaları biraz geçecek şekilde kaynar su eklenir.Kısık ateşte su azalacak ve dolmalar pişecek kadar pişirilir.Suyu çok az kaldığında ve dolmalar piştiğinde,yumurtayla çırpılmış yoğurt üzerine dökülür bir iki taşım kaynatılıp kapatılır.Fazla bekletmeden yerseniz daha güzel olur. Afiyet olsun.

Ciğer Kavurması

(http://i28.tinypic.com/2vj1jpj.jpg)

Malzemeler:

1 kg dana ciğeri

1 adet büyük soğan(yada 2 orta boy soğan)

4 5 çorba kaşıgı sıvı yağ

1 çorba kaşıgı margarin yada tereyağ

1 çorba kaşığı sirke

yarım çay bardağı sıcak su

1-2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Ciğerin zarı ve sinirleri, temizlenip kesme şeker büyüklüğünde doğranır.(bu işlemi kasabınızda yapabilir).Soğuk su ile yıkanıp süzülür

Tavaya sıvıyağ ve margarin konur.Ciğer ilave edilir.Sirke,tuz ilave edilip tavanın kapağı kapalı bir şekilde ciğer suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavrulur.

Soğan piyazlık doğranır. Tavanın bir tarafına ciğerler çekilir ve boş kalan tarafa soğanlar konulur.Daha sonra ciğerler üzerine konur.Böylece tavada soğanlar altta ciğerler üstte olur.

Sıcak su ilave edilir. Kapağı kapalı bir şekilde suyunu tekrar çekene kadar kavrulur.Sıcak olarak servis yapılır

frmtr.com

Fırında Sütlaç

(http://1.bp.blogspot.com/_0MyApPPxdX4/R4qdTxEdbiI/AAAAAAAAA1Q/uXrhge0RU2g/s400/Serinmavi_sutlac2.jpg)

Malzemeler:

1kg.süt
1,5çaybardağı pirinç
1bardak şeker
vanilya
1 yumurta sarısı
1.5 yemek kaşığı pirinç unu(veya buğday nişastası)

Pirinci yıkayıp iki bardak suyla kısık ateşte pilav pişirir gibi haşlayalım.Sütü bir tencerede kaynatalım.İyice pişen ve suyunu çeken pirinci kaynayan süte ekleyelim.Pirinçte az su kalmış olsada ayırmadan onuda ekleyelim.Sütle pirinci 10 dk. kadar kaynatıp şekerini katalım,şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz..

Bir kasede soğuk suyla ezdiğimiz nişastayıda ekleyelim.Bİr iki taşım kaynatıp altını kapatalım,vanilyayı katalım.Küçük güveç kaplarına veya fırına dayanıklı kaplara paylaştıralım.Yarım kase ılık hale gelmiş sütlaça bir yumurta sarısı karıştırıp her kasenin üzerine bir parça paylaştıralım.

Fırında kızarıp kahverengi olması için.Su dolu tepsiye kaseleri yerleştirip fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Fırında yapmak istemezseniz,küçük kaselere paylaştırıp yumurta eklemeden tarçınla soğutarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

serinmavi.blogspot
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
Gönderen: Tuğra - 31 Ağustos 2009, 01:08:20
BALLI KAYMAKLI AÇMA

(http://img1.blogcu.com/images/t/u/n/tunacetin/kaymakli_acma.jpg)

Kullanılan malzemeler

3,5 su bardağı un

1,5 su bardağı ılık süt

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay bardağı sıvıyağ

1,5 çorba kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

İç malzeme

Kaymak, bal

Üzeri için

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı yoğurt

Maya ve unu karıştırıp ortasını havuz şeklinde açıp süt, sıvıyağ, şeker ve tuzu ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp yarım saat bekletin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp biraz açalım ve içine bal kaymak karışımından sürelim rulo yapıp açma şeklini verelim. Yağlı kağıt serili fırın kabına koyalım üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımını sürelim. 30 dakika mayalanması için bekletelim. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim

tunacetin.blogcu

Amasya Çöreği

(http://photos1.blogger.com/blogger/3076/1420/400/corek.jpg)

Malzemeler:

3,5 su bardağı süt

½ su bardağı sıvıyağ

1 paket yaşmaya

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Aldığı kadar un

200gr. tereyağı

Ceviz (dövülmüş)

(http://photos1.blogger.com/blogger/3076/1420/400/corekk.jpg)

Hazırlanışı:

Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.

Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın.

Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun.

Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin.

Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin.

Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin.

Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin.

(http://photos1.blogger.com/blogger/3076/1420/400/amasya.jpg)

amasya05.net

Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 31 Ağustos 2009, 13:26:59
Diplomat Çorbası

(http://1.bp.blogspot.com/_5FS6r-TGKJs/R958DKrIaYI/AAAAAAAAAzE/MkqYI_ZNP6s/s320/diplomat.jpg)

Malzemeler

- 1 tavuk göğsü ( Haşlanmış, küp küp doğranmış.)
- 1 orta boy kereviz
- 2 orta boy havuç
- 2 patates
- 1 kuru soğan
- 9-10 adet kornişon
- 1 çorba kaşığı tepeleme un, tereyağ
- Tavuk suyu, karabiber
Terbiye için:
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 su bardağı turşu suyu

- Yağ ile küçük doğranan soğan kavurulur. Un eklenir, biraz daha çevirilir. Tavla zarı büyüklüğünde doğranan sebzeler ve kornişonlar ilave edilir. Biraz daha kavurduktan sonra tavuk suyu eklenir. Her zamanki gibi, çorba suyunu önce az koyup, gerekiyorsa sıcak olarak ilave etmeli.
-Sebzeler pişince önce doğranan tavuk etleri koyulur, sonra da turşu suyu ile yumurta sarısı çırpılır, biraz çorba suyundan alınarak ılıştırılır, çorbaya katılır. 5 dk. kadar kaynadıktan sonra ateşten alınır.
- Kereviz yapraklarıyla ikram edilir.

Not: Turşu suyu tuzlu olduğu için ilave tuza gerek yok. Yeterli oluyor

lamamutfakta.blogspot.

Domatesli Patlıcan Kayığı

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/154720090831103640592.jpg)

Ramazanda iftara ne yapayım diyenlere güzel bir seçenek daha domatesli patlıcan kayığı. İşte yazın bulunması çok kolay malzemeler ve domatesli patlıcan kayığının tarifi:

MALZEMELER

4 Adet patlıcan
4 Adet domates
125 gr dil peyniri
1 Su bardağı ufalanmış ekmek içi
10 Adet siyah zeytin
4-5 Diş sarımsak
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı mercanköşk
4-5 Dal maydanoz
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

    * Fırını 170 dereceye ayarlayın.
    * Peyniri zar şeklinde doğrayın.
    * Sarımsakları ince ince kıyın.
    * Domatesleri soyup, küçük dilimler halinde kesin.
    * Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük dilimleyin.
    * Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
    * Fırında 15 dakika közleyin ve ılınınca uzunlamasına ortadan ikiye kesin.
    * İç kısmını çıkarıp, derin bir kaseye alın ve minik parçalara kesin.
    * Ekmek içi, peynir, domates, sarımsak, zeytin, baharatlar, zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
    * Hazırladığınız bu karışımla patlıcanların içini doldurun.
    * Yağlanmış bir fırın tepsisine dizip, üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
    * Sıcak olarak servis yapın.

Cevizli Blgur Pilavı

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/215020090829103143216.jpg)

İftar için farklı bir pilav yapmaya dersiniz. Malzemelerini yine rahatlıkla rahatlıkla temin edebilirsiniz yapması da kolay. Şimdiden afiyet olsun. İşte Cevizli bulgur pilavının tarifi...

Malzemeler

1 Adet soğan
1 Kahve fincanı sıvıyağ
1 Su bardağı ince bulgur
1 Çorba kaşığı kuşüzümü
2 Adet ince doğranmış sivri biber
1 Çorba kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz

Hazırlanışı

    * 1 Adet soğanı rendeleyin.
    * Tencerede 1 kahve fincanı sıvıyağı kızdırın.
    * Soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
    * Üzerine 1 su bardağı suyu dökün.
    * Kaynayınca 1 su bardağı bulguru ilave edin.
    * 1 Çorba kaşığı kuş üzümü ve 2 adet doğranmış yeşil biberi ekleyin.
    * Kısık ateşte pişirin.
    * Bulgur suyunu çekinceye 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz ve tarçını da tencereye ilave edin.
    * Tüm malzemeleri karıştırın ve sıcak olarak serivs yapın.

Haber7

Bademli Hurmalı Panaforte

(http://www.timeturk.com/images_1/news/21142.jpg)

İçindekiler:

•200g eriyen siyah çikolata ya da aşçı çikolatası (doğramış)

•2 kase doğal badem

•1 kase hurma (çekirdekleri çıkarılmış ve kabaca doğranmış)

•100g vişne (kabaca doğranmış)

•1 ½ kase normal un (ortası çukurlaştırılmış)

•½ kase kakao

•250ml sıvı glikoz

•¾ kase pudra şekeri

Hazırlanışı:

Fırını 180 dereceye önceden ısıtın. (Fanlı fırınlarda 170 derece)Çikolatayı bir kasede kaynamaya yüz tutmuş bir tavadaki suyun üzerinde eritin. Sonra kenara ayırın.Bademleri, hurmaları, vişneleri, unu ve kakaoyu geniş bir kasede karıştırın.Glikozu ve şekeri bir tavaya koyun ve kısık ateşte şeker eriyene kadar pişirin. Şeker şurubunu iki dakika kaynatın.

Kuru malzemeleri ve çikolatayı ekleyin. İyice karışana kadar hızlıca karıştırın.Islak ellerler karışım yağlanmış 18x28x2,5 santimlik bir tepsiye yerleştirin.
Orta katta 20 dakika pişirin. (fanlılarda 15 dakika). Hala ıslak ve şerbetli görünebilir ancak soğudukça sertleşecek.Tepside iyice soğutun hatta bir gece beklesin. 30x3x5 santimlik dikdörtgenler şeklinde kesin.

Hava almaz bir kapta aralarında pişirme kağıdıyla beraber saklayın.

(timeturk.com)
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: lalegül - 31 Ağustos 2009, 19:14:35
Bu kadar güzel tarifleri nasıl biraraya getirdiniz,

ellerinize sağlık.
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
Gönderen: Tuğra - 01 Eylül 2009, 01:00:55
Teşekkürler,  :oops:

Tavuklu ve Sebzeli Börek

(http://4.bp.blogspot.com/_0MyApPPxdX4/SPw35l_vY3I/AAAAAAAABHk/XFvqMb_6qiM/s400/bor1.JPG)

Malzemeler:

4 yufka
3 tavuk but
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 havuç
1 patates
2 kırmızı biber
1 fincan bezelye konserve
2 domates
tuz
karabiber
kırmızı biber
köri
2 kaşık zeytinyağ
16 dilim dil peyniri(taze kaşar peynir de olur)

Yapılışı:

Tavuk butlarını deri ve kemiklerinden ayıralım ve minik kuşbaşı doğrayalım ve zeytinyağıyla kavuralım,soğanı minik doğrayalım ve ete ekleyelim.6-7 dk. sonra sarımsak ve doğradığımız diğer sebzeler ekleyelim.Sebzeler pişince baharatlar ekleyelim.2 yufkanın arasını sıvıyağlı su ile ıslatalım ve 8 parçaya bölelim.Ortasına iç malzemeden koyalım,1 dilim dilpeyniri koyalım ve dolma gibi saralım.200C ısınmış fırında pişirelim.

Sucuklu Peynirli Gözleme

(http://3.bp.blogspot.com/_0MyApPPxdX4/R9UilVBq9II/AAAAAAAAA7w/JLZ2psxov-0/s400/gozleme1.JPG)

2 yufka
1 çaybardağı ufaltılmış beyaz peynir veya tulum peyniri
1 çay bardağı doğranmuş sucuk
1 çay bardağı doğranmış domates
2 yemek kaşığı maydonoz

Bütün malzeme minik doğranır ve karıstırılır.Yufka serilir bir ucu ortaya doğru katlanır ve üzerine orta kısımda kalacak şekilde malzemenin yarısı serpilir.Diğer uçlar üstüne katlanarak kare elde edilir.Teflon tavada orta ateşte her iki yüzü de kızarıncaya kadar pişirilir en son her iki yüzünede tereyağ sürülür ve dilimlenerek sıcak servis yapılır.

serinmavi.blogspot

Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Lika - 01 Eylül 2009, 08:22:21
Tavuk suyu çorba

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/tavuk_suyu_corba.jpg)

malzemeler:

    * 1 adet tavuk göğsü
    * 1 adet tavuk but
    * 2 baş kuru soğan
    * 2 yemek kaşığı un
    * 3 diş sarımsak
    * 2 yemek kaşığı tereyağı
    * tuz
    * karabiber

hazırlanması:

1. tavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın.

2. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun.

3. tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin. (toplam 2 litre olacak kadar). bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin.

4. sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. çorbanın suyun kontrol ederek tuzunu ayarlayın. (kontrol etmenizin nedeni tavuk suyunun tuzlu olması). 10 dakika pişirin. bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin.

5. en son servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin.

not:çorbanın tadı işkembe çorbasına yakın oluyor.

8 kişilik

Hünkar Beğendi

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/hunkar_begendi.jpg)

annemin tarifine göre yapınca yemeğin patlıcanlı kısmı (beğendisi) biraz fazla geliyor. kalan patlıcanı siz ertesi gün üzerine limon sıkarak patlıcan salatası yapabilirsiniz.

   1. Beşamel sos malzemesi:
          * 3-4 patlıcan
          * 3 çorba kaşığı un
          * 4 çorba kaşığı tereyağı
          * 2 su bardağı süt
          * 1 tatlı kaşığı tuz
   2. Et malzemesi:
          * 1/2 veya 1 kg kuzu eti, şeritler halinde kesilmiş
          * 2 diş sarımsak,doğranmış
          * 1 çorba kaşığı un
          * 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
          * tuz
          * karabiber

Sosun hazırlanması:
1. Patlıcanları alimünyum folyoya sarıp ocağın üzerinde közleyin. Közlendikten sonra soyup ezin.
2. Un ve tereyağını kavurun.
3. Sütü azar azar yedirin.
4. Tuzu ekleyin.
5. Sosu ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.
6. Tüm karışımı çukur bir tabağa alın.

