Uykusuzluğa ne kadar dayanabilirsiniz?

Başlatan İsra, 31 Temmuz 2009, 05:17:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Uyku neden gereklidir? Günde ne kadar uyuyamız gerekiyor? Eğer birkaç gün uykusuz kalırsak vücudumuzda neler olur? Buna benzer soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, işte cevapları:

Yeni doğan bebekler günde 20 saat uyurken, 4 yaşına kadar olan çocukların 12 saat, 10 yaşına kadar olanların ise günde ortalama 10 saat uykuya ihtiyaçları var. Yaşlılar ise günde 6-7 saat uyurken birçok yetişkine ise gecede 7-9 saat uyku yeterlidir.

Howstuffworks.com isimli sitede yer alan haberde, iyi bir gece uykusundan sonra insanlar kendilerini çok iyi hissetikleri belirtiliyor. Peki bu nasıl oluyor? Biz uykudayken vücudumuzda neler oluyor? Çocuklarda büyüme hormonu ile bağışıklık sistemi için önemli olan kimyasallar uyku sırasında salgılanıyor. Eğer yeterince uyumazsanız, hastalıklara karşı direçsiz olursunuz ve çocuklar ise yeterince gelişemezler.

Hiç kimse niçin uyduğumuzu gerçekten bilmiyor, ancak işte size bununla ilgili çeşitli teoriler:

· Uyku, vücuda kasların, diğer dokuların onarılması ve yaşlı, ölü hücrelerin yenilenmesi için şans veriyor.

· Uyku beyine hafızayı düzenlemesi ve depolaması için şans veriyor. Rüyaların da bu sürecin bir parçası olduğu düşünülüyor.

· Uyku enerji tüketimini yavaşlatıyor, böylece günde 4-5 kez yerine 3 kez yemek yiyoruz.

· Uyku beynin yeniden şarj edilmesinin bir yoludur.

Niçin uykuya ihtiyacımız var?

Niçin uykuya ihtiyacımız olduğunu anlamanın yolu, yeterince uyumadığımızda neler olduğuna bir göz atmaktan geçer:

· Uyumayan insan, ertesi gün sinirli olur ve çok çabuk yorulur.

· İki gece uykusuz kalan insan ise daha kötü olur. Konsantrasyonu bozulur ve dikkat süresi düşer, fazla hata yapar.

· 3 günlük uykusuzluktan sonra ise kişi halüsinasyon görmeye başlar ve aklını toparlayamaz, düşünemez. Eğer uykusuzluk devam ederse, kişi idrak yetisini de yitirir.

Her gece 2-3 saat uyuyan insanda da zaman geçtikçe aynı problemler görülüyor. Eğer uykusuzluk süresi 3 günden de fazla olursa, kişinin durumu daha da kötüleşiyor ve hatta ölüme kadar gider.

zaman

Fatihan

#1
Tam tersini düşünüyorum.Kendi bünyesini alıştıran bir insan günde 4-5 saatlik bir uyku ile hayatına devam edebiliyor.Ama bu saati düşürmek pat diye birden olmamalı.Misal,bir insan günde ortalama 9-10 saat uyuyor ise ilk etapta bunu 8'e düşürmeli 1-2 ay filan böyle devam etmeli, daha sonra 7 saate düşürmeli, daha sonra 6.Yani bünyeyi zaman içerisinde alıştırmalı.İlk başlarda epey zorlanma olabilir ama zamanla bünye alışıyor.

Günde 2-3 saat uyuyan Allah dostları yok mudur ki? Bir problem olsa idi onların bir tavsiyesi olurdu bu konuda diye düşünüyorum.Ama onlar hep az uyumayı tavsiye buyurmuşlardır.

Uyku demişken;

Uyku bir kantar
Uyudukça artar
6 saat yeter
Yeter de artar

diye bir dörtlük aklımda kalmış  s4))

ahfa

fatihana katılıyorum az uykuyu tavsiye etmiş büyüklerimiz tabi bide uyumanın vakitleri var.
gece saat 12"den önceki bir saat uyku 12"den sonraki iki saat uykuya bedelmiş bu yüzden uzmanlar erken yatım seher vakti güne başlamayı tavsiye ediyor.
tabi bide olayın diğer yönü var uzmanlar bunu şimdi söylüyor ama islam bunu yallardır söylüyor
edadımızda bunu dikkate almış ve uygulamış
birde sünnet olan öğle uykusu var tabi öğle 1-2 saat uyku çok faydalı
köyde yaşamış olanlar bilir köydeyken akşam 9-10 gibi yatılır(istisnalar hariç)ve sabah 4 gibi kalkılır tabi öğlende 1-2 saat uyku molası vardır belki çok uyunmaz ama insan vücudunun ihtiyacı olan enerji alınmış olur uykunun amacıda bu değilmidir zaten
Mutluluk, alınan her nefesin bir ikramı ilahi olduğunu bilmektir.

Kabristan

Bende katılıyorum memelekete gittiğim ilk 2 gün biraz uyku düzenimin değişmesi başımı ağrıtıyo daha sonraki günlerde ise sizin elinizde olmadan yataktan seher vakti kalkıyorsunuz.Bir okadar zinde hissediyorum ki kendimi zamanım daha çok artıyor.
Kabristan etrafında kara taştan bir duvar.
Duvar dışında kalan mahpuslara haber var..

İsra

Alıntı YapGünde 2-3 saat uyuyan Allah dostları yok mudur ki? Bir problem olsa idi onların bir tavsiyesi olurdu bu konuda diye düşünüyorum.Ama onlar hep az uyumayı tavsiye buyurmuşlardır.

Belkide tavsiye ettikleri 6 saatten fazla olmaması bir de Allah dostları daha yüksek bir mertebeler yani bizden biraz daha farklılar onlara 2-3 saat yeterken bizlere bu saat yeterli olabilir mi onu da düşünmek lazım


benim bünyem kendini otomatik ayarılıyor bir dönem fazla uyurken bir dönem birkaç saatlik uyku yetiyor :)