Gönderen Konu: İyi bir uykunun 12 sırrı  (Okunma sayısı 3990 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İyi bir uykunun 12 sırrı
« : 02 Temmuz 2010, 00:28:19 »


Yapılan araştırmalara göre yaz aylarında uyku süresi iki saat kısalıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, deliksiz bir uykunun püf noktalarını özetledi.  İşte sıcak gecelerde uyuyamayanlar için tüyolar...

Yazın geç kararan hava ve erken doğan güneş, gece geç yatmak, aşırı sıcaklar, gürültü ve sinek gibi dış uyaranlar uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Azalan veya bölünen uykumuz da sabahları bize yorgunluk olarak geri dönüyor. Aslında basit ama etkili önlemlerle aşırı sıcaklarda deliksiz uyumak mümkün!

Araştırmalara göre kış aylarında dokuz saate varan ortalama uyku süresi kısalıyor, yazın yedi saate kadar düşüyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Uyku Bozuklukları Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, deliksiz bir uykunun püf noktalarını özetledi.

1 YATMA SAATLERİNE VE SÜRESİNE DİKKAT EDİN: Biyoritminize uygun saatlerde yatmanız ve kalkmanız, kaliteli bir uykunun ilk şartı. Bu nedenle uykunuz geldiğinde yatmaya ve uyanmanız gereken saatte de kalkmaya özen gösterin.

2 ODA ISINIZI AYARLAYIN: Kaliteli bir uyku için oda ısınız 18 - 22 derece arasında olmalı. Doğrudan yatağa vurmayan ve çok gürültü yapmayan bir klima, odanızı serinleterek daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Ayrıca cam açılmadığı için gürültü, sinek ve nem riski de azalır.

3 YATAĞINIZ VE YASTIĞINIZ RAHAT OLSUN: Yatağınızın yaz - kış mevsimi yönleri varsa, mevsime uygun yüzünü kullanın. Yatak takımlarınızın ter tutabilen, yani pamuklu olmasına da dikkat edin. Eskimiş bir yatakta yatmak da uykunun kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden yatağınızın ortası çukurlaşmış ve telleri çıkmışsa, yenilemeyi ihmal etmeyin.

4 YATAK ODASINI OTURMA ODASI GİBİ KULLANMAYIN: Gece uyanmanıza yol açacağı için yatak odanızda televizyon izlemeyin ve bilgisayar kullanmayın. Yatmadan önce zihninizi dinlendiren bir kitap okumak, uykuya dalmanızı kolaylaştırır.

5 ODANIZI HAVALANDIRIN: Odanızı yatmadan önce havalandırın. Havalandırılmış odada uykuya dalmak daha kolaydır.

6 BOL BOL SIVI TÜKETİN: Uykusuz gecelere son vermek için gün içinde üç litreye yakın sıvı için. Bu tüketimin çoğunu yatmadan 1 - 2 saat öncesine kadar yapın. Böylelikle gece su isteğiniz daha az olacak ve tuvalete kalkma ihtiyacınız azalacaktır.

7 AKŞAM HAFİF YEMEKLER YİYİN: Akşam saatlerinde yiyeceğiniz aşırı miktarda yemek midenizi rahatsız ederek, kaliteli uykuyu engeller. Bu nedenle hafif mönüleri tercih edin. Yatmadan 1-2 saat öncesinde yemek yemeye son verin.

8 ILIK DUŞ ALIN: Yatmadan önce ılık bir duş almanızda fayda var. Ilık su gevşemeyi sağlayıp vücut ısısını düşürür. Bunun sonucunda da uykuya rahat girmenizi sağlar. Suyun sıcaklığının çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat edin, vücutta uyarıcı etki yapacağından uykuya geçişi zorlaştırır.

11 SİGARA İÇMEYİN: Sigara da uyku kalitesini bozan önemli etkenlerdendir.

12 KİLO ALMAYIN: Obez kişilerde daha sık görülen uyku apnesinden (uykuda solunumun durması sendromu) yakınıyorsanız, kilonuzu korumaya özen gösterin.

Dikkat bozukluğuna ve gerginliğe neden olur: Azalan ve bölünen uyku, özellikle yorgun ve uykulu uyanmaya yol açar. Bunun sonucunda konsantrasyon bozukluğu gelişir. Kalitesiz uyku gün içinde sinirli olmamıza ve azalan dikkat nedeniyle trafik kazaları yaşamamıza da neden olabiliyor. hastalıkları tetikler:

Uykusuzluk eğilimi olanlarda yaz ayları bu sorunu tetikliyor ve mevsim sona erdiğinde uyku problemleri devam edebiliyor. Yine bazı ruhsal hastalıkları (bipolar bozukluk) olanlar, mevsim değişimiyle, özellikle de yazın ağır uykusuzluk dönemleri yaşamaya başlıyor. Sonuçta hastalıklar kontrol altındayken birden alevleniyor.

bugün
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: İyi bir uykunun 12 sırrı
« Yanıtla #1 : 02 Temmuz 2010, 02:03:26 »
Karanlık bir oda da uyumak ve bilhassa yatmadan sıcak su içmek de uykuya geçişte yardımcı oluyor. Sıcak suyu bizzat bir doktordan dinlemiştim, uyku sorunu olanlara tavsiye etmişti. Gerçi yazın ne kadar tercih edilebilir bilemem  fg1))
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Günde Kaç Saat Uyumalı?
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2014, 13:11:03 »
Günde Kaç Saat Uyumalı?