Etin hazırlanması:
1. Etleri tavaya koyun ve suyunu çekene kadar az sıvıyağ ile pişirin.
2. Unu ekleyin.
3. Sarımsakları ve salçayı da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
4. Etleri bir borcama koyun.

Servis yaparken tabağa ilk önce beğendisini (sosunu) koyun. sonra beğendinin tam ortasına gelecek şekilde eti yerleştirin.

4 kişilik


Perde pilavı

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/perde_pilavi_1.jpg)

 Not: tavuk göğüs yerine 1 bütün tavuk kullanın, pilavı tavuk suyuyla pişirin, hafif olmasını isterseniz beş çeşit baharat yerine sadece karabiber ekleyin, bir avuç kuş üzümü katın, tencerenin dibine badem serpin böylece hamurun üzeri desenli olur.

malzemeler:

   1. iç malzemesi
          * 4 adet tavuk göğsü
          * 1kg pirinç
          * 300g badem
          * 100g dolmalık fıstık
          * 2 yemek kaşığı beş türlü baharat(aktarlarda beş türlü baharat olarak satılıyor)
   2. hamurun malzemesi:
          * 3 yumurta
          * 5 yemek kaşığı yoğurt
          * 125g margarin
          * 1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ
          * 1 paket kabartma tozu
          * tuz
          * aldığı kadar un

hamurun hazırlanması:

1. bütün malzemeyi karıştırıp oldukça yumuşak bir hamur elde edin.

içinin hazırlanması:

1. pilavı diri olacak şekilde pişirin. tavukları haşlayıp küçük parçalra ayırın ve hafif yağda kızartın. bademleri kaynar suda bekletip kabuklarını soyun. sonra yağda kızartın.

2. büyük bir tepsiye pilav, tavuk, badem, dolmalık fıstık ve baharat (tuzu önceden katılmış) konulur. karıştırılarak güzelce harman edilir.

3. önceden hazırlana hamur bir küçük bir de büyük parçaya ayrılır. büyük parça merdane ile açılıp perde pilavının yapılacağı (margarinle yağlanmış) tencereyi kaplayacak şekilde yerleştirilir. pilav karışımı içine doldurulur. ayrılan hamur parçası merdane ile açılıp pilavın üzeri tamamen kaplanır. 1 saat 200C fırında pişirilir. ters çevrilerek servis yapılır.

Buğday Salatası

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e20112791ae8d028a4-800wi)

Malzemeler:

    * 2 su bardağı haşlanmış buğday
    * 3 adet domates
    * bir limon
    * 3 adet dolmalık kırmızı biber
    * yarım demet maydanoz
    * yarım demet taze soğan
    * yarım demet dereotu
    * 1 su bardağı haşlanmış mısır
    * 1 büyük boy patlıcan
    * tuz


Hazırlanması:

   1. Limonlu tuzlu suda haşlanan buğdayı süzüp soğumaya bırakın. Patlıcanları soyup zar büyüklüğünde doğrayıp kızartın. Peçetede fazla yağını alın.
   2.  Buğdayları servis tabağına alıp patlıcanları ekleyin. Biber ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Maydanoz, taze soğan ve dereotunu incecik kıyın.
   3. Haşlanmış mısırla birlikte buğdaya katın. Tuzunu ayarlayıp yağ ve limon ilavesiyle tüm malzemeyi karıştırın.



Muhallebili Kadayıf

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/2008/07/10/muhallebili_kadayif_tatlisi.jpg)

Tatlnın püf noktası yeneceği gün yapılması. Aynı gün yaparsanız kadayıf kıtır kıtır, ertesi gün yaparsanız yumuşak olur.

Malzemeler:

    * 300gr kadayıf
    * 6 yemek kaşığı toz şeker
    * 5 yemek kaşığı tereyağı
    * 1,5 su bardağı doğranmış ceviz

Hazırlanması:

   1. Kadayıfı 1-2 saat öncesinden derin dondurucuya koyun. Dondurucudan alıp kolayca kırarak tencereye koyun.
   2. İçine yağı, şekeri lave edip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pembe hale gelince cevizi ekleyin. Ateşten alıp soğutun.

Muhallebi Malzemeleri:

    * 1kg süt
    * 4 yemek kaşığı un
    * 2 yemek kaşığı mısır nişastası
    * 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
    * 1 yumurta
    * 1 paket vanilya
    * 1 küçük paket (süt paketinde) krema

Hazırlanması:

   1. Krema hariç tüm malzemeyi muhallebi gibi pişirip soğutun. Soğuduktan sonra içine kremayı ekleyip mikserle karıştırın.
   2. Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen borcama serin. Üzerine muhallebiyi yayın. Kalan kadayıfı da serin.

Portakal Ağacı
Afiyet olsun
Başlık: İftar ve sahurda sakın eksik etmeyin!
Gönderen: Tuğra - 01 Eylül 2009, 17:41:37

Hem iftarda hem de sahurda sofranızdan eksik etmeyeceğiniz tek şey...

Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdaların önemli olduğunu vurgulayan Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin oruçlu insanı gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.

(http://www.haberaktuel.com/images/news/32857.jpg)

Uzun ve sıcak günlerde tuttuğumuz oruç bedenimizi bir hayli yoruyor. Orucun bir gayesi de aç kalarak nefsin terbiye edilmesi olsa da, ibadetlere ve günlük çalışma hayatına devam edebilmek için iftar ile sahur arasındaki sürede vücudun yeniden enerji toplaması gerekiyor. Gün boyu vücuttan eksilen vitamin ve minerallerin yerine konulması için ağır yağlı, hamur işi gibi tokluk sağlayan ama besleyici olmayan yiyecekler yerine besin değeri yüksek sağlıklı bir beslenme programı uygulanması önem taşıyor.

Hastalarına sunduğu doğal önerilerle dikkat çeken Bitkisel tedavi ve biyoenerji uzmanı Dağıstanlı Ayşet Şarifova'nın Ramazan'la ilgili de farklı tavsiyeleri var. Hormonsuz ve taze gıdalarla beslenmeyi önemseyen Şarifova'nın ilk önerisi, paketlenmiş hazır meyve suları yerine evde taze mevsim meyvelerinden hazırlanacak kompostoların tüketilmesi şeklinde.

Özellikle sahurda, yemeğe başlamadan yarım saat önce komposto veya su ile midenin hazırlanması gerektiğini belirten Şarifova, kompostonun kan temizleyici özelliği bulunduğunu ifade ediyor. Ayşet Şarifova'nın önerisi elma, kayısı, erik ve böğürtlenden oluşan bir karışım. Şeker hastalarının kompostoya şeker katmaması gerekiyor.

Sahurda yemekten önce doğal vitamin özellikleri olan beyaz lahana, havuç ve kırmızı şekerpancarı suyundan oluşturulan içeceği de kan temizleyici özelliğiyle oruç tutacaklara tavsiye ediyor. Ancak bu da şeker hastaları için uygun değil. Ayşet Şarifova'nın önerilerine göre, sahurda yemek yeme âdeti olanlar bu sıvıları aldıktan sonra önce çorba, ardından tek çeşit hafif bir yemek alabilir. Yağlı ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmalı. Yemek aceleye getirilmeden yavaş yavaş ve lokmalar uzun süre çiğnenerek yenmeli. Su ve diğer sıvı içecekler yemek bittikten 2-3 dakika sonraya bırakılmalı. Kahvaltı tercih edilmişse yanında açık çay ya da sütlü kakao içilebilir.

Hızlı yemenin ve yemekten hemen sonra yatmanın vücuda zararlı olduğuna dikkat çeken Ayşet Şarifova, "Bu durumda iç organlar yorulur ve erken yaşlanır. Bu yüzden hem yavaş yemeli hem de uyumadan önce yarım saat beklenmeli. İdeal olan süre bir saattir. Mümkünse yürüyüş yapılmalı ve sonra yatılmalı." diyor. Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdalar önemli. Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.

İFTARDA YEMEKLERİ BİRDEN TÜKETMEYİN

Bitkisel tedavi uzmanı Ayşet Şarifova'nın iftar önerileri ise şöyle: İftarı 1-2 adet hurma ve yarım bardak kefirle açın. Kefir yoksa ayran ya da yoğurt da olabilir. Orucunuzu açtıktan sonra hemen yemeklere geçmek yerine, hem midenin yemeğe hazırlanması hem de dolu mideyle namaz kılma zorluğu yaşamamak için akşam namazını kılmak doğru olur. Yemeğe komposto ve su gibi içeceklerle başlayın.

(http://www.yemektarifleri.info/wp-content/uploads/2008/11/komposto.jpg)

Ardından çorba, salata veya cacık olabilir. Salatanın içinde mutlaka yeşillikler ve salatalık bulunsun.

(http://www.damak.net/wp-content/2009/07/yogurtlu-diyet-salata.jpg)

Mideyi zorlamamak için asıl yemeğin tek çeşit olmasına dikkat edin. Kızarmış ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Su ve çay gibi içecekler yemeğin ortasında değil sofradan kalktıktan en az 5 dakika sonra alınmalı. Kabızlık rahatsızlığını gidermek için haşlanmış kırmızı şekerpancarı, elma ve 5 adet cevizi rendeleyerek karıştırın. Yemekten önce bir miktar tüketin.

Haberaktüel
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 02 Eylül 2009, 00:53:07
Kayseri Yağlama

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/06/09/yaglama.jpg)

Malzemeler

4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
400gr kıyma
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet çarliston biber
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Sarımsaklı yoğurt & Sumak
Hazırlanışı

1.  Unu, mayayı, suyu, tuzu (1/2 çay kaşığı), şekeri yoğurarak hamur haline getirin.  Üzerini örterek yarım saat dinlendirin.  Hamurdan ufak parçalar kopartarak bunları merdane ile açın.  Elde ettiğiniz lavaşları kızgın teflon tavada yağsız olarak pişirin.  Bir dakika bir tarafı, bir dakika da diğer tarafını pişirmek yeterli oluyor.  Lavaş kullananlar teflon tavada lavaşları ısıtabilir.  Pişen lavaşların üzerini örtüp ılık kalmasını sağlayın.

2.  Domatesi rendeleyin.  Soğanı, biberi ve sarımsağı ince ince doğrayın.  Bir tencerede sıvıyağı kızırın.  Soğanı, biberi ve sarımsağı biraz kavurup kıymayı ekleyin.  Kıymanın topak topak olmasını engelleyerek, arada karıştırarak pişirin.  Kıyma pişince domates rendesini, tuzu ve domates salçasını ekleyin.  Yaklaşık on dakika kısık ateşte pişirin.

3.  Servis yapacağınız tabağa bir kat lavaş koyup üzerine kıymalı sostan dökün.  Tekrar bir kat daha lavaş koyun ve yine üzerine kıymalı sos dökün.  Bu işlemi istediğiniz kat sayısı olana kadar tekrarlayın.  Ben çok denedim; şık bir sunum için 5-6 katı geçmemeli.   Yüksek olunca kesmesi, servis yapması, sunumu, yemesi... her şey zorlaşıyor.  Fazla misafiriniz varsa birkaç servis tabağı kullanın, az katlı bir sürü yağlamalarınız olur.

4.  Pasta gibi dilimlenerek servis yapılır.  Üzerine yoğurt ve sumak konularak da servis yapılabilir ya da misafirleriniz kendileri ekleyebilir.

resimlimutfak.typepad.
Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 02 Eylül 2009, 03:21:16
Sodalı börek

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/sodali_borek.jpg)

malzemeler:

    * 250 gr az yağlı beyaz peynir
    * 1 su bardağı doğranmış maydanoz
    * 4 adet yufka
    * 2 yemek kaşığı tereyağı
    * 40 cl maden suyu (iki şişe)
    * 2 yumurta

hazırlanması:

1. iç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.

2. dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)

3. ikinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.

4. peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.

5. üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.

6. kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.

7. ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.

8. tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.

9. önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)

Kahvaltılık Kumpir
(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e2010536ec42f9970b-800wi)

Malzemeler:

    * 9-10 adet patates
    * tuz
    * 200gr krem peynir
    * arzuya göre 25-50gr tereyağı
    * 1,5 çay bardağı haşlanmış mısır
    * 1,5 çay bardağı konserve bezelye
    * 1,5 çay bardağı doğranmış salatalık turşusu
    * 1,5 çay bardağı doğranmış zeytin

Hazırlanması:

   1. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Ezme aletiyle ezip tuzunu ekleyin.
   2. Patatesler sıcakken krem peynir ve tereyağı ile karıştırın. Kalan malzeme ile karıştırıp kabınıza yayın. Üzerine dilediğiniz baharatları serpin.


Ezmeli Kanepeler

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e2010536ec42ad970b-800wi)

Ev yapımı ezmeye acı biber sosu ekleyip fırında kızarttığımız ekmeklerin üzerine sürdüyoruz.

Afiyet olsun
portakalagaci

...
Domatesli Ezme


Malzemeler:
3 Domates
1 Sogan
1 Kirmizi Biber
2-3 dis Sarimsak
1 Yemek kasigi Salca
1 Yemek kasigi Zeytinyag
Tuz / Karabiber / Kirmizi biber
arzuya göre Nane

Hepsini Robotton gecirip püre haline getiriyoruz.

..

Sabah Kahvaltısı için ezme tarifi

2 çorba kaşığı acı yada tatlı biber salçası
1 kalın dilim beyaz beynir
1 çorba kaşığı yoğurt
biraz zeytinyağı
kırılmış ceviz
bol nane isteğe göre pul biber

tarifdefteri
....

Afiyet olsun.
Başlık: İftardan Sonra Uçacaksınız
Gönderen: Tuğra - 07 Eylül 2009, 01:39:07

İftar sonrası üzerinize ağırlık çöküyor, tembelliğiniz, halsizliğiniz artıyorsa bu içecekler tam size göre...

(http://s.aktifhaber.com/images/news/108596.jpg)

Gül, ahududu, böğürtlen, meyan kökü, kızılcık, demirhindi gibi geleneksel şerbetler, iftar sonrası oluşan halsizliğe ve mide rahatsızlıklarına birebir. İlk kez bu yıl Hurma Cafe tarafından sunulan hurma şerbeti ise yepyeni bir tat.

Ramazan'ın uzun ve sıcak günlere denk gelmesi, birtakım soru ve sıkıntıları da beraberinde getirdi. Pek çok insan gündüz susuzluk ve uykusuzluk; iftar sonrası da yorgunluk ve halsizlik gibi problemlerine çare arıyor. Eğer sizin de bu tür sorunlarınız varsa uzman (Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik) yardımıyla hazırladığımız bu habere bir göz atın.

