Basında son altı aydır çikolatanın ne kadar yararlı olduğuna dair çıkan haberleri izlemişsinizdir. Ne hikmetse dünyadaki tüm üniversiteler çikolatanın faydaları ile ilgili açıklamalarda bulundular!.. Kalp krizini önlüyor, felci önlüyor, ...
Benim kalp hastalarımın hepsi bitter çikolata yemeye başladı. Kimse çikolatanın yüksek kalori içeriğine, şeker muhtevasına bakmıyor, madem faydalıymış bizde yiyelim diyorlar. Şeker hastaları bile her gün bir parça çikolata yer hale geldi. Çikolata gerçekten söylendiği kadar faydalı mı? Şeker hastası değilseniz, gizli şekeriniz, fazla kilonuz, tansiyon yüksekliğiniz yoksa, kolesterolünüz yüksek değilse faydalıdır.
Saydıklarımdan biri bile varsa çikolatayı ağzınıza atmadan önce biraz düşünmenizi tavsiye ederim. Unutmamamız gereken bir başka nokta daha var: çikolata bağımlılık yapan yiyeceklerin başında gelir. Bu şu anlama gelir; madem faydalıymış her gün bir küçük parça yiyeyim diyerek yemeye başlar altı ayın sonunda her gün bir kare çikolatanın sizi kesmediğini fark edersiniz.
Bu ay California Üniversitesi tarafından yapılan ve Archives of İnternal Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışma yeni bir tartışma başlattı: fazla çikolata yiyenlerde depresyon daha çok görülüyormuş. Bilim adamları çikolatada bulunan yağların, vücudumuzda bulunan omega-3 yağ asitlerinin miktarını azalttığını ve bu yolla depresyona neden olduğunu söylüyorlar.
(Balıkta bulunan omega-3'ün depresyona iyi geldiği daha önceki çalışmalarda gösterilmişti.) Bence işin bir de psikolojik yönü var. Gördüğüm kadarıyla pek çok insan çikolatayı kestirme yoldan mutluk olmak için yiyor. İşte bir şeye canınız sıkılmış eve geliyorsunuz, at ağzına bir parça çikolata... Hooop... Gelsin mutluluk. Devamlı kilo alan bir hastam, kocasına kızdıkça çikolata yediğini söyledi, anladım ki o da çikolatayı yatıştırıcı gibi kullanıyor.
Aslında doğrudur, dondurma yalamak, çikolata yemek mutluluk hormonları salgılatır. Kötü tarafı kolay elde edilen bu mutlulukların çok kısa sürmesidir, saman alevi gibi parlayıp sönerler. Sonra? Ya ağzınıza bir parça daha atacaksınız (gelsin kilolar) ya da kendinize hâkim olmaya çalışacaksınız (gelsin depresyon.) Pişti oyununu hepimiz biliriz.
Hayatında hiç pişti oynamamış birisine beş dakikada kuralları öğretebilir, on dakikada keyifli bir oyunun içine dalabilirsiniz. Yarım saat bilemedin bir saat neşeyle oynarsınız. Sonra? Sonrası sıkar. Masadan kalkar kalkmaz biraz önce olanları, yaşadığınız heyecanı unutursunuz. Satranç da bir oyunudur ama eğitim gerektirir. İyi bir satranç oyuncusu olmak için uzun bir öğrenim süreci gerekir.
Buna karşılık satranç oyunundan alacağınız heyecan ve mutluluk pişti ile kıyaslanamayacak kadar büyüktür. Yaptığınız hamleler birkaç gün boyunca aklınızdan çıkmaz. Pişti oyunu gibi, çikolata gibi çabuk elde edilen, kolay mutluluklar geldikleri gibi hızla giderler.
Sadede gelelim:
1) Faydalı diye her gün bir parça çikolata yiyelim önerisi bana pek akla yatkın gelmiyor. Bitter çikolata enfes bir tattır, ara sıra yiyelim, özleyelim, tadını çıkararak yiyelim.
2) Görsel ve yazılı basındaki "şu faydalı, bu faydalı" haberlerini takip ederken üretici birliklerin dolduruşuna gelmeyelim, her faydalı denileni ağzımıza atmayalım.
Dr. Murat KINIKOĞLU
Çikolata yorgunluğa iyi geliyor
(http://medya.zaman.com.tr/2010/11/26/cikolata.jpg)
Sabahları uyandığınızda yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız, gün boyu kendinizi yorgun hissediyorsanız, üzülmeyin.
Sadece bir parça çikolata bu yorgunluğunuzu alacaktır. Bilim adamları, çikolatanın kronik yorgunluk sendromunun belirtilerini hafiflettiğini belirlediler.
The Telegraph'ta yer alan habere göre, İngiltere'de Hull Üniversitesi ve Hull York Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar, bitter çikolatanın kronik yorgunluk sendromu belirtilerinin hafiflemesine yardım ettiğini tespit ettiler.
