Gönderen Konu: İnternete Bağlanan Bilgisayarın Ne Kadarı Sizin ?  (Okunma sayısı 11573 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

İnternete Bağlanan Bilgisayarın Ne Kadarı Sizin?


Kişiye ait verilerin elektronik ortamda toplanma ve analiz edilmesi sadece araştırmalarda kullanıldığı zannedilebilir. Ama elektronik cihazlar, internet ve sosyal platformlar üzerindeki verilerin, iyi ya da kötü maksatlarla rahatça toplanabiliyor olması, bunun doğru olmadığını gösteriyor.

Microsoft, Google, Yahoo gibi internet şirketlerinden kullanıcı bilgileri isteniyor. Hadise yazılım şirketi Microsoft’un Şeffaflık Raporu’nu kamuoyuna sunduğunda anlaşıldı. Rapora göre Türk polisi 14 bin 434 kişiye ait kayıtlarla ilgili bilgi istedi. Microsoft’tan en çok bilgi isteyen ülkenin Türkiye olduğu ortaya çıktı. Microsoft, polise 8.000’den fazla kullanıcının bilgilerini verdiğini; ancak onlara ait e-posta ve anlık görüşme içeriklerini paylaşmadığını söylüyor. Kimlerin hangi tür bilgisinin istendiği raporda yer almazken, “Acaba bilgilerimin bir kopyası da başkalarının elinde var mı?” sorusu akıllara takılıyor.

Google’ın, Facebook’un ve Yahoo’nun bilgileri yetkililerle paylaştığı biliniyordu. Microsoft’un ise farklı uygulamalarındaki bilgileri mi verdiği yoksa Windows üzerindeki bilgileri mi verdiği tam olarak bilinmiyor. Konuyla ilgili Bilişim Uzmanı Resul Kara ile görüştük. Resul Kara istenen bilgilerin “Windows işletim sistemi çalıştıran bilgisayarların adres bilgileri veya işlemci kodları olabileceğini düşünüyorum.” dedi.
Son yıllarda bilgisayar ve mobil cihazlarda yapılan işlemlerin arttığına değinen Resul Bey, sözlerine şöyle devam etti. “İnsanlar her gün işlem yapmalarına rağmen bilgi güvenliği konusunda yeterli farkındalığa sahip değiller. Microsoft’tan kullanıcı bilgilerini istemiş olabilir, kastedilen şey, e-posta adresi oluştururken yazılan bütün bilgiler de olabilir. Windows işletim sistemi üzerindeki bütün bilgilerin istendiğini düşünmüyorum. Bunun hukuki süreçleri de var. Ancak anlık paylaşımdan anladığım kadarıyla bu da mümkün gibi gözüküyor. Kişiler, internete bağlanan bilgisayarındaki bilgilerin, ne kadarı sadece kendi tekelinde kaldığında şüphe duymaları önemli.”

Veriler toplanırken dijital izler takip ediliyor

Network (ağ) üzerinden açık olarak giden e-postalar herhangi bir noktadaki dinleyici tarafından görülebiliyor, okunabiliyor, kopyalanabiliyor ve aleyhinizde delil olarak kullanılabiliyor.

Bu sebeple internet ortamında özellikle ahlaka ve hukuka aykırı durumların insanlar tarafından da veri olarak depolanabildiği unutulmamalı.

Şahsî ve mahrem bilgilerin, hiçbir platformda paylaşılmaması zaten alışkanlık haline gelmeli.


Harun ÖZDEMİR | 07 Mayıs 2013 | www.insanvehayat.com