Gece uykusunu iyi alan bir insan ertesi güne, dinlenmiş, daha zinde, mutlu ve sıkıntılardan arınmış olarak başlar. Temiz uyku daha mutlu ve sağlıklı bir günü getirir. Uyumak insanlar için neredeyse yemek içmek kadar enerji verici ve gerekli bir durumdur. Başta beyin olmak üzere, vücut sistemimiz uyku esnasında daha yavaş çalışarak dinlenir, organizmamız bir anlamda kendini bakıma alır.

Uyku demek yenilenmek demek

Uyku, tıbbi bir terim olarak; “Organizmanın çevreyle iletişiminin geri döndürülebilir şekilde geçici ve periyodik olarak kesilmesidir.” diye tarif edilir. Günlük işlerden yorulan bedenimiz uyku ile gündelik hayata ara vererek; biyolojik ve kimyasal işlemleri sayesinde vücut yapısına zihinsel ve fiziksel güç kazandıran bir restorasyon döngüsüdür.
Dinimize göre ise; küçük ölüm olarak tanımlanmaktadır. Kuran-ı Kerim’ de gece, uyku ve gündüz için; “ Sizin için geceyi örtü yapıp, uykuyu istirahat kılıp, gündüzü de çalışma zamanı yaptık.” diye buyrulmaktadır. Uyku hafif ölüm, ölüm ise ağır uykudur. Hazreti Ali: “Ruh uyku esnasında vücuttan çıkar, lâkin şuaları cesette kalır. Uyuyan bundan dolayı rüya görür. Uyandığı vakit ruhu cesede bir anda iâde edilir.” demiştir.

Hangi saatteki uyku daha verimli?

Beynimizde yer alan epifizden salgılanan Melatonin adlı hormon uykuya dalmamızı sağlar. Saat 21:00’de salınmaya başlayan bu hormon, gece yarısı saat 23-03 arası artarak en yüksek seviyeye çıkar. Eğer bu saatte yatarsak genelde başımızı yaştığa koyduğumuz ilk 15-20 dakika içinde uykuya dalarız.

Yeni doğmuş bebekler günün tamamını (ortalama 19-23 saat) uyuyarak geçirirken, oyun çocukluğu döneminde öğle uykuları önem kazanır. Genç yetişkinlerin gece uykuları düzgün ve düzenlidir; yetişkinlik döneminde 7-8 saate inen uyku ileri yaşlarda 4-6 saate kadar düşebilmektedir.

Araştırmalara göre 1910’larda insanlar ortalama 9 saat uyurken günümüzde ortalama 7 saat uyumaktadır. Bunun tahmin edilen sebeplerinin yanında belki de belirtmemiz gereken bir vurgu da giderek artan şehir yaşamıyla birlikte daha rahat geçim için daha çok çalışmaya olan ihtiyacımız olabilir. Artık zaman yetmediği için giderek uykumuzdan feragat etmekteyiz.

Peki! Kaç saat uyuyalım?

Uyku konusunda yapılan birkaç araştırmada, zihin ve sağlıkla ilgili belirtilere bakıldığında ideal uykunun yedi saat olduğu yönündedir. Yetişkinlerde ortalama 7-9 saat uykuya ihtiyaç vardır. Genelde altı saatten az uyuyanlar çalışkan ve etkin tiplerdir. Bazı kişiler için 5-6 saatlik uyku yeterli olurken, bazı kişiler ise 10-12 saat uyusalar bile dinlenmiş olarak uyanamazlar.

Fazla uyumak nasıl sağlığa zararlı ise az uyumanın da birçok sakıncası vardır. Uykusuzluk uykuya ihtiyacı ve meyli artırır. Uzun süre uykusuz kalmak hayvanlarda öldürücü olabilirken insanlarda zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açar. Araştırmalara göre yeterli süreden 20 dakika az uyuma bile ertesi günkü performansınızı ve hafızanızı kötü yönde etkilemektedir.
açabileceği bilinmektedir. Halk arasında; “Uyku bir kantar, uyudukça artar.”, “Uyku uyku getirir uyku ölüm getirir.” deyimleri aslında bir ölçüde doğrudur. Uykunun yeterli miktardaki azı karar fazlası zarardır.

Az uyumanın yanı sıra çok uyumanın da diyabet, obezite ve ölümcül boyutlara
açabileceği bilinmektedir. Halk arasında; “Uyku bir kantar, uyudukça artar.”, “Uyku uyku getirir uyku ölüm getirir.” deyimleri aslında bir ölçüde doğrudur. Uykunun yeterli miktardaki azı karar fazlası zarardır.

İlla da kesin ve net uyku süremiz ne kadar olsun diye sorulacak olursa yaşa ve işe göre değişir. Sonuç olarak “Eğer sağlıklı bir uyku düzeniniz varsa, zaten fazla uyuyamazsınız. İhtiyacınız olan uykuyu aldığınızda istemsiz olarak uyanırsınız.” denmiştir.


Haber Merkezi | 03 Kasım 2014 | http://insanvehayat.com/gunde-kac-saat-uyumali/