Dinimizde müzikli Ilahi dinlemenin yeri var mı?

Başlatan M.celik, 02 Mart 2006, 16:50:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muallim_abi

#15
Arkadaşın biri memleket elden gidiyor demiş, bırakın bu işleri demiş.

Ben Osmanlı Devleti yıkılırken bile meşihat makamında oturanların, sürgünde iken bile müslümanların dini meselelerini hallettiklerini biliyorum. Öyle ya, Şeyhulislam Mustafa Sabri Efendi Bulgaristan'da "Yarın" gazetesi çıkarmış, fetvalar vermiş. Öyleyse, biri diğerinden farklı iki meseleyi birbirine bağlamaya çalışıp, zorlamalarla müslümanlara yardımcı olmayı engellemeyelim.

Biz ulemanın kaytlarını naklediyoruz, onlar da diyorlar ki [musiki eğlencedir, eğlence ibadete karışmaz. İlahi söylemek, Resulullahı (sav) övmek ibadettir. Bu müzikle yapılmaz. Resulullah efendimiz (sav) de bundan menetmiştir (Kimya).

Müziğin kendisini dinlemek değil meselemiz, haram olduğunu bilsin ve illa istiyorsa dinlesin. Ancak ilahi ile karıştırmasın, ilahi dini bir fiildir, eğlence değildir.

Selam ve dua ile..
Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com

ihvan


azizistanbul

#17
burdada müzikli ilahi helal mi haram mı diye sorulan sorulara kimse helalleştirme gayesiyle fetva vermiyor. Üstüne basa basa haram olduğunu yazıyor arkadaşlar.

Bir arkadaş millet namaz kılmıyor siz ilahi ile uğraşıyorsunuz demiş. İslami hayat tüm müştemilatıyla beraber olursa güzeldir ve yaşanabilir. Feraizden birini tek başına yaşamaya kalkarsanız. Dam üstünde saksağan gibi olur.
yada camiisi yıkılmış tek başına kalmış minarenin estetiği neyse tek başına namazında estetiği odur.

Forumun başka yerlerinde de mezhepsiz ( onlar kendilerine mezhepler üstü diyorlar) meşrep arkadaşlar . Abdestten bahsedilen bir forum konusunda " bırakın abdesi memleket elden gidiyor "  namazdan bahsedilen bir yerde " bırakın namazın şusunu busunu İsrail tüm ülkeleri kendisine köle ediyor " falan filan . bu davranışlarla hiçbir yere varılmaz.  

O zaman o konuşan arkadaş kuşansın silahlarını gitsin savaş açsın o memleketlere . veya derdi hükümetle ise hukumete çatsın.  ama burada forumlarda ona buna laf yetiştirmekten başka bir faaliyet göstermiyor o arkadaşlar.
   
Bu gün bu memlekette islami hassasiyetler gösteriliyorsa bu dini mevzuların öğretilmesi , kuranın öğretilmesi , sohbetlerin vaazların devam etmesi ve insanların yavaş yavaş ibadetlerine dikkat eder olmaları ile oluşan kamuoyudur.

Bugünkü iktidar bile 1900 lü yıllardan bu yana yapılan islami hizmetlerin ürünüdür. ( her ne kadar iktidarı tasvip etmesem de iktidar türkiyedeki islami hizmetlerin ürünüdür . iktidarında bunu böyle bilmesi lazımdır. Eğer türkiyede hasbi ve fahri islam ve iman gönüllüleri olmasaydı bırakın bu iktidara oy vermeyi , ve klasik olarak söylenen cenaze yıkayacak adam bulamamayı .

Cenazesi yıkanacak adam bile olmayaktı. )

işte bu gelişmeler hep bu mevzuların bu hassasiyetlerin konuşulması , öğrenilmesi ve yaşanması ile olmuştur.

Ayrıca bir arkadaş 1. dünya savaşından bahsetmiş . Evet savaşta da barıştada herkes kendi işini yapacak.

Mesela şuan güneydoğuda her gün 1 -2 askerimiz şehit oluyor . onlar dağlarda savaşırken biz güle oynaya işimize , fabrikamıza , okulumuza gidip geliyoruz . orada insanlar savaşıyor diye işe gitmeyen üretime ve eğitime ara veren varmı ? veya vermek ne kadar doğru ? Seni askeri olarak yıpratmaya çalışan insanlar sen üretimi ve eğitimi yavaşlatsan sevinmezler mi .