Çünkü iftar sonrasında oluşan bazı problemlerin üstesinden, özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan şerbetlerle gelebilirsiniz. Süleymaniye'deki Hurma Cafe tarafından ilk kez bu yıl yapılan hurma şerbeti ise yeni tatlar arasında. İşte yaşam iksiri şerbetlerden bir demet...

Sofraların mistik kokusu gül şerbeti

Gül şerbeti, hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi hafifletiyor.

Malzemeler: 100 gr gül yaprağı, 25 ml limon suyu, 150 gr şeker, 1 lt su.

Yapılışı:

Gül yapraklarını bir tabağa koyun. Limon suyunu üzerine döktükten sonra parmaklarınız al al oluncaya kadar ezin. Ezdiğiniz yaprakları yarım saat dinlendirin. Şekeri ve suyu kaynatın, sonra soğuyan şerbeti güllerin üzerine döküp 10-12 saat dinlendirin. Bir tülbentten süzün.

Böğürtlen şerbeti, vücudu elektrik süpürgesi gibi temizliyor

Böğürtlen, Türk mutfağında şerbeti yapılan meyvelerin başında geliyor. Bol miktarda C vitamini içeren bu meyve, beslenme uzmanı ve diyetisyen Gizem Keservuran'a göre vücutta adeta elektrik süpürgesi görevi görüyor.

Malzemeler: 500 gr böğürtlen, 2 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı su.

Yapılışı:

Yıkayıp süzdüğünüz böğürtlenleri şekerle birlikte 1-2 dakika blender'dan geçirin. Sürahiye boşaltıp su ilave ederek buzdolabında bekletin. Bol buz ve böğürtlen taneleriyle süsleyebilirsiniz.

Uykusuzluğun çaresi kızılcık şerbeti

Kızılcık şerbeti, uzmanlara göre uykusuzluğa iyi geliyor. Mideye kuvvet veriyor ve vücut direncini artırıyor.

Malzemeler: Yarım kilo kızılcık, 2 sb toz şeker, 2 litre su, 1 adet çubuk tarçın, 3 karanfil tanesi.

Yapılışı:

Kızılcıkları küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın. 2 litre suyu kaynatın ve içine tüm malzemeleri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Arada karıştırarak şerbet kırmızı rengini alana kadar yaklaşık 25 dakika orta ateşte kaynatın. İçine tarçın ya da karanfil atabilirsiniz.

Ahududu şerbeti, vücudun direncini artırıyor

Ahududu, vücut direncini artıran bir meyve. Orucun etkisiyle kaybettiğimiz direnci geri yüklüyor.

Malzemeler: 1,5 kg şeker, 1 kg ahududu, 30 gr limon tuzu.

Yapılışı:

Ahududuyu temizleyin, sonra bol suda zedelemeden yıkayın. Süzün. Toz şekerle ovalaya ovalaya yoğurun ve şekerin tamamen erimesi için 12 saat kadar bekletin. Sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sıkarak süzün.

Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyun, tekrar yoğurup sıkın ve süzün. Elde ettiğiniz şerbete 30 gr limon tuzu katıp eritin. Süzgeçten geçirin ve bir şişeye doldurup serin bir yerde muhafaza edin. Bir su bardağına iki parmak şerbet koyun, üzerini suyla tamamlayıp karıştırdıktan sonra servis yapın.

Peygamber meyvesi hurma, artık şerbet halinde

Hurma hem Türkiye'de hem de Ortadoğu ülkelerinde çok tüketilen bir meyve. Tatlısı, çikolatası, lokumu, pekmezi vb. yapılmış. Ama bugüne kadar kimsenin aklına şerbetini yapmak gelmemiş. Süleymaniye Camii'nin arka sokaklarında küçük bir dükkânda hurmanın her çeşidini satan Muhammed Yinitbaş, uzun çalışmalar sonucunda şerbetlere bir yenisini daha ekledi.

Peygamber meyvesi hurma, artık sofralarınıza şerbet olarak misafir olacak. Muhammed usta, henüz hurma şerbetinin tarifini vermiyor; çünkü patent sürecini tamamlamamış. Tatmak istiyorsanız yolunuzu Süleymaniye taraflarına çevirin ve Mimar Sinan Caddesi'ndeki Hurma Cafe'ye uğrayın.

Dyt. Yeşim Çelik'ten mevsim meyvelerinin yararları

Böğürtlen şurubu: Böğürtlen, kanser hücrelerini engeller. İftardan yaklaşık 1 saat sonra içilen 1 bardak böğürtlen suyu, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Uyku ve yorgunluk halinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Kızılcık suyu: Portakala oranla C vitamini içeriği çok daha yüksek olan kızılcığın antioksidan özelliği oldukça yüksek. Bu da kansere karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlıyor. İçerdiği C vitaminine bağlı olarak vücut direncini arttırarak kişide zindelik sağlar.

Yaban mersini: Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür. Dinç ve zinde hissetmemizi sağlar.

Hurma suyu: Hurmanın yararları saymakla bitmez. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir, hurma enerji kaynağıdır. Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan sinir sistemimizdir. Dinlendirici bir özelliği vardır. Eğer hurmayı yemekte problem yaşanırsa bir avuç hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilebilir.

Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, afrodizyak etkiden tutun da kansızlığa kadar pek çok hastalığa iyi gelir. Kansızlık problemi olan kişilerde oluşabilecek yorgunluk, halsizlik, isteksizlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

aktif haber
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
Gönderen: Tuğra - 07 Eylül 2009, 02:05:51
Sosisli Milföy Böreği

(http://1.bp.blogspot.com/_4ez0OYa21vo/SFBC1GqqSNI/AAAAAAAAAJE/hut5DZW5mRQ/s400/sosisli+borek.jpg)

Malzemeler;
- 10 yaprak milföy hamuru
- 10 adet soyulmuş sosis
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Susam ve çörekotu

Buzluktan çıkartıp yumuşattığımız milföy hamuru yapraklarının her birini merdane yardımı ile açıyoruz. Açılan yaprağa bir sosisi koyup rulo şeklinde sarıyoruz, uçlarını yapıştırıp kulak gibi kıvırıyoruz. Hamurun üzerini sosisleri de kesecek şekilde kesiyoruz. Yağlı kâğıt serili tepsiye koyup üzerine zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı ve susam ile çörekotunu serpiyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derecede kızara kadar pişiriyoruz.

Kıymalı Patatesli Kol Böreği

(http://3.bp.blogspot.com/_4ez0OYa21vo/SFA-lfDrUHI/AAAAAAAAAIs/h759DoKzkXY/s400/yufka+kol+boregi.jpg)

Malzemeleri;
- 3 adet yufka
- 1 şişe soda
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- Susam ve çöreotu

İç malzemeleri ;

- 150 gr. kıyma
- 2 patates ( haşlanıp rendelenmiş )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 iri boy soğan
- Tuz ve karabiber
( yemeklik doğranmış soğanları ve kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz, sonra içine tuz, karabiber ve rendelenmiş patatesi ekleyip içimizi hazır hale getiriyoruz )

Yufkayı ortadan ikiye bölüp bir tarafını ayırıyoruz. Kesilen bölümün üzerine sodalı yağlı karşımdan sürüp uzun tarafa gelecek şekilde harcımızı koyup yufkayı yuvarlayarak kıvırıyoruz ve bir ucunu kıvırıp rulo yaparak kol böreği şeklini veriyoruz.Diğer yufkalar içinde aynı yöntemi uygulayıp 6 adet küçük boy kol böreği elde ediyoruz.
Fırın kâğıdı serilmiş tepsiye koyup üzerlerine sodalı ve yağlı karışımdan döküp susam ve çöreotu serpiyoruz.
Önceden ısıtılmış 220 derecedeki fırında pişiriyoruz.

Lor Peynirli Ekmek

(http://3.bp.blogspot.com/_4ez0OYa21vo/SFA6i9iZtCI/AAAAAAAAAIE/pdEZOown_es/s400/Lorlu+Ekmek.jpg)

Malzemeler;

- 1 paket sana yağı büyüklüğünde lor peyniri
- 1 paket krema
- 3 kaşık un
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yumurta
- İnce kıyılmış dereotu
- Kırmızıbiber
- Fırın kabını yağlamak için çok az zeytinyağı

Lor peyniri ezilerek tüm malzemeler peynire katılıp iyice karıştırılır. Karışım yağlanmış fırın kabına dökülüp önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.
Hafif soğuyunca kesilip servise hazır hale gelir.

neseersoy.blogspot.com

Başlık: Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: HASBİHAL - 07 Eylül 2009, 17:48:01
Sütlü Ramazan Lokması


(http://img186.imageshack.us/img186/7154/ymk1250.jpg)

 
 Malzemeler
Yarım paket tereyağı veya margarin
2 bardaktan biraz eksik ince irmik
2 su bardağı süt
4 adet yumurta
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 su bardağı ayçiçek yağı


Yemeğin Tarifi   
Önce şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. Yarım paket yağı tencerede eritin. İçine irmiği koyun, hafif ateşte kıvamı gelinceye kadar kavurun. Üzerine soğuk olarak 2 bardak süt döküp karıştırın. Çok hafif ateşte sütünü çekmesi için ağzı kapalı olarak bekletin. Tekrar karıştırıp soğutun.

4 adet yumurtayı teker teker kırarak yedirin. Hamurdan küçük küçük parçalar alın. Avuç içinde bu hamurları yuvarlayıp bir kaba dizin. Tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında kızartın. Yağını süzdürerek önceden hazırladığırız şerbetin içine atın.



Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 07 Eylül 2009, 18:51:56
Terbiyeli Soğan Çorbası

(http://resimlimutfak.typepad.com/.a/6a00e54ee33b6988330112793e1dfd28a4-500wi)

Malzemeler

4 adet kuru soğan
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı

1.  Soğanları yarım daire şeklinde doğrayın.  Tencerede sıvıyağ ile soğanları kavurun.  Renkleri hafif sararınca, unu ekleyin, biraz karıştırıp 5 su bardağı sıcak su ekleyin ve sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin.

2.  Kaynayınca tuzu ve karabiberi ekleyin.  Yumurta ile sütü çırpın ve yavaş yavaş dökerek tencereye ilave edin.  Bir- iki dakika daha karıştırıp, servis yapabilirsiniz.

İsterseniz servis yaparken üzerine kızarmış ekmek ve eritilmiş kaşar peyniri koyabilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com

Afiyet Olsun.

Patlıcan Kebabı

Ramazanda iftar için farklı bir yemek seçeneği daha; patlıcan kebabı. Evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz yemek için gerekli malzemeler ve patlıcan kebabının tarifi şöyle:

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/797720090907104032748.jpg)

Malzemeler

6-7 adet patlıcan
yarım kilo kıyma
1 su bardağına yakın galeta unu
kekik
tuz
kırmızı biber
2 kaşık tereyağı
3- 4 adet domates
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su

Hazırlanışı

Patlıcanlar alacalı soyulup, tuzlu suda bekletilir. Kıyma, sarımsak, baharatlar ve galeta unu eklenip yoğurulur. Patlıcanlar yıkanıp 3-4yerinden kesik atılır birbirinden kopmaması lazım köfte harcı kesik yerlere dizilir teflon tavada 2 kaşık tereyağına domatesler rendelenir, salça ve 3-4adet diş sarımsak rendelenip eklenir ve kavrulur. 2 su bardağı su eklenip ateşten alınır tepsiye dizdiğimiz patlıcan ve kıyma harçların üstüne dökülüp fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir afiyet olsun.

Perde Pilavı

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/463820090905110159302.jpg)

Malzemeler

Pilavı için:

1 kase pirinç
2 yemek kaşığı margarin
2 kase tavuk suyu
2 adet tavuk budu
kuş üzümü
karabiber, tuz

Hamuru için:

2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
100gr margarin
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un

Hazırlanışı

Perde pilavının yapımına ilk olarak tavuk butlarının haşlanması ile başladım. Tavukları haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başladım.

Margarini pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünün pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun. Haşladığımız tavukların suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin, yarım yemek kaşığı da tuz ekleyerek kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın.

Hamurun yapımı: tüm malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin.İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın.
200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.

Not: Perde pilavının görünüşünü güzelleştirmek için hamuru sermeden önce kabın tabanına badem sıralanır

Üzümlü Muffin

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/150620090904113836755.jpg)

Çocukların çok sevebileceği bir tatlıya ne dersiniz. Gerekli malzemeleri rahatlıkla temin edebilirsiniz. İşte üzümlü muflin için gerekli malzemeler ve tarifi...

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı yoğurt
bir buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı sıcak suda bekletilmiş kuru üzüm
fındık içi

Yapılışı:
Şeker ve yumurtayı mikserle iyice çırpalım. Köpük köpük olunca üzerine yoğurt ve yağı ekleyelim. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edelim. En son  olarak sıcak suda bekletip yumuşattığımız kuru üzümlerin suyunu süzüp ilave edelim. Bir kaşık yardımı ile üzümleri hamura eşit bir şekilde yayalım. Hazırladığımız hamurumuzu muffin kalıplarımıza yerleştirelim. Üzerine fındık parçaları serpiştirelim.
Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 40 dk kadar pişirelim.Verilen ölçüye göre yaklaşık 13-15 adet muffin elde edebiliriz.

Haber7.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (sahur)
Gönderen: Tuğra - 08 Eylül 2009, 01:55:01
Ispanaklı krep tarifi

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/908620090904111819742.jpg)

Malzemeler

krep için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı süt ya da su
1 çay kaşığı tuz
içi için:
Yarım kg ıspanak
1 yemek kaşığı margarin
tuz, karabiber, kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça

Hazırlanışı

Ispanakları yıkayıp bir tencerede kısık ateşte haşlayın.
Bir tavada margarini eritin. Eğer soğanlı yapmak istiyorsanız bu aşamada soğanı ekleyebilirsiniz. Daha sonra salçayı ekleyin. Haşlanmış, süzülmüş ıspanakları ve baharatları ilave ederek karıştırın. 2-3 dakika kavurun ve ocağı kapatın.

