Topuk Dikeni Hastalığı

Başlatan Tuğra, 17 Ağustos 2008, 01:28:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra



Birçok hastayı canından bezdirir hale getirmiş bir hastalık olan topuk dikeni hastalığının tedavisi doktorları da gerçekten zorlamaktadır.

Hastalar tedavi için genellikle birçok doktor, birçok tedavi yöntemi denemektedirler. Kimilerine topuktan iğne yapılmakta, kimilerine değişik tabanlıklar verilmektedir. Ancak çok az hasta tam tedavi olabilmektedir. Çoğu hasta tam olarak iyileşmemekte, hatta hiç iyileşmemektedir. Hastalarınsa aldıkları farklı yanıt ve tedavilerle kafaları karışmakta, doktorlarına karşı güvenleri sarsılmaktadır.

Topuk dikeni hastalığı, ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma yerinde aşırı zorlanma nedeniyle oluşan yara ve bu yaranın sürekli bir hal almasıdır. Çekilen röntgen filminde, yara üzerine biriken kireç nedeniyle topukta dikenimsi bir görüntü oluşur. Bu görüntüden dolayı hastalık “topuk dikeni” olarak anılmaktadır.  Hastalar özellikle sabahları yere basarken ciddi topuk ağrısı yaşarlar. Biraz yürüdükten sonra ağrı azalır. Ancak uzun süre ayakta kalınca ya da yürüyünce ağrı tekrar artar. Bazı hastalar ağrı nedeniyle parmak ucunda yürümek zorunda kalırlar.

Topuk dikeni hastalığı için en yaygın uygulanan tedavi lokal kortizon enjeksiyonudur. O bölgede oluşan yara ve ödemin iyileşmesini sağlayarak tedavi eder. Ancak çoğu hastada hastalık tekrarlamaktadır.Maalesef  kortizon 1-2 enjeksiyondan sonra dokularda zayıflamaya yol açtığından, yapılması tavsiye edilmez.    Günümüzde tabanlık uygulamaları da son derece gelişigüzel yapılmakta, bu konuda yetişmiş personel sıkıntısı çekilmektedir. Uygun tabanlık verilmediğinden,hastalar kullandıkları tabanlıktan genellikle memnun kalmamaktadırlar.

Egzersizin önemi ve devamlılığı konusunda hasta yeterince bilgilendirilip, motive edilmemektedir.Sonunda hastaların büyük kısmı kendi haline bırakılmaktadır. Olayın cerrahi boyutuna ise gerçekte çok az ihtiyaç duyulmaktadır.

O halde ne yapılmalıdır?

1. Hastanın  ayak taban problemi mutlaka ortaya konulmalıdır.Dengeli basmayı sağlayacak uygun tabanlık verilmeli

2. Uygun egzersizler gösterilerek bu egzersizlerin faydaları hakkında hasta ayrıntılı biçimde bilgilendirilmeli,hasta tarafından yapılması sağlanmalı

3. Topuktaki oluşmuş yarayı ve ödemi iyileştirmeye yönelik LAZER tedavisi
     
Kliniğimizde bu uygulamarla hastalarımızda % 80 oranında başarı elde ettik. Yaklaşık 6ay- 1 yıllık takiplerimizde   hastaların iyilik halleri devam etmektedir.Tedavide başarı, şikayetleri bir yılı geçmemiş hastalarda daha çabuk ve kalıcı olmaktadır.  Hastanın iyilik halinin devam etmesi, egzersizlerini düzenli yapması ve tabanlık kullanmasına  bağlıdır.Şikayetlerinin süresi 2-3 yılı geçmiş hastaların tedavisi güç ve uzun olabilmektedir. Bu hastalarda yukarıdaki tedavilere ek olarak gece boyunca takılması gereken apareyler oldukça iyi sonuç vermektedir.

Dr. Vildan Çerçi
〰〰〰〰🐠

Tuğra

#1
1) Bi arkadasıma tavsiye ettim uyguladı ve cok rahat ettigini soyledi. Herhangi bi aktardan SINIR OTU istiyorsunuz, yumurta haslama yapar gibi haslayıp ılıdıktan sonra suyunu suzerek kalanını bir bez parcasına koyup ayagınıza sarıyorsunuz.(aksam yatarken )hepinize gecmis olsun.