Aynı şey çanakkale savaşında da oldu. bazı bacılarımız mermi yaptılar bazı bacılarımız mermi taşıdılar bazı bacılarımızda yaralıların yarasını sardılar. hatta bazı yaralılar düşman yaralısıydı.

Bizim bacımızın imal ettiği , bizim bacımızın cepheye taşıdığı , ve bizim bacımızın su verdiği askerin sıktığı mermi ile yaralanan düşman askerini yine bizim bacımız tedavi etmiştir.

Sap ayrı saman ayrıdır.

Ben köy meşrepliyim.  Sap ile samanı bizim ineklerimiz ayırabiliyor. Peki ya......
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Kul

Alıntı yapılan: azizistanbul - 13 Haziran 2009, 11:28:55
burdada müzikli ilahi helal mi haram mı diye sorulan sorulara kimse helalleştirme gayesiyle fetva vermiyor. Üstüne basa basa haram olduğunu yazıyor arkadaşlar.

ben galiba sizin derdinizi anladim!

Sizde büyük bir ihtimal müzik dinliyorsunuz ve burda böyle seyler yazildigi icin, rahat degilsiniz ve bir rahatlatma mesaji bekliyorsunuz! Ya okadar önemli meseleler varken bu meselede mi problem olsun, bari bu problem olmasin diye mi düsünüyon ne? ;)
Bu benim kendi düsüncem, yani öyle anladim sizin yazilarinizdan, Allah affetsin, sizde fazla kizmayin bana :)

Ama diyecegim son söz, gercekleri kabul edin, haramsa haram deyin, ama ben müziksiz yapamam derseniz yine dinleyin, ama haramligini kabul ederek. (calgili ilahi de dahil)
Itikatin bozuk olmasi, cehenneme götürür, hemde kestirme yoldan ;)

selam ve dua ile

tavaf

"müzik zinanın efsunudur" İMAM-I RABBANİ k.sirruh (MEKTUBAT-I RABBANİ)

Tuğra

Alıntı yapılan: muallim_abi - 04 Mart 2006, 23:51:05
Alıntı yapılan: M.celikDinimizde müzikli Ilahi dinlemenin yeri varmi

haramdir.. hatta küfre yakindir.. ibadet ile eglence birarada bulunmaz.. namaz kilarken de müzik dinlenmez..

Teşekkürler Hocam
〰〰〰〰🐠

Buğulu Ay

bu mevzuda kalbe bakmak daha doğru değil mi? ddirek kişi müzik dinledi küfre düştü nasıl denebilir. kalbi mesellerde çok rahat konuşulmamalı diye düşünüyorum ben. ne zaman dursun ali erzincanlı dinlesem kalbim coşar asrı saadeti yaşarım gözlerimden yaş akar ve bu ruh haliyle hafiflerim. efendimizin yanında olamamanın ızdırabını yaşarım keşke demekten kendimi alamam. dünyayala ilgili onca saçma düşünce varken beynimde dursun aliyi dinlediğimde efendiler efendisini (s.a.v) hatırlarım. demeyin şimdi bana hiç aklımdan çıkmıyor ki yapmayın Allah aşkına hiç inandırıcı olmaz bu. bizler ahir zaman çocuğuyuz. dünya meşgalemiz çok. peygamber efendimiz ahir zamanda sünnetine tutulanı müjdelemiş 100 şehit sevabıyla. asrı saadette öylemiydi bir fiili terk onlar için mahvolma sebebiydi. değerlendirmeleri zamanın şartlarınıda göz önüne alarak yapmak gerekir. net kurulan cümleler kişileri asıl küfre sokabilr. Allah bu zamanda yardımcımız olsun..
BENİM DOĞRU SÖYLEMEM, BANA DOST BIRAKMADI. (Hz. Ömer r.a.)

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

الله هو ا لو لي

Fatihan

Buğulu Ay kardeş sizin Dursun Ali Erzincan'lıyı dinlerken öteler ötesine gitmeniz, manevi bir hazzı yaşamanız size özel bir durum, belki de sizin maneviyatınız büyüklüğündendir Allahu alem, bilemeyiz.