Diğer taraftan geniş ve derin bir kasede unu hiç topak kalmayacak bir şekilde süt ile ezin. Yumurta ve tuzu ekleyerek çırpın. Bu karışımın kıvamı kek hamurundan daha akışkan olmalı. Aksi halde krepleriniz kalın olur. Teflon tavaya bir çay kaşığı kadar margarin koyup kızdırın. 1 kepçe hamurdan alıp tavanın üzerine iyice yayın.Hamurun her iki yüzü piştikten sonra krepi bir tabağa alın. Kalan tüm hamurları aynı şekilde pişirin.

Krepler hazır olduğunda, iç malzemesini her birinin üzerine koyarak sarın ve tepsiye dizin.Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin.

Haber7
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 08 Eylül 2009, 15:18:41
Kremalı Mantarlı Makarna

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/171120090905111536533.jpg)

Ramazanda özellikle yalnız başına kalanlar için yapılması kolay, çabuk ve çok fazla malzeme gerektirmeyen bir yemek alternatifi. Kremalı mantarlı makarna için gerekli malzemeler ve yapılışı şöyle:

Malzemeler:

1 paket makarna
1 küçük paket hazır krema
1 kase mantar
100 gr salam
Sıvıyağ ve tuz

Hazırlanışı:

Makarnayı 1.5 lt kadar tuzlu kaynar suda haşlayalım. Makarna haşlanırken diğer taraftan da mantarları temizleyip doğrayalım. Teflon tavaya az miktar sıvı yağ koyup mantarları ilave edelim. Tavanın kapağını kapatıp mantarları kendi suyunda pişmeye bırakalım. Bu arada salamları makarnalar gibi şerit şeklinde keselim.Mantarların pişmesine yakın tencerenin kapağını alıp salamları ilave edelim. Salam ve mantarları beraberce bir iki dakika soteleyelim. Daha sonra üzerlerine hazır kremayı boşaltalım. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra sosu ocaktan alalım. Bu sırada pişmiş ve süzülmüş olan makarnamızı çok az miktarda yağ koyduğumuz tencereye alalım ve hafifçe karıştıralım. Üzerine mantarlı sosu ilave edip karıştırarak sıcak bir şekilde servis yapalım.

Patates Mantısı

Ramazanda iftar ve sahur için evde çok kolay yapabileceğiz bir yemek çeşidi papates mantısı. Patates mantısı için gerekli malzemeler ve tarifi şöyle:

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/728620090903075555605.jpg)

Malzemeler


5-6 adet patates
Maydanoz
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça

Hazırlanışı :
Patatesleri iyice yıkayın ve haşlamak üzere tencereye koyun. Haşlandıktan sonra kabuğunu soyarak iyice ezin. Ezmek için çatal kullanabilirsiniz. Daha sonra patateslerin içine doğranmış maydanozları ekleyin. İsteğe göre karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyin. İyice karıştırın. Ceviz büyüklüğünde parçalar alarak bardak şeklinde şekillendirin.Başka bir kapta yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Patateslerin içini yoğurt ile doldurun. Tavada tereyağı eriterek salçayı pişirin ve patateslerin üzerine dökerek servis yapın. Afiyet olsun…

Haber7

Portakllı pandispanya

(http://4.bp.blogspot.com/_5FS6r-TGKJs/SbckEwUDwCI/AAAAAAAABrA/RxFEMpBzxgE/s320/portakalli-pandispanya-tatlisi.jpg)

Pandispanya icin
3 yumurta
3 Turk kahve fincani seker
1/2 Turk kahve fincani kaynar su
3 Turk kahve fincani un
1 portakal kabugu rendesi
1 tatli kasigi kabartma tozu

Serbet icin
1.5 bardak seker
2.5 bardak su ( cok islak tercih etmiyorsaniz,su miktarini azaltiniz,Bay Lama cok islak seviyor)
yarim portakal suyu

Tatlimizin hazirlanisi
Yumurta ve seker dusuk ayarda biraz cirpildiktan sorna kanar su eklenir ve hizli ayarda 5-7 dakika cirpilmaya devam edilir.
Elenmis un ve kabartma tozu ilavesinden sonra borcamda 350 derecede pisirilir. 20 dakika kadar surüyor

Serbet icin seker,su ve portakal suyu karistirarak kaynatilir.

Pandispanya ve serbet ikisi de ilik, ya da birisi sicak digeri soguk olacak sekilde serbet pandispanyanin uzerine dokulur ve tepsi ile kapatilir.
Hindistan cevizi ve/veya krem santi, portakal dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!

lamamutfakta
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(sahur)
Gönderen: Tuğra - 09 Eylül 2009, 01:07:30
Karnıyarık börek

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/985120090903080322503.jpg)

Malzemeler:

6 adet yufka
üzerine sürmek için 1 adet yumurta
1 su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ

İç malzemeleri:

1 adet kuru soğan
1 kase kıyma
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı salça
tuz,karabiber,pul biber

Hazırlanışı:

Soğanları minik minik doğrayıp pembeleşene kadar kavurun, biberleri ve kıymayı da ekleyip iyice kavrulmasını sağlayın. Üzerine rendelenmiş ya da minik minik doğranmış domatesi ilave edin. Salça ve baharatları da ekleyip tencerenin kapağını kapayın. Domatesler iyice eriyen kadar kısık ateşte pişirin. Bu şekilde iç malzemesini hazırlayıp bir kenara alın. Dilerseniz bu içe patates de ekleyebilirsiniz. Diğer taraftan bir adet yufkayı serin ve üzerine yağ ve süt karışımını sürün. Sonra bir kat daha yufka serin. Onun da üzerini bol bol süt ve yağ ile ıslatın.

Yufkayı 8 adet üçgen parçaya bölün. Her parçaya bir miktar iç koyup kenarlarından katlayın ve sarın. Bu şekilde ikişer kat halinde hazırlanan yufkalardan börekleri sarın. Tepsiye dizin. Her böreğin üzerine bıçakla bir çizik atın. Fakat tabanına kadar kesmemeye özen gösterin. Sonrasında üzerine yumurta sürüp, 170 derece fırında pişirin

Haber7
Başlık: İftara özel şifalı bir şurup!
Gönderen: Tuğra - 09 Eylül 2009, 11:40:25

Orucun, sağlıklı ve dikkatli beslenme kurallarına riayet edilmesi kaydıyla, beden ve cilt gençliği için de önemli rolü var.

(http://www.iyilikguzellik.com/images/haber/1088.jpg)

Vücudu dinlendirerek birçok zararlı maddeyi bedenden uzaklaştırmak detoks imkanı sunmaktadır. Bu da başta cilt güzelliği olarak kendini gösteriyor...

Ramazan süresince özellikle ihmal edilmemesi gereken grup olan antioksidan tüketimini dikkate almanız halinde bir ay sonunda bedeninizde özellikle cildinizdeki değişimi fark edeceksiniz. Vücutta enerji üreten tüm hücreler oksijene ihtiyaç duyarlar. Hücrelerdeki oksijenin yanması esnasında oluşan oksidan maddeler olan serbest oksijen radikalleri hücrelerimizi yaşlandıran bunun yanı sıra kalp-damar hastalıklarından, kansere, romatizmal hastalıklardan şeker ve katarakt gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olan moleküllerdir.

DNA HASARINI ÖNLÜYOR

Ramazan ayında tutulan oruç doğru beslenme alışkanlığı ile kişiye bir çok imkan sunuyor. Bunlardan biri de cilt gençliğin formülü. Oksidanları vücut kendi ürettiği gibi dış ortamlardan da alabilmektedir. Vücudunsa bu oksidanlara karşı savaşan en büyük silahı antioksidanlardır. Antioksidanlar yaşlanmaya karşı savaşan en etkili antiaging maddeleridir.

Serbest oksijen radikallerinin DNA' ya verdiği hasarı önlemek için antioksidan içerikli besinler tüketilmesi yeterlidir. Özellikle karotenoid içeriği zengin kırmızı, sarı, turuncu renkli sebze ve meyveleri bolca tüketmek kansere karşı koruyucudur ve kanser riskini azaltmaktadır.

SAĞLIK iÇiN ETKiLi

Antioksidanlar da sadece yaşlanmaya karşı değil. Sağlığınızı iyileştirmede de bir etken. Son yıllarda kardiyovasküler hastalıklardan korunmada antioksidanların koruyucu bir rolü olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Özellikle vitamin E, vitamin C ve karotenoidler gibi antioksidanların vücudun oksidanlarına karşı savaşında etkili bir yeri olduğuda bilinmektedir. Kandaki yağların oksitlenmesi damar sertliğine neden olmaktadır. Bu nedenle kalp damar hastalığı olanların antioksidan tüketimi önerilmektedir.

İFTARA ÖZEL ŞURUP

Avitamininin öncüleri olarak kabul edilen karatoneidler güçlü bir antioksidandır. Havuç en zengin karatoneid kaynağıdır. Karatoneidler birçok hastalığa karşı koruyucu olmaktadır. Bu arada sizi Ramazan boyunca sağlık ve güzellik açısından tabiri caizse bomba gibi yapacak bir karışım tarifi vermek istiyorum: Gerek sıvı ihtiyacı gerekse zengin vitamin ve antioksidan kaynağı olan bu karışımı her gün içmenizi öneririm. Yarım bardak üzüm suyu, yarım bardak elma suyu, yarım bardak greyfurt suyu ve yarım bardak havuç suyu...

Dr. İsmail AĞAR
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 09 Eylül 2009, 18:26:48
Sütlü Pancar Çorbası

(http://resimlimutfak.typepad.com/.a/6a00e54ee33b698833010535ea44df970c-500wi)

Malzemeler

2 adet pancar
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 bardak süt
3 bardak su
Hazırlanışı

1.  Pancarların kabuklarını soyun, iyice yıkayın ve rendeleyin ya da küp küp doğrayın.  Her yer kırmızı oluyor dikkat edin.

2.  Tencerede yağı kızdırın, unu ekleyerek çırpma teli ile karıştırın.  Fazla kavurmayın ancak un kokusu biraz gitsin.  Suyu azar azar ilave edin ve bu sırada sürekli çırpın.  Rendelenmiş pancarları ilave edin. Pancarlar yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. 

3.  Pancarlar yumuşayınca sütü, karabiberi ve tuzu ekleyin.  Dört-beş dakika kadar kısık ateşte karıştırıp, fazla kaynamadan ocaktan alın. Pancarları rende olarak kullandıysanız bu şekilde servis yapabilirsiniz, eğer küp küp doğranmış şekilde kullandıysanız blenderdan geçirerek servis yapın.

Not:  Süt kullanmak istemeyenler, 1,5 çorba kaşığı çiğ (sıvı) krema da kullanabilir. 

Hasanpaşa Köfte

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/06/05/hasanpasakofte.jpg)

Malzemeler

500gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
5 adet patates (haşlanmış)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Muskat (küçücük hindistan cevizi) rendesi
Hazırlanışı

1.  Soğanı rendeleyin ya da robotta çekin.  Bayat ekmekleri ufalayın.  Ben bayat ekmek eğer bayağı sertleşmiş ise robotta çekiyorum, çok güzel ufalanıyor.  Eğer bayat ekmeğim yoksa ekmeği tost makinasında biraz kızartıp ondan sonra ufalıyorum.  Amaç ekmeğin kuru olarak köfteye karışması ve köftenin fazla suyunu çekerek dağılmamasını sağlamak. 

2.  Kıymayı, yumurtayı, ekmeği, soğanı, tuzu ve karabiberi iyice yoğurarak köfte harcınızı hazırlayın.  Daire şeklinde köfteler hazırlayıp bir tepsiye dizin.  Üzerlerini örterek buz dolabında en az bir saat dinlendirin. 

3.  Haşlanmış patatesleri süt ile birlikte ezerek püre kıvamına getirin.  Muskat ve margarini ekleyin.  Bir parça da tuz ilave edin.  Detaylı bilgi için püre tarifine bakabilirsiniz. 

4.  Bir tavada sıvıyağı kızdırın köftelerin her iki yüzünü de iki dakika kadar pişirin.  Buradaki amacımız köfteyi pişirmek değil sadece ısıya dayanıklı hale getirmek için dışına sertlik vermek, böylece fırında çok fazla çatlamadan pişer.  Bu işlemden sonra köfteleri tekrar tepsiye dizin ve üzerlerine hazır olan püreden koyun.  İsterseniz kaşıkla koyun, isterseniz üzerine sıkma poşeti ile sıkabilirsiniz.

5.  170C fırında 20 dakika pişirin.  5 dakika da fırının ızgara kısmını açarak patateslerin üzerini kızartıp servis yapın

Patlıcanlı Pilav

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/07/01/patlcanlplav.jpg)

Malzemeler

2 su bardağı pirinç
2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 çay kaşığı yenibahar
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Kızartma yağı
Hazırlanışı

1.  Pirinci ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yıkayın.  Soğanı küp küp doğrayın.  Domatesi rendeleyin.  Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda en az yarım saat bekletin.  Acısı suda çıkan patlıcanları kızartın. 

2.  Pilav tenceresinde zeytinyağı ile doğranmış soğanı kavurun.  Domatesi ekleyin.  Pirinci, yenibaharı, tuzu ve şekeri ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra 3 su bardağı sıcak su ilave edin.  Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirin.  Pişen pilava patlıcanları ekleyerek servis yapın.

Çilek Soslu Muhallebi

(http://resimlimutfak.typepad.com/.a/6a00e54ee33b698833011570bba4e2970b-500wi)

Malzemeler

5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı un
1 paket vanilin
Çilek
Hazırlanışı

1.  Süt, toz şeker ve unu bir tencereye koyun. Orta derece ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin.  Ocağı kapatın, vanilini ekleyip son kez karıştırın.  Kaselere 1/4lük kısımları boş kalacak şekilde doldurun. 

2.  Dört kişi için 15 adet çileği mutfak robotunda püre haline getirin.  Muhallebinin kendi şekeri ile meyvenin şekeri birbirini dengeleneceğinden dolayı, ben çileğe şeker eklememeyi tercih ediyorum.  Eğer siz çok şekerli seviyorsanız, mutfak robotuna 1 çorba kaşığı pudra şekeri ilave edin.