2) karısımın ana maddesi kara tas diye bilinen tas parcası... taşın ozelligi siyah, delikli ve cok cabuk parcalanan bir tas... bu taşı iyice toz haline getirene kadar parcalıyorsunuz... bir yemek kaşığı taş parcasıyla bir yemek kaşığı un ve bir cay kaşığı tuzu karıştırıp bir tavaya koyun... uzerine camur olana kadar su ekleyin ve iyice ısıtınn... ayağınızı yakmayacak olana kadar sogumasını bekleyin ve tam topuga gelecek sekilde sıvayın... uzerini bir bez parcasıyla iyice sarın... aksam yatmadan once uygulayın sabaha kadar ayağınızdada kalsın... tarif biraz sacma geliyor ama anneme uyguladığımm sekilde yazdım ve simdiye kadar 40 I geckin kiside ise yaradı.. insAllah uygulayanlarda da ise yarar..

3) Her derde deva \"corek otu yağı\" ile topuga masajı deneyiniz.

4) Topuk dikeni rahatsızlığı, topuktaki bir kemik çıkıntısı ile ayağın ön kısmındaki bagların, bilinmeyen bir nedenle kısalması sonucunda ortaya çıkar. Ayağını olağan hareketlerle kullanmak isteyen kisi, bu bağ yeterince esneyip uzayamadığı icin ağrı ceker. 5-10 cm çapında silindir seklinde bir agac parcasının uzerine ayağınızı koyarak topugunuzdan ön kısma ve tekrar geriye dogru olmak uzere 20 dk masaj yapın. (Mumkun oldugu kadar kuvvetli bicimde.) Ertesi gun sabahı ayagInIz biraz ağrıyacak ama bir gun sonra ağrınız olmadığını gördüğünüz de şaşıracaksınız.

Bu hastalığınn acısınI bildiğim icin aynı dertten yakınanlara yardımcI olmak istiyorum. Ben 1 yıldır yuruyemiyordum. Doktorların tavsiye ettigi masajın iyi gelecegine umidim yoktu. Bu yuzden denememistim. Ne varki bu masajı bir kere 20-30 dk. kadar yaptım. Simdi Allaha sukur cok iyiyim. Yalnız, bahsettigim masaj tedavisine ek olarak, silikon topuk yastığı kullanmanIz gerekir.

5)Lazer tedavisi ağrısız sancısız bir tedavi yontemi olup kesin cozum getirmektedir...ameliyat yerine lazer tedavisi ile oldukca rahatlayabilirsiniz..cok faydalı..

itsbeauty.com
〰〰〰〰🐠

Ber-ceste

Topuk dikeni teşhisi konan bir yakınımız doktorun tavsiyesi ile şu tarifi uyguladı ve Allah'ın izni ile iyi oldu.

İki kap içerisinde birinde musluktan akan soğuklukta su, diğerinde dayanabileceği sıcaklıkta su konacak. Yanında bir saat bulundurarak aşağıdaki dakika tarifi üzerine ayaklar suda bekletilecek.

Sıcak suda 5 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 4 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 3 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 2 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 1 dak, soğuk suda 1 dak

Bir çeşit şok tedavisi uygulaması. Toplam 20 dakika sürüyor. Sabah ve akşam günde iki kere uygulanacak. 15 gün sonra Allah'ın izni ile geçmeye başlıyor. 1 ay devam edilecek.

Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Tuğra

Topuk dikeni, son derece acı veren ve sıkıntı yaratan bir rahatsızlıktır. atyak üzerine basılamayacak kadar can yakar. Dr İbrahim Saraçoğlundan topukdikeni ile ilgili, bitkisel bir öneri geldi.
GEREKLİ MALZEMELER :
3 yemek kaşığı siyah çekirdekli üzüm,
3 yemek kaşığı, acı pul biber,

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Kırmızı biberi, havanda dövüp, topuk dikeni olan bölgeye sürün. 3 gün bekletin. 4. gün siyah üzümü, çekirdekleri ile birlikte havanda dövüp toğunuza sarın. 3 gün bekletin. 7. gün hem biber, hemde üzümü havanda dövüp, karıştırın ve topuğunuza sarın. 3 bekletin ve çıkarın.
〰〰〰〰🐠

aydeniz

Annemde bu hastalıktan muzdarip tedavisini bulamadık,kara taş dediğinizi nerden temin edebiliriz,paylaşım için teşekkürler.