Ancak sizin bu durumunuz istisnadır.Fıkıh kuralları bellidir.Sizin ya da bir başkasının çalgılı ilahi, naat vs vs'den manevi bir haz yaşaması emsal teşkil etmez.İstisnai durumları genel geçer herkes için geçerli bir durumdur diyemeyiz.Bazı hususlar vardır ki zaman değişse bile onlar değişmez, değiştiremeyiz.Misal başka biri de Dursun Ali Erzincan'lıyı dinlediğim zaman daha çok müzikleri hoşuma gidebiliyor gibi bir ifade kullanabiliyor.
Abdurrahman Önül'ün, Sami Yusuf'un her çeşit enstrumantal kullanılarak insanın yüreğini hoplatan parçalarını dinleyerek manevi haz aldıklarını söyleyen bir çok insan var günümümüzde.Bunları dinleyince ilahi aşkının kabardığını söyleyenler....Ama bana göre bu insanlar ilahi aşkla kavrulmanın ne demek olduğunu bilemiyorlar.Yaşadıklarını öyle zannediyorlar.Ki gerçek manada ilahi aşkın doruklarına çıkıyoruz diyen  insanın konuşmaya mecali kalmazdı herhalde.

Bu konuyla ilgili arşivlerimizde epey kaynak var.Biz sadece hükümleri bildirmekle mükellefiz.Kimseye sen cehennemliksin, kesin küfürdesin gibi hüküm vermek haddimize düşmüş değil.
Biz bu konuyla ilgili kaynaklı bir şekilde hükümleri bildirelim, isteyen uyar, isteyen uymaz; o artık o kişi ile Allah arasındaki bir mesele.
Ama fıkıh kaidelerini de acaba şöyle olabilir mi diye yorumlamayalım.Bu işin bir vebalinin olduğunu unutmayalım.

Tuğra

Alıntı YapBiz bu konuyla ilgili kaynaklı bir şekilde hükümleri bildirelim, isteyen uyar, isteyen uymaz; o artık o kişi ile Allah arasındaki bir mesele.

Ne hikmetse bunu bir türlü anlatamıyoruz,kendi söylemlerimiz sanılıyor...  e45))
〰〰〰〰🐠

krkkiran

ben amerika ve avrupa gezilerimde birçok kilisede farklı şekillerde ilahi okuduklarını gördüm bunların içinde çalgılı olanda vardı çalgısız olanda sanıyorum ilahi mevzuu çok eski bir gelenek maalesef müslümanlarada bulaşmış islamda ilahi adı altında hiçbir çığırtı yoktur zaten ilahi anlamı Allah tan gelen demek değilmi sümme haşa sanki Allah tan geliyoda bunun piyasası oluşuyor terk edin uymayın katılmayın bu cuma bizim camide hoca vaazdan sonra medinem diye ilahi okudu nerdeyse terk edecektim yok böyle bişey bidatlara durrrrrrrrrr

osmgov

Gerçek müminler şüpheli olduğu için mübah olan şeyleri de terk ettiler

krkkiran

hanefi fıkhında şüpheye yer yoktur, mesela abdest im varmıydı diye düşünmek varsa bile abdes ti bozar tazelemek gerekir...........

leyya

Genel konulara bakarken bu mevzuyu gördüm ve kendi kendime şöyle dedim.yinemi aynı konunedense iş dönüp dolaşıp bu tip mevzulara geliyo.kimisi ögrenmk için kimisi başka niyetlerle soruyor.bu konuda daha önceden de verilmiş bi çok bilgi var forumda.daha geniş bi şekilde aklı seliminiz ile konuya vakıf olabilrisiniz biraz vakit ayırıp araştırılsa eger.bu konudaki duruş belli.bu gün ilahiyat bitirmiş bi çok insanın suratında imanın verdigi o güzellik bile yok.camilerde ne idügü bellisiz insanlar imam olur olmşlar.böyle şeylerle vakit geçirmeyelim arkadaşalr.daha çok nasıl ögreniriz nasıl bişiler alırızda kurtarırızda kurtuluruz diye düşünmeliyiz bence.....''Cehennemden bir kütük kurtarsak kendimizi bahtiyar sayarız'' demiş büyükler...
Başaramassan bir daha dene, bir daha dene..Bir daha..Bir daha..Bir daha dene...
Unutma ''pes etmek intihar etmek'' gibidir...

melmir

bu illetin bulasmadigi evde kalmadi diyecek kadar az ş4)) cok müteessir oldu Allah razi olsun fg20))
Yüzüne gülenler yüzde yüz yalandir
Menfaat kaygisi falan filandir
Cebin delik ise vermezler bir yudum su
Bos ver kardesim gecer dünya malidir bu...