Türkiye'nin il il tatlı haritası

Başlatan İsra, 18 Eylül 2009, 03:34:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İsra

Bayramların en güzel geleneklerinden biri de misafirlerimizi tatlı ile ağırlamak. İşin kolayına kaçıp pastaneden baklava almak çok yaygın bir âdet haline gelse de, 'tatlısız bayram olmaz' diyen ev hanımları bütün hünerlerini göstermeye çalışıyor.

Bayramın coşkusuna kendi renk ve tatlarını katan ev hanımları birbirinden ilginç lezzetlerle adeta yarışıyor. Hangi yörede hangi tatlılar yapılıyor, hangi il hangi farklı lezzetleri tadıyor? İşte Türkiye'nin her bayram yapılan yöresel tatlıları. Tatlı okuyup, tatlı konuşalım...

Bayram deyince ilk aklımıza gelen şeylerden biri de herhalde tatlılardır. Günler öncesinden tatlı bir telaşla ev hanımları tarafından açılan baklavalar, fırına gönderilen özel lezzetler Türkiye'nin her yıl yaşadığı bayram rutinlerinden. Daha çok baklava ile özdeşleştirdiğimiz bayram lezzetleri arasında ismini-cismini, tadını-lezzetini bilmediğimiz o kadar çok lezzet var ki... Türkiye'nin çeşitli yörelerinden derlediğimiz özel lezzetleri ağzınız tatlansın diye sizinle paylaşıyoruz.

Adana: Karakuş tatlısı, halka tatlısı, ev baklavası ve taş kadayıf.

Afyon: Kaymaklı elma tatlısı.

Antalya: Kabak tatlısı, lezzet çıkısı, saray lokması, kadın göbeği ve helvalar.

Ankara: Vişneli ekmek tatlısı.

Artvin: Burma tatlısı, laz böreği, mekik tatlısı.

Aydın: Kabak tatlısı.

Balıkesir: Lor sarması.

Bartın: Kabak burması.

Bilecik: Büzme tatlısı.

Bursa: Kemalpaşa tatlısı, kestane şekeri, cennet köşkü, dilber dudağı, ramazan helvası, cevizli baklava, incir dolması, zerde, cendere ve sütlü kabak.

Çanakkale: Peynir helvası: özellikle yağlı, tuzsuz, taze koyun peynirinden yapılan helva eritilerek süt haline getirilen peynire un, irmik ve toz şeker karıştırılarak yapılıyor.

Çorum: Gül baklavası.

Denizli: Davas tatlısı, baklava yufkasında tel kadayıf.

Diyarbakır: Nuriye tatlısı, zingil, sargı burma, kabak burması.

Edirne: Gaziler helvası, sepet hurması, bademli baklava, cevizli oturtma, keşkül, dilber dudağı, un helvası, pelte.

Elazığ: Gömme.

Erzincan: Kete, kaysefe, su böreği.

Erzurum: Kadayıf dolması.

Eskişehir: Met helvası; yoğurt tatlısı.

Gaziantep: Birçok ilin aksine Gaziantepliler, baklavayı ustasından alıyor. Fıstık ve tereyağı ile süslenen yufkalar, bıçakla kesildikten sonra taş fırında odunla pişiriliyor. Bayramda misafirlerine baklava ikram etmek isteyenler baklavacılara siparişleri verdiler bile.

Giresun: Tatlı papara; fındıklı kabak tatlısı, samatsa.

Hatay: Kömbe tatlısı, kahke.

Iğdır: Balık çöreği, dilber dudağı, revani ve baklava.

İstanbul: Yonca tatlısı, ayva tatlısı, cevizli güllaç ve kabak tatlısı, revani, kalburabastı.

İzmir: Kalburabastı tatlısı, sakızlı muhallebi, ekmek dolması.

Kahramanmaraş: Tuzlu-şekerli maraş çöreği, kömbe

Karabük: Safranlı zerde, höşmerim, haluşka.

Kastamonu: Cırık tatlısı, ballı güllaç.

Kayseri: Nevzine tatlısı, oklavadan çekme baklavası.

Konya: Sac arası, höşmerim.

Kütahya: Cevizli yufka tatlısı.

Malatya: Ev baklavası, kömbe.