Tuğra

Sanırım aktarlara sormak lazım

Bende bu tedavinin işe yaradığını duydum;

Sıcak suda 5 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 4 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 3 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 2 dak, soğuk suda 1 dak
Sıcak suda 1 dak, soğuk suda 1 dak

Birde tıpta son gelişme olan bir yöntem ;

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevde Özkırış, topuk dikeni ve dirsek ağrılarının birçok kişiyi mağdur ettiğini belirterek, “Gelişen teknoloji ve yeni tedavi cihazlarıyla yapılan tedavi, topuk dikeni ve dirsek ağrılarını yüksek oranda iyileştiriyor” dedi.

Tekden Hastanesi fizik tedavi ve ortopedi uzmanlarının gözetiminde yapılan Extracorporeal Shock Therapy (ESWT) tedavisi ile ağrılara son verildiği belirtildi. Açıklamalarda bulunan Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevde Özkırış, topuk dikeni ve dirsek ağrılarının birçok kişiyi mağdur ettiğini kaydetti.

Eskiden tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisinin söz konusu olduğunu, şimdi ise gelişen teknoloji ile yeni tedavi cihazları kullanılmaya başlandığını ifade eden Özkırış, ESWT cihazı ile yapılan tedavi ile topuk dikeni ve dirsek ağrılarının yüksek oranda iyileştirildiğini söyledi. Özkırış, “ESWT, vücut dışında oluşturulan şok dalgası ile tedavi demektir. Tedavi edilecek bölgeye mini şok dalgaları gönderilerek tedavi sağlanır. Modern, cerrahi olmayan, anestezisiz, ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle çok kısa süre içinde uygulama yapılarak birkaç seansta yüksek başarı ile tedavi yapılabilir. Geniş bir tedavi alanı vardır” dedi.

Özkırış, uzun süreli kaynamayan kırıklar ve kaynama gecikmeleri, omuz kireçlenmesi, topuk dikeni, tenisçi ve golfçu dirseği gibi sorunlarda ESWT yönetiminin tercih edildiğini belirtti. Tedavi süresi hakkında da bilgiler veren Özkırış, “Uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans süreleri farklılık gösterebilir. Ortalama bir seans 5 dakika sürer. Yumuşak doku uygulamalarında 3-5 seans arasında değişen sürelerde hasta şikayetlerinden kurtulmaktadır” dedi.

ESWT'in hamileler, kalp pili kullanan ve kanser hastalarında uygulanamayacağını hatırlatan Özkırış, baş, boyun ve sinirlere yakın bölgelerde, henüz gelişimini tamamlamamış kemiklerde de uygulanamayacağını kaydetti. Özkırış, “Topuk dikeninde yüzde 85 ve üstü, tenisçi ve golfçu dirseğinde yüzde 70, omuz kireçlenmesinde yüzde 80 başarı oranına sahiptir. Tekden Hastanesi bünyesinde fizik tedavi ve ortopedi uzmanlarımızın gözetiminde ESWT tedavisi başarıyla uygulanmaktadır. Ayrıca SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'ndan gelen hastalar bu tedaviden faydalanabilmektedir” şeklinde konuştu.

İHA
〰〰〰〰🐠

Tuğra

Topuk dikeni fazla kiloda, uzun uzun yol yürümekten, yada ailevi sebeplerden dolayı oluşabilir.

Eğer basit topuk ağrılarınız varsa ve o an pratik bir çözüme ihtiyacınız varsa, bir tane bulaşık süngerinin ortasını minik bir çukur olacak şekilde oyun. Bu süngerin oyuk yeri ayağınızın ağrıyan kısmına denk gelecek şekilde topuğunuzun ağrıyan yerine denk getirin ve ayakabınızı bu şekilde giyin.

TOPUK DİKENİNİ DOĞAL YAĞLARLA TEDAVİ:

*Kantoron yağı

*papatya yağı

*çörek otu

Bu yağlardan karıştırn ve topuk dikeni olan kısma hegün masaj yaparak sürün. Topuk dikenine iyi gelecektir.

AYAK BANYOSU:

Eve yorgun argın geldiniz ve ayaklarınız çok ağrıyor. Ayak banyosu yaparak ayakalarınızı dinlendirin ve ayak sağlığını da korumuş olursunuz.

*bir leğenin içine biraz ılık su koyun

*içine bir tutam lavanta

*bir tutam kaya tuzu yada deniz tuzu

*Bir tutam kuru papatya

*bir tutamda kekik atın ayağınızı bu suyun içinde bir müddet öylece tutun bu sizin rahatmanızı sağlayacaktır.(eğer ayaklarınızda çatlakalrınız varsa bir tutam da adaçayı ilave edin)

*daha sonra parmaklarınızın altından itibaren ayağınıza hafiçe yumuşak hareketlerle masaj yapın.