3.  Soğumuş muhallebilerin üzerlerine çilek püresi koyun.  Pürenin üzerine doğranmış çileklerden serpiştirebilirsiniz.  Eğer çilek koyacaksanız püreyi tepeleme doldurmayın; çilekler de pürenin üzerine gelince taşabilir.  Nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 10 Eylül 2009, 00:55:55
minik pizzalar ve kahvaltı salatası

(http://marka.typepad.com/photos/oburcuk/kahvaltipizza.jpg)

(http://marka.typepad.com/photos/oburcuk/kahvaltisalata.jpg)

minik pizzalar için evde pizzanıza koyabileceğiniz ne varsa karıştırıyorsunuz; dilimlenmiş zeytin, doğranmış domates, sivri biber, kaşar peyniri rendesi ve baharatlar. sonra bu karışımı üzerini zeytinyağı ile yağladığınız ekmeklerin üzerine sürüyor ve 180C fırında 5-10 dk. pişiriyorsunuz. pizzanız hazır!

ikinci tarif bir salata, aslında önce yumurtalı ekmek tarifi için kaşar peyniri rendelemiştim ama tarifte yazılı galete ununu evde bulamayınca bende kaşar peynirleri böyle değerlendirmeye karar verdim. rendelenmiş peyniri bir kaseye alıyorsunuz. içine bir salatalık ve bir domates doğruyorsunuz. üzerine tuz, zeytin yağı, kırmızı biber ve kekik serpiyorsunuz. nefis!

french toast

(http://marka.typepad.com/photos/oburcuk/french_toast.jpg)

french toast, bizim yumurtalı ekmeğin süt+yumurta karışımı ile yapılanı. bir yumurta + 1/4 bardak süt + tuz bir kapta karıştırılıyor ve ekmekler karışımın içinde biraz bekletilip tereyağında kızartılıyor. eğer içlerinin çok yumuşak olmasını isterseniz birkaç dakika (ki bu hali annemin deyimiyle bizim damak tadımıza pek uymuyor) karışımın içinde bekletiyorsunuz. üzerine karabiber serpip servis yapıyorsunuz. ben balık şeklindeki kurabiye kalıbını kullandım ama kızarınca pek balığa benzemediler sanki...

portakalagaci.com

Afiyet olsun
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
Gönderen: Lika - 10 Eylül 2009, 06:06:29
Şifa Çorbası

(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2008/ekim%202008/15ekim2008/sifacorbasi.jpg)

Malzemeler :

    * 1 su b.arpa şehriye
    * 1 su b.et suyu
    * 1 havuç
    * 1 çorba k.salça
    * 1 domates
    * 3 yeşil biber
    * 1 kırmzı biber
    * 3 diş sarımsak
    * limon suyu
    * 2 çorba k.un

Hazırlanışı :

Tencereye sıvıyağı alın.Üzerine arpa şehriye ilave edip kavurun.Daha sonra üzerine un koyun. Havucu küp olarak kesin.Sarımsakları ince olarak kesin.Kırmız biberleri küp olarak kesin. Yeşil biberleri küp olarak kesin. Tencereye kırmızı ve yeşil biberleri,sarımsakları,1 çorba kaşığı salça,1 adet küp kesilmiş domates ve 1 su et suyunu tencereye ilave edin. Tencereye ilk önce soğuk su ardından sıcak su ilave edip kayna kadar pişirin.


Bulgurlu Cevizli Tavuk Dolması

(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2009/haziran2009/24haziran2009/tav-(1).jpg)

Malzemeler :

    * 1 bütün tavuk
    * Yarım limon
    * Tuz, karabiber

     Pilavı için:

    * 2 su b. pilavlık bulgur
    * 1 çay b. ceviz
    * 1 çorba k. tereyağı
    * 1 çorba k. domates salçası
    * 2 soğan
    * Tuz, karabiber
    * Su

     Üzeri için:

    * 1 çorba k. yoğurt
    * 1 çorba k. ketçap

Hazırlanışı :

Pilavı için 2 adet soğanı yemeklik kesin.Tencereye sıvıyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını  alın.Üzerine soğanları ilave edin ve soğanları kavurun.Üzerine 2 su bardağı pilavlık bulgur ilave edin ve kavurmaya devam edin. Kavrulduktan sonra üzerine su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika  pişirin. Pilavın içine ceviz parçaları ilave edin ve karıştırın.
1 adet bütün tavuğun içine cevizli bulgur pilavı ile doldurun.Tencereye tavuğu alın ve üzerine su ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve tavuğu pişirin. Daha sonra tavuğu fırın tepsisine alın.Üzerine ketçap ve yoğurt sürün. Önceden ısıtılmış olan  200 derecelik fırında pişirin.



Organik Semizotu Salatası
(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2008/eylul2008/18%20eylul%202008/organiksemizotusalatasi%20%282%29.jpg)

Malzemeler :

    * Semizotu
    * domates
    * salatalık
    * biber
    * nar ekşisi
    * zeytinyağı

     
Hazırlanışı :

Servis tabağına semiz otlarını irice parçalayarık alın.Üzerine domates,salatalık,biberi yine irice keserek ilave edin.

Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edip salatayı servis edin.Arzuya göre irice ceviz parçaları da koyabilirsiniz.

Fincanda Güllaç

(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2008/eylul2008/17%20eylul%202008/fincandagullac01.jpg)
Malzemeler :

    * 4 yaprak güllaç
    * 4 su b. süt
    * 7 çorba k. toz şeker

     İç malzemesi  için:

    * 4 çorba k. ceviz
    * 4 çorba k. pudra şekeri
    * 1 tatlı k. tarçın

     Üzeri  için:

    * muz
    * nar
    * kivi

Hazırlanışı :

Tencereye 4 su bardağı sütü alıp sütü ılıtın.Sütün ılıdıktan sonra sütün üzerine  7 çorba kaşığı toz şeker ilave edip
şekeri eritin.Sütü karıştırma kabına alın.Güllaç yapraklarını 2 ye bölüp süte batırıp yumuşatın.

Kaselere güllaçları alın.Üzerine 1 çorba kaşığı kadar süt ilave edin.Üzerine ceviz,pudraşekeri,tarçın ilave edin.Güllacın dışta kalan yapraklarıyla kapatın.Üzerine küp kesilmiş muz,kivi ve tane nar ilave edip servis edin.

oktayustam.com
Başlık: Dondurma mı, baklava mı ?
Gönderen: Tuğra - 10 Eylül 2009, 12:59:56

Tatlılar, ramazan sofralarının olmazsa olmazlarıdır. Peki ramazanda hangi tatlılar tüketilmeli ?

(http://www.haber3.com/images/news/dondurma-mi-baklava-mi-295852.jpg)

Doç. Diyetisyen Emel Özer, sağlığınız için tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü lezzetlerden yana yapmanızı öneriyor ve ekliyor: Baklava yerine dondurma yiyerek hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyun!

Ramazan ayında kurulan iftar sofraları; su ve hurmayla açılan, çorbayla başlayıp çeşitli yemeklerle devam eden ve tatlı ile biten birer ziyafet sofrasına dönüşür. Habertürk'ün haberine göre; Bu dönemde artmaya başlayan tatlı tüketimi, Şeker Bayramı boyunca katlanarak devam eder.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıbbi Beslenme Tedavisi BilimDalı Başkanı Doç. Dyt. Emel Özer, ramazan boyunca baklava, revani ve kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesini tavsiye ediyor. Şerbetli hamur tatlılarının aşırı miktardaki tüketiminin obeziteye neden olabileceğini belirten Doç. Dyt. Özer, ekliyor:

ŞERBETLİLERDE FAZLA ENERJİ VAR
“Ramazanda, özellikle iftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açar. Ramazan sofralarında bulunan yemekler, genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengindir. Bunların yanına öğün sonunda bir de tatlı tüketiminin eklenmesi, gereğinden fazla enerji almaya dolayısıyla da kilo artışına neden olur. Hamur tatlıları içerdikleri yağ, un, şeker ve şerbet nedeniyle sütlü tatlılara oranla daha ağırdır.

Gerek ramazanda gerekse ramazan ayı dışında, kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük tatlılar tercih edilmelidir. Buzdolabından çıkarılarak tüketilen güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi soğuk tatlılar, bu yıl sıcak günlere denk gelen ramazan ayına uygun çeşitler arasındadır. Bunlar şerbetli tatlılara nazaran daha fazla kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içerir.”

GÜLLAÇ VE SÜTLAÇ YİYEBİLİRSİNİZ
Günlük ideal enerjimiktarının artmasına neden olmayacak tür vemiktarda tatlı tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dyt. Özer, şöyle devamediyor: “Bir tatlının içerdiği un, şeker ve süt ile karbonhidrat; hamur harcı yapılırken konulan yağ ve sütle de yağ almış oluruz.

Sağlıklı bir beslenme planı içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı, günlük enerji gereksiniminin yüzde 45’i ile 60’ı arasında olmalıdır. Günlük tüketilen şekermiktarı yüzde 10’u, yağ miktarı ise yüzde 30’u aşmamalıdır. Ramazanda tüketilen şerbetli tatlılarının porsiyon ölçüsü ve tüketimsıklığı azaltılmalıdır. Tatlı çeşidi olarak enerji, karbonhidrat ve yağ yoğunluğu daha düşük olan güllaç, sütlaç,muhallebi ve dondurma gibi hafif lezzetler tercih edilmelidir.

SÜTLÜ TATLILAR KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Sadece dondurmanın değil, tüm sütlü tatlıların tüketiminde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dyt. Emel Özer, şöyle devam ediyor: “Gelişen teknoloji ile birlikte dondurma, yaz-kış tüketime sunulan bir besin haline gelmiştir.

Sağlıklı koşullarda üretilmeyen dondurmalar, gıda zehirlenmesi ve ishal gibi hastalıklara yol açabilir. Sıcak havalarda süt ve sütlü tatlıların buzdolabında saklanması, koruyucu bir yöntemdir. Dondurma, glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle uygun miktarlarda tüketildiğinde, kilo alımına neden olmayan bir tatlıdır. Sanılanın aksine, sütlü tatlıların uygun porsiyonlarda tüketimi, hem kan şekeri kontrolünü hem de kilo kontrolünü sağlamaktadır.”

HANGİ TATLI KAÇ KALORİ?

1 porsiyon külbastı: 416 kalori

1 porsiyon sütlaç: 299 kalori

1 porsiyon baklava: 425 kalori

1 porsiyon şekerpare: 446 kalori

1 porsiyon lokma: 362 kalori

1 porsiyon kazandibi: 329 kalori

1 porsiyon Kemalpaşa: 467 kalori

1 porsiyon güllaç: 235 kalori

1 porsiyon dondurma: (çeşidine göre) 110 - 220 kalori

Şekeri abartmamak için meyve tüketin

Süt şekeri laktoza karşı tolerans bozukluğu olan kişilerin sütlü tatlı tüketmekten kaçınmaları gerektiğini dile getiren Doç. Dyt. Emel Özer, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Böyle bir durumunuz varsa, porsiyo nmiktarını düşürerek şerbetli tatlı tüketebilirsiniz.

Ancak şeker yoğunluğu çok fazla olan bu tatlıların yerine kavun, karpuz, şeftali ve armut gibi meyveleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.”

haber3
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
Gönderen: Lika - 11 Eylül 2009, 06:21:03
Arpa Şehriyeli Yoğurt Çorbası

(http://img78.imageshack.us/img78/1018/orba2pw.jpg)

Malzemeler

·       3 yemek kaşığı arpa şehriye

·       1 yemek kaşığı un

·       1 yumurta

·       1 yemek kaşığı tereyağ

·       2 su bardağı yoğurt

·       1-1,5 litre kadar su

Hazırlanışı:                     

1-Şehriyeler tencerede hafif kavrularak renkleri pembeleştirilir.

2-Diğer tarafta bir kabın içerisine un konulup yumurta ve yoğurtla karıştırılır.

3-Hazırlanan karışım kavrulmuş şehriyenin üzerine dökülüp su ile inceltilir ve çorba içindeki şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

         4-Pişen çorba servis yapılırken arzuya göre üzerine ya nane ya da kırmızı biberli yağ yakılıp dökülür

sibelinmutfagi.blogcu.com


Oktay usta'dan Tas Kebabı

(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2008/aralik2008/11aralik2008/taskebabi.jpg)

Oktay Usta Tas Kebabı Tarifi

Malzemeler

    * 500 gr. kuzu eti
    * 1 soğan
    * 2 diş sarımsak
    * 2 defne yaprağı
    * 1 çorba k. domates salçası
    * 2 biber
    * 1 domates
    * 1 tatlı k. tane karabiber
    * tuz
    * su
    * sıvıyağ
    * Üzeri için:
    * Patates

    Hazırlanışı

Tencereye önce sıvıyağı alın. Kuzu etlerini ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra sıra ile soğan ve sarımsağı ekleyin. Ardından yeşil biberleri,defne yaprağını ve en son domatesleri ekleyin.

Salçasını da karıştırdıktan sonra tuzunu ayarlap üzerine sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.

Etler lokum gibi pişince servis tabağına alın.Kızarmış patates ile süsleyin.

...
(http://www.e-oktayusta.com/kucuk-yemek-resimleri/patlicanli-pilav-381.jpg)

Patlıcanlı Pilav İçin Malzemeler

    * 2 su bardağı pirinç
    * 3 adet patlıcan
    * 300 gram kuzu eti
    * 2 adet domates
    * 1 çorba kaşığı salça
    * 1 adet kuru soğan
    * 1 çay bardağı badem
    * Tuz
    * Karabiber

Patlıcanlı Pilav Tarifi

Kuzu etlerini tencereye alın ve kavurun. Patlıcanları uzunlamasınıa dilimleyip ızgara veya teflon tavada pişirin. Pilav için kabuklarından ayıklanmış bademleri zeytinyağında kavurun üzerine 2 su bardağı pirinci ekleyin ve tekrar kavurun.

Kavurduktan sonra üzerine sıcak suyunu ilave ederek pişirin. Kuzu etlerin üzerine 2 adet küp kesilmiş domatesleri ekleyin ve pişirin. Yuvarlak bir kalıbın kenarlarına patlıcanları uç kısımları dışarda kalacak şekilde dizin.

Pilavı kalıbın içine boşlatın ortasına kuzu etini alın ve patlıcanların dışta kalan kısımlarını ile katın ve kalıptan çıkartın.

Karışık salata:
(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/gavurdagi_salatasi.jpg)
Malzemeler:

    * 4 adet domates
    * 4 adet küçük salatalık
    * 4-5 adet sivri biber
    * birkaç dal maydanoz
    * 5-6 adet taze soğan
    * arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
    * bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
    * yarım limonun suyu
    * yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
    * 1 yeme kaşığı nar ekşisi
    * tuz
    * arzuya göre 1 tutam kuru nane
    * 1 su bardağı irice kırılmış ceviz

Hazırlanması:

   1. Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın. Maydanozu kıyın. Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın.
   2. Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Kullanıyorsanız naneyi ekleyin.
   3. En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın.
portakalagaci.com


Lokma Tatlısı
(http://www.e-oktayusta.com/kucuk-yemek-resimleri/lokma-tatlisi-856.jpg)

Lokma Tatlısı İçin Malzemeler

    * 2 su bardağı un
    * Yarım paket yaşmaya
    * 2 çorba kaşığı tozşeker
    * 2 çorba kaşığı tereyağı
    * 1 su bardağı süt
    * 1 adet yumurta
    * Su  

Şerbeti için:

    * 4 su bardağı tozşeker
    * 2,5 su bardağı su

Lokma Tatlısı Tarifi

Karıştırma kabına 2 su bardağı unu alın. Üzerine toz şekeri alın. Başka bir yerde yaş mayayı, su ile eritin. Unun ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına eritilmiş mayayı, sütü alıp karıştırın.

Daha sonra eritilmiş tereyağını ve kar haline getirilmiş yumurta akını da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Tavaya sıvıyağı alın. Hamurdan kaşık yardımıyla alıp kızartın.

 

Şerbeti için ise 4 su bardağı toz şeker ile 2,5 su bardağı suyu kaynatın ve soğutun. Lokmaları soğumuş şerbetin içine atıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra servis tabağına alarak sıcak olarak servis edin.

e-oktayusta.com

Şerbetli tatlı ağır diyenlere ikinci seçenek Ballı kule
(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/balli_kule_.jpg)

malzemeler:

    * 1 poşet muzlu puding
    * 1 poşet kakaolu puding
    * 6 su bardağı süt
    * 1 çay bardağı bal
    * 1 limon kabuğunun rendesi
    * 2 yemek kaşığı limon suyu

hazırlanması:

   1. 1 poşet muzlu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirin ve 5-6 cam kaseye paylaştırıp ılıtın. (kaseler hafif ıslak olurlarsa pudingleri daha kolay çıkarabilirsiniz.)
   2. 1 poşet kakaolu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirip muzlu pudinglerin üzerine dökün ve buzdolabında 3 saat bekletin.
   3. 1 çay bardağı balın içine 1 limon kabuğu rendesi ile 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip ocakta eritin. kaynamaya başladığında 4-5 saniye daha tutun ve ocaktan alın.
   4. pudingleri tabaklara ters çevirip üzerlerine ballı sos dökerek servis yapın.

portakalagaci.com

Afiyet olsun.
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 11 Eylül 2009, 12:49:36
Ramazan Sebze Ve Meyve

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi pek çok hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Yüksek oranda sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır.

Sebze ve meyve tüketimi ile kalp - damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folik asit, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.

Düşük sebze ve meyve tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar (%85), iskemik kalp hastalıkları (%31), gastrointestinal kanser (%19), kanser (%15) ve inme (%11) gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü bol bol sebze ve meyve tüketilmesini önermektedir.

Özelikle kabuklu olarak yenebilen sebze ve meyveler ile kuru meyveler iyi birer posa (lif) kaynağıdırlar. Böylelikle şeker, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini istenilen düzeylerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Su ile birlikte midede şişerek tokluk, doygunluk hissi uyandırmaktadır. Aynı zamanda dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemekte ve özellikle kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler göstermektedir. Günlük posa alımını artırmak adına sebze, meyve ve sularının tüketimini artırmakta yarar vardır.

Yemekte Meyve / Meyve Suyu Tüketmek Sakıncalı mıdır?

Halk arasında en yaygın olarak karşımıza çıkan doğru bilinen yanlış; meyvelerin yemeklerden 2 saat sonra tüketilmesinin gerekliliğidir. Aksi taktirde meyvelerde bulunan meyve alkolleri kişiyi siroza sürüklemekte, içerisindeki şeker yağa dönüşmekte ve kilo aldırmakta gibi kanılar söz konusudur. Gerçekle uzaktan yakından bir ilişkisi olmayan bu haber diyetisyen olmayan, bir de kendilerini otorite olarak gören bazı sağlık personeli tarafından ortaya atılan bir konudur.

Halbuki meyvelerde bulunan meyve asitleri sindirimi kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda meyvelerin içerdiği C vitamini, birlikte yenildiği besinler içerisindeki demir mineralinin emilim oranını artırarak anemiye (kansızlığa) karşı etkili olmaktadır. Meyve alkollerinin de içki olarak tüketilen alkoller ile isim benzerliği dışında hiçbir bağlantısı olmadığı için asla karaciğerde sorun oluşturması gibi bir durum söz konusu değildir. Demek ki yemekle birlikte meyve yemek veya meyve suyu içmek sorun oluşturmadığı gibi ekstra faydalar sağlamaktadır. O halde Ramazan sofralarını gazlı içeceklerle süslemektense meyve sularını tercih etmekte yarar vardır.

Hangi Meyve Suları Önerilmektedir?

Uluslararası standartlara ve Türk Gıda Kodeksi'ne göre meyve suyu ve benzeri içecekler, içerdikleri meyve oranına göre üç gruba ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecekler. İlave olarak, ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç gruptan birine dahil gibi göstererek pazara sunan bazı firmalar tüketicinin bilgi eksikliğinden faydalanmaya çalışmaktadır.

O nedenle içerdiği meyve oranı %100 olan ve hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen meyve suları, meyve çeşidine göre %25 - %50 oranında meyve içeren meyve nektarı ve içerdiği meyve oranı en az %10 olan meyveli içecekler tercih edilmelidir. %10'un altında meyve içeren; tat, koku ve renk verici katkı maddeleri ile hazırlanan meyve aromalı içeceklerden ve su ile karıştırılarak hazırlanan toz içecekleri tercih etmemek daha sağlıklı olacaktır.

Sıvı İhtiyacı Meyve Suları

Yaklaşık %70'i sıvı olan insan vücudunun günde ortalama 2.5 litre sıvı kaybettiği düşünülürse; meyve suları vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı gibi, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile bazı kanser türleri ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiler de göstermektedir. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür.

Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen sıvının yeniden su ve sulu besinler ile sağlanmaktadır. Özellikle sebze ve meyve suları susuzluğu giderdiği gibi, sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Ramazan süresince lifli besinlerin tüketimindeki azalma da göz önüne alınacak olursa sıklıkla başvurulabilecek faydalı içecekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Aylin Yılmaz
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 12 Eylül 2009, 02:13:05
şelame

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/selame.jpg)

şelame de kuzey kafkasya yiyeceklerinden biri. farklı içlerle hazırlanan hamurun kızartılması ile yapılıyor ve genelde kahvaltılarda sunuluyor...

malzemeler:

   1. hamur için:
          * 3 su bardağı un
          * 1 çay bardağı yoğurt
          * 1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
          * 1 yumurta
          * 1 tatlı kaşığı tuz
          * yarım paket kabartma tozu
          * bir miktar su (en fazla 1 çay bardağı)
   2. iç malzemeleri:
          * 200 gr beyaz peynir
          * bir miktar doğranmış maydanoz
   3. farklı iç malzemesi:
          * 5-6 patates, haşlanıp ezilmiş
          * 1 tatlı kaşığı nane
          * tuz
          * karabiber
   4. kızartmak için:
          * 2 su bardağı ayçiçek veya mısırözü yağı

hazırlanması:
1. hamur için gereken malzemeleri karıştırın. (suyu azar azar ekleyerek kıvamını tutturun.) unlanmış bir tahtanın üzerinde hamuru ikiye ayırın. her bir parçayı merdane kalınlığında rulo haline getirin. ruloları iki parmak genişliğinde parçalara kesin.

2. kestiğiniz parçalara elinizle hafifçe bastırın. bunları una bulayın. una bulanmış parçaları merdaneyle (nescafe tabağı genişliğinde) yarım santim kalınlığında açın.

3. açtığınız hamura 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden koyun. kenarlarına sıkıca bastırarak ay şeklinde kapatın. (isterseniz ruletle de kesebilirsiniz.) tüm hamuru aynı şekilde hazırlayıp üzerine kağıt havlu serilmiş tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. (birbirlerine yapışmasınlar)

4. hamurları kızdırılmış yağda her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartıp sıcak servis yapın.

not: hamurlardan bazılarını iç koymadan açıp ortalarına delik açarak da (hava kabarcığı olmasın diye) kızartabilirsiniz.

4-5 kişilik

portakalagaci.com

taze fesleğenli ve kekikli sandviç

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/feslegenli_kekikli_sandvic.jpg)

malzemeler:

    * 2-3 yaprak taze fesleğen
    * 1-2 dal taze kekik
    * 1 diş sarımsak
    * 2-3 tatlı kaşığı zeytinyağı
    * büyük bir dilim kepekli baget ekmek
    * 2 ince dilim beyaz peynir
    * yarım sap taze soğan
    * yarım sivribiber
    * yarım dolmalık kırmızı biber
    * 3 siyah zeytin

hazırlanması:
1. sarımsağı dövün (veya ince ince doğrayın). fesleğen ve kekikle birlikte bir kaseye alıp üzerlerine zeytinyağı dökün. ara sıra karıştırarak birkaç dakika bekletin.

2. kepekli ekmeği kızartın. içine iki ince dilim beyaz peyniri koyup arasıra doğranmış taze soğanı, biberleri ve zeytinleri yerleşitin. bunların üzerine fesleğen ve kekikli karışımı yerleştirin.

3. ekmeğin üzerine iyice bastırıp servis yapın...

1 kişilik

portakalagaci.com

Pideli Pizza

(http://www.oktayustam.com/images/tarifler/01-12-2008/eylul2008/8%20eylul%202008/pidelipizza.jpg)

Malzemeler :

    * 1 ramazan pidesi
    * sosu için:
    * 1 çorba k.salça
    * 2 çorba k.zeytinyağı
    * tuz,karabiber,kekik su

     Üzeri  için:

    * kaşar peyniri
    * sosis,sucuk,domates
    * siyah zeytin

   
Hazırlanışı :

Ramazan pidesini fırın tepsisine alın.Sosu için bir kapta salça,zeytinyağı,tuz,karabiber,kekik bir miktar su ilave edip karıştırın.Pidenin üzerine sosu döküp yayın.Üzerine kaşar peynir rendesinin yarısını ekleyin.Üzerine sosis,sucuk,biber,domates ve siyah zeytin ilave edin.Üstüne kaşar peynir rendesi ilave edin

Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.


Afiyet olsun

oktayustam.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
Gönderen: Lika - 12 Eylül 2009, 07:52:29
Tavuklu Sebze Çorbası

(http://www.beyazsofra.com/uploads/%5B0506129588303659%5DDSC02899.JPG)
Malzemeler:

·         15 tane fasulye

·         1 tane kabak

·         1 tane havuç

·         1 tane patates

·         1 tane kuru soğan

·         2 kahve fincanı un

·         3 çorba kaşığı tereyağı

·         1tavuk but

·         ½ tavuk göğüs

·         2 tatlı kaşığı tuz

·         ½ çay kaşığı kara biber

·         1 tatlı kaşığı nane

Hazırlanışı:

1. Fasulye, kabak, havuç, patates, soğan küp şeklinde doğranarak 5 su bardağı su ile kaynatılır.(Sebzeler diri olacak şekilde.)

2.Başka tencerede tavuk ğöğüs ve but su ilave edilerek kaynatılır.Tavuklar küçük parçalara ayrılır.

3.Çorba tenceresinde yağ ve un kavrulur.

4. Tavuk suyu ilave edilir, tavuklar vesebzeler suyu ile beraber eklenir.

5. Tuz, karabiber ilave edilerek kaynatılır.
6. Tavada yağ eritilir nane eklenir.
 Servis zamanı çorbanın üzerine
gezdirilir. Afiyet olsun.

beyazsofra.com

zeytinyağlı barbunya

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/barbunya.jpg)

malzemeler:

    * 1 kg. barbunya
    * 4 domates, kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış
    * 2 baş kuru soğan, doğranmış
    * 1 çay bardağı zeytinyağı
    * 2 havuç
    * 2,3 adet acı sivri biber
    * 750 ml kaynamış su
    * tuz

hazırlanması:

1. soğanı ve biberi zeytinyağı ile kavurun. havuçları küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.

2. domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin.

3. barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. sonra suyu ve tuzu ilave edin. kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.

portakalagaci.com


Zeytinyağlı Biber Dolması

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e20120a5ad7b1e970c-800wi)

1 kg. dolmalık biber, 2 tane soyulmuş domates, 2 su bardağı pirinç, 8-10 kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 tatlı kaşığı nane, 2 tatlı kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 1 çay bardağı kaynamış su, yarım su bardağı zeytinyağı, tuz. soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci ayıklayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. orta harlı (annemle harlı/hararetli tartışması yaptık ama o harlıda ısrar etti) ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyin...

portakalagaci.com

Fırında Köfte & Patates Kızartması

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/kofte_patates.jpg)

malzemeler:

   1. köfte harcı:
          * yarım kg kıyma
          * 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
          * 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
          * yarım demet maydanoz, doğranmış
          * 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
          * 1 diş sarımsak, dövülmüş
          * yarım tatlı kaşığı tuz
          * 2 yemek kaşığı süt
          * 1 tatlı kaşığı kekik
          * 1 yumurta
   2. diğer malzemeler:
          * yarım çay bardağı zeytinyağı
          * 5 patates
          * 1 çay kaşığı karabiber
          * 1 çay kaşığı tuz
          * 6-7 sivribiber
          * 3 domates
          * yarım çay bardağı kaynar su

hazırlanması:

1. köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.

2. fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.

3. sivri biberleri ikiye bölün. içlerini çıkartıp patateslerin üzerine yerleştirin. domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin.

4. en üste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin. yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabına gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatıp 250C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.

portakalagaci.com

Domates Soslu Kuzu Pirzola

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/domtes_soslu_kuzu_pirzola.jpg)

8 kişilik

malzemeler:

    * 1,5kg kuzu pirzola
    * 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 5 adet domates
    * 8 adet sivribiber
    * 6 diş sarımsak
    * 10 arpacık soğanı
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 tatlı kaşığı kekik

hazırlanması:

1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyun. pirzolaların altını, üstünü çevirerek, bıraktığı suyu çekene kadar kızartın. etlere bir tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı karabiber serpin. (tuz eklemeyin, tuzu sosa koyacaksınız.)