Mardin: Zerdaç tatlısı, zerde, zingil, hedik, mahlep tatlısı, hel hel hedik.

Mersin: Kerebiç: kreması çöğen bitkisinden yapılan içliköfte şeklindeki bayramlık tatlının dışında irmik, yağ, karbonat ve su karışımı var. Tercihe göre fıstık veya ceviz konuluyor.

Sakarya: Kabak tatlısı, incir uyutma tatlısı, dartılı keşkek, kıvrım baklava, üre, vezirparmağı, kemalpaşa, uhut, kuşburnu ve tel kadayıf tatlıları.

Samsun: Nokul: Samsun'un bafra ve alaçam ilçesinde bayramlara özel (nokul) yapılıyor. Cevizli, fındıklı ve üzümlü evde açılan hamurla yapılan, poğaça türü şerbetsiz bir tatlı.Kıvratma: Çarşamba ilçesinde ise evlerde açılan yufka içerisine fındık, ceviz, kuru üzüm konularak yapılan az şekerli bir tatlı.

Sivas: Hurma tatlısı, ev baklavası.

Tekirdağ: Ev baklavası, zerde, peynir tatlısı, kadayıf, revani.

Trabzon: Ev baklavası; tahin helvası.

Rize: Pepecura tatlısı: (kokulu kara üzümden yapılıyor)

Uşak: Cendere tatlısı, demir tatlısı.

Zonguldak: Kaymaklı.

zaman

mikrosoft

kars:ev baklavası ,kuşburnu ,aşure.
coşkun su gibi akarken,
neler yitirdik bakarken,
eller duaya kalkarken,
dudaklar yalan söylüyor ...

tarihman

Balıkesir'in höşmerimi meşhur. Adamlar onu yazmamışlar.

Hulûs-i kalb

#3


GÖMME
500 gr.un
500 gr.tam buğday unu
1 p.kabartma tozu
alabildiği kadar su
sosu için:
1 kg.yoğurt
250 gr.tereyağ
5 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabında un ve tam buğday unu karıştırılır.1 p. kabartma
tozu eklenir. alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. gevrek olması
ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. bastırlıarak yayılır. hamurun
içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak
fırında kızarana kadar pişirilir.pişince ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki
sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla oyulur ve iyice ufalanır .
daha sonra içine doldurulur. kabuklar da doğranarak kule şeklinde
üzerine konur. sosu için tereyağı eritilir. diğer taraftan yoğurt biraz
sulandırılarak ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak gömme nin
üzerine önce tereyağı daha sonra da kenarlarına ayranı dökülek servis
yapılır.

***







   
Hoşmerim (4-6 Kişilik)

Malzemeler:
75 tere yagi (tuzsuz)
500 gr Taze Tuzsuz Peynir veya Taze Tatlı Lor Peyniri
2 Yemek Kaşığı Un
150 gr. Toz Şeker (2/3 su bardağı)
   

   HAZIRLANIŞI :
Unu hafif ateşte karıştırarak açık pembe renk alıncaya kadarkavurun.
Yağı peynir ite karıştırın. Kavurduğunuz una ekleyin. 10 dakika karıştırarak pişirin.
Toz şekeri ilave edip 5 dakika pişirip ateşten alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Yağ oranı yüksek peynir kullandığınızda höşmerimi yağsız olarak da hazırlayabilirsiniz.
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

İsra

#4
tarifler için teşekkür ederiz Hulûs-i kalb :)

gömmeyi ilk defa duyuyorum tarifinden anladığım kadarıyla hem güzel hem kolaya benziyor

Hoşmerimi ilk defa yoğurt kaplarına benzeyen bir kapta gördüğümde çok ilginç gelmişti sonra tadına bakınca hepsini ben yemiştim :mhcp

Hulûs-i kalb

rica ederim.bu tatli;tatli cesitlerinin tadini tekrar beynimizde ve damagimizda hissetmemize vesile oldugun icin asil bizler tesekkür ederiz...
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

Budak

Doğrusu bende Diyarbakırda zingil diye bir tatlı hiç duymadım.
Ama diyerleri çok lezizdir. Tavsiye ederim.
Paylaşımın için teşekkürler İsra.

tevhid41

of ya mugla o kadar güzel bir sehir ama kimse bilmio orayi :(
javascript:void(0);
Dalimizi koparanin agacini kökünden Sökeriz!!!