TABAN ÇÖKMESİ:


Ayağımızda taban çökmesi olup olmadığının evde kendi kendinize test edebilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağını dr. Feridun kunak şöyle anlatıyor:

Ayağınızı tamamen ıslatın. Islak ıslak temiz beyaz bir kağıdın üzerine basın ve ayak izinizin çıkmasını sağlayın.

Eğer ayak izinizde orta kısımda içeriye doğru hafif bir girinti varsa ayağınız normal demektir. Yok değilse, yani ayak iziniz tam olarak çıkıyorsa yada çok az bir kısmının izi çıkıyorsa ayağınızda bir problem olabilir.hemen ilgili doktora görünün.

şifalıbitkiler.tv

〰〰〰〰🐠

BT 857

Allah razi olsun arkadaslar..yukarida belirtilen ayni agrilari cekiyorum fakat teshis edilemedi. röntgende  o diken görünümündeki kemik  cikmadi.acaba yinede  topuk dikeni olabilirmi.
LA TENSENA

Tuğra

#8
Diken röntgende çıkar,düz taban sorununuz olabilir yada taban çökmesi yada yarı düz taban,ortapedi anlamadıysa (aslında onların anlaması lazım )sorunu,ya farklı bir ortapedi uzmanına gidin yada iyi bir fizik doktoruna görünün.

Ortapedik ayakkabıları tercih edin...
〰〰〰〰🐠

BT 857

Allah razi olsun tugra kardesim
LA TENSENA

Tuğra

〰〰〰〰🐠

İsra

Genellikle 40 yaşını geçmiş kişilerin kâbusu olan topuk dikeni, anestezi ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan, ağrısız, ilaçsız tedavi edilebiliyor.

Ortalama 4 günde 20'şer dakikalık seanslarla vücut dışında oluşturulan şok dalga yöntemiyle topuk dikeninin büyük ölçüde tedavisi yapılabiliyor.

Konya Akademi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, şok dalga tedavisinin bu alanda en son kullanılan teknoloji olduğunu söyledi. Tedavi edilecek bölgeye mini şok dalgaları gönderildiğini bildiren Mehmet Portakal, cerrahi müdahale gerektirmeyen bu uygulamanın anestezisiz, ağrısız, ilaçsız özel bir tedavi yöntemi olduğunu dile getirdi. Uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans sürelerinin farklılık gösterebileceğini ifade eden Portakal, "Ortalama bir seans 20 dakika sürmektedir. Genellikle 3-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali oluşup hastaların yaşam kalitesi artar." dedi.

Şok dalga tedavisinin kas, eklem ve tendon kökenli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını aktaran Mehmet Portakal, şu bilgileri verdi: "Topuk dikeni, kilolu, uzun süre ayakta çalışanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, kireçlenmelerde, gebelerde, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülür. Topukta ayakta fazla kalındığında, yürümekle artan ağrı vardır."

Şok dalga tedavisi yönteminin avantajlarını sıralayan Portakal, bu uygulamada hastanın ayakta tedavi olduğunu ve hastanede kalmasının gerekmediğini kaydetti. Uygulanması kolay olan bu yöntemle hızla olumlu sonuç alındığını vurgulayan Dr. Mehmet Portakal, "Başarı oranı yüksek olan şok dalga, hasta için ulaşılabilir ekonomik bir tedavi yöntemidir." diye konuştu.

zaman

tunike

öyle itaatkar bir kul ol ki,dışardan görenler deli desinler.çünkü deli olmadan,veli olunmaz!

eyyüp

selamün aleyküm arkadaslar
benim topugumda 4 yildir agrilar var ama topugun altinda degil hemen arka tarafta bir parmak yukariya dogru tendona dogru
acaba bu topuk dikenimi? belirtileri okudum topuk dikeninin cok benziyor ama agrilar altda degil
yardimci olursaniz cok sevinirim

mardin

topuk dikeni fazla ayakta kalmaktan, taban kaslarının kemikleşmesi dedi dr bana .20 yıldır var bende tek çareyi ortepedik taban kullanmakta buldum.
taban çökmesinede iyi geldi .Allah herkese acil şifalar versin.
ibadetin eftali devamlı olanıdır.