2. etler kızarırken diğer taraftan domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın. sarımsak ve soğanları soyup bütün olarak domateslere ve biberlere ekleyin. bu karışımı ayrı bir tavaya alıp domatesler ezilene kadar karıştırarak pişirin. piştikten sonra tuz ekleyin.

3. pirzolaların uç kısımlarına alimünyum folyo sarın. servis tabağı görevi görecek bir fırın kabına pirzolaları dizin. (folyolar sosa değmeyecek şekilde olmalı) bir kaşık yardımıyla sosu etlerin üzerine gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatın. eğer hemen servis yapmayacaksanız bu halde servise 15-20 dakika kalana kadar bekletin. servisten 20 dakika önce yemeği 200C fırında pişirin.

portakalagaci.com



Vişne suyu soslu salata

(http://marka.typepad.com/photos/oburcuk/annemin_salatasi.jpg)

. 6 kişilik salata hazırlamak için gerekenler; 3-4 domates, 3-4 salatalık, 6-7 sivribiber, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 6-7 yeşil soğan, 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı sumak, 1 çay bardağ vişne suyu. üzerine: tuz, limon suyu, zeytinyağı. yapmanız gereken tüm malzemeleri çok ince doğrayıp karıştırmak...

portakalagaci.com


Kayısılı Muhallebi
(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/kayisili_muhallebi.jpg)



Malzemeler:

    * 3 kahve fincanı toz şeker
    * 3 kahve fincanı un
    * 1 litre süt
    * 1 yumurta sarısı
    * Vanilya
    * 75 gr tereyağ
    * 8-10 kuru kayısı
    * Biraz badem
    * Ayrıca 1 bardak şeker

Hazırlanması:

   1. Süt, un, şeker ve yumurta sarısını karıştırıp muhallebi gibi pişirin, vanilya ve yağ ekleyip biraz çırpın.
   2. 1 bardak şekeri az su ile karamelize edilp ıslatılmış yuvarlak borcama yayın.
   3. Üzerine haşlanıp ikiye bölünmüş kayısılar dizin. Haşlanıp kabukları soyulmuş bademleri aralarına dizin. Muhallebiyi dökün. Buzdolabında bir gece bekletip ters çevirerek servis tabağına alın.

portakalagaci.com

Afiyet olsun.
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 13 Eylül 2009, 02:20:03
Peynirli Çıtır Börekler

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e2010536feaae4970c-800wi)

Peynirli Çıtır Börekler:

Malzemeler:

    * 4 adet yufka
    * 100gr tereyağı
    * 1 adet yumurta
    * üzerine çörek otu

içi:

    * peynir + maydonozlu iç
    * peynir + çörek otlu iç
    * veya kıymalı iç

Hazırlanması:

   1. Tereyağını eritin. Her bir yufkaların üzerini yumurta fırçasıyla damlatmak suretiyle yağlayın. Karşıklıklı kenarları yağlayıp katlamak suretiyle bir kare elde edin. (bir kenarı yaklaşık 25-30cm)
   2. Bu kareyi dörde kesin. Dört küçük kareniz olsun. Ortalarına peynirli içten koyup bohça gibi kapatın. Katladığınız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
   3. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında pişirin.

Keçi Peynirli, İncirli ve Cevizli Lavaş


(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/lavash2.jpg)

Keçi Peynirli, İncirli ve Cevizli Lavaş

Tarifi aldığım kitap sağlıklı beslenme ile ilgili tarifler içeriyor. Bu tarif de zengin proteinli tarifler bölümündeydi. İncir diğer kurutulmuş pek çok meyveye göre daha lifli bir besin. Keçi peyniri de krema gibi bir kıvama sahip, A vitamini, potasyum, B vitamini kompleksi ve niasin içeren, inek sütünden yapılana göre de daha az yağlı bir peynir.

12 adet

Malzemeler

    * 200gr taze keçi peyniri
    * yarım su bardağı kuru incir, sapları kesilmiş ve doğranmış
    * dörtte bir su bardağı yeşil soğan, doğranmış (beyaz + yeşil kısımları)
    * dörtte bir su bardağı ceviz içi, dövülmüş
    * yarım tatlı kaşığı tuz*
    * 2 lavaş (30cmx15cm boyutlarında dikdörtgen şeklinde kesilmiş)
    * 4 marul yaprağı

Hazırlanması:

   1. Peyniri, inciri, cevizi, soğanı ve tuzu bir kasede karıştırıp çatalla iyice ezin.
   2. Nemli bir mutfak havlusunu tezgaha serin. Üzerine lavaşı yerleştirin. (Lavaş havayla temas edince çok çabuk kuruduğu için nemli bir bezin üzerinde durmasında yarar var.)
   3. İçinizin yarısını tatlı kaşığı ile lavaşın her tarafına yayın. Spatula ile iyice düzeltin. 2 marul yaprağını yan yana için üzerine koyun ve kendinize yakın kenardan başlayarak lavaşı sıkıca sarın. (kapanma yerinin yapıştığından emin olun.)
   4. 2 kenarını bıçakla kesip hemen streçleyin ve buzdolabına kaldırın. Aynı işlemi diğer lavaş için de yapın. Buzdolabında en az yarım saat (ya da 8 saate kadar) bekletin.
   5. Beklettikten sonra her birini 6 parçaya kesip servis yapın.

* ben tuzu eklememeyi tercih ettim.

gubate

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/gubate_.jpg)

Annem börek için ılık suda eritilmiş bir paket maya, 1 kg un ve tuz ile hazırladığı yumuşak hamuru, eritilmiş 1 paket tereyağını yanına alıp iç malzemesini hazırlamaya koyuldu. doğranmış 1 baş soğanı 2 kaşık yağda kavurup 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ile karıştırdı. yine bir gece önceden haşlayıp püre haline getirdiği patatesle soğanlı sosu karıştırdı ve kafi miktarda tuz ekledi. hamurdan 4 beze elde edip oklavayla açabildiği kadar ince açtı. üzerine fırçayla tereyağından sürdü. yufkayı üçe bölüp, böldüğü her bir parçayı da rulo şeklinde sardı.

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/hamur1.jpg)

bu işlemi diğer bezeler için de uygulayıp elde ettiği 12 bezenin her birini 15 cm çapında açtı. içlerine bir yemek kaşığı patatesli malzemeden koyup önce ortasını sonra da

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/hamur2.jpg)

bu işlemi diğer bezeler için de uygulayıp elde ettiği 12 bezenin her birini 15 cm çapında açtı. içlerine bir yemek kaşığı patatesli malzemeden koyup önce ortasını sonra da diğer kenarları kapattı. benim tek katkım da börekleri yağlanmış tepsilere dizip üzerlerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip 200C fırına vermek oldu...

ıspanaklı gözleme:

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/gozleme1.jpg)

4 kişilik
malzemeler:

    * yarım kg ıspanak yaprağı, iyice ayıklanıp yıkanmış
    * 4-5 taze soğan
    * 250gr beyaz peynir
    * 4 yufka
    * teflon tava için zeytinyağı

hazırlanması:

   1. temizlenmiş ıspanakları ve soğanları doğrayıp karıştırın. beyaz peyniri ezip ıspanaklara ilave edin. bu harcı dört eşit parçaya bölün. bir yufkayı açıp bir kenarını diğerinin üçte ikisini kapatacak şekilde katlayın. harcın dörtte birini yufkanın üzerine yayın.
   2. yufkanın diğer kenarlarını da fırça ile su sürerek kapatın.
   3. gözlemeyi zeytinyağı ile yağlanmış teflon tavaya alıp arada çevirerek önlü arkalı pişirin.

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/gozleme5.jpg)

Patates Pizzası

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/patates_pizzasi.jpg)

Malzemeler:

    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
    * 3-4 sivri biber, doğranmış
    * 4 patates, soyulup küp küp doğranmış
    * 3 uzun sosis, 1 parmak sucuk, doğranmış
    * 2 çay bardağı kaşar peyniri, rendelenmiş
    * tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanması:

   1. Zeytin yağında soğan ve biberi öldürün .Sosisi ve sucuğu ekleyip
   2. Patatesleri ekleyip 1-2 kez karıştırın. Tuzu ve baharatları ekleyin. Arada karıştırarak patatesler pişene kadar bekleyin.
   3. Malzemeyi fırın kabına alın, üzerine kaşarı yayıp 200C'de kaşarlar eriyene kadar pişirin.

portakalagaci.com

Afiyet olsun
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 13 Eylül 2009, 11:29:43
Kremalı Tavuk Çorbası

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/09/08/kremaltavuk.jpg)

Malzemeler

1 parça tavuk göğüs
2 çorba kaşığı un
1 adet kuru soğan
1/2 paket çiğ krema
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı

1.  Soğanı ince ince doğrayın.  Bir tencerede soğanı ve tavuğu beş bardak su ile haşlayın.  Tavuk suyunu bir kaba süzün.  Haşlanmış tavuğu da biraz ılınınca ufak küpler halinde kesin.

2.  Çorba tenceresinde un ile sıvıyağı kavurun.  Kaptaki tavuk suyunu azar azar dökün ve bu sırada sürekli karıştırın.  Çırpma teli kullanırsanız daha hoş bir kıvam elde edersiniz.  Suyun hepsini ilave edince tuz ve karabiberi de ekleyin.  Kıvamı koyulaşana kadar karıştırın, kremayı ve tavuk parçalarını ekleyin.  Bir iki dakika daha karıştırın.  Kıvamı fazla koyu olursa süt ya da su ile kıvamını inceltin.  Fesleğen ya da karabiber serperek servis yapabilirsiniz.

Hünkar Beğendi

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2007/11/06/071107hunkarbegendi.jpg)

Malzemeler

500 gr kuzu kuşbaşı
1 adet soğan
1 kaşık salça
2 diş sarımsak
5-6 adet patlıcan
3 kaşık sıvı yağ
2 kaşık un
1/2 litre süt
Tuz
Karabiber
Muskat (küçük hindistan cevizi)
Hazırlanışı

1.  Kuzu etini iyice yıkayın ve düdüklü tencerede 1 bardak su ile iyice pişirin.  Düdüklü tencere daha az zamanda pişirmenizi sağlar, normal tencerede ise pişirme süresi 2 katına çıkabilir.

2.  Bir tencerede bir kaşık yağı kızdırın.  Küp küp doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin, soğanlar sararınca salçayı ilave edin.  Pişirdiğiniz etleri, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin.  Yarım bardak su ilave ederek, beş dakika kadar pişirin.

3.  Patlıcanları yıkayın, çatalla bir kaç delik açın ve fırının ızgara kısmında közleyin.

4.  2 kaşık yağ ile 2 kaşık unu kısık ateşte karıştırın.  Topak topak olmamasına dikkat edin.  İçine 1/2 litre sütü ilave ederek pişirmeye devam edin, kıvamı koyulaşacaktır.  Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar rende muskat ekleyin.  Bu temel beşamel sos tarifidir. 

5.  Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun, ezerek püre haline getirin, beşamel sosu patlıcanlara ekleyip, karıştırın. 

6.  Patlıcan beğendinin üzerine etleri koyup servis yapabilirsiniz.

Sulu Köfte

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/04/04/020408sulukofte.jpg)

Malzemeler

500 gr kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
1 dilim bayat ekmek içi
1 yumurta
1 adet patates
1 adet havuç
5-6 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Terbiyesi için; 1/2 adet limon, 1yumurta sarısı
Hazırlanışı

1.  Soğan rendelenir.  Maydanoz ince ince kıyılır.  Kıyma, ekmek içi, yumurta, maydanoz, pirinç,tuz, karabiber yoğurulur.  Bir tepsiye un serpilir.  Kıyma karışımına ufak ufak top köfte şekilleri verilerek unlu tepside una bulanır.

2.  Patates ve havuç küp küp doğranır.  Tencerede 2 su bardağı su kaynatılır.  Köfteler, patates ve havuç parçaları tencereye konulur,  köftelerin pirinçleri pişene kadar orta ateşte kaynatılır.  Kıyma yağlı ise yağ koymadan pişirin, yağsızsa 1 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edebiliriniz.

3.  Yemeğin suyundan bir- iki kepçe kadar bir kaba ayırın, biraz ılınınca yumurta sarısı ve limon ile karıştırın.   Bu karışımı tencereye dökün.  Böylece terbiyeli sulu köfteniz hazır oluyor. 


İç Pilav

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2007/11/21/211107icilav.jpg)

1 bardak pirinç
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
5 dal maydanoz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı

1.  Pirinci ayıklayıp, yarım saat ılık suda bekletin, yıkayın.

2.  Pilav tenceresinde sıvıyağı kızdırın, küçük küçük doğranmış soğanı, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı kavurun.  Pirinci ilave edin.  Yenibahar, tarçın, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın. 1,5 bardak kaynar su ekleyip, kaak kaalı olarak pişirin.

Elma Kompostosu

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/04/11/komposto.jpg)

Malzemeler

4 adet elma
1,5 su bardağı şeker
1/2 adet limonun suyu
5 su bardağı su
Hazırlanışı

1.  Su ile şekeri kaynatın.  Su kaynarken elmaları yıkayın, kabuklarını soyun ve kurabiye kalıpları ile değişik şekillerde kesin.   Kestiğiniz elmaları suyun içine hemen atın.  Dışarıda bekletirseniz elmalar kararmaya başlar.  Limon suyunu da ilave edin.  Elmalar yumuşayana kadar pişirin.    Soğuk olarak servis yapın.

Profiterol

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/03/26/26mart08anneprof.jpg)

Malzemeler

Hamur

4 adet yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ (margarin kullanacaksanız 125gr)
1/2 çay kaşığı tuz
İç Kreması:

2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta (nişasta yoksa bu da un olabilir)
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket toz vanilya
Çikolatalı Sos:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı kakao
5 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un ya da nişasta
Hazırlanışı:

İlk önce hamur yapılır, hamur pişerken iç malzeme hazırlanır,   iç malzemeden sonra da sos hazırlanır.

1. Hamurun hazırlanması;

Su ve margarini bir tencerede kaynatın.  İçine unu ve tuzu ekleyip sürekli karıştırarak pişirin.  Yumuşak ancak kaşığa gelen bir hamur olacaktır. Ocaktan alın, biraz ılınınca yumurtaları birer birer tencereye ilave edin.  Her yumurtayı ilave ettikten sonra çok iyi karıştırın ya da isterseniz çırpın.  Yumurtaların pişmemesi için hızlı bir şekilde yumurtayı karışıma yedirmek önemlidir.  Biraz dinlendirip, soğumasını bekleyin.  Çorba kaşığı ile ceviz büyüküğünde parçalar halinde yağlanmış fırın tepsisine koyun. 

Tepsiyi 170C ısıtılmış fırına koyup, üzerlerini kızartmadan pişirin.

2.  İç Kremanın hazırlanması;

Yumurtaların sarısı ile şekeri çırpın.  Unu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.  En son sütü ekleyip ocağa koyun ve karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.  Soğumasını bekleyin. 

Hazırladığınız bu karışımı sıkma poşeti ile fırından çıkıp ılınmış topların içerisine sıkın.  Topların önce kenarından bıçakla kesip yer açın, daha kolay olacaktır.  Sıkma poşetiniz yoksa herhangi bir torbayı ucunu keserek de kullanabilirsiniz.

3. Çikolata sosun hazırlanması;

Oda ısısında 2 bardak su ile kakaoyu iyice karıştırın, pütürsüz hale gelsin.  Bu karışımı bir tencereye dökün, unu (ya da nişastayı) ve şekeri ekleyin.  Karıştırarak pişirin. Muhallebi kadar koyu kıvamı olmayacak ama en azından kaynayana kadar bekletin.  Biraz koyulaştırın.  Ocaktan alın, margarini ekleyin.  Margarin eriyene  kadar karıştırın.  Margarin hem kıvam verecektir hem de parlaklık.

4.  Kremalı topları servis tabağına dizin, piramit şeklinde üst üste de dizebilirsiniz.  Fıstık, parça çikolata gibi ekstra malzeme isterseniz  onları da serpiştirin.  Ilınmış, hatta soğumaya yakın sosunuzu son birkez karıştırarak profiterol toplarının üzerine dökün.  Sosu sıcakken dökerseniz toplar ezilir, hamur olur, kıtırığı gider. 

Sos biraz donduktan sonra krem şanti ya da toz fıstık ile üzerini süsleyebilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
Gönderen: Tuğra - 14 Eylül 2009, 13:43:25
Fesleğenli Domates Çorbası

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2007/12/03/uc1207feslegenlidomates.jpg)

Malzemeler

4 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
5-6 dal taze nane ya da 1 çay kaşığı kuru nane
6 yaprak fesleğen ya da 1 çay kaşığı kuru fesleğen
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı

1.  Soğanı, sarımsağı ve havucu küp küp doğrayın.  Tencerede yağı kızıdırın.  Soğan, havuc ve sarımsağı yağda biraz çevirin.

2.  Domatesleri dörde bölün.  Tencereye ekleyin.  Kıyılmış maydanoz, nane, fesleğen, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin.  Üzerine 2 bardak kaynar su döküp kapak kapalı olarak on dakika pişirin.  Biraz ılınınca blendardan geçirip servis yapabilirsiniz.

İzmir Köfte

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/02/13/1uc0208izmirkfote.jpg)

400 gr köftelik kıyma
4 adet patates
8-9 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
1 kaşık domates salçası
2 dilim bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı

1.  Soğanı rendeleyin.  Ekmek içlerini ufalayın.  Kıymayı, soğanı, ekmek içini, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.  Elinizi ıslatarak şekil verin.  İnce uzun, biraz  tombul köfteler haline getirin.  

2.  Patatesleri elma dilimleri halinde kesin.  Yayvan bir tencerede yağı kızdırın, patates ve biberleri çevirerek her yüzünün kızarmasını sağlayın.  Patatesler bitince, onları bir tabağa alın ve köfteleri de aynı tenceredeki yağda  pişirin.  Köfteler pişince onları da tabağa alın ve salçayı yağa ekleyip karıştırın. 1,5 bardak da su ekleyin.  

3.  Bu aşamadan sonra iki şekilde yapabilirsiniz.  İsterseniz salçalı suyun içine patates ve köfteleri atıp onbeş dakika pişirebilirsiniz.  Servis yaparken biberleri üzerine koyabilirsiniz.  Ya da benim  bir cam kaba patatesleri ve köfteleri dizip üzerine biberleri yerleştirip, salçalı suyu dökebilir ve fırında onbeş dakika pişirebilirsiniz.  

Fırında Tavuklu Erişte

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/07/25/eristetavuklu.jpg)

Malzemeler

1/2 paket erişte
1 parça tavuk göğüs
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
Rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı

1.  Erişte yerine istediğiniz çeşit makarnayı da kullanabilirsiniz.  Makarnayı haşlayın.  Süzün.  Tavuğu haşlayıp küçük parçalara bölün.

2.  Bir tencerede yağ ile unu orta ateşte kavurun.  Sütü ekleyin ve karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.  İsterseniz güzel bir kokusu olması için, içerisine muskat rendeleyebilirsiniz.  Ocaktan alın, biraz ılınınca yumurtanın sarısını ilave edip karıştırın.  Makarna ve tavuğu da tencereye ekleyip karıştırın.  Fırın kaselerinizi yağlayın ve makarna karışımını eşit olarak bölüştürün.  Üzerine kaşar peyniri serpiştirip, 170C  de üzerleri kızarana kadar pişirin.

Erik Kompostosu

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2008/07/31/erikkomposto.jpg)

Malzemeler

1/2 kg kırmızı erik
1,5 su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
Hazırlanışı

1.  Erikleri iyice yıkayın.  Çekirdeklerini çıkartın.  Eğer bütün şeklini bozmadan çıkarablirsiniz,  benimkiler gibi olur, çıkartamazsanız da hepsin ortadan  ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın.  Şekli çok önemli değil, çeyreklere bile bölebilirsiniz.

2.  Erikleri bir tencereye koyun, üzerine şekeri dökün ve en az bir saat bekletin.  Suyu ekleyip erikler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Erikler pişince tadını kontrol edin, eğer şekerli ise bir miktar daha su ekleyin, tatsız gelirse şeker ekleyin.  Soğuyunca servis yapabilirsiniz.Taze nane eklenirse kokusu ayrı bir ferahlık katar.

Şeftali parçalı Muhallebi

(http://resimlimutfak.typepad.com/mutfakcim/images/2007/10/16/muhallebiseftali.jpg)

Malzemeler

1 litre süt
1 kepçe un
2 kepçe toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı margarin
1 şeftali + 1 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı

1.  Şeftaliyi yıkayın, kabuklarını soyun, ufak bir tavaya küp küp doğrayın.  Üzerine bir kaşık toz şeker ilave edin ve bekletin.

2.  Derin bir tencereye sütü, şekeri, unu koyun.  Kısık ateşte karıştırarak pişirin.  Piştikçe koyulaşacaktır.  Ateşin kısık olması önemli; eğer yüksek derecede çabuk olsun derseniz un kokusu gitmez.

3.  Koyulaşınca ocağı kapatın.  Vanilyayı ve margarini ekleyip karıştırın.  

4.  Şeftalilerin bulunduğu tavayı ocağa alın, şekerler eriyinceye kadar ocakta tutun.  Şekerler karamelize olacaktır.

5.  Kaselerin içine birer kaşık şeftaliden yerleştirin.  Sonra da muhallebiden koyun. İsterseniz şeftaliyi üzerine de koyabilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 14 Eylül 2009, 22:42:25
Cevizli Çörek

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/cevizli_corek.jpg)

Malzemeler

ılık suda eritilmiş bir paket maya, 1 kg un ve tuz ile hazırladığı yumuşak hamuru, eritilmiş 1 paket tereyağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağından biraz eksik zeytinyağı

aynı gubate tarifindeki gibi hamur yapıp, 5 beze elde ediyor ve bu bezeleri incecik açıyorsunuz. üzerlerine tereyağı ve dövülmüş ceviz gezdirip

şu şekilde(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/hamur4.jpg) şekillendiriyorsunuz ve ve yağlanmış tepsiye dizip yumurta sarısı sürüp bu defa susam serpiyorsunuz...

Velibah

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/volbak.jpg)

Bir çerkez hamurişi olan velibah (völbak diye okunuyor) için 1 kg un, 1/2 paket maya, tuz ve ılık su ile hamur yoğurulur.Hamuru yapıldıktan sonra 20 dk. kadar dinlendirilir. Hamura koyulacak patates önceden hazırlanır, her bir beze için iki avuç büyüklüğünde patates topları. o patatesleri ezerken içine küçük bir parça da tereyağı eklenir yumuşak olması için...

hamur iyice kabarınca 7 beze yapılır, her birini biraz açıp (belki bunlarda 15 cm olabilirler) içlerine patates toplarından yerleştirilir, hamurların ağızlarını bohça gibi büzüp yuvarlanır ve ilk kapattığımızdan başlayarak bezeleri açmaya başlanur. Bir sacın üzerini kaplayacak kadar açılan hamurları ilk önce kenarlarından sonra da ortalarından ellerimizle bastırarak patatesin hamurun her tarafına yayılması sağlanır.

İsterseniz bir süre elinizle açıktan sonra şu şekilde oklava ile de açabilirsiniz:

(http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/volbak1.jpg)

eskiden çerkezler velibah yaparken oklava kullanılmasına izin vermezlermiş. bütün hamurları elinizle açmanız gerekirmiş.

Daha sonra velibahları sacın üzerinde çevrilerek, (http://www.portakalagaci.com/oburcuk/images/volbak2.jpg) ve her birinin üzerini yağlayarak üstüste dizilir ve üçgen şeklinde kesip servis yapılır.

bu tarifin belki de en önemli yeri pişirilmesi. hamur çok çabuk yanabileceği için mümkün olduğunca hızlı davranmak gerekiyor. hatta yaşlılar "kaşlı gözlü pişirmeyin!" diye tembih ederlermiş...

Kahvaltı Poğaçası

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e20105360cf57d970b-800wi)

Malzemeler

    * 750gr un
    * 2,5 su bardağı (500ml) süt, ılık
    * 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, küçük doğranmış
    * 1,5 çay bardağı sıvıyağ
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 yemek kaşığı toz şeker
    * 1 paket (2 tatlı kaşığı) instant maya veya 1 paketten biraz az yaş maya
    * içi: 200gr beyaz peynir + maydanoz

Hazırlanması:

   1. Önce kuru malzemeyi karıştırın. Ekmek makinesinde yapacaksanız sütü ve yağı koyup üzerini tamamen kaplayacak şekilde kuru malzemeyi serpin.
   2. Hamur programını seçin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olup olmadığını kontrol edip biraz süt veya un ilavesiyle kıvamı tutturup mayalanmasını bekleyin. (veya elde yoğurup 1 saat ılık ortamda dinlendirebilirsiniz)
   3. Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bir miktar açıp içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Hiç bastırmadan katlayın. Elinizi dik tutup poğaçanın tam ortasına bastırın. Böylece ağzı açılsın. Tüm hamur bitince üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve 10 dakika tepside mayalandırın. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


portakalagaci.com

Afiyet olsun
Başlık: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
Gönderen: Lika - 16 Eylül 2009, 02:35:35
Pizza Keseleri

(http://www.portakalagaci.com/.a/6a00d83451e9a369e201127943a13428a4-800wi)

Pizza Keseleri

6 adet

Tarif cookie magazine adlı anne-çocuk dergisinden. Tarifin aslında her malzeme hazır kullanılmış: hazır pizza hamuru, hazır köfte, hazır sos. Siz dilerseniz bunların bir kısmını hazır alabilir veya evde yapabilirsiniz.

Malzemeler:

    * 1 adet pizza hamuru (ben bu hamuru yaptım)
    * 6 yemek kaşığı köfte marine sosu (hazır alabilir veya domates ezmesi / salça + baharat karışımı kullanabilirsiniz)
    * 6 adet cevizden biraz büyük köfte, pişmiş (misket köfteleri büyük yapıp kullanabilirsiniz)
    * 6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
    * 1 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar
    * 1 yumurta
    * 1 yemek kaşığı süt

Hazırlanması:

   1. Fırını 190C'ye getirin.  
   2. Hamuru 6 parçaya ayırın. 6 adet muffin kalıbını yağlayın. Her bir hamur parçasını açarak kalıba yerleştirin. Kalan kenarların sarkmasına izin verin.
   3. Her birine bir köfte, bir yemek kaşığı sos, 1 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi ve bir tutam ski kaşar rendesi koyun.
   4. Sarkan kenarları üstte toplayıp birbirlerine yapıştırın.
   5. Yumurta ve sütü çırpın. Her birinin üzerine sürün. Fırında 15-20 dakika pişirin.




Kolay Su Böreği

(http://www.portakalagaci.com/photos/uncategorized/2008/02/12/kolay_su_boregi.jpg)

Kolay Su Böreği

Sofra Dergisi Eylül 2006 sayısından.

Malzemeler:

    * 6 adet yufka
    * 4 yumurta
    * 2 su bardağı süt
    * 1 su bardağı sıvıyağ
    * 2 su bardağı su

içi:

    * 300gr beyaz peynir
    * 1 demet maydanoz, doğranmış

Hazırlanması:

   1. Yumurta, süt, sıvıyağ ve suyu derin bir kapta iyice karıştırın. Yağladığınız büyük boy fırın tepsisine bir yufkayı serin. Taşan kenarları koparın.
   2. Başka bir yufkayı rulo halinde sarıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopararak hazırladığınız sütlü karışıma batırın ve yanyana tepsiye dizin. Diğer bir yufka ile daha aynı işlemi tekrar edin. İç malzemesini yayın. Diğer 2 yufkayı yine parça parça kopararak sütlü karışıma batırıp iç malzemesinin üzerine dizin.
   3. Kalan son yufkayı da en üste kapatarak artan sütlü karışımı böreğin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 190C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.

notlar: tarifte tepsiye serilen ilk yufkanın kenarlarını koparınca ne yapacağımız söylenmiyordu, ben onları da tepsiye dizdim ancak fazla gelir diye 5. yufkayı biraz küçülterek kullandım. En üst katın kenarlarını böreğin altına kıvırdım. Pişerken kenarlarda biriken sütlerden dibi tutacak diye korktum ama kolay çıktılar. Bir de altının iyice pişmesi söyleniyordu ben üzeri kızarınca üstüne folyo kapatıp bir süre daha pişirmeye devam ettim...

portakalagaci.com

Afiyet olsun