"Nutrition Journal" isimli tıp dergisinde yayınlanan çalışmada, bu hastalığı aşırı şekilde yaşayan bir grup hastayı test eden bilim adamları, hastalara 8 hafta süresince bitter çikolata yedirdiler, daha sonra bir ara verip aynı lezzette olan kakao verdiler.
Günde 3 kez 15 gram çikolata yemeleri istenen hastaların beslenmesinde başka bir değişiklik yapılmadı. Araştırma sonunda hastalar, sağlık durumlarında fark edilir gelişme olduğunu ifade ettiler.
Bitter çikolatanın daha sağlıklı olduğu söylenmekte.Ancak her bitter diye satılan da aslında bitter değil.
Çikolatanın rengi ne kadar kahverengi ise o kadar sağlıklıdır .Ve etiketine bakarak en az %65 kakao içerir ibaresine dikkat etmek gerek. Böyle olursa istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.Bu da bizden bir bilgi olsun :p
Alıntı yapılan: Fatihan - 29 Kasım 2010, 12:01:43
Ve etiketine bakarak en az %65 kakao içerir ibaresine dikkat etmek gerek. Böyle olursa istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.Bu da bizden bir bilgi olsun :p
çok önemli bir bilgi paylaştınız teşekkür ederiz :)
Ülkemizde satılan çikolataların etiketlerinde genelde minimum %30-%55 kakao içerir yazıyor.Bunlar %65'e ulaşır mı bilmiyorum ama Ülkerin Golden serisi var bitter olanı %70 Kakaolu, bir de şölenin bir tarafı %55 diğer tarafı %70 olan kare şeklinde bitter çikolatası var tavsiye ederiz. :cool
bitteri pek sevmem ş4))
Alıntı yapılan: İsra - 06 Aralık 2010, 02:57:57
bitteri pek sevmem ş4))
Sütlüsü dayanılır gibi de bitteri bende sevmem fg1))
Ben de eskiden bitter yiyemiyordum ama zamanla alışıyor insan.Tabi sağlık açısından bitterin önemini de unutmamak gerek.
Türk kahvesiyle de pek güzel gidiyor. a30))
Kesinlikle bittere alışınca diğerlerini aramıyorsun, vee normale göre daha az miktarla yetinebiliyorsun fg2))
Alıntı yapılan: enfa - 06 Aralık 2010, 15:22:59
vee normale göre daha az miktarla yetinebiliyorsun fg2))
Evet normal çikolataya göre daha az yeniliyor, kesiyor yani.
deniyelim bakalım ş4))
Çikolata biraz da tatlı olduğu için yenir, sevilir. Bitter yemek ile acı biber yemek arasında bir fark yok ki; acı biber seven biri olarak biberi bittere tercih ederim. Tuğra ve İsra'ya katılıyorum bitteri sevmem :)
Çikolata benim vazgeçemediklerimden. Alışkanlıkta yapıyor tecrübe ettiğim kadarıyla.
Sağlık açısında bitter tabiki, çünkü kakaoda yağ olduğu için daha az ek yağ kullanılıyor. Şeker seviyesi daha düşük.
Mutlaka az yenirse faydası vardır, ben bu faydadan pek yararlanamam. Kapasitemi sonuna kadar zorlarım kendimi rüyada gibi hissederim. Çok zevkli birşey :)
Alıntı yapılan: Lika - 07 Aralık 2010, 20:33:36
Çikolata biraz da tatlı olduğu için yenir, sevilir. Bitter yemek ile acı biber yemek arasında bir fark yok ki; acı biber seven biri olarak biberi bittere tercih ederim. Tuğra ve İsra'ya katılıyorum bitteri sevmem :)
o kadar da değil yahu.Siz Şöleni bir deneyin derim Lika :oops:
Alıntı yapılan: Hâsıl-ı Kelam - 08 Aralık 2010, 00:06:28
Alıntı yapılan: Lika - 07 Aralık 2010, 20:33:36
Çikolata biraz da tatlı olduğu için yenir, sevilir. Bitter yemek ile acı biber yemek arasında bir fark yok ki; acı biber seven biri olarak biberi bittere tercih ederim. Tuğra ve İsra'ya katılıyorum bitteri sevmem :)
o kadar da değil yahu.Siz Şöleni bir deneyin derim Lika :oops:
Bol şekerli bir kahve ile deneyeceğim inşaAllah :)
Arkadaşlar kahve dediğiniz sade ve yanında tatlı bir şey yemeden içilir. s4))
Bu arada Hâsıl-ı Kelam şölen dedikçe aklıma pirinç patlaklı çikolatası geliyor fg1))
gerçi konumuz bitter ama ben yinede size raffaello ve bolçi yi tavsiye etmeden geçemicem ş2))
bu kadar önemli bir konuyu atlamadan olamazdı....severim.elime gecersede yerim.yerli malı tercihimdir.
Alıntı yapılan: İsra - 08 Aralık 2010, 09:44:06
Arkadaşlar kahve dediğiniz sade ve yanında tatlı bir şey yemeden içilir. s4))
Bu arada Hâsıl-ı Kelam şölen dedikçe aklıma pirinç patlaklı çikolatası geliyor fg1))
gerçi konumuz bitter ama ben yinede size raffaello ve bolçi yi tavsiye etmeden geçemicem ş2))
Kahveyi çikolata ile özellike bitterle deneyin derim.Tabi çifte kavrulmuş lokumu söylememe gerek yok :)
Şölen demişken antepfıstıklı milango'sunu da unutmayalım derim.İkramlık çikolatalarda şimdiye kadar gördüğümün en mükemmeli.(http://www.solen.com.tr/inc/resize/resize.php?img=../../img/urun/7951.jpg)
Çikolata ile ilgili araştırmaların belirli bir firma sponsorluğu ile yapılıyor olması daima gözönünde bulundurulmalı ve çikolata konusunda da aşırıya kaçılmamalıdır, deniliyor, ayrıca;
yedikten sonra dişler fırçalanmazsa çürürmüş ve
en sevdiğiniz kıyafetlere bir süre sonra sığmaya bilirsiniz.. ş2))
Çikolata Kemikleri Zayıflatıyor
Hergün çikolata yemenin kadınlarda kemik zayıflamasına yol açabileceği belirtildi.
Avustralyalı bilim adamları, hergün çikolata yiyen kadınların kemik yoğunluğunun, haftada bir kez yiyen kadınlarınkinden yüzde 3.1 oranında daha düşük olduğunu belirledi.
Kemikleri zayıflayan kadınların kemik kırılmaları ve çatlaklara karşı daha korunaksız hale geldiği belirtildi.
Tıp dergisi Lancet'ta geçen ay yayımlanan bir yazıda çikolatanın sağlıklı bir yiyecek olarak görülmemesi gerektiği, üreticilerin acı tat verdiği için antioksidan maddeleri çikolatadan çıkardığı belirtilmişti.
haberturk.com 26/01/2008
Kahve ile çikolata birbirini tamamlayan iyi bir ikilidir diye düşünüyorum, tabi damak tadı herkesin farklı olabilir :)
(http://medya.zaman.com.tr/2010/12/22/cikolata.jpg)
Bilim adamları özellikle 18 yaş altındaki çocuklarda ve gençlerde zararlı olan öksürük şurupları yerine, inatçı öksürüklerin tedavisi için çikolatayı öneriyor.
The Telegraph'ta yer alan habere göre, araştırmacılar kakao ve çikolatadaki "teobromin" adlı bileşenin öksürüğü kestiğini belirlediler. Yararlı olduğu tam olarak kanıtlanırsa, iki yıl içinde ilaç şeklinde piyasaya sürüleceği kaydedildi.
İngiliz Ulusal Akciğer ve Kalp Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, kakao ve çikolata içerisinde bulunan "teobromin" isimli maddenin öksürüğü engellemeye yardımcı olduğu tespit edildi.
Çikolatadaki "theobromine" isimli maddenin, boğazda kaşıntıyı ve öksürüğü önlemede öksürük şuruplarından bile daha etkili olduğunu söyleyen araştırmacılar, öksürük şuruplarında bulunan "codeine" isimli maddenin özellikle 18 yaş altındaki çocuk ve gençlerde faydasından çok zararı bulunduğunu açıkladılar.
Teorik olarak öksürüğü yatıştırmada bir parça bitter çikolatanın yeterli olabileceğini söyleyen araştırmacılar, ihtiyaç duyulan gerçek dozun belirlenmesi için henüz çalışma yapılmadığını ifade ettiler.
zaman
Bisküvi, Çikolata, Gofret Yemeden Önce Bir Kez Daha Düşünün!
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şekerleme, bisküvi ve çikolatalar ile pek çok gıda ürünlerinde kullanılan, nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kansere davetiye çıkardığını belirtti.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığını tehdit eden tatlandırıcıların, yetişen yeni neslin geleceğini tehlikeye attığını kaydetti.
Dünyada, ''sağlığa zararlı gerekçesiyle'' yasaklanan tatlandırıcıların, her yıl yüzde 50 oranında kota artışıyla Türkiye'ye sokulduğunu ifade eden Gök, şunları kaydetti:
''Başta aspartam olmak üzere, nişasta bazlı şeker ve çoğunluğunu çocukların tükettiği şekerleme, bisküvi, çikolatalar ile pek çok gıda ürünlerinde kullanılan NBŞ'ler kansere davetiye çıkarıyor.
Sakın 'ben mısır şurubu tüketmiyorum' demeyin. İçtiğiniz kolada, meyve suyunda, gazozda, yediğiniz çikolatada, tatlıda, kekte, pastada, dondurmada kısacası yüzlerce üründe mısırdan elde edilen şeker kullanılıyor. Çocuklarımız büyük tehlike altında.''
ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkede ''Siklamat'' adı altındaki yapay tatlandırıcıların yasaklandığını belirten Gök, NBŞ'lerin şeker pancarına alternatif olmayacağını vurguladı
hastane.com