Gül_Sultan

İsyan çıkacak sitede.. :) :) Kimi memeleketlerin ismi yok, kimisinin tatlısının adı ilk defa duyuluyor. O zaman herkes kendi memleketinin tatlısını yazsın.

Sivas : Hurma, Kadayıf, Ev baklavası, Aşure, Sütlaç. ( Kaynak olarak sadece Hurma ile Kadayıfı Sivasa mal edebiliriz, diğerleri Sivasa ait değil ama yinede yapıyorlar çokta leziz oluyor) s13)) t7))
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

İsra

Alıntı yapılan: Budak - 23 Eylül 2009, 19:36:49
Doğrusu bende Diyarbakırda zingil diye bir tatlı hiç duymadım.
Ama diyerleri çok lezizdir. Tavsiye ederim.

Ben zingili yemiştim ama d.bakırda değil.evde herkesin yapabileceği kolay bir tatlı ben hiç yapmadım yapanlar sağolsun:)

googlda arama yaptım ve iki farklı tarifi buldum belki hatırlarsınız :)




6 adet yumurta

5 Çorba Kaşığı yoğurt (dolma kaşık)

3 bardaktan çok az un

Yarım yemek kaşığı karbonat

Az miktarda sıvı yağ (1 yemek kaşığı )

Şerbet İçin

1.5 su bardağı toz şeker

1.5 su bardağı su

Yapılışı:

Yumurtaları çırpın sonra yoğurdu ekleyin un ve karbonatı ve sıvı yağı da ekleyerek çırpın Kızgın yağa kaşığı suda ıslatarak hamurdan parçalar alarak kızgın yağın içine bırakın ters düz döndürdükten sonra çok kızarmadan tavadan alınız.

****

bu da  Urfa zingili

Malzemeler:
1.     1 kg un,
2.     1 kg şeker bir fiske tuz,
3.     1 yumurta yarım limon,
4.     300 gr mayalı hamur,
5.     1 çay kaşığı kar­bon,
6.     1/2 yağ kızartmak için

Hazırlanışı
Un elenip içerisine maya, tuz, yumurta, karbonat konup iyice yoğrulur.
Hamur biraz dinlendirilir. (10-15 dakika)

Yağ tavaya konur iyice ısıtıldıktan sonra bir kaşı­ğın ucuyla ceviz büyüklüğünde parçalar atılıp iki yü­zünün kızarması sağlanır.
1 kg şeker 2 bardak su ile şerbet kıvamına getiril­dikten sonra iyice kaynatılır ve ateşten alınır.
Eğer hamurlar sıcak ise şerbet soğuk olmalıdır. Eğer hamur soğuk ise şerbet sıcak olmalıdır. Soğuk şuruba atılır.

Hulûs-i kalb

gömme elazig´da meshurdur.zingili de diyarbakir´da 93´de arkadaslarimla yemistim $eytan pazari denilen pazar yerine yakin bir yerdeydi.simdi reklam gibi olacak ama 2002 gibi sivas merkezde "cumhuriyet lokantasi" nda hurma tatlisi ve kelle tatlisi yemistim.ilginc olan hurma tatlisinin icinde hic hurma bulunmuyor;sekli hurmaya benzedigi icin bu ismi almis diye anlatilmisti...
ISLAMI KURTARMAYA DEGIL; ISLAMLA KURTULMAYA CALISALIM...

bburaks

Alıntı yapılan: mikrosoft - 18 Eylül 2009, 06:35:59
kars:ev baklavası ,kuşburnu ,aşure.

Hadi ya bilseydim karsta geçirirdim bayramı :):):) kurban bayramında neler var karsta o zaman belkım dururum orda ogrencıyımde orda :):)
Ey kul
Etme dünya nazı
Kıl namazını
Sonra kılarız diyenin
Dün kıldık namazını

nirvana

#12
bizim memleketinde tatlıları vardır ama neyse ben yazayım (Çankırı)
pıhtı tatlımız meşhurdur( pekmezli terayağlı)
ev baklavası ( özellikle ekmek fırınlerında pişirilir )
yumurta tatlısı
un helvası
kızılcık ekşisi olmazsa olmazlardan
şimdi aklıma gelenler bunlar

Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana